تصمیمات رهاسازی آب سدّها زیر نظر شورای عالی امنیت ملی اتخاذ شود
به گزارش قائم آنلاین، مهدی کوچکزاده، دانشیار مهندسی آب دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به اعلام مسئول سدّ دز مبنی بر اینکه خروجی آبهای سدّ را از ۲۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه به ۲۲۰۰ مترمکعب کاهش دادیم و این موجب آرامشی در پاییندست سد میشود، اظهارداشت: سوال این است
به گزارش قائم آنلاین، مهدی کوچکزاده، دانشیار مهندسی آب دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به اعلام مسئول سدّ دز مبنی بر اینکه خروجی آبهای سدّ را از ۲۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه به ۲۲۰۰ مترمکعب کاهش دادیم و این موجب آرامشی در پاییندست سد میشود، اظهارداشت: سوال این است که چه مجموعه ی کارشناسی و تخصصی تصمیم گرفته است که ۲۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه آب رها شود؟ کسانی که چنین تصمیمی گرفتهاند باید دو ویژگی مهم تخصص و تعهد بسیار بالا داشته باشند.
* آیا نمیشد خروجی سدها را کاهش داد؟
وی تاکید کرد: این تصمیمات به دلیل حساسیت بالا و ارتباط با امنیت و منافع ملی باید زیر نظر و با مشورت کمیته های تخصصی شورای عالی امنیت ملی اتخاذ شود و اجازه نداریم اگر میتوانیم ۲۰۰۰ متر مکعب بر ثانیه رها کرده و سدها را در حالت متعادل قرار دهیم، ۲۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه رها کنیم چون گاهی همین ۵۰۰ مترمکعب اضافی است که موجب ورود آب به خانههای مردم و اراضی وسیع کشاورزی میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس، با طرح این سوال که این تصمیم را چه کسانی میگیرند و چگونه بر این تصمیمات نظارت میشود، تصریح کرد: صحبتهایی که توسط مسئولان مربوطه مطرح شد، درباره پایداری سدّها بود. وقتی از پایداری سدّ صحبت میکنند دقیقا از چه چیزی صحبت میکنند؟ یعنی احتمال شکستن سدّ را میدهند؟ مگر میشود سدّی که با آن همه مطالعات و ملاحظات کارشناسی و فنی ساخته میشود با ورود آب به این میزان به راحتی بشکند؟
* ظرفیت خروج آب از سد کرخه ۱۸ هزار مترمکعب بر ثانیه است
کوچکزاده ادامه داد: در سد کرخه که خروجی آن در روزهای اخیر به گفته مسئولان حدود ۲۰۰۰ مترمکعب بر ثانیه است در حالی که ورودی آن ۳ هزار مترمکعب است. اما من به مردم اعلام میکنم که ظرفیت سرریز سد کرخه ۱۸ هزار مترمکعب بر ثانیه است و بنابراین سدی که میتواند ۱۸ هزار مترمکعب بر ثانیه خروجی آب داشته باشد، بههیچ وجه با ۲ هزار و ۳ هزار مترمکعب بر ثانیه با مشکل خاصی مواجه نمیشود. کسانی که سد و آب را میفهمند، تایید خواهند کرد.
وی با بیان اینکه در چنین شرایطی چرا باید بحث پایداری سدها را پیش کشید و مردم را از احتمال شکستن سدها نگران کرد؟ گفت: بنده از فرصت این مصاحبه میخواهم استفاده کنم و از مسئولان سوال کنم این کسانی که درباره رهاسازی آب سدها تصمیم میگیرند چه کسانی هستند. آیا از اساتید دلسوز دانشگاه استفاده میشود یا از افرادی که برای روزهای عادی تصمیمگیری میکنند، در روزهای اخیر هم تصمیم میگیرند؟
* فقط ظرفیت سرریز سد دز ۶ هزار مترمکعب بر ثانیه است
این نماینده مجلس نهم افزود: فقط ظرفیت سرریز سد دز ۶ هزار مترمکعب بر ثانیه است اما ورودی و خروجی سد دز را میگویند ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ متر مکعب است؛ حرف این است که مبادا ما از ترس مرگ خودمان را بکشیم. در حال حاضر بیش از ظرفیت رودخانه آب را رها میکنیم و به اموال مردم صدمه میزنیم به خاطر اینکه ممکن است در اواخر فروردین سیلی با ورودی مثلا ۴ هزار مترمکعب بر ثانیه بیاید. آیا این تصمیم منطقی است؟
* تصمیم رهاسازی آب سدها باید زیر نظر شورای عالی امنیت ملی اتخاذ شود
وی با تاکید بر اینکه باید با دقت و وسواس خیلی بیشتری برای خروجی سدها تصمیمگیری شود، تصریح کرد: از حرفهایی که میشنویم به نظر میرسد خیلی غیرکارشناسی در این باره تصمیمگیری میشود. به نظر من باید این تصمیمات زیر نظر شورای عالی امنیت ملی اتخاذ شود. خروجی کرخه در چهارشنبه هفته گذشته ۲ هزار مترمکعب بر ثانیه بوده و همین خروجی باعث سیل در شهر حمیدیه شده است و سوال من این است که آیا امکان نداشت خروجی سد دز را به ۱۶۰۰ مترمکعب بر ثانیه کاهش داد؟
کوچکزاده گفت: در شرایط فعلی باید قطرهای و با وسواس زیاد آب رها کنیم. از مصاحبهها و حرفهایی که زده میشود، بهویژه از طرف مسئولانی که تخصصی در این زمینه ندارند، به نظر میرسد عالمانه و تخصصی صحبت نمیکنند.
وی اضافه کرد: شاید من مقداری به موضوع بدبینانه نگاه میکنم اما وقتی وقوع یک فاجعه با اتخاذ یک تصمیم قطعی است، نباید آن کار را به خاطر جلوگیری از یک فاجعه احتمالی انجام داد. به عبارت در مواقع بحرانی باید به احتمالات هم توجه کرد. تا دیر نشده است دلسوزان کشور بر این حوزه نظارت کنند.
* اقدامات پیشگیرانه برای حفظ سدّها بیش از حد بود
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس اظهارداشت: این بنده کسی را متهم نمیکنم اما از مجموع اظهارات چند روز اخیر به نظرم رسید مسئولان امر خیلی عوامانه و غیرکارشناسی صحبت میکنند. ظرفیت سدها برای سیل ۱۰ هزار ساله طراحی شده است و اصلا این ورودیها نمیتواند به سد آسیب بزند. اما مسئولان از ترسی اینکه مبادا در آینده اتفاقی بیفتد، بیش از آنچه که لازم است، اقدامات پیشگیرانه انجام داده و برخی شهرها را با بحران مواجه کردهاند.
برچسب ها :مجلس ،سد کرخه ،شورای عالی، امنیت ملی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0