روش تهیه
کشمش را به دو روش سنتی و صنعتی تهیه میکنند. در روش سنتی، حبههای انگور را در یک سینی بزرگ میریزند و جلوی آفتاب خشک میکنند یا مانند دوران قدیم خوشههای انگور را در زیرزمینها یا اتاقهای تاریک آویزان میکردند تا خشک شود.
در نوع صنعتی هم از بخار گوگرد یا غوطه ور کردن در تیزآب یا روشهای دیگر استفاده میشود. به طور معمول انگور بی هسته برای تهیه کشمش مناسب است، اما اگر کسی دلش بخواهد، میتواند هر انگوری را خشک و استفاده کند. اغلب در اثر خشک شدن سنتی انگور، قند آن به صورت کاراملی در میآید، بنابراین رنگ کشمش از رنگ خود حبه انگور تیرهتر میشود. اما در تهیه کشمش به روش صنعتی به علت استفاده از گاز گوگرد، رنگ کشمش طلایی و خوش رنگتر میشود.
کشمش و خواص درمانی آن
۱. کاهش ابتلا به بیماریهای دهان و لثه
برخلاف آنچه از یک خوراکی شیرین و چسبنده انتظار میرود، کشمش میتواند سلامت دهان و دندان را بهبود ببخشد. خوردن کشمش یکی از راههای طبیعی بازیابی کرم خوردگیها و التیام پوسیدگی دندان است. طبق پژوهشی کشمش دارای مواد ضدمیکروبی است که رشد باکتریهای دهانی مرتبط با پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه را سرکوب میکند، بنابراین با وجود اینکه کشمش شیرین است، مانع کرم خوردگی دندانها میشود.
۲. هضم بهتر
به عنوان یک خوراکی سرشار از فیبر بالا، کشمش میتواند در هرچه بهتر انجام فرایند گوارش در بدن، کمک شایانی داشته باشد. مواد غذایی که مانع از یبوست یا اسهال میشوند، خوراکیهای مناسب برای بدن هستند و از این لحاظ کشمش شامل هر دو فیبر محلول و نامحلول است که باعث میشوند مواد زائد به راحتی در روده حرکت کنند و فرد دچار یبوست یا اسهال نشود.
۳. کنترل فشار خون بالا و کاهش خطر بروز سکته مغزی
بررسیها نشان میدهد مصرف معمول کشمش (سه بار در روز) برای افرادی که دچار افزایش فشار خون خفیف هستند، مفید است. محققان معتقدند که مصرف روزانه کشمش، فشار خون را نسبت به سایر تنقلات یا میان وعدهها به میزان بیشتری کاهش میدهد. علاوه بر این کشمش سرشار از الکترولیت سالم قلب است که از کاهش پروتیین که مشکل متداولی است، جلوگیری میکند.
از آنجایی که پتاسیم یکی از مواد معدنی کلیدی برای عملکرد درست بافت ها، سلولها و اندامهای مختلف بدن انسان است، افرادی که مقدار زیادی پتاسیم توسط رژیم غذایی شان دریافت میکنند، خطر ابتلا به سکته مغزی به ویژه ایسکمی مغزی در آنها کمتر از دیگران است.
۴. کنترل دیابت
مطالعات نشان میدهد کسانی که معمولا بعد از غذا کشمش میخورند، قند خونشان نسبت به کسانی که از سایر تنقلات فرآوری شده استفاده میکنند، ۲۳ درصد کاهش دارد و کسان یکه ناشتا کشمش میخورند، فشار خونشان ۱۹ درصد کاهش مییابد؛ بنابراین مشخص میشود که در هر صورت مصرف کشمش به عنوان یک میان وعده برای افراد مبتلا به دیابت نوع دوم انتخاب کاملا مناسبی است. فیبر موجود در کشمش، قند موجود در آن را پردازش میکند و مانع به هم خوردن تعادل انسولین خون میشود و به صورت کاملا طبیعی دیابت را مدیریت میکند.
۵. پیشگیری از سرطان
مطالعات نشان میدهند میوههای خشک مثل آلو، خرما و کشمش، چون ترکیبات فنلی بالایی دارند، نسبت به میوههای تازه آنتی اکسیدانهای قوی تری هستند. از آنجایی که آنتی اکسیدانها با رادیکالهای آزاد مبارزه میکنند، بنابراین میتوانند برای بدن بسیار مفید باشند. رادیکال آزاد یکی از عوامل اولیه رشد خود به خودی سلولهای سرطانی و گسترش آنها است.
به همین دلیل است که خوراکیهای سرشار از آنتی اکسیدان مانند کشمش در کنترل و درمان سرطان موثر است. به همین علت پیشنهاد میشود حتما کشمش را در رژیم غذایی خود بگنجانید. با مصرف کشمش نه تنها سطح آنتی اکسیدن بدن خود را بالا میبرید، بلکه آسیبهای وارد شده به سلولها را کاهش میدهید و مانع از بروز سرطان میشوید.
روش استفاده
کشمشی که در بازار وجود دارد معمولا آماده مصرف است و میتوان آن را به عنوان میان وعده یا همراه با برنج، انواع چاشنی ها، سالاد و غلات سرد و گرم و انواع پودینگها به عنوان یک وعده کامل مصرف کرد. کشمش هم مثل خیلی از تنقلات دیگر اغلب به صورت مخلوط با انواع مغزها یا نخودچی استفاده میشود.
هنگامی که کشمش به محصولات پخته شده مثل کوکی ها، کیک و شیرینی اضافه میشود به حفظ رطوبت محصول نهایی کمک میکند. شما میتوانید کشمش را به هر غذای پخته یا سرد، سالادها و سبزیجات اضافه کنید.
بهتر است کشمش را در جای خشک، خنک، در ظرفهای در بسته و تاریک نگه دارید تا رطوبت آن حفظ شود. اگر کشمش را در یخچال یا فریزر بگذارید، میتوانید تا یک سال آن را تازه حفظ کنید. به یاد داشته باشید که کشمش را در کابینتهای نزدیک اجاق گاز نگه ندارید؛ زیرا باعث میشود رطوبت کشمش سریعتر از دست برود.
موارد احتیاط
قند طبیعی کشمش هضم آسانی دارد و انرژی زیادی نیز برای بدن فراهم میکند؛ اما باید حواستان باشد که هر روز مقدار مشخصی از آن مصرف کنید. زیرا ممکن است مصرف قند آن بیش از حد مجاز در روز شود.
کشمش هم مانند تمام میوههای خشک باید به اندازه مصرف شود؛ زیرا به دلیل کربوهیدراتی که دارد موجب افزایش وزن خواهدشد.
کشمشی که به روش صنعتی و توسط بخار دی اکسید گوگرد تهیه شده باشد، ممکن است برای افراد مبتلا به آسم و دارای مشکلات تنفسی یا افرادی که به گوگرد حساسیت دارند، مشکل ایجاد کند. البته خودتان هم میتوانید کشمش را به صورت سنتی تهیه کنید.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0