مراسم نکوداشت پدر علم مهندسی پزشکی ایران برگزار شد
به گزارش قائم آنلاین، چهره ماندگار کشوری، وزیر فرهنگ و آموزش عالی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، معاون آموزشی و پژوهشی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، عضویت شورای عالی برنامه ریزی ستاد انقلاب فرهنگی، ریاست شورای علمی و عضویت در هیات امنای مرکز عالی پژوهشهای تجهیزات پزشکی و مهندسی توانبخشی جانبازان از جمله فعالیتها و تجارب حرفهای
به گزارش قائم آنلاین، چهره ماندگار کشوری، وزیر فرهنگ و آموزش عالی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، معاون آموزشی و پژوهشی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، عضویت شورای عالی برنامه ریزی ستاد انقلاب فرهنگی، ریاست شورای علمی و عضویت در هیات امنای مرکز عالی پژوهشهای تجهیزات پزشکی و مهندسی توانبخشی جانبازان از جمله فعالیتها و تجارب حرفهای دکتر هاشمی گلپایگانی است.
ضرورت مقابله دانشگاهها با الگوسوزی
دکتر محمدرضا عارف در مراسم نکوداشت دکتر سید محمدرضا هاشمی گلپایگانی، پدر علم مهندسی پزشکی ایران، با اشاره به تلاشهای علمی دکتر هاشمی گلپایگانی بنیانگذار رشته مهندسی پزشکی در ایران اظهار کرد: برای من مایه افتخار است که در جمع نخبگان و دانشمندان برجسته و جوانان عزیز دانشمند به بهانه تقدیر از استادی پر تلاش شرکت میکنم. از برگزارکنندگان این مراسم تشکر میکنم. در این شرایط خاص قدردانی از نخبگان یا اعتنا به الگوها بسیار مهم است.
وی افزود: نظام ما یک نظام فرهنگی است و گاهی نقش الگو در شکلگیری فرهنگ ایرانی و اسلامی ما فراتر از قانون است. متاسفانه به دلایلی که جای بحث آن در این محفل علمی نیست، ما نه تنها این نگاه را تقویت نکردیم بلکه گاهی با الگوسوزی روبهرو بودیم. وظیفه دانشگاهها و نهادهای علمی است که از آن جلوگیری کنند.
عارف با طرح این پرسش که “امروز الگوی جوان ما کیست؟” افزود: مقصر این که جوان را در یک فضای خاکستری رها کردهایم و وی نمیداند در چه مسیری حرکت کند کیست؟ من صمیمانه از برگزاری این مراسم نکوداشت ارزشمند تشکر میکنم. برگزاری این مراسم باید با نگاه به جوان و جوانان باشد تا جوانان این افراد را الگوی خود قرار دهند.
وی ادامه داد: امروز با فضای مجازی روبهرو هستیم که جوان در آن حرف خود را منتشر میکند و بعد به آن فکر میکند، در چنین شرایطی به مراسم تقدیر از بزرگان نیاز داریم. امروز مراسم نکوداشت جهرهای برجسته و عالمی متعهد در جریان است و من افتخار میکنم که از همان دوره انقلاب فرهنگی افتخار شاگردی ایشان را داشتم. نقش و سهم ایشان در توسعه رشتههای فنی مهندسی، توسعه تحصیلات تکمیلی به خصوص دکتری و در شرایطی که بخشی از جامعه ما به جد با آن مخالف بودند ستودنی است.
این استاد دانشگاه در ادامه اظهار کرد: در سالهای ابتدایی انقلاب فرهنگی بحثی جدی در خصوص خوداتکایی آموزشی و علمی داشتیم. در شرایطی که تعداد دانشجویان ایرانیای که در خارج از کشور تحصیل میکردند بیش از دانشجویان داخل بود یکی از بزرگانی که به جد دغدغه تربیت نیروهای کارآمد داخل را داشت دکتر هاشمی بود.
عارف با برشمردن ویژگیهایی همچون تعهد، اخلاق مداری، تلاش های شبانه روزی و خستگی ناپذیری برای دکتر هاشمی گلپایگانی ادامه داد: دانشجویان سعی کنند قدر بزرگان، علما و دانشمندان را بدانند و از آنها الگوبرداری کنند. قدرشناسی از یک استاد میتواند ادامه دادن راه وی باشد.
در ابتدای این مراسم نکوداشت، دکتر عباس نصیرایی مقدم، رئیس دانشکده مهندسی پزشکی دانشگاه امیرکبیر در سخنانی با بیان این که بزرگترین اثر دکتر هاشمی گلپایگانی دانشجویانی هستند که ایشان تربیت کردهاند، گفت: در این برنامه به طور مفصل درباره آثار علمی ایشان صحبت خواهد شد، اما یکی از مهمترین آثار ایشان بنیانگذاری “رشته مهندسی پزشکی” در کشور و پایه گذاری دانشکده مهندسی پزشکی در دانشگاه صنعتی امیرکبیر است.
