کد خبر : 177286
تاریخ انتشار : دوشنبه 19 آگوست 2019 - 9:50
-

سرطان عامل ۱۴ درصد مرگ و میرها در کردستان است

سرطان عامل ۱۴ درصد مرگ و میرها در کردستان است

به گزارش قائم آنلاین، سرطان که جزو بیماری‌هاى غیرمسرى است و یکی از مهم‌ترین علل مرگ و میر در دنیاى معاصر به شمار می‌آید. واژه سرطان به خانواده بزرگی از بیماری‌ها اطلاق می‌شود که شامل رشد غیرطبیعی سلول‌هاست و این سلول‌ها این قابلیت را دارند که به سایر نقاط بدن گسترش یابند و به آن

به گزارش قائم آنلاین، سرطان که جزو بیماری‌هاى غیرمسرى است و یکی از مهم‌ترین علل مرگ و میر در دنیاى معاصر به شمار می‌آید.

واژه سرطان به خانواده بزرگی از بیماری‌ها اطلاق می‌شود که شامل رشد غیرطبیعی سلول‌هاست و این سلول‌ها این قابلیت را دارند که به سایر نقاط بدن گسترش یابند و به آن حمله کنند.

در تعریف سرطان می‌توان گفت، یک بیمارى‌ است که از یک یا چند سلول آغاز می‌شود، طی این بیماری، زیرمجموعه‌ای از نئوپلاسم‌ها شکل می‌گیرند، یک نئوپلاسم یا تومور درواقع دسته‌ای از سلول‌ها هستند که طی یک رشد غیر قابل کنترل به‌وجود آمده‌اند و معمولاً درنهایت به تشکیل یک توده می‌انجامند، اما این توده می‌تواند در سرتاسر بدن گسترش یابد.

این بیماری در هر قسمت از بدن مانند خون، پوست، سیستم گوارش، سیستم ادراری تناسلی، استخوان، ماهیچه، چشم و … ممکن است آغاز شود و در مراحل پیش‌رفته به سایر نواحی بدن گسترش یابد بسته به این که توده تشکیل شده در کدام بخش از بدن باشد، علائم ظاهر شده نیز متفاوت خواهد بود.

به گفته پزشکان، عوامل مختلفی از جمله عوامل ژنتیکی، مواد شیمیایی، پرتوها و ….در ابتلا به سرطان نقش دارند و روش‌های درمانی مختلفی مانند جراحی، شیمی‌درمانی، پرتودرمانی، دارو درمانی و … برای کنترل و درمان سرطان وجود دارد که معمولاً جراحی در مراحل اولیه سرطان انجام می‌شود.

 طبق تحقیقات پزشکی، بیماری ناشناخته سرطان سومین علت مرگ ایرانیان است و طبق آمارهاى سازمان بهداشت جهانى، سالانه بیش از ۶ میلیون نفردر جهان تنها بر اثر ابتلا به سرطان معده یا کبد جان خود را از دست می‌دهند.

در این شرایط بد اقتصادی که اوضاع اقتصادی و معیشتی بسیاری از مردم با مشکلاتی مواجه است، کمبود داروهای حیاتی و موردنیاز بیماران سرطانی نیز دردی مضاعف بر مشکلات بیماران سرطانی شده است.

آنچه بر بیماران سرطانی کردستان می‌گذرد

شلوغی بخش‌های بیماری‌های خاص از جمله سرطان بیشتر از هر بخشی به چشم می‌خورد، همراهان و بیماران از خستگی و درد نای ایستادن ندارند.

راضی‌کردن یک بیمار سرطانی برای مصاحبه واقعاً سخت بود چون آن‌قدر درگیر بیماری‌شان هستند که حال جواب دادن به سؤالات نداشتند و در واقع خودم هم جرات پرسیدن نوع بیماری را نداشتم چرا هدف اصلی من از مصاحبه با بیمار سرطانی این بود که دیگر بیماران با خواندن این مطلب  امیدوارتر شده و بدانند در هر شرایطی بازهم می‌توان زندگی عادی داشت.

