کد خبر : 103844
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 17 جولای 2018 - 15:05
-

افت بی‌سابقه ورودی آب به سدها

افت بی‌سابقه ورودی آب به سدها

به گزارش قائم آنلاین، افت بی‌سابقه بارندگی‌ سال آبی جاری موجب شده تا مشکلات عدیده‌ای برای تامین آب مورد نیاز استان‌های مختلف کشور به وجود آید و ۳۳۴ شهر کشور با جمعیتی بالغ بر ۳۴ میلیون نفر را در معرض تنش آبی قرار دهد. از این رو وزارت نیرو از اواخر سال گذشته همواره بر لزوم

به گزارش قائم آنلاین، افت بی‌سابقه بارندگی‌ سال آبی جاری موجب شده تا مشکلات عدیده‌ای برای تامین آب مورد نیاز استان‌های مختلف کشور به وجود آید و ۳۳۴ شهر کشور با جمعیتی بالغ بر ۳۴ میلیون نفر را در معرض تنش آبی قرار دهد.

از این رو وزارت نیرو از اواخر سال گذشته همواره بر لزوم اصلاح الگوی مصرف و دوری از بدمصرفی منابع آبی در کشور برای تامین آب شرب پایدار در مناطق مختلف تاکید کرده است.

در این گزارش سعی شده است تا با ارائه سیمایی از منابع آبی و وضعیت سدهای مهم تامین کننده آب شرب با رویکرد ارائه اطلاعات و درک مناسبت‌‌‌تر مردم از شرایط متفاوت امسال، بتوانیم در کنار تمهیدات بخش آب و آبفا و همکاری بخش‌های مختلف در نحوه مصرف آب بخش شرب، صنعت و کشاورزی تابستان کم آب امسال را با حداقل مشکل سپری کنیم.
*سد زاینده‌ رود
از اواخر سال گذشته بود که افت بی‌سابقه بارندگی‌های کشور و به تبع آن کاهش ذخیره آب سد زاینده رود به عنوان منبع مهم تامین کننده آب شرب شهرهای اصفهان، یزد، کاشان و روستاهای مسیر، نگرانی‌های متعددی را برای نحوه تامین آب شرب این مناطق در فصل تابستان به وجود آورده بود.

با وجود تمهیدات جدی وزارت نیرو برای جبران کسری آب مورد نیاز منطقه و کاهش تنش آبی در شهرهای یاد شده از طریق روش‌های مختلف همچون لزوم استفاده از پساب تصفیه شده در بخش صنایع آب‌بر منطقه، مدیریت شبکه و اصلاح الگوی مصرف، سد زاینده رود همچنان حال و روز خوشی ندارد. حجم نرمال مخزن این سد حدود یک میلیارد و ۲۳۹ میلیون مترمکعب است که در حال حاضر ذخیره آب این سازه به ۳۱۸ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش ۱۵ درصدی داشته است و عملا ۷۴ درصد این سد خالی است.

این میزان ذخیره سازه در حالی است که نیاز شرب سالانه شهرهای یاد شده از سد زاینده رود حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب است.

از میزان ذخیره فعلی سازه نیز حدود ۱۳۰ میلیون مترمکعب آن مربوط به حداقل حجم بهره‌برداری از سد است. این میزان از آب بایستی به منظور ارائه آب با کیفیت و حفظ پایداری سازه در سد داخل باقی بماند و مابقی آن به سمت پایین دست رها شود.

از طرفی ورودی به این سد در سال آبی جاری نیز به ۴۹۸ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته افت ۵۶ درصدی داشته و فاصله زیادی با یک میلیارد و ۱۲۶ میلیون مترمکعب ورودی سال گذشته خود دارد.
*سد استقلال منبع مهم تامین آب بندرعباس و بندرخمیر
سد استقلال به عنوان منبعی مهم برای تامین آب شرب شهرهای بندرعباس، بندرخمیر و روستاهای در مسیر وضعیت به مراتب نامناسب‌تر را نسبت به سد زاینده رود تجربه می‌کند. در سال آبی جاری (ابتدای مهرماه) کل آب ورودی به این سازه تنها به یک میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش ۱۰۰ درصدی داشته است.

حجم آب ذخیره شده در مخزن این سد به ۲۰ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته افت ۷۵ درصدی داشته و در حال حاضر ۹۲ درصد حجم مخزن این سد نیز خالی است.

در شرایط تقریبا نرمال عمده آب بندرعباس از طریق سد استقلال تامین می‌شود ولی در شرایط فعلی با توجه به عدم ورود آب به مخزن سد استقلال که تقریبا در حدود صفر بوده، آب مورد نیاز منطقه از طریق سدهای شمیل و نیان و چاه‌های پایین دست آن در حال تامین است و لزوم مدیریت مصرف آب در این استان برای جبران کسری آب سد استقلال و افت بارندگی‌ها به شدت احساس می‌شود.

*سد دوستی

سد دوستی در مرز ایران و ترکمنستان سالیانه حدود ۷۵ میلیون مترمکعب نیاز آب شرب شهر مشهد را تامین می‌کند. در حال حاضر ورودی به این سازه به ۴۷ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته افت ۸۴ درصدی را به ثبت رسانده است.

