این درخت در آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری رشد میکند و زمانی که ۵ تا ۷ ساله است، شروع به میوه دادن میکند. اوج محصول آن بین ۱۰ تا ۲۰ سال است.
لیمو شیرین از نظر ظاهری تا حدی شبیه به لیمو ترش است، اما مزهای شیرین و نزدیک به پرتقال دارد. آب لیمو شیرین، در هندوستان و پاکستان بسیار محبوب است و با وجود اینکه به خانواده مرکبات تعلق دارد، اسیدی نیست. آب لیمو شیرین، به دلیل مزه ملایمی که نسبت به پرتقال دارد، بیشتر از خود میوه استفاده میشود. در هندوستان، این میوه در مرداد تا شهریور و آذر تا فروردین موجود است.
برای راحتی در خواندن، خواص لیمو شیرین را به بخشهای سلامت، پوست و مو تقسیم کردهایم:
خواص لیمو شیرین برای سلامتی:
لیمو شیرین، یک میوه پرکاربرد با مزهای ترش و شیرین است. این میوه شگفتانگیز، ارزش غذایی بسیاری دارد. این میوه، به شکل نوشیدنی، مربا، ترشی، آبنبات، اسنک و شربت به کار میرود. آب این میوه نیز کاربرد فراوانی دارد و در سالادها و همچنین برای مزه دار کردن گوشت به کار میرود. برخی از خواص لیمو شیرین برای سلامتی در پایین آمده است:
۱. به گوارش کمک میکند:
لیمو شیرین، مقدار بالایی فلاونویید دارد که با افزایش ترشح شیره گوارشی، اسید و صفرا، دستگاه گوارش را تحریک میکند. بنابراین، آب لیمو شیرین، معمولا به افراد مبتلا به سوء هاضمه، حرکات نامنظم روده و دیگر مشکلات گوارشی، توصیه میشود.
این میوه، از طریق خنثی کردن شیرههای گوارشی اسیدی تولید شده توسط معده، به گوارش کمک کرده و سموم را از سیستم دفع انسان، دفع میکند. ترکیبات موجود در این میوه برای حرکت دودی روده مفید هستند. لیمو شیرین به کنترل اسهال، تهوع و استفراغ نیز کمک میکند.
۲. یبوست را تسکین میدهد:
اسیدهای موجود در لیمو شیرین، سموم را از روده دفع میکنند. همچنین، این میوه، حاوی فیبر رژیمی است که باعث میشود ماده غذایی برای افراد مبتلا به یبوست، مانند یک درمان مسهل عمل کند. آب لیمو با مقداری نمک نیز به افراد مبتلا به مشکلات یبوستی توصیه میشود.
۳. از اسکوربوت جلوگیری میکند:
اسکوربوت، بیماری است که به دلیل کمبود ویتامین C. ایجاد میشود. این بیماری، با خونریزی، تورم لثه، آنفولانزا و سرماخوردگی مکرر، زخم دهان و زبان و ترک گوشه لبها مشخص میشود. لیمو شیرین میتواند خونریزی لثه را متوقف کند. آب لیمو شیرین را با چند قطره آب خالص ترکیب کنید و مقداری نمک سیاه به آن اضافه کنید. برای رهایی فوری از خونریزی لثه، باید این ترکیب را روی لثه آسیبدیده قرار داد. بوی بد دهان را میتوان با خوردن آب لیمو و مکیدن پوست آن رفع کرد.
۴. زخمهای گوارشی:
فلاونوئیدهای موجود در لیمو شیرین مانند لیمومین گلوکوزید، خواص ضد سرطانی، آنتی اکسیدانی، سم زدایی و آنتیبیوتیک دارند که در درمان زخمهای دهانی و گوارشی بسیار موثرند.
۵. مشکلات تنفسی:
روغن گرفته شده از لیمو شیرین، خواص ضد احتقان دارد که مشکلات تنفسی متعدد را مهار میکند؛ بنابراین معمولا از لیمو شیرین در بالمها، اسپریهای تنفسی و بخورها استفاده میشود.
۶. سیستم ایمنی را تقویت میکند:
مصرف منظم آب لیمو شیرین، باعث بهبود عملکرد قلب میشود. بنابراین، باعث گردش خون مناسب شده و در سالمتر شدن سیستم ایمنی نقش دارد. ویتامین C. سیستم ایمنی را تقویت کرده و از سرماخوردگی جلوگیری میکند.
