خط انتقال آب خلیجفارس در سال ۹۹ به یزد میرسد
به گزارش قائم آنلاین، ۱۴ سال از مصوبه دولت در نامگذاری دهم اردیبهشت بهعنوان روز ملی خلیجفارس میگذرد که یکی از علل نامگذاری آن اخراج پرتغالیها از تنگه هرمز است. اکنون استان کم آب یزد قریب به پنج سال گذشته چشم امید به خلیجفارس دوخته است و هر جا نامی از آن میشنود علاوه بر
به گزارش قائم آنلاین، ۱۴ سال از مصوبه دولت در نامگذاری دهم اردیبهشت بهعنوان روز ملی خلیجفارس میگذرد که یکی از علل نامگذاری آن اخراج پرتغالیها از تنگه هرمز است.
اکنون استان کم آب یزد قریب به پنج سال گذشته چشم امید به خلیجفارس دوخته است و هر جا نامی از آن میشنود علاوه بر حس ملی، یک حس استانی هم در قلبش ریشه میدواند تا مگر روزی جوانههای امیدش با آب خلیجفارس به بار نشیند.
چند روز گذشته در آستانه دهم اردیبهشت ویدیویی به زبان انگلیسی از ظریف وزیر امورخارجه در انجمن آسیا در نیویورک در مورد اهمیت تکرار نام خلیجفارس منتشر شد که وی خلیجفارس را رگ حیاتی ایران نامید و تکرار آن در سطح بینالملل را برای بیداری اذهان عمومی مهم دانست که مردم جهان آن را با خلیج مکزیک اشتباه نگیرند.
پروژه انتقال آب از خلیجفارس در سال ۹۲ برای انتقال به استانهای هرمزگان، کرمان و یزد و در دوره قبلی مجلس کلید خورده بود و در دوره فعلی هم پیگیری میشود ولی بهواسطه فراز و نشیبهای بسیار در اجرای آنکه برخی باورنکردنی و غیرممکن میدانستند به طول انجامید.
نماینده مردم شریف یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی در مهرماه ۹۷ در مصاحبهای از بخش صنعت بهعنوان مجری انتقال آب از خلیجفارس و سه شرکت مس سرچشمه، گل گهر سیرجان و چادرملوی اردکان نام میبرد که ابتدا باهدف مصرف بخش صنعت و سپس شرب خواهد بود.
درحالیکه مسؤولان از پیشرفت ۵۰ درصدی پروژه در مهرماه ۹۷ خبر میدادند؛ اصفهانیها بدون هرگونه سرمایهگذاری مدعی دریافت آب انتقالی خلیجفارس میشوند که موسوی نماینده مردم یزد و اشکذر به آن واکنش نشان میدهد.
در جلسه سال گذشته مجلس با تمام بانکهای خصوصی و دولتی قرار شد دیگر هزینههای این پروژه از طریق منابع بانکی و به پشتوانه تضمین دولت برای خرید احتمالی آب در صورت عدم خرید بخش خصوصی تأمین شود.
با توجه به بحث اقتصاد مقاومتی و تلاش برای عدم وابستگی اقتصاد ایران به نفت، استان یزد ازجمله استانهای برخوردار از معادن بسیار و صنایع پرآب خواه به شمار میرود که انتقال آب خلیجفارس گام مهمی در توسعه پایدار اقتصاد کلان کشور خواهد بود.
آمارها نشان میدهد که در سطح کشور بیش از ۹۰ درصد منابع آب به مصرف کشاورزی میرسد و از ۱۰ درصد باقیمانده تنها دو درصد سهم بخش صنعت است که آبهای خلیجفارس و دریای عمان بهعنوان منابع پایدار آب میتوانند سهم بخش صنعت را در ارتقای وضعیت اقتصاد کشور افزایش دهد.
