سوءمدیریت در ماجرای جوجه یکروزه عاملی برای نوسان دوباره قیمت مرغ
سوءمدیریت در ماجرای جوجه یکروزه سبب تشدید نگرانیها درباره افزایش دوباره قیمت مرغ در ماههای آتی شده است.
به گزارش عصرقائم، کارشناسان تغذیه تأکید میکنند که باید حداقلهایی از مواد پروتئینی گوشتی در سبد مصرفی خانوارها وجود داشته باشد تا فرایند رشد و سلامت خانواده دچار اختلال نشود و بر این اساس دستگاههای مربوطه موظفند برای تأمین مواد غذایی مورد نیاز جامعه برنامهریزی کنند.
مسئولان برای توجیه این وضعیت هر روز بهانه جدیدی میتراشند. یک روز جوجههای یکروزه مدفون میشود و روز دیگر از کمبود جوجهریزی سخن میگویند. مدتی بعد اخباری از قاچاق جوجه به خارج منتشر میگردد و پس از آن صادرات مرغ در ایام نیاز کشور خبرساز میشود. به این ترتیب هر روز داستانی جدید پیرامون مرغ و جوجه شنیده میشود که عموما ریشه در ضعف مدیریت بازار دارند. با این وجود رئیسجمهور، تحریم را بهعنوان عامل این ناکارآمدی بیان میکند.
بهنظر میرسد با ادامه وضع موجود و زمینهسازی مجموعههای ذینفع، در حالی که یک کیلوگرم مرغ با نرخ دولتی چندی قبل از حدود ۲۰ هزار تومان به نزدیک ۲۵ هزار تومان افزایش یافت، ممکن است در آینده به ۳۰ هزار تومان هم برسد.
جوجههای سرگردان
یکی از مسائل مورد مناقشه درباره قیمت مرغ و نگرانی نسبت به افزایش مجدد آن در ماههای آتی، کم و زیاد شدن تعداد و قیمت جوجه یکروزه است.
از یکطرف معاون امور تولیدات دامیوزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه افزایش قیمت جوجه یک روزه، تخلف است، میگوید: نهادههای مرغ به اندازه کافی تامین شده است.
مرتضی رضایی با حضور در یک گفتوگوی تلویزیونی افزود: نهادههای ذرت و سویا در چند ماه گذشته بطور کامل در اختیار همه تولیدکنندگان مرغهای اجداد، مادر و گوشتی قرار گرفته و مشکلی در زمینه تامین نهادهها و تولید جوجههای یک روزه وجود نداشته است.
با این حال دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه که در این گفتوگو حضور داشت، اظهار کرد: قیمت جوجه یک روزه باید اصلاح شود و به حدود پنج هزار و ۲۰۰ تومان برسد، در این صورت همه جوجهها در اختیار مرغداران قرار میگیرد.
محمدرضا صدیق پور ادامه داد: دو سایت قیمتگذاری داریم که اکنون جوجه یکروزه را از پنج هزار و ۸۰۰ تا شش هزار تومان قیمتگذاری میکنند و بقیه افزایش قیمت مربوط به واسطههاست.
وی ادامه داد: نهادههای دامیو دستمزد کارگران ما گران شده است و قیمت هر مرغ مادر از ۲۵ هزار تومان به ۶۰ هزار تومان رسیده است.
جای خالی نظارت
دبیر کانون مرغداران گوشتی کشور نیز با حضور در این برنامه با اشاره به مشکلات تولیدکنندگان مرغ گفت: مرغداران مجبورند جوجهها را به هر قیمتی بخرند تا تولیدشان کاهش نیابد.
پرویز فروغی افزود: جوجهها حتی به قیمت هفت تا هشت هزار تومان به تولیدکننده میرسد در حالی که قیمت مصوب آن، چهار هزار و ۲۰۰ تومان است و قیمت ۱۷ هزار و ۱۰۰ تومان مرغ تولیدکننده هم بر اساس جوجه چهار هزار و ۲۰۰ تومانی تعیین شده است.