مردی ۴۹ ساله که ۴ ماه پیش ابتلای به بیماری سرطان خون را به او اعلام کرده‌اند، از هزینه‌های بالای دارو و کمبود آن نگران بود و گفت: در هر دوره درمانی با وجود تعامل نهادهای فرهنگی، دستگاه‌های حوزه درمان، کمک‌های انجمن خیرین و حامی بیماران سرطانی، معاونت غذا و دارو و احتساب دفترچه درمانی هزینه بالایی دارد اگر چه بسیاری از داروها نه در بیمارستان و نه داروخانه هلال احمر یافت نمی‌شود لذا ناگزیریم برای تهیه آن به تهران برویم و برای درمان هر دوره ۲۵ روزه، هفت آمپول به قیمت یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان خریداری کنیم.

محمد احمدی هم ساکن یکی از روستاهای مریوان و کارگر فصلی است که می‌گوید: پسرم ۱۸ سال دارد و از سال ۹۳ به بیماری سرطان دچار شده است.

وی افزود: کمبود اتاق بستری و همراهان بیمار از جمله مسائل و مشکلاتی است که این امر از لحاظ روحی برای جوانان و کودکان مبتلا به این بیماری نگران‌کننده است و امید به زندگی را در آنان کاهش می‌دهد.

وی افزود: چند سال پیش نگران تامین هزینه داروهای پسرم بودم ولی اکنون رنج مضاعف‌تری گریبانگیرم شده است و آن هم کمبود داروهای مورد نیاز است.

با افزایش پرسنل، مراقبت‌ها بیشتر و لغزش‌ها کمتر می‌شود

سرپرستار بخش انکولوژی بیمارستان توحید سنندج گفت: روزانه ۳۰ تا ۳۱ مریض سرطانی در این بخش بستری می‌شود که احتمال ترخیص پنج نفر از آنها امکان‌پذیر است.

روناک امینی از کمبود تخت بیمارستانی، کمبود پرستار و نبود خط ارتباطی با بیماران شیمی‌درمانی برای حضور به موقع در بیمارستان توحید سنندج گفت و افزود: گاهی مریض سرطانی با مراجعه به این مرکز برای درمان‌های دوره‌ای خود با کمبود تخت مواجه می‌شود و چون از کمبود تخت‌ آگاهی ندارند ما را مقصر می‌دانند.

وی تصریح کرد: علاوه بر ۳۱ تخت موجود در این بخش چون بیماران سرطانی داروهایی زیر هود مصرف می‌کنند باید بیماران سرپایی مبتلا را هم به مدت ۲ ساعت بستری کنیم که این امر با مشکلات فراوانی مواجه  است.

وی افزود: خدمات به بیماران سرطانی در این بخش رایگان است اما برای تهیه بسیاری از دارو‌ها باید به بیرون از بیمارستان رجوع کنند.

امینی با بیان اینکه داشتن روحیه آرام و بدون تنش پرسنل این بخش بسیار مهم است، افزود: روحیه‌بخشی به بیماران سرطانی خود بخشی از درمان است، برقراری ارتباط القاکننده آرامش  در آنهاست ولی متاسفانه این آرامش با تعداد کم پرستاران میسر نیست چون در این بخش به ازای هر ۱۰ بیمار یک پرستار خدمت می‌کند، خستگی و  شیفت‌های کاری بسیار، عشق به شغل را کم‌رنگ می‌کند.

سرپرستار بخش انکولوژی بیمارستان توحید سنندج با عنوان اینکه، استرس، غذاهای فراوری‌شده و مواد غذایی آغشته با کودهای شیمیایی را از عوامل ابتلا به سرطان عنوان کرد، به خانم‌ها هم توصیه کرد: مواد آرایشی که سرب بالایی دارد بخصوص لاک ناخن که ۳ ماده سرطانزا در آن موجود است، را  از برنامه زندگی خود حذف کنید.

امینی افزود: بیشترین مراجعه‌کنندگان بخش انکولوژی بیمارستان توحید سنندج، ساکنین سقز، بانه و مریوان هستند و هر ماه ۱۰ تا ۱۲ نفر مبتلا به سرطان خون پذیرش می‌شوند.

شیوع سرطان ثابت نیست

فوق‌تخصص خون و سرطان مرکز درمانی توحید سنندج اظهار کرد: در ایران سرطان‌های دستگاه گوارش فوقانی( معده و مری) و در خانم‌ها سرطان سینه شایع است.

بایزید قادری یادآوری کرد: در استان کردستان به دلیل رژیم غذایی، ژنتیک و  عوامل محیطی  آمار بالای سرطان معده بیشتر دیده می‌شود که متاسفانه سرطان معده قابل غربالگری نیست.