در سال ۹۶ از صندوق توسعه ملی ۴۵۰ میلیون یورو ارز برای خرید و نصب دستگاههای آبشیرینکن برای بهرهبرداری اولیه تخصیص یافت و کارشناسان تخمین میزنند که برای فاز اول بیش از سه هزار میلیارد تومان هزینه در بر خواهد داشت.
از طرف دیگر هنوز تجربه شیرین کردن آب در این حجم وسیع در ایران رخ نداده است که آثار زیستمحیطی آن بررسی شود ولی کارشناسان میگویند پس از اجرای فاز اول مشخص میشود که فازهای دوم و سوم قابلراهاندازی خواهد بود یا خیر؟ زیرا پس از شیرین کردن آب تنها ۳۰ درصد آن قابلاستفاده و انتقال است و ۷۰ درصد آن بهصورت پساب به دریا بازمیگردد.
با توجه به نظریهای که دانشمندان اقیانوسشناسی در جهان مطرح میکنند در سده پیش رو آب دریاها یک و نیم متر افزایش یابد که هنوز کار کارشناسی دقیقی برای این موضوع در ایران انجامنشده است و استخراج آب از آن میتواند از ارتفاع آن بکاهد.
به عقیده نگارنده این گزارش اگر جزر و مد آب را در نظر بگیریم و نیرویی که از آبهای آزاد در سده آینده پس از بالا آمدن آب همه اقیانوسها از طریق اقیانوس هند و دریای عمان به خلیجفارس در شش کشور ایران، کویت، عراق، عربستان، بحرین و امارات وارد میشود باید از این سواحل خارج شود که هنوز تدابیری برای مواجهه با این بحران ۱۰۰ سال آینده ازجمله ایمنسازی سواحل و عدم ساختوسازها در سواحل در سطح ملی پیشبینینشده است و حوادث اخیر سیل امسال شاید کارشناسان و مسؤولان را برای احتمال بحران برای آینده حساس کند و نسلهای آینده بر دوراندیشی نسل امروز آفرین بگویند و طلب آمرزش نمایند.
ازجمله موارد دیگر که حجم آب خلیجفارس را افزایش میدهد وجود ۳۰ درصد منابع نفتی دنیا و ۴۵ درصد منابع گازی دنیاست که ساختوسازهای صنعتی برای استخراج گاز و نفت از سوی همه کشورهای خلیجفارس بدون نگاه به آینده انجام میشود که استخراج آب و شیرین کردن آنیکی از گامهای مؤثر برای ۱۰۰ سال آینده و کاهش حجم آب خواهد بود.
*سال ۹۹ آب خلیج فارس وارد یزد می شود
برای اطلاع از درصد پیشرفت فاز اول پروژه انتقال آب خلیجفارس با مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملوی اردکان گفتگویی انجام دادهایم.
محمود نوریان به خبرنگار فارس گفت: شهریور امسال فاز اول خط انتقال آب خلیجفارس به گل گهر سیرجان و سال آینده به اردکان میرسد.
وی از پیشرفت ۶۰ درصدی این پروژه تا رسیدن به یزد و اردکان خبر داد و افزود: برای انتقال به گل گهر ۸۰ درصد اجراشده و از قسمت سرچشمه هم به یزد حدود یکسوم لولهگذاری شده است.
مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو تصریح کرد: چادرملو ۲۳ درصد سهام شرکت تأمین آب خلیجفارس رادار است و گل گهر و سرچشمه کرمان هم از دیگر سهامداران این شرکت هستند.
نوریان سهام این شرکت را دو هزار میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: مسلماً پس از ورود آب به اردکان صنایع دیگر هم از آن بهرهمند خواهند شد.
وی سهم آب اردکان و چادرملو را از پروژه انتقال آب به خلیجفارس ۴۰ میلیون مترمکعب در فاز اول عنوان کرد و گفت: آب پس از شیرین شدن به استانهای فعال در این طرح انتقال مییابد.
برچسب ها :شرکت معدنی ، صنعت،پروژه،خلیجفارس
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0