با این مقدمه، به سراغ برخی از ویژگیها و مشخصات این منطقهی کمتر شناختهشده میرویم.
معرفی
ماسال شهری است در استان گیلان که در جوار کوههای تالش قرار گرفته است. این منطقهی کوهپایهای با توجه به موقعیت جغرافیاییاش، ییلاقات متعددی دارد. از طرفی رودخانهی «خالکایی» که از ارتفاعات «شاه معلم» سرچشمه میگیرد، از این منطقه میگذرد. تمامی این موارد طبیعتی زیبا و منحصربهفرد را برای ماسال به ارمغان آورده است.
این منطقه در قدیم «رود کنار» نامیده میشده است. ماسال در لغت به معنی «کوه وار» یا «کنار کوه» است که مشتق کلماتی مانند «مازال» و «مسال» است. ماسال در گذشته بخشی از شهرستان تالش بود که در سال ۱۳۷۶ مستقل شد و به شهرستان ماسال تبدیل شد. امروزه شهرستان ماسال از دو بخش مرکزی و شاندرمن تشکیل شده است. از طرفی در این منطقه ۴ دهستان و ۹۸ آبادی وجود دارد.
دسترسی
شهرستان ماسال از شمال به رضوانشهر، از شرق به فومن و صومعه سرا، از غرب و جنوب به خلخال و در نهایت استان اردبیل محدود میشود. ماسال در غرب رشت قرار گرفته است؛ از همین رو فاصلهی رشت تا ماسال از مسیر صومعه سرا در حدود ۵۵ کیلومتر است. از طرفی این منطقه با تالش تقریبا ۶۰ کیلومتر فاصله دارد. با یک حساب سرانگشتی میتوان گفت که برای رسیدن به ماسال از مرکز گیلان، مسافتی بیش از یک ساعت را باید طی کرد.
جغرافیا
همانطور که اشاره شد، ماسال یکی از زیباترین و بکرترین مناطق شمالی کشور است. ماسال منطقهای کوهپایهای محسوب میشود. همین امر موجب پدید آمدن ویژگیهای طبیعی منحصربهفرد خاص مناطق شمالی کشور شده است. تا چشم کار میکند مراتع و نواحی سرسبز انبوه اطراف ماسال را احاطه کرده است.
اقلیم و شرایط جوی این منطقه به تبعیت از دیگر مناطق استان، معتدل و مرطوب است که به طبع با توجه به قرارگیری در مناطق کوهستانی، کمی سردتر و کوهستانی میشود. میانگین دمای این منطقه در روزهای سرد سال ۳ درجه و در روزهای گرم سال ۲۸ درجه، همراه با رطوبت میانگین ۸۰ ٪ اندازهگیری شده است.
این مشخصههای جغرافیایی پدیدههای طبیعی دیدنی از جمله آبشارهای متعدد، غارها و مناطق کوهستانی زیبا و همچنین پوششی سرسبز را برای ماسال در پی داشته است.
جمعیتشناسی
شهرستان ماسال جمعیتی بیش از ۵۰ هزار نفر را در خود جای داده است که از این میان نزدیک به ۲۰ هزار نفر در منطقهی ماسال زندگی میکنند. مردم این منطقه به زبان تالشی صحبت میکنند.
ماسال از نظر اقتصادی به کشاورزی، دامپروری و همچنین صنایع وابسته به این دو متکی است. باغداری و زنبورداری نیز از دیگر فعالیتهای ساکنین آن به شمار میرود. برنج، پنیر، عسل طبیعی و مرکبات از جمله محصولاتی است که میتوان برای این منطقه نام برد. از طرفی تولیداتی مانند شال و صنایع چوبی از منابع درآمد مردم ماسال محسوب میشود.
جاذبهها
همهی عوامل ذکر شده ماسال را به یکی از مناطق بکر و کمنظیر و البته مقصدی جذاب برای علاقهمندان تبدیل کرده است. پدیدههایی مانند مراتع و نواحی ییلاقی و سرسبز، آبشارهای خروشان، غارهای کهن و ناشناخته، چشماندازهایی بر فراز منطقه، اماکن زیارتی و همچنین محل شهادت میرزا کوچک خان، هر یک به تنهایی میتوانند به عنوان جاذبهای دیدنی برای این منطقه مطرح شوند. به هر حال همزمان با شناختهتر شدن هر چه بیشتر این منطقه، ماسال به یکی از محبوبترین و جذابترین مقاصد گردشگری شمال کشور تبدیل شده است.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0