حجم آب موجود در مخزن این سد مهم خراسان رضوی هم اکنون به ۲۲۱ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته ذخیره آب این سازه افت ۴۶ درصدی را تجربه می‌کند و ۸۲ درصد حجم این سد نیز خالی است. حداقل حجم بهره‌برداری از این سد نیز ۱۹۲ میلیون مترمکعب است و عملا ۳۳ میلیون مترمکعب آب این سازه قابلیت انتقال به سمت مشهد را داراست چرا که بخشی از این حجم حقابه ترکمنستان و بخشی از آن نیز به عنوان حجم مرده آب بایستی درون سازه باقی بماند.
*سدهای حوضه کارون بزرگ
حجم نرمال مخازن این منطقه همچون سدهای شهید عباسپور، گتوند، مسجد سلیمان و کارون ۳ و ۴ و… به عنوان تامین کننده آب شرب شهرها و روستاهای استان خوزستان به بیش از ۱۵ میلیارد مترمکعب می‌رسد که در حال حاضر حجم آب ذخیره شده در سدهای یاد شده به ۹ میلیارد و ۲۲۵ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش ۱۸ درصدی داشته است که از همین میزان حجم آب موجود نیز ۶ میلیارد و ۶۵۴ میلیون مترمکعب مربوط به حداقل حجم بهره‌برداری است.
ورودی آب به سدهای یاد شده در سال آبی جاری هم به هفت میلیارد و ۱۳۶ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش ۴۰ درصدی را در این بخش به ثبت رسانده است.
*سد درودزن
ورودی به این سد که نقش مهمی را در تامین آب شرب شهرهای شیراز، مرودشت و روستاهای مسیر به عهده دارد به ۷۲ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش ۵۳ درصدی داشته است.
آب ذخیره شده در این سازه نیز به ۳۳۹ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با گذشته افت ۱۱ درصدی را در این بخش به ثبت رسانده و ۶۵ درصد حجم این سد هم خالی است. با توجه به اینکه حداقل حجم بهره‌برداری از این سد ۳۰۰ میلیون مترمکعب است بنابراین ۴۱ میلیون مترمکعب ذخیره آب این سازه قابل بهره‌برداری است.
*سد کوثر
سد کوثر به عنوان منبع تامین کننده آب شرب شهرهای بوشهر، گناوه، هندیجان، بندرلنگه، لامرد و گچساران در سال آبی جاری ورودی ۱۳۱ میلیون مترمکعبی را تجربه کرده است که در مقایسه با سال گذشته افت ۴۲ درصدی داشته است.
حجم آب ذخیره شده در سازه به ۲۴۱ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال گذشته افت ۲۹ درصدی را به ثبت رسانده است. با توجه به اینکه حداقل حجم بهره‌برداری از سد ۱۰۵ میلیون مترمکعب است بنابراین از ذخیره فعلی سازه ۱۳۹ میلیون مترمکعب قابل رهاسازی به پایین دست است.

*چاه نیمه‌ها (۱،۲،۳،۴)
چاه نیمه چاله‌ها و گودال‌های طبیعی بزرگی هستند که در فاصله ۵۰ کیلومتری شهر زابل و پنج کیلومتری شهرستان زهک قرا دارد و آب مازاد رودخانه هیرمند توسط کانالی به آن هدایت می‌شود. بررسی آخرین آمار مربوط به وضعیت این چاه نیمه‌ها حکایت از کاهش ۱۰۰ درصدی ورودی آب به این مناطق دارد.

کل حجم آب ورودی به این چاه نیمه‌ها از ابتدای سال آبی تاکنون به دلیل عدم وقوع سیلاب‌های مناسب در این منطقه تنها به سه میلیون مترمکعب رسیده است. افت ورودی روان آب‌ها به چاه نیمه‌ها که نقش مهمی در تامین آب شرب شهرهای زاهدان و زابل و روستاهای منطقه را بر عهده دارد موجب شده تا حجم آب ذخیره شده در این مناطق هم اکنون به ۵۲۹ میلیون مترمکعب برسد و در مقایسه با سال گذشته کاهش ۵۰ درصدی آب ذخیره شده را تجربه کنند. حداقل حجم بهره‌برداری از چاه نیمه‌ها نیز ۲۵۸ میلیون مترمکعب است و عملا نیمی از همین ذخیره آب نیز قابل استفاده نیست.
*سد لار
سد لار به عنوان یکی از سدهای پنجگانه تامین کننده آب استان تهران در سال آبی جاری ورودی ۲۵۴ میلیون مترمکعبی را تجربه کرده است که در مقایسه با سال گذشته کاهش ۳۳ درصدی داشته است.
موجودی فعلی مخزن این سازه نیز در حال حاضر به ۹۸ میلیون مترمکعب رسیده است که در مقایسه با گذشته افت ۵۲ درصدی داشته و ۹۰ درصد آن نیز خالی است.

همچنین نیاز شرب سالانه استان تهران از این سد حدود ۱۵۰ میلیون مترمکعب و حداقل حجم بهره‌برداری از این سازه ۱۲ میلیون مترمکعب است.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

5 × پنج =