فرجاد باطبی افزود: بر اساس تحقیقات، استعمال سه تا پنج سال قلیان میتواند موجب سرطان خون شود و پس از ۱۵ سال قلیان کشیدن مداوم، ابتلا به سرطان ناشی از بنزن (ماده شیمیایی) مانند سرطان خون قطعی است.
وی اظهار داشت: قلیانهای جیبی یا الکترونیکی که توسط باتری لیتیمی و درگاه یو اس بی ایجاد حرارت میکنند، در ابتدا با هدف ترک سیگار تولید و عرضه شدند، هم اکنون بسیاری از جوانان به استعمال این قلیانها معتاد شده اند.
وی خاطرنشان کرد: در این قلیانهای از تنباکو معسل استفاده میشود و در قلیانهای جیبی عصاره تنباکو معسل به صورت مایع در آمده و استفاده میشود که همه آسیبهای قلیان را دربر میگیرد و همچنین به علت حمل آسان آن و دسترسی راحت به آن احتمال استفاده آن از قلیان بیشتر است.
باطبی اضافه کرد: قلیانهای جیبی به علت ترکیب شدن مواد با فلزات سنگین، میتواند برخی از بیماریها مانند انواع سرطان و بیماریهای قلبی، فشار خون و یا تنفسی را ایجاد کند.
وی یادآور شد: در مجموع مصرف دخانیات عوارضی مانند ایجاد ۱۳ نوع سرطان، سقط جنین، نازایی، از بین رفتن و پوسیدگی دندان، ضعف شنوایی و بینایی، پوکی استخوان و بیماریهای کبدی میشود.
باطبی ادامه داد: دود سیگار که حاصل سوختن توتون و شامل چهارهزار ترکیب شیمیایی و ۶۰ ترکیب سرطان زا است، همچنین حرارت تولید شده در نوک سیگار روشن، موجب تولید بسیاری از ترکیبات شیمیایی دیگر میشود.
مدیر سلامت محیط و حرفهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان سمنان ادامه داد: مصرف قلیان بسیار زیان بارتر از سیگار است، زیرا توتون قلیان نامرغوب و از ترکیبات مضر بیشتر تشکیل شده است.
وی اضافه کرد: به علت بوی نامطبوع توتون قلیان، اسانسها و ترکیباتی به آن اضافه میشود که در آن ترکیبات بیش از هفت هزار ترکیب شیمیایی شناسایی شده است که بیشتر آنها مانند جبوه، آرسنیک وکادمیم خطرناک هستند.
وی با بیان این که برخی مردم تصور میکنند ضرر قلیان از سیگار و سایر مواد دخانی کمتر بوده و آب قلیان جلوی مواد مضر و سمی آن را میگیرد، گفت: دود قلیان با عبور از آب دود مرطوب میشود و به علت این رطوبت جذب ترکیبات مضر افزایش پیدا میکتد.
باطبی بیان داشت: سیگار کشیدن سه تا چهار سی سی دود وارد دهان و بدن میکند، اما با استعمال قلیان ۴۰ سی سی دود و آلودگی وارد دهان میشود و در مجموع یک قلیان برابر ۸۰ نخ سیگار آلودگی وارد بدن میکند.
وی گفت: تنباکوهای معسل یا میوهای ۷۰ تا ۸۰ درصد از موارد افزودنی و اسانس تشکیل شده اند و دارای مقادیر زیادی موارد سمی و سرطان زا مانند نفتالین، هیدروکربنهای آروماتیک، فلزهای سنگین و بنزن است و قلیانهای جیبی همانند قلیانهای معمولی همه این مواد سرطان زا را شامل است.
وی با اشاره به آثار مخرب قلیان و قلیانهای جیبی، گفت: در تمام مراکز عمومی عرضه این کالا ممنوع است و دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان به صورت کامل از تمام مراکز بازدید میکند و با متخلفها برخورد میکند.
وی ادامه داد: دخانیات یکی از معضلهای بزرگ جامعه امروزی است و دستگاههای اجرایی و نیرو انتظامی باید با دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان همکاری بیشتری داشته باشند.
باطبی تصریح کرد: برخی از افراد به صورت تفریحی از قلیان استفاده میکنند که دستگاههای فرهنگی باید برای ایجاد تفریح برای جوانان و جایگزینی قلیان با تفریحهای سالم بیشتر اقدام کنند.
مدیر سلامت محیط و حرفهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان افزود: جوانان با داشتن آگاهی و اطلاعات ضرر و زیان دخانیات کمتر به سمت آن روی میآورند.
ماده شیمیایی بنزن که اثر سرطانزایی آن به طور کامل اثبات شده است و به طور مشخص باعث سرطان خون میشود و یک قلیان با توتون متوسط ۲ برابر میزان بنزن موجود در یک پاکت سیگار را داراست.
میزان منواکسید کربن موجود در خون افرادی که قلیان کشیدهاند سه برابر منواکسید کربن خون افرادی است که سیگار میکشند.
منواکسید کربن اضافی باعث کاهش حمل اکسیژن توسط سلولهای خون میشود و این باعث افزایش احتمال بروز سکته و مشکلات قلبی و سکته مغزی میشود، احتمال بیماریهای ریوی هم با استنشاق بیشتر این ماده افزایش مییابد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0