بازشدن گره کور تلفات پرندگان در گرو احیای تالاب میانکاله
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با بیان اینکه این امر دور از ذهن نیست که اگر اقدامات جدی برای احیای محیط آبی میانکاله و خلیج گرگان صورت نگیرد، سال ۱۴۰۰ نیز این قصه تکرار خواهد شد؛ گفت: تنها راه نجات، احیای میانکاله است که امیدواریم تا قبل از مهرماه امسال محقق شود.
به گزارش عصرقائم، حسینعلی ابراهیمی کارنامی در گفتوگو ، در خصوص آخرین آمار مرگومیر پرندگان زمستانگذران در تالابها و زیستگاههای استان ناشی از بوتولیسم، اظهار کرد: با کوچ معکوس پرندگان به عرضهای بالاتر جغرافیایی، تلفات در میانکاله کم شد تا اینکه در هشتم فروردین ۱۴۰۰ دیگر هیچ تلفاتی مشاهده نشد.
وی افزود: اما واقعیت این است که با توجه به اینکه محیط در حال حاضر برای فعالیت باکتری تولیدکننده سم بوتولیسم بالقوه آماده است، این امر دور از ذهن نیست که اگر اقدامات جدی برای احیای محیط آبی میانکاله و خلیج گرگان صورت نگیرد، سال ۱۴۰۰ نیز این قصه تکرار خواهد شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، خاطرنشان کرد: بنابراین بر اساس هم نظر کارشناسان دامپزشکی و هم بازخوردهایی که وجود دارد، ما باید محیط را به نحوی تغییر دهیم که فعالیت باکتری را تشدید و تسریع نکند.
این مسئول ادامه داد: از این رو تنها راه ممکن، احیای تالاب میانکاله است؛ این تالاب نیز یک تالاب دریایی است که عمدتا وابسته به آب شور دریا است.
ابراهیمی کارنامی بیان کرد: در گذشته از طریق سه کانال، ارتباط آبی میان میانکاله و دریا برقرار میشد اما در سالهای اخیر به دلیل هم نوسانات سطح آب دریای خزر و هم رسوبگذاریهایی که صورت گرفت، تقریبا بخش اعظمی از این ارتباطهای آبی قطع و مسدود شد و نیاز است این ارتباط برقرار شود.
وی عنوان کرد: البته مطالعاتی توسط هم امور آب استان گلستان و هم دانشگاههای منابع طبیعی و علوم جغرافیایی انجام شد، اما واقعیت این است که هنوز آن اطمینان خاطر از نتایج حاصله وجود ندارد، چرا که اعتقاد ما این است که با توجه به نوسانات سطح آب دریای خزر احتمال دارد اگر ما لایروبی کنیم این آب خلیج گرگان و تالاب میانکاله به طو رکامل در این جریان تخلیه شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، افزود: از سویی برخی از کارشناسان معتقدند این اتفاق رخ نمیدهد و در نهایت ما اعلام کردیم که مشاورین و کارشناسان ورود کنند و تضامین لازم را برای انجام کار بدهند؛ اما تا به امروز مشاورین حاضر به ارائه تعهد و تضمین اینکه اگر لایروبی صورت گیرد، موجب پایداری اکوسیستم و احیای تالاب میانکاله میشوند، نشدهاند و این تشکیک ما را بیشتر کرده است که آنها احتمالا به نتایج مطالعاتشان، اطمینان ندارند.
این مسئول گفت: طی روز جاری نیز بازدید از میانکاله با همراهی رئیس سازمان مدیریت برنامه ریزی و تیم محیط زیست سازمان برنامه استان انجام شد و این قول داده شد که حتما پیگیریها در این خصوص انجام شد تا حداقل کار پمپاژ آب از دریا به سمت تالاب را داشته باشیم.
ابراهیمی کارنامی متذکر شد: حالا باید یک برآورد ریالی صورت بگیرد و اگر این اعتبار تامین شود، این راه بنظر میرسد مطمئنترین راهی است که میشود کار را انجام داد، البته به موازات هم در سطح استانی و هم ملی، اقداماتی طی سالهای گذشته صورت گرفته است.
وی مطرح کرد: طی این اقدامات برای دستگاههایی نظیر وزارت نیرو و جهاد کشاورزی، تکالیفی برایشان تعریف شد که باید حتما این تکالیف را انجام دهند و البته ما هم پیگیر جدی موضوع هستیم؛ چرا که یک بخش از آب، آب شیرین بوده که از حوزه آبریز میانکاله و خلیج گرگان تامین میشده است که امروز متاسفانه بخش اعظمی از این آبها بنا به دلایل متعدد، مهار شده است و راهی به میانکاله ندارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران، افزود: البته در بخش شرقی که بیشتر در استان گلستان واقع شده است، متاسفانه شاهد ریختن فاضلابها به درون خلیج هستیم که در حال پیگیری موضوع با همکاری همکارانمان در استان گلستان این منابع آلاینده را مهار کنیم و از سویی دیگر با تامین آب شیرین حتی از استانهای همجوار مانند تجن و تلار و یا سد گلورد و آب دریا، میانکاله را احیا کنیم.
این مسئول تصریح کرد: این اقدامات جزو اقدامات بسیار جدی ما است و حتما در سال ۱۴۰۰ ما شاهد اقدامات احیایی خواهیم بود، امیدواریم این اقدامات تا قبل از کوچ پرندگان مهاجر در مهرماه امسال، به نتیجه برسد که اگر نرسد متاسفانه در سال ۱۴۰۰ نیز باید منتظر تلفات پرندگان در میانکاله باشیم.
ابراهیمی کارنامی در خصوص آخرین آمار نهایی تلفات در میانکاله، پاسخ داد: بنظر میرسد میزان تلفات نسبت به سال گذشته متاسفانه یک درصدی رشد داشته است و از مرز ۴۰ هزار قطعه عبور کرده است؛ البته آمار نهایی را باید سازمان دامپزشکی اعلام کند.
وی یادآور شد: البته زمان فعالیت باکتری به نسبت سال گذشته طی سال جاری طولانیتر شد؛ سال گذشته تقریبا از دوم بهمنماه شروع و در ۲۱ اسفندماه ۹۸ به اتمام رسیده بود اما امسال از نهم بهمندماه آغاز و در ۷ فروردین ۱۴۰۰ به پایان رسید.
برچسب ها :تالاب، میانکاله، محیط زیست
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0