کد خبر : 110246
تاریخ انتشار : چهارشنبه 29 آگوست 2018 - 10:15
-

تقاضای تأسیس عمارت نقالان ایران

تقاضای تأسیس عمارت نقالان ایران

به گزارش قائم آنلاین، سومین جشنواره پرده‌خوانی و نقالی غدیر با حضور کوروش زارعی مدیر هنرهای نمایشی حوزه هنری، داود فتحعلی بیگی، احمد مسجدجامعی، مرشد محسن میرزاعلی و حسین عالم بخش دبیر جشنواره و نقالان و پرده خوانان علوی، (سه‌شنبه ششم شهریور) در سالن مهر حوزه هنری  به ایستگاه پایانی رسید. در ابتدای برنامه چند

به گزارش قائم آنلاین، سومین جشنواره پرده‌خوانی و نقالی غدیر با حضور کوروش زارعی مدیر هنرهای نمایشی حوزه هنری، داود فتحعلی بیگی، احمد مسجدجامعی، مرشد محسن میرزاعلی و حسین عالم بخش دبیر جشنواره و نقالان و پرده خوانان علوی، (سه‌شنبه ششم شهریور) در سالن مهر حوزه هنری  به ایستگاه پایانی رسید.

در ابتدای برنامه چند نقالان علوی چند نقل از امام علی (ع) خواندند.

سپس کوروش زارعی مدیر هنرهای نمایشی حوزه هنری طی سخنانی با ابراز خرسندی و خسته نباشید به نقالانی که چند روزی در میدان امام حسین و بوستان آب و آتش فعالیت کردند، گفت: ما در دو سال گذشته در محضر اساتید بودیم اما امسال در کنار آنها جوانان و نوجوانان و کودکان دختر و پسر حضور داشتند.

وی در ادامه افزود: نقالی و پرده خوانی سالها در محاق و فراموشی بود و این دوستان امروز آن را زنده کردند. ما با شما عزیزان در ماه صفر در حرم امام رضا(ع) هم نقالی داریم و قرار است با همت هم، بحث شاهنامه‌خوانی و حماسه‌خوانی هم داشته باشیم.

زارعی با بیان اینکه این اولین جشنواره پرده‌خوانی است که به صورت سراسری برگزار می‌شود، افزود: امسال ما ۲۰ طومار جدید هم نوشتیم و آنها را در اختیار نقالان قرار دادیم و امروز در این اختتامیه مراسم رونمایی از  طومارها هم برگزار می‌شود. از همه دوستان و مسئولان خواهش می‌کنم اجازه ندهند این هنر ایران زمین مهجور بماند.

* تقاضای تأسیس عمارت نقالان ایران

حسین عالم بخش دبیر سومین جشنواره نقالان علوی نیز در سخنانی عنوان کرد: با انتصاب کوروش زارعی در حوزه هنری، طرح این جشنواره بعد از چند سال به نتیجه رسید. در این سه سال اتفاقات خوبی افتاد و خون تازه‌ای به شریان نقالی ایران تزریق شد و جایگاه خوبی در صدا و سیما و دیگر بخش‌های شهر پیدا کرده است.

وی در ادامه افزود: نگارش طومارهای بازپیرایی شده حوزه غدیر با همت دکتر فتحعلی بیگی و دریایی، از دستاوردهای این جشنواره بود.

وی یادآور شد: اتفاق دیگر بخش رقابتی جشنواره بود که از ۱۲۶اثر رسیده به جشنواره ، ۶۳اثر انتخاب و ازین تعداد هم ۳۱اثر به جشنواده راه یافت.

عالم بخش با بیان اینکه ۱۰نقال پیشکسوت هم در هر اجرا به نقالی پرداختند، افزود: سال گذشته دفتر نقالی و تعزیه به مدیریت محسن میرزاعلی تأسیس شد که خیلی خوب هم عمل کرده است.

وی درباره اینکه چرا تندیس جشنواره به نام زنده‌یاد مرشد ولی‌‌الله ترابی است، گفت: هیچ وقت آخرین عیادت بچه‌های وزارت ارشاد با ایشان را فراموش نمی‌کنم که آخرین دوبیتی که خواندند برای حضرت علی(ع) بود، ما بر اساس نام و کنیه ایشان تندیس را به نام ایشان گذاشتیم.

عالم بخش با بیان اینکه یکی از آرزوهایش در طول جشنواره این بود که در ایران عمارت نقالان تاسیس شود، افزود: هنرمندان دراماتیک خانه تئاتر دارند و هنرمندان سینما هم همینطور اما جنس این دوستان خاص است و من از آقای مسجد جامعی به عنوان یکی از اعضای کمیسیون فرهنگی شورای شهر می‌خواهم که چنین کاری برای نقالان در قالب صنف و خانه انجام دهند.

در ادامه مراسم مرشد ورمزیار به نقالی قصه ابرهه و اصحاب فیل پرداخت. وی در انتهای نقلش عنوان کرد که امسال اتفاقات عجیبی از حضور بزرگترها و پیشکسوتان و طومارهای علوی رخ داد و آخر نقلم می‌خواستم بگویم اتفاقی چند شب پیش در جشنواره افتاد که باید بگویم به من درس بزرگی داد و آن هم این بود که مرشد محسن میرزاعلی در موقع نقالی روی زمین بر خاک اجرا کرد.

