کد خبر : 91490
تاریخ انتشار : جمعه 6 آوریل 2018 - 15:55
-

بی‌آبی به تابستان امسال نزدیک‌تر می‌شود

بی‌آبی به تابستان امسال نزدیک‌تر می‌شود

به گزارش قائم آنلاین، وضعیت منابع آبی امسال به‌گونه‌ای است که مسوولان دیگر هشدار کم آبی نمی‌دهند و صراحتا اعلام می‌کنند که تابستان امسال شهر‌های زیادی تحت تنش آبی قرار خواهند گرفت و با مشکلاتی در این حوزه مواجه خواهیم شد. در حال حاضر وضعیت منابع آبی کشور وخیم است چراکه ورودی به سد‌ها در

به گزارش قائم آنلاین، وضعیت منابع آبی امسال به‌گونه‌ای است که مسوولان دیگر هشدار کم آبی نمی‌دهند و صراحتا اعلام می‌کنند که تابستان امسال شهر‌های زیادی تحت تنش آبی قرار خواهند گرفت و با مشکلاتی در این حوزه مواجه خواهیم شد.

در حال حاضر وضعیت منابع آبی کشور وخیم است چراکه ورودی به سد‌ها در سال گذشته در کل کشور تقریبا ۱۴ میلیارد متر مکعب بود که این عدد امسال به حدود ۱۰ میلیارد متر مکعب رسیده و کاهشی حدود ۲۷ درصد را نشان می‌دهد. از سوی دیگر بر اساس آمار در سال‌های قبل و در مقاطع مختلف متوسط بارندگی در کشور حدود ۲۷۵ تا ۲۸۰ میلیمتر بوده، اما به مرور زمان این عدد به ۲۴۰ میلیمتر و در ۱۰ سال اخیر نیز به ۲۱۰ میلیمتر رسیده و اکنون شرایط به‌گونه‌ای است که به اعتقاد بسیاری از مسوولان سرانه آب کشور یک سرانه بحرانی است.

در سال جاری این تهدید بحرانی‌تر شده چراکه بارندگی که در کشور تا این لحظه شاهد آن هستیم ۹۰ میلیمتر تخمین زده شده و حدود ۴۰ درصد نسبت به سال گذشته و ۴۵ درصد نسبت به میانگین کمتر است. مساله دیگری که در این زمینه وجود دارد، عدم تناسب در بارندگی‌ها است به طوری‌که در حوضه ارومیه شرایط مثبت است، اما در حوضه خلیج فارس، ایلام، بندر عباس و خوزستان شاهد کاهش ۴۶ درصدی بارندگی نسبت به سال گذشته هستیم.

از سوی دیگر بر اساس آمار موجود در حوزه منابع آبی هم اکنون در استانی همچون البرز حدود یک میلیارد مترمکعب از منابع سطحی، زیرزمینی (چاه‌ها و قنات‌ها) و شبکه‌های مدرن برای بخش کشاورزی مصرف می‌شود که این رقم در استان اصفهان به پنج میلیارد مترمکعب می‌رسد. این موضوع در حالی است که در همین استان اصفهان میزان مصرف بخش شرب و صنعت از آب نیم میلیارد مترمکعب است.

حتی در استان خشکی همچون یزد حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که سهم بخش شرب و صنعت کمتر از ۱۰۰ میلیون مترمکعب تخمین زده شده در این بین حتی در استان کرمان هم بیش از ۶ میلیاردمترمکعب آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود در حالی که میزان مصرف بخش شرب و صنعت این استان تنها حدود هفت میلیون مترمکعب است.

به هر حال این یک واقعیت در تمام دنیا است که به طور متوسط ۷۰ درصد آب شیرین در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که در مناطق خشک و نیمه خشک این میزان مصرف از آب‌های شیرین در بخش کشاورزی به حدود ۸۵ تا ۹۵ درصد می‌رسد؛ بنابراین طبیعی است لزوم توجه مصرف صحیح آب، بیشتر متوجه اصلی‌ترین بخش مصرف یعنی حوزه کشاورزی باشد.

از سوی دیگر براساس پیش بینی‌های سازمان هواشناسی در طی یکی دو ماه اخیر امید می‌رفت تا در اواخر زمستان سال ۱۳۹۶ کاهش بارندگی‌ها به حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد نسبت به سال گذشته برسد. ولی متاسفانه شرایط فعلی از پیش بینی‌های صورت گرفته هم کمی سخت‌تر است چرا که از ابتدای سال آبی (ابتدای مهرماه) تا پایان اسفندماه در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۸ درصد کاهش بارندگی داشته‌ایم.

وضعیت فعلی بیانگر تابستانی سخت در حوزه منابع آبی است تا جایی که اگر از هم اکنون تدابیر مدیریتی در این حوزه اتخاذ نشود به گفته بسیاری از کارشناسان با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد لذا انتظار می‌رود دولت نگاه ویژه‌تری نسبت به این مساله داشته باشد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

دو × چهار =