۷. خواص ضد سرطانی:
لیمونوئید موجود در لیمو شیرین به مبارزه با انواع سرطان کمک میکند. لیمونوئیدها، به مولکول قندی به نام گلوکز که به راحتی هضم میشود، میچسبد.
۸. محافظت در برابر آرتریت روماتوئید:
لیمو شیرین به دلیل سرشار بودن از ویتامین C. از التهاب و تورم جلوگیری میکند. این میوه شگفتانگیز، علائم استئوآرتریت و آرتریت روماتوئیدی را کاهش میدهد.
۹. وزن را کاهش میدهد:
لیمو شیرین به کاهش وزن کمک میکند. نوشیدن یک لیوان آب ولرم با لیمو وعسل به از بین رفتن وزن اضافه کمک میکند. آب لیمو شیرین، کلسترول را پایین آورده و فشار خون را کنترل میکند
۱۰. اختلالات ادراری:
لیمو شیرین، میزان بالایی پتاسیم دارد که کلیهها و مثانه را سم زدایی میکند و توانایی درمان عفونت مثانه را دارد.
۱۱. نقرس:
آنتی اکسیدانهای موجود در لیمو شیرین به دفع اسید اوریک و رادیکالهای آزاد از بدن کمک میکنند. ویتامین C. به خنثی کردن رادیکالهای آزاد موجود در بدن کمک میکند.
۱۲. رهایی از بیماری حرکتی:
طعم اسیدی لیمو شیرین، باعث رهایی از بیماری حرکتی میشود. نوشیدن یک لیوان آب لیمو شیرین به رهایی از سوزش معده و اسیدیته کمک میکند. دستگاه گوارش را تسکین داده و مشکلات معده را کاهش میدهد.
۱۳. آفتابزدگی و دهیدراته شدن را درمان میکند:
آب لیمو شیرین میتواند جایگزینی سالم برای نوشیدنیهای گازدار باشد، زیرا ویتامینها و مواد معدنی ضروری را تامین میکند. این میوه شگفتانگیز، به ورزشکاران برای زمان بعد از مسابقه یا تمرین، توصیه میشود. آب لیمو شیرین و دیگر مکملهای با پایه لیمو، خطر دهیدراته شدن و گرفتگی عضله را کاهش میدهد. شربت لیمو شیرین که با آب لیمو شیرین تازه درست شده باشد، برای درمان افراد دچار به آفتابزدگی به کار میرود.
۱۴. مفید برای زنان باردار:
آب لیمو شیرین، مقدار قابل توجهی کلسیم دارد که برای رشد جنین مفید است.
۱۵. برای سیستم عصبی مفید است:
آب لیمو شیرین، برای مغز و سیستم عصبی مانند یک خنککننده عمل میکند. میتوان از لیمو شیرین برای درمان تب مغز و مشکلات ذهنی استفاده کرد. این میوه، یک آرام بخش فوقالعاده نیز هست.
۱۶. درمان یرقان:
این میوه به بیماران مبتلا به یرقان توصیه میشود. لیمو شیرین، با تقویت عملکرد کبد، برای درمان یرقان بسیار مفید است.
۱۷. برای آسم خوب است:
نوشیدنی ساخته شده از آب لیمو شیرین، دانه زیره و پودر زنجبیل خشک، باعث رهایی فوری از سرفه آسم میشود.
۱۸. رهایی از التهاب لوزه:
ویتامین C، شدت سرماخوردگی و تب را کاهش میدهد. یک قاشق عسل ترکیب شده با آب لیمو شیرین و آب گرم، باعث رهایی از خشکی و خارش گلو شده و تاثیر تسکین دهندهای بر لوزههای متورم دارد.
۱۹. خواص دیگر:
لیمو شیرین به افزایش اشتها، تصفیه خون و افزایش تعداد اسپرم کمک میکند. این میوه، بدن را خنک کرده و تشنگی را رفع میکند.
خواص لیمو شیرین برای مو:
۲۰. خواص ضد عفونی و ضد باکتری:
متخصصین زیبایی، به دلیل خواص ضد عفونی و ضد باکتری لیمو شیرین، از آن برای پوست و مو استفاده میکنند.
۲۱. مو را تقویت میکند:
لیمو شیرین به عنوان یک ماده فعال در مکملهای دارویی بسیاری مورد استفاده قرار میگیرد. ویتامینهای موجود در این میوه، مو را تقویت میکنند.
۲۲. موخوره و شوره را درمان میکند:
این میوه پرکاربرد، به عنوان یک ماده طبیعی برای درمان موخوره و شوره سر به کار میرود.