وی ادامه داد: بزرگی اگر تواضع کند، هرگز کوچک نمی‌شود. خدا می‌داند مجیز نگفته و از صمیم قلب این سخنان را گفتم.

در ادامه بزرگداشت مرشد محمد احدی با حضور احمد مسجدجامعی، شهرام کرمی، مرشد سعیدی با اعطای لوح یادبود و تمثال استاد ولی‌الله مرادی برگزار شد.

سپس مرشد احدی پشت تریبون قرار گرفت و با خواندن ابیاتی درباره حضرت علی (ع) گفت: این جشنواره پایه اش به عشق امیر است.

احمد مسجدجامعی نیز طی سخنانی گفت: در گذشته خاطرم است که مکانی برای نقالی و پرده‌خوانی وجود داشت الان دو تن از دوستان وزارت فرهنگ در این مجلس هستند که از آنها هم می‌خواهم همان مکان احیا شود و مکان خوبی برای نقالان ما شود. یک مکان دیگر هم هست که با آقای اوحدی درباره آن صحبت خواهم کرد.

وی درباره هوش تصویری و اهمیت آن و توجه بدان از قدیم الایام در ایران گفت: پرده خوانی و نقالی یک شکل سینمای قدیم بوده و این صحنه‌ها با کمک نقال و مرشد تصویر می‌شده است.

مسجدجامعی با بیان اینکه پرده خوانی به معنای داستان تاریخی نیست. ما جریانی داریم در تاریخ داستان که قصه‌گوها هستند، افزود: ما یک مختارنامه داریم که براساس زندگی مختار است و یک مختار و یک ابومسلم داریم و یک ابومسلم نامه داریم. نقالی هم همینطور است که داستانی که ریشه تاریخی دارد به زبان شعر و نظم در می‌آید.

مسجدجامعی درباره سند موجود نقالی حوزه تمدنی ایران گفت: من برای کاری ۴۷ شیوه مختلف نقالی و پرده خوانی را شمارش کردم و متوجه شدم که بیش از نیمی از آنها در وصف علی (ع) است.

وی درباره جوانمرد قصاب و اتفاقاتی که برای از بین بردن آرامگاه او در نوسازی شهری رخ داده گفت: متاسفم که یک عده در فهرست خدمات خود این کارها را بدون شناخت انجام می‌دهند. اینها ایده و عشق و آرمان و داستان و تاریخ را از بین می‌برند.

در ادامه آیین رونمایی از کتاب همای رحمت طومار پرده خوانی علوی با حضور قره باغی، مدیریت سوره حوزه و نویسندگان کتاب، دکتر داود فتحعلی بیگی و مهدی دریایی برگزار شد.

فتحعلی بیگی درباره چاپ این مجموعه و تشکر از حوزه هنری گفت: این مجموعه صد و ده قصه دارد که یک نفر با سواد پرده‌خوان آن را نوشته است و ما قریب ۲۰ روایتش را اتنتخاب کردیم که امیدوارم شرایط چاپ باقی آن هم فراهم شود.

سپس دریایی بخشی از یکی از روایت‌های سخت این مجموعه را خواند.

 آوا فیاضی یکی از نقالان کودک این جشنواره نیز روی صحنه نقالی کرد.

مراسم بزرگداشت مرشد چایایی نیز با حضور مرشد ورمزیار و مرشد سعیدی و داود فتحعلی بیگی برگزار شد.

مرشد چایانی در سخنانی گفت: زبان حال مرشد سعیدی‌ها، مرشد احدی‌ها، ابوالحسن خان‌ها و مرشد بیگی‌ها، بهاری و همه عزیزان چند بیتی می‌خوانم.

در ادامه داریوش نصیری به نمایندگی از هیأت داوران بیانیه را قرائت کرد. وی در بخش پایانی صحبتش از حوزه هنری تشکر و گفت: می‌گویند نقالان در منازلشان می‌روند و می‌میرند اما دوستان حوزه ثابت کردند که این اتفاق نمی‌افتد.

مراسم اعطای جوایز با حضور مرشد چایانی، امیر نصیربیگی، حسین عالم بخش و مرشد میرزاعلی بدین شرح برگزار شد:

*بخش کودک: رتبه سوم: هستی قاعدی
رتبه دوم: آوا فیاضی
رتبه اول: نیوشا ارزنده

بخش نوجوان: رتبه سوم: رزا زندی
رتبه دوم: محمد میرزاپور
رتبه اول: هومن پور اشرف

*بخش بزرگسال
بانوان: رتبه سوم: فهیمه باروچی
رتبه دوم: معصومه لشنی و فاطمه حیدری فر
رتبه اول: طاهره بهرامی
تقدیر ویژه از محمدرضا قاسمی

آقایان: رتبه سوم: محمدصادق بصیری
رتبه دوم: محمد صمدیان
رتبه اول: محمدرضا معجونی

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

یک × 2 =