رئیسکل بانک مرکزی: اینستکس فقط حرف است
به گزارش قائم آنلاین، ۲۰ ماه پس از خروج آمریکا از برجام و با گذشت نزدیک به یک سال از ادعای اروپاییها مبنی بر راهاندازی سازوکار پشتیبان تجارت با ایران، رئیسکل بانک مرکزی گفت: تا زمانی که از ما نفت نخرند و درآمد نفت برای ما نیاید اینستکس فقط حرف است. البته پیش از همتی،
به گزارش قائم آنلاین، ۲۰ ماه پس از خروج آمریکا از برجام و با گذشت نزدیک به یک سال از ادعای اروپاییها مبنی بر راهاندازی سازوکار پشتیبان تجارت با ایران، رئیسکل بانک مرکزی گفت: تا زمانی که از ما نفت نخرند و درآمد نفت برای ما نیاید اینستکس فقط حرف است.
البته پیش از همتی، برخی دیگر از اعضای کابینه روحانی هم نظر مشابهی را درباره این سامانه ابراز داشتهاند.
عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی در گفتوگو با فارس درباره چشمانداز کانال ویژه مالی اروپا- موسوم به اینستکس- برای ایران گفت: ما از نظر مقررات و سازماندهی همه چیز را آماده کردهایم.
رئیسکل بانک مرکزی ادامه داد: تا زمانی که از ما نفت نخرند و درآمد نفت برای ما نیاید آن (اینستکس) فقط حرف است.
اظهارنظر مهم رئیس بانک مرکزی در حالی است که اردیبهشتماه سال گذشته و پس از خروج آمریکا از برجام، ۳ کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس در مذاکره با مقامات سیاست خارجی کشورمان با ۱۱ وعده جدید تعهد دادند تبعات خروج آمریکا از برجام را برای ایران جبران کرده و بویژه در حوزههای فروش نفت و مبادلات بانکی و تجاری با تحریمهای ضدایرانی آمریکا مقابله کنند. با این حال و با وجود اینکه مهلت اروپا برای این موضوع چند هفته و حداکثر ۲ ماه تعیین شده بود، پس از چند نوبت وقتکشی در نهایت بهمنماه سال گذشته سامانه موسوم به اینستکس رونمایی شد؛ سامانهای که از سوی کارشناسان حداکثر به عنوان یک شرکت ذیحسابی و برای مبادله نفت با کالاهای انساندوستانه چون غذا و دارو تعبیر شد. نکته جالب توجه در این میان اینکه اروپاییها حتی در این حد نیز اینستکس را عملیاتی نکرده و هر بار صرفا با این ادعا که این سامانه در حال راهاندازی است وقتکشی کردهاند. البته پس از شروع رویکرد جدید جمهوری اسلامی مبنی بر کاهش تعهدات هستهای بهصورت گام به گام بویژه دستور شورای عالی امنیت ملی برای گازدهی به سانتریفیوژها در تاسیسات هستهای فردو، تحرکات اروپا برای عملیاتی کردن اینستکس بیشتر شد بهگونهای که اخیرا خبر پیوستن ۶ کشور دیگر اروپایی علاوه بر ۳ کشور آلمان، فرانسه و انگلیس به این سامانه منتشر شده است. با همه اینها البته اینستکس هنوز در مراحل ابتدایی خود قرار دارد و چنانکه مقامات دولتی اعلام کردهاند بدون دربرگیری فروش نفت ایران و بازگشت پول آن عملا کارآیی خاصی برای کشورمان نخواهد داشت.
حسن روحانی اوایل تیرماه امسال و تنها چند روز مانده به اجرای گام دوم کاهش تعهدات هستهای ایران، اینستکس را بهدردنخور نامید. او که در جلسه هیات دولت سخن میگفت، سازوکار مالی اروپاییها (اینستکس) را تنها اقدامی نمایشی دانست و افزود: امروز اینستکس تنها سازوکاری بدون پول است و اینستکس توخالی به هیچ دردی نمیخورد اما اگر اینستکس فعال شده و پول فروش نفت ایران به آنها بهواسطه آن حاصل شود با وجود ایرادات آن، میتوان تا حدی آن اقدام را قبول کرد. وزیر نفت نیز تیرماه امسال در اظهارنظری به پاسخگو نبودن اینستکس اذعان کرد. بیژن زنگنه که برای نشست اوپک به وین رفته بود، در بدو ورود به هتل کوبورگ، در جمع خبرنگاران اذعان کرد: اگر اینستکس را به عنوان یک عملیات در نظر بگیرند، بدون واریز مطمئن پول به آن یا با واریز ۴ – ۳ میلیون دلار یا یورو، این سازوکار پاسخگو نیست؛ باید پول نفت به آن واریز شود.
انتقاد و اعتراض، رویکرد غالب مقامات دولتی در قبال اروپا و اینستکس طی ۲۰ ماه گذشته بود، با این حال یک صدای متفاوت از دولت درباره اینستکس تعجب همگان را برانگیخت. محمدجواد ظریف دهم تیرماه امسال در اولین اظهارنظر رسمی خود پس از اعلام عملیاتی شدن سازوکار مالی اینستکس در ادعایی عجیب این کانال مالی را دارای اهمیتی استراتژیک خواند.
او در اینباره گفت: «اینستکس اگرچه پاسخی به تعهدات اروپاییها و خواست ایران نیست اما یک ارزش استراتژیک و راهبردی دارد و آن این است که نزدیکترین متحدان آمریکا در روابط اقتصادی خود در حال فاصله گرفتن از آمریکا هستند!» ظریف البته یک بار دیگر نیز تلاش کرده بود بدقولی اروپاییها برای جبران تبعات خروج آمریکا از برجام را توجیه کند. آذرماه سال گذشته و در شرایطی که انتقادات به ۳ کشور اروپایی برای راهاندازی نکردن سازوکار ویژه مالی موسوم به SPV بالا گرفته بود، ظریف در اظهارنظری عجیب مدعی شد: «با توجه به اینکه آمریکاییها به محض اطلاع پیدا کردن از هر تحولی میخواهند مانع اجرای آن شوند، اروپاییها میخواهند این مرحله را به صورت محرمانه دنبال کنند تا به نتیجه برسند. بنابراین خودشان این مرحله را به صورت مخفیانه پیگیری میکنند و وقتی به نتیجه رسیدند اعلام میکنند». البته خود ظریف نیز چند ماه بعد به نافرجامی مذاکرات با اروپا پی برد و اذعان کرد ۳ کشور اروپایی حتی به یک درصد تعهدات خود در قبال ایران نیز عمل نکردهاند.
***
رئیسکل وقت بانک مرکزی ایران در مصاحبه با بلومبرگ به صراحت اعلام کرد: برجام تاکنون «تقریباً هیچ» دستاورد اقتصادی برای ایران نداشته است. پایگاه اینترنتی بلومبرگ در اینباره نوشت: آقای سیف گفته است ایران ۳ ماه بعد از اجرایی شدن برجام، توان دستیابی به ۱۰۰ میلیارد دلار دارایی ضبطشدهاش در خارج از کشور را نداشته و برای پرداخت صورتحسابهایش در مبادلات خارجی به دنبال راهی برای استفاده از دلار است.
رئیس وقت بانک مرکزی ایران اضافه کرد: «با آنکه قرار است سپردههای ایران در بانکهای خارج از کشور قابل دسترس باشد، بانکهای اروپایی کماکان نگران نقض قوانین آمریکا و مواجه شدن با جریمههای سنگین این کشور هستند».
برچسب ها :بانک مرکزی، برجام،اینستکس
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0