وی با بیان اینکه سندروم‌های سرطان در برخی خانواده‌ها شایع است و علل ارثی دارد، همچنین عوامل محیطی نیز در ژن‌های سرطانی نقش عمده دارند، افزود: مواد شیمیایی و نیترات موجود در مواد غذایی یکی از علل ایجاد سلول‌های سرطانی هستند.

قادری رژیم غذایی نامناسب، غذاهای فراوری شده، مصرف زیاد نمک در غذا، چای داغ، سیگار، عفونت‌ها، عفونت‌های بدخیم معده، چاقی، بی‌تحرکی، عوامل محیطی را از فاکتورهای خطرساز سرطان بیان کرد و افزود: با توجه به جامعه سنتی نمی‌توان از شیوع  قطعی سرطان جلوگیری کرد اما با رعایت برخی اصول به شرط مراجعه زود هنگام مریض با مشاهده توده غیر طبیعی در بافت‌بدن، زخم‌های بهبود نیافته، کاهش وزن بدون دلیل و غیر قابل توجیه  می‌توان گفت که این بیماری تا مرحله‌ای قابل درمان است.

شیردهی ریسک سرطان سینه را کاهش می‌دهد

 این فوق تخصص خون گفت: شیوع سرطان سینه در خانم‌ها از دهه چهارم و پنجم بیشتر اتفاق می‌افتد ولی امروزه به دلیل کاهش زایمان‌ها، عدم باروری  و اغلب عدم شیردهی به نوزاد خطر سرطان سینه را افزایش داده است چراکه خانم‌هایی که چندین زایمان را تجربه کرده‌اند کمتر در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار  می‌گیرند‌.

قادری با بیان اینکه مراجعه زودهنگام بیمار سرطانی به پزشک تا حدودی بیماری را قابل درمان خواهد کرد، ادامه داد: تغییر سبک زندگی، حذف غذاهای پرچرب و جایگزین کردن رژیم غذایی گیاهی و سالم، داشتن تحرک و فعالیت ورزشی بهترین راهکار پیشگیری از ابتلا به سرطان است.

وی  غربالگری را بهترین روش برای پیشگیری از سرطان بیان کرد و گفت: با عمل غربالگری و تشخیص مراحل اولیه سرطان درصد زیادی از پیشرفت بیماری‌ها را کاهش می‌دهد.

آیا امکان بهبودی بیمار سرطانی وجود دارد؟

کژال ۳۵ ساله، معلم و  اهل شهرستان بانه یکی از بیماران سرطانی است که با بیم و امید برای درمان به بیمارستان توحید سنندج  آمده است او می‌گوید: هیچ وقت به ذهنش خطور نمی‌کرد در دهه سوم زندگی‌‌اش سرطان در   وجودش خیمه زند.

وی افزود: هنگامی که متوجه توده کوچکی در سینه‌ام شدم سریعا به پزشک مراجعه کردم و آزمایش‌، سنوگرافی و ام‌آرآی انجام دادم، اول تشخیص داده شد که توده چربی است اما پس از انجام اسکن متوجه وجود چندین توده دیگر شدیم پزشک پس از عمل جراحی توده‌ها را خارج و به مدت ۶ ماه شیمی‌درمانی شدم.

وی ادامه داد: این مساله در ابتدا برای خودم و خانواده بسیار دردناک و هولناک بود اما در حال حاضر با بیماری خو گرفته‌ام و به طور مرتب تحت درمان هستم و خدارو شکر  ۹۵ درصد بیماری من بهبود یافته است.

تومور سرطان پستان جزو تومورهای علاج‌پذیر است

یک جراح عمومی به خبرنگار فارس گفت: سرطان پستان یکی از بیماری‌های رایج بین بانوان است و در بین تومورها رتبه اول را در شیوع بین بانوان دارد که خوشبختانه این تومور علاج‌پذیر است که در صورت تشخیص به موقع معاینه و تحت درمان قرار می‎گیرد.

وی اضافه کرد: علائم بالینی این بیماری به اشکال متفاوتی تصور می‌شود، ممکن است یک خانم احساس کند در داخل سینه‌اش توده‎ای وجود دارد و البته بانوان باید در معاینات دوره‎ای، روش خود معاینه‎ای را یاد بگیرند و هرماه آن را  انجام دهند و به محض اینکه توده کوچکی را دیدند با مراجعه به پزشک نسبت به تشخیص و درمان اقدام کنند.

