با تمرینهایی که در ادامه میخوانید، میتوانید خشمتان را مهار کنید.
۱. زمان بروز خشمتان را بشناسید: هر کسی میتواند زمان خشمگین شدنش را بشناسد. در این شرایط، بعضی ضربان قلبشان بالا میرود و برخی عضلاتشان سفت میشود. بهترین و مهمترین اقدام، توجه به تنفس و کنترل آن است.
دستتان را روی شکمتان بگذارید و ده نفس عمیق بکشید. از بینی نفس عمیق بکشید، تا سه بشمارید و سپس به آرامی نفس را رها کنید. یعنی دم و بازدم آرام، عمیق و طولانی. در این هنگام، حواستان را به قلبتان بدهید. ضربان قلبتان را بررسی کنید. با این تمرین، تعداد ضربان قلب کاهش مییابد و به آرامش میرسید.این تمرین برای کاهش استرس هم بسیار کاربردی و مفید است.
۲. اندیشه مثبت را جایگزین خشمتان کنید: حتما ماجرایی مایه خشم شما شده است. آن را از خودتان دور و فکر مثبتی را جایگزین کنید؛ مثلا همسرتان دیر کرده است. اولین گزینههایی که در این باره فکرتان را مشغول میکند، مرور کنید: بلایی سرش آمده، تصادف کرده، صدمه دیده، بدون هماهنگی با من رفته تا به خواهر یا مادرش سر بزند و بعد به خانه بیاید. آنها برایش مهمتر هستند… .
این افکار را عوض کنید. به خودتان بگویید، در ترافیک مانده، تلفن همراهش شارژ ندارد یا ماشینش پنچر شده است. در فرصت مناسب به او تلفن کنید. خودتان را به نوشیدن دمنوش، شربت یا آب دعوت کنید. با صدای کمی بلند، موسیقی گوش دهید یا فیلم ببینید. ورزش یا نرمش کنید. به هر طریقی که میشناسید، خودتان را سرگرم کنید.
۳. با صدای بلند فکر کنید: فکر مثبت خودتان را با صدای بلند بگویید. این که مثلا ترافیک است یا ماشین خراب شده است. این کار به شما آرامش میدهد.
۴. روی کاغذ بنویسید: کاغذی تهیه کنید و سود و زیان افکار منفی و مثبت خود را بنویسید؛ اگر همسرم بیاید و سرش داد بزنم، چه عواقبی دارد و اگر خونسرد برخورد کنم و علتش را بپرسم، چه پیامدی خواهد داشت. ببینید کدام کفه ترازو سنگینتر است. با این تمرین، متوجه بزرگنمایی افکار منفی تان میشوید و یاد میگیرید که میتوان با افکار مثبت، آرامش را به ذهن بازگرداند. با تمرین تغییر افکار میتوان به گونهای دیگر اندیشید و تصمیم گرفت.
۵. قضاوت نکنید: ذهن کسی را نخوانید و پیشداوری نداشته باشید. نمیتوان پیشبینی کرد، فکر یا قضاوتتان درست باشد. با این اشتباه حالتان را بد میکنید، عصبانی میشوید و کنترل رفتار و گفتارتان را از دست میدهید.
۶. انصاف را رعایت کنید: این اتفاق را تعمیم ندهید و بزرگ نکنید. اگر همسرتان یکی دو بار دیر کرده، نگویید همیشه دیرمی آید. اگر انصاف را رعایت نکنید، نشان میدهد متوجه نکات مثبت رابطه نیستید و تنها نکات منفی را میبینید و این اصلا درست نیست.
۷. باورهایتان را تغییر دهید: باید و نباید ذهن خود را عوض کنید؛ مثلا این که فرزند یا همسر باید راس یک ساعت مشخص در منزل باشد. قانونهایی که برای ذهن خود ساختهاید، اگر رعایت نشوند، خشمگین میشوید. در چنین مواقعی از فن به چالش کشیدن قوانین ذهنی استفاده کنید؛ آن هم با این سوالات: آیا قانونهای من با عقل سلیم جور درمیآید؟ آیا قانونهای من با طبیعت و فطرت انسان جور در میآید؟ آیا دیگران هم چنین قانونهایی دارند؟ سود این قانون بیشتراست یا زیان آن؟
شاید این کارها پیش پا افتاده یا غیرکاربردی به نظر برسد، اما اگر به آنها عمل کنید، به مرور تاثیر خوبشان را مشاهده خواهید کرد و آرامش بیشتری نصیبتان خواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0