کد خبر : 259078
تاریخ انتشار : جمعه 9 آوریل 2021 - 9:00
-

دست کشاورزان زیر تیغ گرانی

دست کشاورزان زیر تیغ گرانی

این روزها غصه کشاورزان همان قصه تکراری همه ساله است؛ هر سال باید خون دل بخورند تا نشا، خوشه شود و خوشه‌ها برنج. زمین همان زمین است، خوشه‌ها همان خوشه؛ اما همه چیز تغییر می‌کند، نرخ سم، کود، سینی نشا، دستمزد کارگر، دستگاه نشاکار، شالیکوبی‌ها؛ تازه وقت فروش، بازار پر می‌شود از برنج‌های غربتی!

به گزارش عصرقائم، کم کم تنور فصل زراعی جدید در مازندران در حال داغ شدن است؛ رفته رفته اراضی کشاورزی پر می‌شود از هیاهو، از نشاط، از سلام و علیک و خداقوت گفتن‌های کارگران به یکدیگر.

این روزها غصه کشاورزان همان قصه تکراری همه ساله است؛ هر سال باید خون دل بخورند تا نشا، خوشه شود و خوشه‌ها برنج. زمین همان زمین است، خوشه‌ها همان خوشه؛ اما همه چیز تغییر می‌کند، نرخ سم، کود، سینی نشا، دستمزد کارگر، دستگاه نشاکار، شالیکوبی‌ها؛ تازه وقت فروش، بازار پر می‌شود از برنج‌های غربتی!

در این میان اما آنچه آشکار و مبرهن است نبود نظارت جامعی بر بازار مایحتاج فصل زراعی از تعیین نرخ کارگر گرفته تا سایر هزینه‌هایی نظیر حق العمل کاری مالکان ماشین‌های نشا، سینی نشا، کود، سم، دستمزد ماشین آلات کشاورزی نظیر کمباین، تراکتور و غیره تا برسد به شالیکوبی‌ها و ریز و درشت این بازار از سیر تا پیاز ماجرا است و همه چیز بر می‌گردد به یک جمله ساده: ” تعیین نرخ با عرضه و تقاضا است”.

خودمان را گول نزنیم، عرضه در بازار این فصل یعنی دلالان و تقاضا یعنی کشاورزان؛ دست کشاورزان زیر ساتور دلالان است و این حکایت امروز و دیروز نیست؛ سال‌ها است که این داستان تکراری، ادامه دارد و صدای گلایه کشاورزان هم به گوش کسی نمی‌رسد.

با این اوضاع و احوال، در حالی که شعار کشت مکانیزه را هر سال بلندتر از سال قبل در گوش کشاورزان فریاد می‌زنیم؛ تعداد ماشین‌های نشاکار محدود است و تقاضا فراوان، قیمت‌ها را هم عرضه و تقاضا مشخص می‌کند! حال در این ماجرا تنها کشاورز می‌ماند و حوض‌اش.

احمد شفیعی یکی از عاملین بانک نشا در مرکز مازندران در این باره به خبرنگار ما می‌گوید: قیمت سینی نشا در حال حاضر در مقایسه با سال گذشته، ۳۰ درصد افزایش داشته است.

وی افزود: قیمت فعلی هر سینی نشا بین ۱۰ تا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان است، در سال گذشته قیمت هر سینی نشا البته با نوسانات متعددی که داشت تا ۹ هزار تومان هم رسید.

این عامل بانک نشا در خصوص دستمزد دستگاه‌های نشاکار طی سال جاری خاطرنشان کرد: در سال گذشته هزینه دستمزد هر هکتار حدود ۳۸۰ هزار تومان بود که در سال جاری این میزان به هکتاری ۵۰۰ هزار تومان رسیده است.

این کشاورز مازندرانی ادامه داد: البته امکان افزایش قیمت سینی و دستمزد دستگاه نشاکار با داغ شدن فصل نشا و بسته به عرضه و تقاضا وجود دارد.

شفیعی بیان کرد: دستمزد کارگر در مرکز مازندران طی سال گذشته روزانه حدود ۸۰ هزار تومان بود که طی سال جاری با افزایش ۵۰ درصدی تا اینجای کار روزانه ۱۲۰ هزار تومان است.

وی تصریح کرد: قیمت کود و سم افزایش چند برابری داشته است و باید بگوییم دیگر کشاورزی به صرفه نیست.

این عامل بانک نشا افزود: کود سیاهی که اصلا در کار کشاورزی کمترین ارزش را دارد، کیسه‌ای ۲۶۸ هزار تومان است و برخی کودهای پر مصرف تا هر کیسه‌ای ۵۰۰ هزار تومان هم می‌رسد.

این کشاورز مازندرانی متذکر شد: یک کشاورز در حالی ماه‌ها باید زحمت بکشد و متحمل هزینه‌های گوناگون آن هم با نرخ‌های عجیب و غریب شود که در نهایت در زمان برداشت، بازار از برنج‌های خارجی وارداتی پر می‌شود و در نهایت قیمت هر کیلو برنج نهایتا ۲۵ هزار تومان می‌شود.

مع‌الوصف، امید می‌رود مسئولان استانی از هم اکنون با مدیریت و نظارت مطلوب از به راه افتادن بازار سیاه کود، سم و سایر مایحتاج کشاورزان با برنامه ریزی مطلوب پیشگیری کنند و شاهد مشکلات عدیده سال گذشته طی سال جاری نباشیم.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

هفده − پانزده =