زمانی که شریانها مسدود میشوند، خون آن گونه که باید به گردش در نمیآید. این شرایط خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. بر همین اساس، حفظ سلامت شریانها و پرهیز از تجمع چربی در بدن برای پیشگیری از گرفتگی آنها اهمیت دارد.
رژیم غذایی یکی از عوامل اصلی در این زمینه محسوب میشود. برخی مواد غذایی میتوانند موجب بروز مشکلات قلبی عروقی شوند که در ادامه با برخی از مهمترین آنها آشنا میشویم.
چرا در شریانها گرفتگی ایجاد میشود؟
عوامل خطرآفرین مختلفی وجود دارند که احتمال ابتلا به مشکلات قلبی را در نتیجه گرفتگی شریانها افزایش میدهند. به عنوان مثال، پرفشاری خون، کلسترول بالا و چاقی از آن جملهاند.
از دلایل دیگر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سیگار کشیدن
مصرف الکل
ورزش نکردن
مصرف مواد غذایی سرشار از چربیها
چربی (یا پلاک) به تدریج در دیواره شریانها تجمع میکند، و آنها را باریک و سخت میسازد. در این شرایط، خون نمیتواند به صورت عادی جریان یابد.
در موارد بسیاری، شریانهای مسدود شده هیچ علائمی نشان نمیدهند. متاسفانه، ما تا زمانی که گرفتگی شریان موجب یک حمله قلبی میشود، متوجه وجود مشکل نمیشویم.
بر همین اساس است که دنبال کردن یک رژیم غذایی متعادل، سرشار از میوهها و سبزیجات و کم از غذاهای فرآوری شده، و انجام فعالیت جسمانی اهمیت دارند.
برای حفظ سلامت شریانها از چه غذاهایی باید پرهیز کرد؟
غذاهای سرشار از چربیهای اشباع نخستین گزینهای هستند که باید مصرف آنها را محدود کنید. اگرچه این غذاها خوشمزه و اعتیادآور هستند، اما با یادآوری خطراتی که برای سلامت انسان دارند میتوانید میزان مصرف آنها را کاهش دهید.
از مواد غذایی که به تجمع چربی در دیواره شریانها کمک میکنند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
گوشت
گوشت سرشار از چربیهای اشباع و کلسترول است. حتی گوشتهایی که به عنوان کم یا بدون چربی در نظر گرفته میشوند میتوانند سطوح کلسترول بد (LDL) را در خون افزایش دهند.
گوشتهای فرآوری شده، مانند سوسیس، هات داگ، و کالباس، نه تنها حاوی سطوح بالای چربیهای اشباع هستند، بلکه نمک افزوده شده به آنها نیز شرایط را بدتر میسازد.
مصرف بیش از دو بار در هفته این محصولات میتواند موجب ابتلا به بیماریهای قلبی شود.
تخم مرغ
زرده تخم مرغ حاوی لیپوپروتئینهایی است که میتوانند شریانها را مسدود سازند. یک تخم مرغ حاوی ۵ گرم چربی و ۱۸۶ میلی گرم کلسترول است.
اما ذکر این نکته اهمیت دارد که تخم مرغ پخته از سطوح چربی کمتری نسبت به تخم مرغ سرخ شده برخوردار است.
پوست ماکیان
در این مورد میتوان به پوست مرغ یا بوقلمون اشاره کرد. هر دو آنها میتوانند موجب افزایش تجمع چربی در دیواره شریانها شوند. به عنوان مثال، بال مرغ اغلب بدون این که پوست آن گرفته شود سرخ یا کباب میشود. این پوست میتواند از محتوای بالای کالری و لیپوپروتئینها برخوردار باشد. یک بال مرغ سرخ شده دارای ۱۰ گرم چربی و ۱۶۰ کالری است. جدا کردن پوست پیش از پخت و پز با گوشت ماکیان توصیه شده است.
لبنیات
به طور معمول، ما هر روز از لبنیات استفاده میکنیم، بدون این که متوجه باشیم میتواند سلامت ما را معرض خطر جدی قرار دهد. شیر، ماست، پنیر، کره، بستنی و خامه همگی به ایجاد پلاک و گرفتگی شریانها کمک میکنند.
به عنوان مثال، کره سرشار از چربیهای اشباع است. توصیه شده است محصولاتی که از شیر کم چربی تهیه شده اند را انتخاب کنید و همچنین مصرف روزانه لبنیات خود را کاهش دهید.
چربیهای اشباع
بسیاری از مواد غذایی که روزانه مصرف میکنیم، حاوی چربیهای ترانس یا اسیدهای چرب تا حدی هیدروژنه هستند. این چربیها یکی از دلایل اصلی گرفتگی شریانها محسوب میشوند.
چربیهای ترانس بیشتر در غذاهای فرآوری شده، مارگارین، محصولات پخته شده و رویه خامهای کیک یا شیرینیها یافت میشوند.
شیرینی جات
شیرینی جاتی، مانند دونات و رولت، که در طول روز مصرف میکنیم حاوی موادی هستند که سلامت انسان را در معرض خطر قرار دهند.
آنها از محتوای آنتی اکسیدانی و فیبر کم برخوردار هستند و در مقابل میزان چربیهای مضر، آرد پالایش شده و شکر در آنها زیاد است. تمام این مواد میتوانند موجب انسداد شریانها شوند.
روغنها و اسنکهای شور
بیشتر روغنهایی که در آشپزخانه استفاده میشوند، مانند روغن ذرت، آفتابگردان و …، سرشار از چربیهای اشباع هستند. این مواد به سود سلامت قلبی عروقی ما عمل نمیکنند.
این در شرایطی است که برخی از اسنکهای محبوب، مانند سیب زمینی سرخ شده، بادام زمینی و …، با این قبیل روغنها درست میشوند.
استفاده از روغنهای حاوی چربیهای غیر اشباع مانند روغن زیتون و روغن هسته انگور برای پخت و پز پیشنهاد میشود.
غذاهای کم ارزش
در این بخش میتوانیم به پیتزا و همبرگرها اشاره کنیم، اما نمونههای بسیار دیگری نیز وجود دارند. این قبیل غذاها دارای چربی و کلسترول زیاد هستند. همچنین، آنها در بسیاری موارد حاوی مواد تشکیل دهنده شیمیایی و مصنوعی هستند که برای بهبود عطر و طعم استفاده میشوند، اما هرچه بیشتر به سلامت بدن انسان آسیب وارد میکنند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0