این پزشک سنندجی گفت: سرطان سینه جزو تومورهایی است که علائم بالینی آن ممکن است به صورت ترشح خود را نشان دهد البته معمولا ترشحات از دو پستان نشان دهنده علامت مخاطره‌آمیز نیست اما ترشحات خونی را باید جدی گرفت و به پزشک مراجعه کرد تا اقدامات لازم انجام شود.

وی تاکید کرد: در تشخیص سرطان سینه ماموگرافی مقدم بر سونوگرافی است به شرط اینکه بیمار بیش از ۴۰ سال سن  داشته باشد  و این امر با تصمیم پزشک معالج تجویز می‎شود، لذا  خانم‌ها باید در سن ۴۰ سالگی و بانوانی که در نزدیکان خود سرطان را مشاهده کردند در سن ۳۰ سالگی ماموگرافی غربالگری را انجام دهند.

این پزشک جراح عمومی با اشاره به اینکه بیماری رایجی که در بین بانوان وجود دارد بیماری فیبروکیستیک پستان بوده که همراه با ایجاد کیست‌های متعدد است و امکان دارد شرایط مشابهی با تومورهای سرطانی داشته باشد، عنوان کرد: این کیست‎ها زمینه‎ساز بروز بدخیمی نیستند و این بیماری نگرانی ندارد.

وی گفت: به تناسب افزایش جمعیت تعداد مبتلایان به سرطان سینه رو به افزایش است.

این پزشک سنندجی یکی از اصلی‎ترین علل مرگ و میر جامعه امروز را بیماری‎های غیرواگیر نظیر سرطان‌ها عنوان کرد که تا اندازه‌ای قابل پیشگیری هستند و با تشخیص به موقع می‎توانند درمان شوند.

وی افزود: سرطان پستان یکی از شایعترین سرطان‎ها در جامعه زنان ایرانی و تا حدی قابل درمان است به‌ شرطی که زنان جامعه ما یاد بگیرند ماهی یکبار خود را معاینه کنند با انجام این کار در صورت وجود توده، می‎توان در مراحل اولیه آن‌را تشخیص داد و چنانچه بدخیم باشد قبل از اینکه به سایر نقاط بدن سرایت کند آن‌را درمان کرد  و فرد پس از درمان به زندگی عادی خود برگردد.

وی افزود: بر اساس مطالعاتی که انجام شده، تصور می‌شود که میوه‌ها و سبزیجات به دلیل داشتن ترکیبات آنتی‌اکسیدان زیاد و همچنین مصرف لبنیات کم‌چرب، به دلیل وجود کلسیم و ویتامین D خطر ابتلا به سرطان پستان را کاهش می‌دهند در حالی‌که غلات تصفیه شده (مثل برنج سفید، آرد سفید و…) و نیز مصرف گوشت‌های قرمز و فرآوری شده (مثل سوسیس و کالباس) با خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط هستند.

سرطان در کمین چه کسانی است؟

فرحناز بختیارپور سرپرستار بخش شیمی درمانی بیمارستان توحید سنندج اظهار کرد:  بخشی از علت شیوع بالای سرطان در استان کردستان به فرهنگ این منطقه و نحوه آداب و رسوم در تغذیه برمی‌گردد چراکه خوردن غذاهای کبابی یکی از دلایل ابتلا به سرطان مری و معده است.

وی افزود: غذاهای تند و داغ، چای و نوشیدنی‌های داغ، سیگار و غذاهای دودی شده سرطانزا هستند.

 به گفته سرپرستار بخش شیمی درمانی بیمارستان توحید سنندج، سالانه یک هزار و ۵۰۰ نفر  به بخش شیمی‌درمانی این بیمارستان مراجعه می‌کنند که بیشترین آنها ساکنین سقز و مریوان هستند.

وی با بیان اینکه مراجعه به موقع پزشک، ۵۰ درصد مبتلایان به سرطان را بهبود می‌بخشد، تصریح کرد: ۵۰ درصد باقیمانده و بهبود نیافته کسانی هستند که دیر مراجعه کرده و روند درمانی آنها به تاخیر افتاده است.

بختیارپور از کمبود شدید دارو در بخش شیمی‌درمانی بیمارستان توحید سنندج خبر داد و گفت: با توجه به تحریم‌ها  تهیه داروی بیماران سرطانی نگران‌کننده است.

