کد خبر : 130674
تاریخ انتشار : دوشنبه 24 دسامبر 2018 - 8:05
-

چاقی چه بلایی سرمان می آورد؟

چاقی چه بلایی سرمان می آورد؟

به گزارش قائم آنلاین ، چاقی معضلی در همه کشورهای جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه بوده و به شدت رو به افزایش است. دلیل آن نیز کاهش فعالیت‌های بدنی به دنبال ماشینی شدن سبک زندگی و افزایش میزان استفاده از غذاها و میان وعده‌های ناسالم و پرکالری است. چاقی موجب کاهش کیفیت

به گزارش قائم آنلاین ، چاقی معضلی در همه کشورهای جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه بوده و به شدت رو به افزایش است. دلیل آن نیز کاهش فعالیت‌های بدنی به دنبال ماشینی شدن سبک زندگی و افزایش میزان استفاده از غذاها و میان وعده‌های ناسالم و پرکالری است.

چاقی موجب کاهش کیفیت زندگی می‌شود

افزایش چاقی باعث گسترش شدید دیابت و پیامدهای این بیماری بر چشم، کلیه، قلب و … می‌شود. همچنین بالا رفتن ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی که مستقیماً با چاقی در ارتباط هستند.

گسترش چاقی و بیماری‌های پس از آن در کیفیت زندگی موثر است و با کاهش کیفیت زندگی افراد در سنین میانسالی و کهنسالی طول عمر به شکل چشمگیری کاهش می‌یابد بنابراین باید به کاهش میزان چاقی در جامعه کمک کنیم. در صورتی که از چاقی افراد جلوگیری نکنیم در مهار دیابت و بیماری‌های قلبی و عروقی نیز موفق نخواهیم بود.

اصلاح شیوه زندگی موثرترین راه برای کاهش چاقی است. راه‌های دارویی و جراحی نیز تأثیر زیادی در لاغری دارد ولی میزان موفقیت آن به اندازه سبک زندگی صحیح، نیست.

چاقی احتمال بروز سنگ صفرا را افزایش می‌دهد

سرطان، دیابت، فشارخون بالا و … از جمله بیماری‌هایی هستند که پیش از این، محققان چاقی را از متهمین ردیف اول بروزشان معرفی کرده بودند. حالا تحقیقات دانشمندان آمریکایی نشان می‌دهد نوجوانانی که چاق هستند در مقایسه با نوجوانانی که وزن نرمال دارند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری سنگ کیسه صفرا هستند.

یک تیم تحقیقاتی ۵۱۰ هزار نفر که بین ۱۰ تا ۱۹ سال سن داشتند را تحت بررسی قرار دادند. بر اساس نتایج این تحقیقات که در مجله تغذیه و امراض معده و روده کودکان منتشرشده، از میان این افراد ۷۶۶ نفر سنگ کیسه صفرا داشتند. این تحقیقات معلوم کرد کسانی که چاق بودند دو برابر کسانی که وزن مناسب داشتند به بیماری سنگ کیسه صفرا مبتلا شده بودند. این میزان در مورد کسانی که دچار چاقی مفرط بودند تا شش برابر هم افزایش یافته بود. مطالعه این تیم تحقیقاتی روی آمار ثبت‌شده در پرونده مطالعات بهداشت و درمان کودکان جنوب کالیفرنیا، مشخص کرد که ارتباط بین وزن و سنگ کیسه صفرا در دخترها بیش از پسرهاست.

البته ارتباط میان چاقی و سنگ صفرا در بزرگسالان پیش از این هم شناخته شده بود. نکته جدید تحقیق جدید ارتباط میان این مشکل با چاقی کودکان و نوجوانان است. کورینا کوبنیک، یکی از مدیران این تیم تحقیقاتی در این زمینه می‌گوید: با اینکه سنگ کیسه صفرا در بزرگسالانی که اضافه‌وزن شدید دارند، شایع است در طول تاریخ در میان کودکان و نوجوانان نادر بوده است. این محقق می‌گوید این یافته‌ها اعتقاد دانشمندان را راسخ‌تر می‌کند که جوانانی که اضافه‌وزن دارند یا دچار چاقی مفرط هستند بیشتر از بزرگسالانی که در این شرایط قرار دارند، در معرض ابتلا به بیماری سنگ کیسه صفرا هستند.

به اعتقاد کارشناسان، این‌که سنگ کیسه صفرا در نوجوانان چاق دیده شده، تعجب‌برانگیز نیست اما نگران‌کننده است: «پیش از این هم شواهدی مبنی بر افزایش ناهنجاری‌های مرتبط با چاقی در سنین جوانی وجود داشته است. دیابت نوع دوم و فشارخون بالا پیش‌تر در نوجوانانی که اضافه‌وزن داشتند دیده شده بود و حالا نوبت به سنگ کیسه صفرا رسیده است؛ همین که این مشکلات زودتر بروز می‌کنند باعث می‌شود که سن مرگ‌ومیر هم کاهش بیابد.»

چاقی، درد را تشدید می‌کند

در یک تحقیق معلوم شد افرادی که وزن بیشتری دارند و سنگین‌تر هستند، درد و ناراحتی بیشتری را تجربه می‌کنند. در این مطالعه کارشناسان بهداشت عمومی روی اطلاعات بیش از یک میلیون نفر مربوط به وضعیت سلامتی آن‌ها آزمایش و بررسی انجام دادند. این اطلاعات از طریق مصاحبه‌های تلفنی بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ میلادی جمع آوری شده بودند. ۳۸ درصد از شرکت کنندگان مبتلا به اضافه‌وزن و ۲۵ درصد آن‌ها چاق بودند.