خواص لیمو شیرین برای پوست:
علاوه بر خواص برای سلامتی و مو، لیمو شیرین برای پوست نیز عالی است. به دلیل عطر شیرین و ویتامین C. بالا، آب این میوه در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست و مکملهای دارویی برای درمان پوست زبر و خشن، مرطوب کردن، بهبود رنگ پوست و بهبود درمان به کار میرود. برخی از خواص لیمو شیرین برای پوست در زیر آمده است.
۲۳. عامل سفیدکننده و پاککننده ملایم:
آب لیمو شیرین دارای عوامل سفیدکننده و پاککننده خفیف است که برای خلاصی از تجمع رنگدانه، آکنه و لکه مفیدند و باعث درخشش و صافی پوست میشوند.
۲۴. درد گزش حشرات را کاهش داده و رنگ پوست را روشن میکند:
لیمو شیرین به کاهش درد ناشی از گزش حشرات کمک کرده و پوست را در نواحی آرنج، زیر بغل و زانو روشن میکند.
۲۵. بدن را سم زدایی میکند:
مصرف منظم آب لیمو شیرین، بدن را سم زدایی کرده و درخششی طبیعی به پوست میدهد. مصرف این میوه، خون را پاک کرده و بیماریهای پوستی را کاهش میدهد.
۲۶. لبهای تیره را روشن و لبهای ترک خورده را نرم میکند:
گذاشتن آب لیمو شیرین بر لبها به مدت ۳ تا ۴ بار در روز، خشکی لبها را برطرف کرده و لبهای ترک خورده را نرم میکند.
۲۷. زیبایی را افزایش میدهد:
آب لیمو شیرین ترکیب شده با آرد نخود، زیبایی پوست را افزایش میدهد.
۲۸. جوش را درمان میکند:
استفاده از پودر پوست لیمو شیرین میتواند به رفع جوش کمک کند.
ارزش تغذیهای لیمو شیرین:
اگر به دنبال رژیم غذایی کم کالری یا کم چربی هستید، لیمو شیرین میتواند انتخاب درستی باشد. یک وعده از این میوه حدود ۴۳ کالری و ۰.۳ میلیگرم چربی دارد. لیمو شیرین، ۹.۳ میلیگرم کربوهیدرات و ۰.۸ گرم پروتئین دارد. این میوه مرکبات، سرشار از ویتامین C. است و در هر وعده، ۵۰ میلیگرم ویتامین C. دارد. همچنین، با فراهم کردن ۴۹۰ میلیگرم پتاسیم در هر وعده، در تامین نیاز روزانه به پتاسیم (۲۰۰۰ میلیگرم) نقش دارد. علاوه بر اینها، این میوه دارای مس، کلسیم، آهن و فسفر در مقادیر کم است. جدول زیر، ارزش غذایی لیمو شیرین را نشان میدهد.
کالری ۴۳ کالری/ ۱۰۰ گرم
کلسترل و سدیم هیچ
پتاسیم ۴۹۰ میلیگرم/ ۱۰۰ گرم
فیبر رژیمی ۱۲% از ۱۰۰ گرم
آهن ۰.۷ میلیگرم/۱۰۰ گرم
کلسیم ۴۰ میلیگرم/۱۰۰ گرم
فسفر ۳۰ میلیگرم/ ۱۰۰ گرم
پروتئین ۱.۵%/ ۱۰۰ گرم
ویتامین C. ۵۰ میلیگرم/ ۱۰۰ گرم
ویتامین A. ۲۰ واحد بینالمللی
فلاونوییدها و دیگر فنولیکها، کارتنوئیدها و لیمونئیدها مقادیر کم
لیمو شیرین به دلیل ارزش تغذیهای خود، برای سلامتی عمومی مفید است. گنجاندن لیمو شیرین در رژیم غذایی منظم، انتخاب درستی برای افرادی است که به دنبال تناسب اندام و سوزاندن چربی هستند.
بنابراین، میتوانیم با اطمینان بگوییم خواص لیمو شیرین بسیار زیاد هستند. به هرحال، مشکلات سلامتی نیز وجود دارد، به ویژه برا افرادی که دچار سنگ مثانه یا مشکلات کلیوی هستند. به این افراد توصیه میشود تا از خوردن این میوه اجتناب کنند، زیرا دارای مقادیر قابل توجهی اگزالات است. این میوه میتواند با جذب کلسیم در بدن نیز تداخل داشته باشد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0