کد خبر : 123534
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 20 نوامبر 2018 - 15:20
-

پسته دیگر نمی‌خندد

پسته دیگر نمی‌خندد

به گزارش قائم آنلاین، در ماه‌های اخیر، حباب قیمت آجیل و خشکبار به دنبال نوسان نرخ ارز به حدی چشمگیر بود که  این اقلام در زمره اقلام لوکس در سبد خانوار قرار گرفته است و موجب شده است تا پاخور آجیل‌فروشی‌ها نسبت به سال‌های گذشته کاهش محسوسی داشته باشد. هر ساله با آغاز فصل سرما

به گزارش قائم آنلاین، در ماه‌های اخیر، حباب قیمت آجیل و خشکبار به دنبال نوسان نرخ ارز به حدی چشمگیر بود که  این اقلام در زمره اقلام لوکس در سبد خانوار قرار گرفته است و موجب شده است تا پاخور آجیل‌فروشی‌ها نسبت به سال‌های گذشته کاهش محسوسی داشته باشد.

هر ساله با آغاز فصل سرما میل خرید به انواع آجیل در میان مردم افزایش پیدا می‌کند و این میل در اواخر پاییز و روزهای مانده به شب یلدا به اوج خود می‌رسد.

خیز بلند گرانی برای شب یلدا
هر چند موج تازه‌ای از گرانی هر ساله در هفته‌های مانده به شب یلدا بازار آجیل را زیر و رو می‌کند و داد بسیاری از اقشار کم‌درآمد را در می‌آورد، اما امسال این موج از چند ماه قبل‌تر، خیز بلندی برداشته است و از همین حالا مشخص است که چه قرار است بر سر بازار و مردم بیاید!

یادش به‌خیر! پسته ۶۴۰۰۰ تومان
با وجود آنکه قیمت انواع آجیل در یک هفته مانده به شب یلدای سال گذشته با افزایش نهایت ۱۵ تا ۲۰ درصدی روبرو شده بود، قیمت‌ها در بازار با نرخ پسته کله‌قوچی ۶۴هزار، پسته اکبری ۶۴هزار، پسته احمدآقایی ۵۲ هزار، پسته فندقی اعلا ۴۸ هزار، بادام درختی ۶۴ هزار، بادام هندی ۸۵ هزار، بادام زمینی آستانه ۲۵ هزار و بادام زمینی چینی ۱۶ هزار تومان به دست مشتریان می‌رسید که با اعتراضات گسترده و گلایه و نارضایتی‌های شدید اقشار مردم به‌ویژه طبقات ضعیف و کم‌درآمد همراه شده بود.

خریداران سال قبل نمی‌دانستند که دیگر قرار نیست این قیمت‌ها را هم از خیال خود بگذرانند و باید در سال آتی، این اقلام را با افزایش چند برابری خرید کنند و دیگر نمی‌شود با این پول، نصف این مقدار آجیل را هم خرید!

پسته ۲۰۰ هزار تومان
مصطفی احمدی رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار درباره دلیل افزایش قیمت پسته در بازار و رسیدن قیمت آن به هر کیلوگرم ۲۰۰ هزار تومان، اظهار کرد: پسته یک کالای بین‌المللی است و همیشه بر اساس قیمت‌های بین المللی نرخ آن در بازار داخلی نیز تعیین می‌شود.

وی افزود: در سال‌هایی هم که این محصول در کشور مصرف و مورد استقبال قرار می‌گیرد، حداکثر ۲۰ درصد آن در داخل مورد استفاده و مابقی صادر می‌شود.

کاهش ۵۰ درصدی تولید عامل گرانی پسته
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار ادامه داد: مقداری تولید نیز در سال‌جاری کاهش یافته است که این امر نیز بر افزایش قیمت پسته در بازار داخلی تاثیر گذار بوده است.

