چرا امسال از برف و باران خبری نیست؟
به گزارش قائم آنلاین، داود پرهیزکار معاون وزیر راه در پاسخ به چرایی کم بارشی و دمای بالای هوا در پاییز امسال اظهار کرد: در فصل تابستان سامانه جوی با هسته گرم که به «واچرخند جنب حارهای خاورمیانه» مشهور است؛ بر روی کشور مستقر میشود و معمولا با شروع فصل پاییز، به تدریج به عرضهای
به گزارش قائم آنلاین، داود پرهیزکار معاون وزیر راه در پاسخ به چرایی کم بارشی و دمای بالای هوا در پاییز امسال اظهار کرد: در فصل تابستان سامانه جوی با هسته گرم که به «واچرخند جنب حارهای خاورمیانه» مشهور است؛ بر روی کشور مستقر میشود و معمولا با شروع فصل پاییز، به تدریج به عرضهای جنوبیتر حرکت میکند و از این طریق امکان نفوذ توده هوای سرد به مرزهای شمالی کشور فراهم میشود.
تاثیر دور پیوندها در شرایط بارش و دما
وی تصریح کرد: زمان شروع حرکت و میزان جابجایی این سامانه به سمت جنوب کشور تحت تأثیر چند نوسان بزرگ مقیاس و جهانی است که به «دورپیوند» موسوم هستند. این دورپیوندها دوره تناوب مختلف و شدت اثرگذاری متفاوت دارند. به طور کلی هر دوره تناوب یک دورپیوند شامل بخش منفی، خنثی و مثبت است که هر حالت میتواند اثرات مثبت یا منفی بر شرایط بارش و دمای هوا در سطح کشور داشته باشد.
رئیس سازمان هواشناسی کشور با اشاره به اینکه مدت و شدت اثرگذاری دورپیوندها بر روی تغییرات مثبت یا منفی بارش و دما متفاوت است، افزود: پاییز امسال بیشتر دورپیوندها در حالت خنثی قرار داشتند و تنها دورپیوند النینو- نوسان جنوبی که به «انسو» مشهور است در فاز مثبت یا به عبارتی در شرایط «لانینا» و با شدت متوسط قرار داشت، علیرغم اینکه مراکز جهانی فاز آن را خنثی یا مثبت ضعیف پیشبینی کرده بودند.
تاخیر در حرکت هسته گرم جو مساوی با طولانی شدن تابستان
به گفته پرهیزکار، از اثرات این فاز انسو یعنی لانینا برای ایران این است که سبب تأخیر در زمان حرکت واچرخند جنب حارهای خاورمیانه به سوی جنوب میشود که به مثابه طولانیتر شدن شرایط تابستانی است. در نتیجه توده هواهای بارانزا امکان نفوذ به ایران را نخواهند داشت و یا با تاخیر زمانی وارد کشور میشوند. این وضعیت میتواند به پدیده کم بارشی در برخی نقاط کشور به علت فعالیت ضعیف سامانههای بارشی بیانجامد. به عبارت دیگر تحت این شرایط با کم فعال شدن سامانههای بارشی، میزان بارش پاییزه کاهش مییابد و به سبب کاهش ابرناکی و عدم نفوذ توده هواهای سرد، دمای هوا نیز بالاتر از میانگین بلندمدت قرار میگیرد.
رئیس سازمان هواشناسی کشور در ادامه در مورد تجربه هوای گرم در پاییز سال جاری، با اشاره به اینکه هسته سامانه واچرخند جنب حارهای گرم است، گفت: این سامانه از یک توده هوای بسیار بزرگ و گرم تشکیل شده است ضمن اینکه شرایط دینامیکی این سامانه به گونه ایست که امکان رشد ابر در آن وجود نداشته و در نتیجه روزهای آفتابی همراه با افزایش دمای ناشی از آن را به دنبال دارد؛ بنابراین مجموع این شرایط باعث بالا بودن دما در این روزها شده است.
کم بارشی کشور در پاییز امسال ۵۵ درصد نسبت به بلندمدت
پرهیزکار در ادامه گزارشی از وضعیت بارش کشور در پاییز امسال ارائه داد و گفت: به استثنای مناطق محدودی واقع در نوار شمال غربی و جنوبی، بارش کل کشور از ابتدای سال زراعی جاری (از اول مهر) تا ۵ دی ماه بیش از ۵۵ درصد نسبت به میانگین دوره مشابه بلندمدت کاهش یافته است و بیشترین کاهش به ترتیب در استانهای خراسان جنوبی، قم، یزد، اصفهان، مرکزی، کرمان، سیستان و بلوچستان، تهران و چهارمحال و بختیاری بین ۸۰ تا ۹۵ درصد رخ داده است.
بارش دی کمتر از حد نرمال
وی با اشاره به کاهش ۲۵ درصدی بارش پاییزه کشور نسبت به دوره مشابه در سال گذشته، درباره وضعیت جوی کشور در دی ماه گفت: بارش دی ماه در تمام نقاط کشور کمتر از حد نرمال خواهد بود. میانگین بارش کشور در هفته دوم دی کمتر از نرمال، هفته سوم دی در نوار شمالی کشور بیش از نرمال و در سایر مناطق نرمال تا کمتر از نرمال و هفته چهارم دی در کل کشور کمتر از نرمال نسبت به مقاطع زمانی مشابه خواهد بود.
پیش بینی دی ماه گرم در سراسر کشور
رئیس سازمان هواشناسی کشور در مورد شرایط دمایی کشور در ماه جاری نیز اظهار کرد: میانگین دمای دی ماه در بیشتر نقاط کشور تا یک درجه بیش از نرمال و در استانهای واقع در نوار غربی بیش از دو درجه خواهد بود.
بارش و دمای بهمن و اسفند ۹۶
پرهیزکار با اشاره به بارش نرمال کشور طی دو ماه بهمن و اسفند، در مورد شرایط دمایی این مقطع گفت: انتظار میرود در ماه دوم فصل زمستان، کشور دمایی کمتر از حد نرمال را تجربه کند. به طور کلی پیش بینی میشود که میانگین دمای زمستان در حد نرمال تا یک درجه بیش از نرمال باشد.
رئیس سازمان هواشناسی کشور در پایان با اشاره به کم بارشی پاییز امسال تاکید کرد: متاسفانه کمبود بارش فصل پاییز به صورت کم بارشی انباشته تا پایان سال ادامه خواهد داشت. علاوه بر آن، توزیع بارش دارای ناهمگنی زمانی و مکانی خواهد بود.
برچسب ها :سازمان هواشناسی،کرمان، سیستان و بلوچستان
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0