وی در پایان اظهار کرد: قدردانی خودم به عنوان رییس دانشکده را از طرف تمامی استادان، دانشجویان و کارمندان دانشکده مهندسی پزشکی از ایشان و خانوادهی وی بابت فعالیتها و خدمات ارزنده ایشان به جامعه علمی اعلام میکنم.
در ادامه، دکتر احمد معتمدی، رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر در سخنان کوتاهی با بیان این که دکتر هاشمی گلپایگانی در شکلگیری مهندسی پزشکی نقش بسیار مهمی داشتند گفت: با وجود برخی مخالفتهایی که وجود داشت تاسیس این رشته با پشتکار ایشان محقق شد. خوشحالم که نام نکوداشت بر این مراسم گذاشته شده و بحث بازنشستگی مطرح نیست.
وی افزود: با آییننامه داخلی که در دانشگاه داریم استادی که بازنشسته میشود هم میتواند با رعایت مقررات رسمی تدریس کند خوشحالم که نام نکوداشت بر این مراسم گذاشته شده و ما همچنان میتوانیم از دانش ایشان بهره ببریم.
۶۵ دانشگاه کشور در میان موثرترین دانشگاههای پر استناد برتر دنیا
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: ۶۵ دانشگاه کشور در میان موثرترین دانشگاههای پر استناد برتر دنیا حضور دارند و نام ۳۵۴ پژوهشگر ایرانی در لیست پژوهشگران یک درصد برتر جهان وجود دارد.
به گزارش ایسنا، دکتر رضا ملک زاده نیز طی سخنانی در این مراسم به بیان پیشرفت های علمی کشور پس از انقلاب اسلامی پرداخت و افزود: در حال حاضر دو هزار و ۶۴۰ دانشگاه در کشور داریم که این میزان پنج برابر کشورهای پیشرفته است.
وی افزود: امروزه ۷۰ هزار عضو هیئتعلمی و ۴۰ هزار پزشک متخصص در ایران وجود دارد. ما امروزه ۳۰ درصد از تولید علم خاورمیانه و شمال آفریقا و ۲۲ درصد تولید علم کشور های اسلامی را به خود اختصاص دادهایم.
دکتر ملکزاده با بیان این که به طور کلی بین ۱۰ تا ۱۲ درصد از کل فارغالتحصیلان دکتری ph.d امکان ادامه کار و داشتن شغل آکادمیک را پیدا میکنند افزود: با این سرعتی که فارغ التحصیلان دکترای مهندسی تولید میشوند سیستم آموزش عالی مهندسی در آینده توانایی جذب و به کارگیری اکثر فارغالتحصیلان دکترای مهندسی را ندارد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در پایان با اشاره به تاثیرات علمی دکتر هاشمی گلپایگانی بر فضای علمی کشور پس از انقلاب اسلامی درباره جایگاه علمی ایران در سال ۲۰۱۹ گفت: ایران در سال ۲۰۱۹ رتبه اول در تولید علم و انتشار مقاله در منطقه را به دست آورده است.
دکتر علی اکبر صالحی نیز در این مراسم طی سخنانی اظهار کرد: دیروز متوجه شدم که قرار است امروز نکوداشت برادر گرانقدرم دکتر هاشمی برگزار شود بنابراین به دفتر اعلام کردم که هر کاری که وجود دارد لغو کنید، من حتماً باید به این برنامه بروم. قریب به ۴۱ سال است که با دکتر هاشمی آشنایی دارم شخصیت ایشان به گونهای است که همه را جذب میکند.
وی افزود: زمانی که ایشان وزیر بود من رئیس دانشگاه صنعتی شریف بودم. ایشان افتخار دادند و من را به عنوان معاون آموزشی منصوب کردند یکی از بهترین دوران خدمت بنده همان دوران بود. مدیران دو دسته هستند “مدیران ماکرو”و “مدیران میکرو “، مدیران میکرو مدیرانی هستند که آنقدر به جزئیات توجه می کنند تا اصل از دست برود اما آقای دکتر هاشمی یک مدیر ماکرو بود.
صالحی با بیان این که دوره وزارت هاشمی یکی از بهترین دوران وزارت علوم بود افزود: در آن زمان بحث جذب ایرانیان خارج از کشور مطرح بود همان مشکل را الان هم داریم؛ یعنی برخی محققان و نخبگان ترجیح می دهند در خارج از کشور فعالیت کنند البته نمیتوان چندان هم به آنها خرده گرفت چراکه ممکن است در خارج از ایران امکانات بهتری برای ایشان فراهم باشد دکتر هاشمی در آن زمان بحث “استادِ معین” را پیشنهاد کردند یعنی استادان ایرانی خارج از کشور در همان کشورهای خارجی باشند اما به گونهای عمل کنند که اتصال علمی با ایران برقرار باشد.