وی تصریح کرد: بر اساس آمار رسمی میزان تولید پسته در سال جاری حدود ۵۰ درصد کاهش یافته است  اما برخی میزان کاهش تولید را ۶۰ تا ۷۰ درصد می‌دانند.

دلار هم بالا نمی‌رفت پسته گران می‌شد

احمدی گفت: با در نظر گرفتن تولید مانده در انبار از سال قبل میزان کاهش تولید در سال جاری به ۵۰ درصد کاهش یافته است  که اگر دلار نیز گران نمی‌شد، امسال قیمت پسته در بازار داخلی افزایش می‌یافت.

رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار خاطرنشان کرد: قیمت جهانی پسته ایرانی در دنیا ۸ تا ۱۵ دلار است که در صورتی‌که قیمت متوسط آن را ۱۲ دلار در نظر بگیریم، قیمت عمده این محصول معادل ۱۸۰ هزار تومان می‌شود که با در نظر گرفتن سود ۱۰ درصدی خرده فروشی پسته در بازار مصرف داخلی به ۲۰۰ هزار تومان می‌رسد.

هیچ ارزانی بی علت نیست
وی تصریح کرد: در برخی موارد قیمت پسته در برخی از خرده فروشی‌های داخلی کشورمان از قیمت‌های جهانی پایین‌تر است که دلیل این امر داشتن پسته از سال قبل است که با در نطر گرفتن اینکه میزان فروش آن‌ها کاهش یافته است برای اینکه محصولات‌شان به فروش برسد آن‌ها را به قیمت‌های کمتری به فروش می‌رسانند.

از گرانی پسته تا کاهش فروش و تعطیلی ۲۰ درصدی مغازه‌ها

احمدی اضافه کرد: با وجود اینکه قیمت‌ها ۱۰۰ درصد در برخی محصولات افزایش یافته، اما فروش به یک پنجم رسیده است.

وی با بیان اینکه نسبت به سال گذشته در اتحادیه حدود ۲۰ درصد انصراف از جواز آجیل و خشکبار بیشتر شده است؛ اعلام کرد: خرده فروشی‌ها نمی‌توانند جنس مورد نیاز خود را تهیه کنند و از این گذشته برای راه‌اندازی یک آجیل فروشی کوچک به حدود ۴۰۰ میلیون تومان سرمایه نیازداریم در حالی که پیش از این با حدود ۵۰ میلیون تومان این کار را انجام می‌دادیم.

آجیل تا ۲۰۰ درصد گران شده است
محمد اعلایی یکی از آجیل فروشان فعال مازندران در این باره به خبرنگار ما گفت: گزاف نیست اگر بگوییم برخی اقلام بازار آجیل نسبت به مدت مشابه سال قبل، تا ۲۰۰ درصد هم افزایش داشته است.

دلار، صادرات و سرما دلایل اصلی گرانی
وی افزود: دلیل این گرانی‌ها جدا از نوسانات ارزی، صادرات بی‌رویه و کاهش تولیدات داخلی بر اثر سرما بوده است.

قیمت آجیل در بازار امسال چند؟

این فعال صنفی در پاسخ به قیمت حال حاضر انواع پسته در بازار اعلام کرد: قیمت فعلی پسته احمدآقایی را ۱۷۰ الی ۲۰۰ هزار، پسته کله قوچی را ۱۸۰ هزار، پسته اکبری را ۲۰۰ هزار و پسته فندقی را ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تومان در بازار می‌باشد.

این کسبه بازار در خصوص قیمت سایر اقلام آجیل در بازار گفت: قیمت حال حاضر بادام درختی  ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار، بادام هندی ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار، بادام زمینی آستانه ۳۵ تا ۴۰ هزار، بادام چینی ۲۵ هزار، تخمه آفتابگردان ۲۵ تا ۳۰ هزار، تخمه کدو ۴۵ تا ۵۵ هزار و فندق ۸۰ هزار تومان می‌باشد.