وی تأکید کرد: مرغداران، سازوکار نظارتی ندارند و وظیفه نظارت برعهده دستگاههای دیگر است.
این مسئول افزود: سازمان تعزیرات حکومتی و دیگر دستگاههای نظارتی باید با گران فروشی جوجه یکروزه و متخلفان برخورد کنند.
فروغی عنوان کرد: خیلی از مرغداران، جوجهها را از دلال میگیرند و دستشان زیر ساطور دلالان است بنابراین نمیتوانند دلالان را معرفی کنند، زیرا به جوجههای آنها نیاز دارند.
اظهارات ضد و نقیض درباره قاچاق جوجه
البته مسئولان درباره قاچاق جوجه به خارج از کشور بهعنوان یک عامل گرانی مرغ هم اظهارات متفاوتی بیان میکنند.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مدعی است: قاچاق جوجههای یکروزه به میزانی که برخیها ادعا میکنند، نیست.
حمیدرضا دهقانی نیا با بیان اینکه کل کشفیات قاچاق در مدت دو سال گذشته به سه میلیون قطعه جوجه نمیرسد، افزود: اینکه بخواهیم قاچاق را برای افزایش قیمت جوجهها بهانه کنیم فرار رو به جلو است.
علیرغم این اظهارات، نایبرئیس کانون سراسری مرغداران گوشتی میگوید: اطلاعاتی در دست داریم که بسیاری از جوجهها به شکل کولبری و استفاده از چارپایان از مرزهای کشور منتقل میشود.
حبیب اسداللهنژاد در گفتوگو با خبرگزاری مهر، میزان جوجهریزی را در فروردین ماه ۱۲۳ میلیون و ۴۶۵ هزار قطعه اعلام کرد و افزود: هشت میلیون و ۸۹۰ هزار و ۹۵۰ قطعه جوجهریزی نیز بدون مجوز و غیرقابل رهگیری بوده و در واحدهای مرغ مادر آمار مشخص وجود دارد که نشان میدهد این میزان جوجه خارج شده و اگر به مراکز تولید رفته باشد باید وارد بازار شود اما خبری از عرضه این اقلام به بازار نیست.
این مسئول در مورد اظهارات سخنگوی ستاد مبارز با قاچاق کالا و ارز درخصوص کشفیات اندک جوجه قاچاق در مرزها هم یادآور شد: ما در مورد جوجههای قاچاق کشف شده صحبت نمیکنیم صحبت ما جوجههایی است که دور از چشم این ستاد و عملکرد ضعیف نظارتی وزارتخانههای جهاد و صمت از کشور خارج شدهاند.
البته شایان ذکر است که مرتضی رضایی، معاون امور تولیدات دامی وزیر جهاد کشاورزی در اینباره گفته است: پس از ایام عید، ۱۲۴ میلیون قطعه جوجه تولید کردیم و از این تعداد، حدود ۱۱۴ میلیون جوجهریزی ثبتشده داریم و این به معنای آن نیست که ۱۰ میلیون جوجه، گم شده است، زیرا در برخی موارد، بیشتر از ظرفیت، جوجه ریزی میکنند و به آنها اجازه ثبت آن تعداد بیش از ظرفیت را نمیدهیم؛ آنها به اندازه پروانه جواز خود اجازه دارند نهاده تحویل بگیرند و جوجهریزی کنند.
پاسکاری وزارت صمت و گمرک
نمونه دیگری که آشکارا از ناهماهنگی دستگاهها در مدیریت بازار حکایت دارد، دعوای وزارت صمت و گمرک درباره مجوز صادرات مرغ در شرایط نیاز کشور و نوسان قیمتها است.