رییس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: بحث تشویق استعداد های خوب برای انتخاب رشته های علوم پایه در دوره وزارت ایشان هم مطرح بود نمیتوانیم جبری به دانشجویی که تازه میخواهد وارد دانشگاه شود بگوییم فیزیک یا شیمی را انتخاب کن معمولاً دانشآموزان علاقهمندند که پزشک یا مهندس شود ما به این نتیجه رسیدیم که باید شرایط تشویقی را برای انتخاب رشته های علوم پایه فراهم کنیم. پیشنهاد شد دکترای پیوسته فیزیک ریاضی و بیوتکنولوژی در دفترچه کنکور ایجاد شود برخی گفتند چنین چیزی در خارج از کشور نداریم ولی ما گفتیم تا کی باید باید اقتباسکننده باشیم؟
صالحی افزود: دکترای پیوسته برخی رشتههای علوم پایه ایجاد شد و در نهایت شاهد آن بودیم که برترین رتبههای کنکور این رشتهها را انتخاب میکردند و برخی دانشجویان حتی تا پایان دکترا هم در ایران نمیماندند، یعنی آن قدر خوب تربیت شده بودند که کشورهای خارجی در همان میانه تحصیل از آنها دعوت میکردند.
رئیس سازمان انرژی اتمی در پایان با توصیف صفات یک عالم و نسبت دادن آنها به دکتر گلپایگانی افزود: از بانیان این مراسم تشکر میکنم. نام نیک دکتر هاشمی بر کتاب قطور افتخارآفرینان ایرانی در زمره بزرگان ثبت خواهد شد.
ایجاد جایزهای به نام دکتر هاشمی گلپایگانی
به گزارش ایسنا، دکتر محمود اسعدی نیز در بخشی از این مراسم نکوداشت، در سخنانی با اشاره به لزوم شکلگیری و توسعه رشتهها و فعالیتهای بین رشته ای افزود: دکتر هاشمی با بنیانگذاری رشته مهندسی پزشکی در ایران مهندسان را با پزشکان آشتی دادند. حتما نیاز ما به تلفیق رشته های مختلف ضرورت آشکاری باشد. این جلسه می تواند آغازگری برای آشتی میان رشتههای مختلف باشد.
وی افزود: اگر فرهنگ را اساس همه علوم در نظر بگیریم و آن را به عنوان پاسخی که انسان به نیازهایش در جامعه میدهد قبول کنیم بنابراین تشخیص نیاز و پاسخ به هنگام به آن می تواند انسان را از بحرانها نجات دهد.
اسعدی در ادامه ضمن ارائه پیشنهادی در خصوص ایجاد جایزهای به نام دکتر هاشمی گلپایگانی گفت: با توجه به این که مراسمهای مختلفی در جهت پاسداشت ایشان برگزار شده پس از توقف چند ساله ای که در برگزاری مراسم چهره های ماندگار داشتیم جایزه ای به نام ایشان و برای مهندسی پزشکی در نظر گرفته می شود تا این رشته انشاءالله تداوم پیدا کند. امیدوارم ما بتوانیم هر ساله پایاننامهها و رساله های دکترای مهندسی پزشکی را بررسی کنیم و با زعامت خود دکتر هاشمی افرادی که در این رشته تلاش و نوآوری میکنند را معرفی کنیم.
در ادامه، دکتر علیرضا رهایی رئیس مرکز تحقیقات زلزله دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: در فرهنگ دینی ما استادان و جایگاه ویژهای دارند اینکه از استادان تجلیل میشود ارزش نهادن به جایگاه علم و دانش است چون این اساتید معظم سرمایههای دانشگاه هستند.
وی افزود: در دهه ۶۰ دانشگاهها با مشکلات زیادی روبه رو بودند. برنامهریزی دقیق دکتر هاشمی گلپایگانی باعث شد برنامه های قدیم به روز شوند و برنامه های جدیدی تدوین شود. با تلاش گسترده ایشان رشته مهندسی پزشکی پایه گذاری شده که در حال حاضر میبینیم دانشآموختگان آن در نظام پزشکی بسیار تاثیرگذار هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر ادامه داد: در دهه هفتاد تعداد محدودی عضو هیئت علمی داشتیم حضور دکتر هاشمی در وزارت علوم و همت و تلاش و روی گشاده ایشان باعث شکلگیری حرکات خوبی در دانشگاهها شد. ایشان بر روی نظم و اصول پافشاری داشتند و این برای ما که در آن زمان مدیران اجرایی دانشگاهها بودیم بسیار مفید بود.
در بخش دیگری از این مراسم نکوداشت، دکتر هاشمی گلپایگانی به بیان شرح تصمیم گیری خود برای انتخاب حوزه مهندسی پزشکی پرداخت و همچنین دوران تحصیل خود در ایران و آمریکا پرداخت و افزود: از بانیان این مراسم بسیار تشکر میکنم. امیدوارم حضور افراد و سخنان آنها در این مراسم در بالا بردن انگیزه جوانان موثر باشد.
برچسب ها :هیئت علمی، فناوری، وزارت بهداشت
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0