نتایج بررسی‌ها نشان داد میزان احساس درد در افرادی که دارای اضافه‌وزن هستند نسبت به گروهی که وزن طبیعی دارند ۲۰ درصد بیشتر است. هم‌چنین این کارشناسان افراد چاق را طبق استانداردهای سازمان جهانی بهداشت به سه گروه تقسیم کردند که بر اساس این طبقه‌بندی در آزمایشات فوق معلوم شد میزان احساس درد در افراد چاق گروه اول ۶۸ درصد، در افراد چاق گروه دوم ۱۳۶ درصد و در افراد چاق گروه سوم ۲۵۴ درصد بیشتر از افرادی است که وزن طبیعی دارند.

چاقی باعث تغییر واکنش زبان در طعم غذاها می‌شود

دانشمندان اعلام کردند که چاقی ممکن است در نقاطی از مغز که سیستم طعم را از طریق سلول‌ها بر روی زبان کنترل می‌کند،‌ تغییر ایجاد کند. با توجه به نشریه «پلاس وان»، زیست‌شناسان دانشگاه «بوفالو» دریافتند که داشتن اضافه‌وزن واکنش زبان را در غذاهای مختلف تغییر می‌دهد.

آن‌ها، ۲۵ موش طبیعی را با ۲۵ تا از هم نوع‌های این موش‌ها که غذاهای بسیار چرب می‌خوردند و چاقی مفرط داشتند مقایسه کردند. محققان دریافتند که موش‌های چاق، سلول‌های گیرنده طعم و مزه کمتری در مقایسه با آن‌هایی که لاغرتر بودند، داشتند و به محرک‌های شیرین پاسخ کمتری دادند، علاوه بر این، سلول‌های پاسخ در حیوانات چاق حتی واکنش ضعیف‌تری را نشان داد .

دکتر مدلر استادیار علوم زیستی گفت: این تحقیقات نشان داده است که چاقی می‌تواند به تغییرات در مغز، و همچنین به همان اندازه عصب‌هایی که سیستم طعم محیطی را کنترل می‌کنند، منجر شود، اما هیچ کس تا به حال به سلول‌های روی زبان که با غذا تماس دارند توجه نکرده بود. محققان سرنخی در ارتباط با ناتوانی در تشخیص شیرینی و افزایش وزن پیدا نکردند. درحالی‌که طعم و مزه نقش مهمی را در تنظیم اشتها ایفا می‌کند،‌ محققان بر دانش بیشتری در مورد ارتباط بین طعم، اشتها و چاقی تاکید دارند.

چاق‌ها در خطر ابتلا به بیماری کلیوی

بررسی محققان نشان می‌دهد چاقی و اضافه‌وزن می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های پیشرفته کلیوی را افزایش دهد. نتایج این بررسی حاکی از آن است نوجوانانی که از اضافه‌وزن رنج می‌برند، بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‌های کلیوی در بزرگسالی هستند. محققان دانشگاه کالیفرنیا اعتقاد دارند نوجوانان چاق پیش از آن که به سن بزرگسالی برسند می‌توانند با کاهش وزن از ابتلا به این بیماری‌ها جلوگیری کنند.

به بیان دیگر مقابله با شیوع چاقی روندی سریع نخواهد داشت، اما در صورتی که اقدامات پیشگیرانه انجام شود، تعداد کمتری از افراد به بیماری‌های قلبی، کلیوی و دیابت مبتلا خواهند شد. همچنین گفته شده است افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند بیشتر در معرض بیماری‌های پیشرفته کلیوی قرار می‌گیرند،اما این خطر برای افراد غیردیابتی با اضافه‌وزن هم وجود دارد.

چاقی موجب افت شنوایی می‌شود

بررسی‌ها نشان می‌دهد چاق بودن به خصوص افزایش چربی شکمی در بروز اختلالات شنوایی نقش دارد. در این بررسی اطلاعات بیش از ۶۸ هزار زن شرکت‌کننده در مطالعه سلامت پرستاران هاروارد ارزیابی شد. همچنین از این افراد درخواست شد در فاصله سال‌های ۱۹۸۹ تا ۲۰۰۹ میلادی هر دو سال یک بار به پرسش‌های مطرح‌شده در مورد وضعیت سلامت و عادات روزانه‌شان به دقت پاسخ دهند.

در سال ۲۰۰۹ میلادی از آنان در مورد قدرت شنوایی‌شان نیز پرسش‌هایی مطرح شد. به گفته پزشکان در طول انجام این مطالعه از میان هر شش زن یک نفر به عارضه افت شنوایی و یا ناشنوایی مبتلا شده بود. همچنین در افرادی که شاخص توده بدنی یا اندازه دور کمر بیشتر بود خطر بروز مشکلات شنوایی نیز افزایش پیدا می‌کرد. همچنین در این بررسی مشخص شد فعالیت بدنی می‌تواند رابطه بین چاقی و افت شنوایی را تغییر دهد. بررسی‌ها نشان داد زنانی که در هفته چهار ساعت یا بیشتر پیاده‌روی می‌کردند نسبت به زنانی که کمتر از یک ساعت در هفته پیاده‌روی می‌کردند ۱۵ درصد کمتر در معرض افت شنوایی بودند. به گفته پزشکان هنوز مشخص نیست که چرا چاقی و افت شنوایی به یکدیگر مرتبط هستند.

«شارون کورهان» از بیمارستان زنان بوستون نیز گفت: گوش به لحاظ متابولیسمی فعالیت بالایی دارد بنابراین به میزان خون کافی نیاز دارد. در افراد چاق جریان خون به دلیل باریک شدن رگ‌ها به کندی حرکت می‌کند و می‌تواند جریان خون وارده به حلزون گوش را دچار اختلال کند و از این طریق به شنوایی آسیب بزند.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

سه × 1 =