به گزارش ایسنا، با توجه به آشفتگی بازار مرغ و کمبودی که در آن وجود داشت، ستاد تنظیم بازار در آبان ماه سال گذشته هرگونه صادرات مرغ را ممنوع اعلام کرد. اما در اواخر سال اخباری در رابطه با صادرات مرغ در دوران ممنوعیت منتشر و گفته شد که وزارت صنعت، معدن و تجارت در این فاصله ابلاغیهای در مورد عدم صادرات به دستگاههای مربوطه نداشته است.
بر اساس این گزارش، صادرات چهار هزار تن مرغ در زمان ممنوعیت در حالی صورت گرفته که وزارت صمت هرگونه تعلل در ابلاغ مصوبه ممنوعیت را رد و تأکید میکند که این ابلاغ برای یادآوری بار دیگر در اسفند انجام شده است، اما گمرک میگوید یادآوری نبوده و این وزارتخانه مصوبه مربوطه را برای بار اول حدود چهار ماه بعد از تصویب به گمرک ابلاغ کرده است، در حالی که میتوانست مانند مصوبه اخذ عوارض صادرات مرغ در همان زمان و بلافاصله برای اجرا ابلاغ کند.
جای خالی تدبیر و بهانه تحریم
داستان مرغ در دولت تدبیر و امید با فراز و فرودهای متعددی همراه بوده است. از نوسان قیمتها از کیلویی هشت هزار تومان تا بیش از ۳۰ هزار تومان تا صفوف طولانی خرید مرغ با نرخ دولتی آن هم در شرایط قرمز کرونایی تا اخبار ضدو نقیض از قاچاق جوجههای یک روزه و دعوای دستگاهها درباره صادرات بیموقع، در حالت خوشبینانه، همگی از یک مشکل اساسی در دولت، یعنی سوءمدیریت در تنظیم بازار حکایت دارد اما با این وجود، برخی مسئولان ارشد دولتی با فرافکنی و به جای اذعان به ضعف خود، بهانههایی همچون تحریم را دستاویز قرار میدهند.
رئیسجمهور به تازگی مدعی شده است: «عدهای میگفتند تحریم چه ربطی به مرغ دارد. ما کامل به مردم توضیح دادیم که میخواستند در این زمینه اخلال ایجاد شود و اصلاً مرغ در کشور تولید نشود. نهادههایی هم که ما وارد میکنیم از طریق ارز و سیستم بانکی است و خرید و واردات این نهادهها با مشکلات فراوانی همراه بود و مردم باید بدانند تحریمهای ظالمانه و ضد انسانی ترامپ که تا امروز هم ادامه دارد، در همهجا تأثیرگذار بوده است. مردم باید بدانند تحریم حتی برای تولید مرغ و تخممرغ و پرورش دام چه تأثیراتی میگذارد.
تحریم ممکن است در واکسن، کود و بذر و خیلی چیزها تأثیر بگذارد.»
با مروری بر موارد ذکر شده در این گزارش میتوان آشکارا دریافت که انبوهی از ناهماهنگیها در کنار ضعف نظارت در مراحل تولید و توزیع همگی در حوزه اختیارات و مدیریت دولت قرار داشته ولی مسئولان به جای استفاده از این ابزارهای قانونی، سوءمدیریت خود را به گردن تحریمها میاندازند.
مگر دولت هشت سال برای خودکفایی و تأمین نهادههای دامی فرصت نداشته که رئیسجمهور مدعی است تحریم نهادهها عامل گرانی مرغ است؟ این همه دستگاههای عریض و طویل دولتی با حقوقهای کلان به چه دردی میخورند اگر نمیتوانند میزان جوجهریزی در کشور را مدیریت کنند و جلوی قاچاق را بگیرند؟ تناقض مدفون کردن جوجهها از یک طرف و کمبود جوجهریزی را چگونه میتوان توضیح داد؟ آیا این موارد ریشه در تحریم دارد یا ناتوانی مدیران ناکارآمد و پشتمیزنشین؟
برچسب ها :پروتئین،تلویزیون، جهاد کشاورزی
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0