آجیل گران‌تر هم می‌شود!
اعلایی درپاسخ به این سوال که آیا قیمت آجیل در هفته‌های منتهی به شب یلدا دوباره دستخوش تغییراتی خواهد شد یا نه، عنوان کرد: سالیانه بر اساس عرضه و تقاضا یک افزایش ۱۰ درصدی قیمت در بازار شب یلدا را داشتیم که طی سال‌جاری اگر نوسانات دلار ثابت بماند، احتمال شاهد افزایش قیمت ۵ تا درصدی خواهیم بود و اگر دوباره نوسانات ارزی داشته باشیم این افزایش به ۲۰ تا ۲۵ درصد هم خواهد رسید.

آجیل دارای قیمت پایه مصوب سالانه نیست
حسین اصغرزاده در خصوص افزایش چند برابری قیمت آجیل در بازار به خبرنگار ما گفت: آجیل و به‌ویژه پسته که این روزها تب افزایش قیمت آن روی زبان‌ها افتاده است دارای قیمت پایه مصوب نیست و نظارت‌های ما بر اساس فاکتور خرید است.

وی افزود: اینکه پسته از قیمت ۱۰۰ هزار تومانی سال گذشته امسال به ۲۰۰ هزار تومان رسیده است، ضعف در نظارت بازرسی ما نیست، چرا که ما مرکز تولید و یا نرخ‌گذاری نیستیم.

نظارت بازرسان صنفی بر اساس لحاظ سود نسبت به فاکتور خرید است
معاون نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران خاطرنشان کرد: بازرسان ما نظارت‌شان بر اساس فاکتور خرید است و با در نظر گرفتن لحاظ سود فروشنده نسبت به فاکتور رسمی خرید که برای خرده‌فروشان ۱۲ درصد است، در صورت مشاهده تخلف و تخطی از سود قانونی با آن واحدها برخورد می‌کنند.

سیدمجتبی پیرزاده یکی دیگر از مسئولان صنفی استان در این‌باره به خبرنگار ما گفت: از آ‌نجا که پسته جزو اقلام صادراتی است و نرخ آن با دلار محاسبه می‌شود، به همین دلیل، نوسانات نرخ دلار بر قیمت آن اثرگذار بوده است.

نماینده اتاق اصناف ایران در مازندران افزود: طبیعی است که با افزایش چند برابری قیمت دلار نسبت به سال گذشته، شاهد افزایش چند برابری قیمت پسته در بازار نیز باشیم.

رئیس اتاق اصناف مرکز مازندران متذکر شد: البته در کنار نوسانات ارزی، کاهش تولید پسته و متعاقب آن کمبود عرضه در برابر تقاضا نیز مزید بر علت شده است.

با رصد قیمت ۶۴ هزار تومانی پسته سال قبل با پسته ۲۰۰ هزار تومانی فعلی، قیمت ۸۵ هزار تومانی سال قبل بادام هندی در برابر قیمت ۲۰۰ هزار تومانی امسال، قیمت ۶۴ هزار تومانی بادام درختی پارسال با قیمت ۱۵۰ هزار تومانی امسال و نیز اقلام دیگر آجیل در می‌یابیم که قیمت‌ها در شب یلدای امسال تا سه برابر و حتی بیشتر هم گرانتر شده است!

شب چله امسال ساده ساده

با این اوصاف نه دیگر پسته می‌خندد و نه مردم، نه خبر از مغازه‌های پر مشتری است نه سفره‌های جورواجور از تنقلات، امسال شب یلدای خیلی‌ها، ساده‌تر از هر سالی است و شاید خیلی‌ها حتی سفره‌ای هم پهن نکنند!

با این گرانی‌ها که گویی تمامی هم ندارد، این شب‌نشینی‌ها و دورهمی‌های شبانه است که رنگ می‌بازد و حال زار خریداران از گرانی گویی تمامی ندارد، گرانی که به همه جا سرک می‌کشد و جز خرابه هیچ باقی نمی‌گذارد!

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

14 + یازده =