سارا امجدیان پرستار بخش شیمی درمانی بیمارستان توحید سنندج با بیان اینکه سرطان سینه در خانم‌ها و سرطان معده و مری در آقایان بیشتر دیده می‌شود، اظهار داشت:  بخش اعظم بیماری‌ سرطان به استرس و اضطراب مربوط است لذا تغذیه سالم و کاهش استرس مهم‌ترین اقدامات در پیشگیری از سرطان است.

امجدیان از کمبود دارو احساس نارضایتی کرد و گفت: کمبود دارو و  جایگزین کردن داروهای شیمی درمانی روند درمان را به تاخیر می‌اندازد.

وی دخانیات، نقش هورمون‌ها و ویروس‌ها،  بیماری‌های عفونی، وراثت، پرتوها، عوامل شیمیایی را در ایجاد سرطان دخیل دانست.

کردستان در تامین داروهای سرطان وضعیت بهتری دارد

معاون غذا و داروی استان کردستان از کمبود ۲۵ قلم دارو در استان خبر داد و گفت: با وجود اینکه داروهای ۱۰۰ درصد سهمیه‌ای را جذب کرده‌ایم و نسبت به استان‌های همجوار وضعیت بهتری در خصوص کمبود دارو داریم ولی بازهم با کمبود بسیاری از داروها مواجه هستیم.

بابک قطبی با بیان اینکه با توجه به شرایط اقتصادی و تحریم‌ها در کشور، برخی داروها نه تولید و نه وارد می‌شود، افزود: متاسفانه قبل از تحریم هم برخی از داروهای شیمی درمانی وضعیت کنونی را داشت.

وی اذعان داشت: به محض تولید دارو و اعلام، سهمیه استان کردستان را دریافت می‌کنیم.

۱۳ تا ۱۴ درصد مرگ و میرها در کردستان  به دلیل بیماری سرطان است

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کردستان سرطان را  یکی از بزرگترین چالش‌های درمانی کشور در آینده نزدیک عنوان کرد و اظهار داشت: لزوم برخورد مناسب‌تر و حرفه‌ای‌تر در زمینه های پیشگیری، تشخیص زودرس، درمان‌های موثرتر در بین آحاد مردم ضروری است.

وحید یوسفی‌نژاد با بیان اینکه بخش زیادی از حمایت‌های روانی و روحیه بخشی بیمار باید توسط اطرافیان نزدیک او صورت بگیرد، افزود: برخورد مناسب کادر درمانی، از بین بردن عوامل استرس‌زا، تشویق به خوردن غذاهای سالم و حمایت‌های عاطفی بر روند بهبود بیماری تاثیر بسزایی دارد.

یوسفی‌نژاد علت ۱۳ تا ۱۴ درصد مرگ و میرها در کردستان را ناشی از بیماری سرطان عنوان کرد و افزود: سرطان معده در استان شایع‌ترین نوع سرطان است.

وی با بیان اینکه  یک سوم سرطان‌ها در صورت تشخیص زود هنگام یعنی در مرحله نخستین شروع بیماری، قابل درمان است، ادامه داد:  غربالگری  بهترین گزینه برای تشخیص سرطان است چون  این عمل موجب شناسایی سریع بیماری در نقطه آغاز می‌شود و کار درمان و جلوگیری از رشد بیماری را تا ۹۵ درصد افزایش می‌دهد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان از کاهش سن مبتلایان به برخی سرطان‌ها در استان کردستان خبر داد.

تاثیرگذاری مشکلات روحی روی تک‌تک سلول‌های بدن 

 ارتباط تنگاتنگی بین سرطان و مشکلات روحی و جسمی وجود دارد. گاهی مشکلات روحی روی تک‌تک سلول‌های بدن تاثیر گذاشته و ساختار ژنتیکی را تغییر می‌دهد و در طول زمان مشکلات جسمی ظاهر می‌شود.

کسانی که خود را با سرطان وفق می‌دهند و خوب به زندگی نگاه می‌کنند، درمان موفق‌تری دارند و طول عمرشان زیاد است ولی بیمارانی که خود را جدا از جامعه می‌پندارند دوباره تومورهای سرطانی‌شان عود می‌کند.

در واقع از دست‌‌دادن امید، مقاومت و ایمنی سلول‌ها را کاهش می‌دهد و با تغییر سیستم ایمنی بدن فعالیت سلول‌های سرطانی افزایش می‌یابد، پس از دعای خیر و امید به خداوند حکیم غافل نشویم.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

1 + هشت =