جنبشهای دانشجویان پیش قراول انقلاب
۱۶ آذر ۱۳۳۲ روز مقاومت تاریخی، در دانشگاه تهران بر لوح تقویمها ثبت شد و از آن پس، با وجود تلاشهای رژیم و ساواک همچنان دانشجویان در مراسمات و تظاهرات به یاد شهیدان این روز بودند و به ۱۶ آذر معنا بخشیدند.
به گزارش عصرقائم، با فرارسیدن ۱۶ آذر فرصتی یافتهایم تا به بررسی روز دانشجو بپردازیم و هویت تاریخی، رسالت ملی و دینیشان را فرا روی قرار دهیم تا بار دیگر روز قدرت اندیشههای دانشجوی ایرانی را به رخ دنیا بکشیم.
۱۶ آذر ۱۳۳۲ روز مقاومت تاریخی، در دانشگاه تهران بر لوح تقویمها ثبت شد و از آن پس، با وجود تلاشهای رژیم و ساواک، همچنان دانشجویان در مراسمات و تظاهرات به یاد شهیدان این روز بودند و به ۱۶ آذر معنا بخشیدند.
۱۶ آذر در واقع تولد جنبشهای دانشجویی در ایران بود؛ چرا تا آن تاریخ حرکتی به این شکل از قشر دانشجویان دیده نشده بود و شاید تا قبل از آن چهره مردمی به خود نگرفته بود.
نهضت تنباکو؛ اولین مقدمه جنبش شکلگیری انقلاب اسلامی
سید امیر سادات کرمی مسئول دانشجویی سپاه کربلا در گفتگو با خبرنگار بلاغ گفت: اگر بخواهیم جنبش دانشجویی را در انقلاب اسلامی بیان کنیم، دو مقدمه نیاز است که اولین نهضت تنباکو بود، اولین جنبشی که مقدمه شکلگیری انقلاب اسلامی بود و توسط میرزای شیرازی رقم خورد، تودههای مردم به دنبال آن شکل گرفت و این جنبش به پیروزی رسید و قراردادی که قاجار با انگلیسیها بسته بود لغو شد.
وی با بیان نقش نخبگان در موفقیت جنبشها اظهار کرد: اما نهضت تنباکو به سایر قراردادهایی که با استعمارگران بسته شد تسری پیدا نکرد و نتوانستیم این نهضت را تکرار کنیم، ادامه بدهیم، استمرار کشور را رقم بزنیم و دست استعمار و استکبار را کوتاه کنیم چراکه فقیه شیعه دستور میداد، توده مردم هم او را همراهی میکردند اما طبقه نخبگان که باید این حرکت را پژواک میداد؛ نبودند.
مسئول دانشجویی سپاه کربلا مازندران تصریح کرد: مقدمه بعدی ماجرای قیام مشروطه است، فقیه شیعه بهعنوان رهبری جنبش مطرح کرد به خاطر اینکه قدرت شاه کاهش پیدا کند و مردم به حقوق خود برسند، اما اثنای کار منحرف شد و حتی رهبر آن نیز در بین مردم اعدام شد.
ساداتکرمی ادامه داد: مشروطهای که فقیه شیعه شروع کرد هم به خاطر این شکست خورد که توده مردم را همراه کرد اما شبکه نخبگانی که باید تحلیل میکرد، درک مردم را افزایش دهد و پیشگام حرکت شود وجود نداشت و مستشاران انگلیسی مردم را جهت میدادند.
وی دو طبقه را در انقلاب اسلامی نقش بهسزایی خواند و اظهار داشت: طبقه پیشرو که به مردم خطی نشان میداد، طبقه طلاب بود که در جایجای مبارزه با طاغوت و نهضت انقلاب اسلامی نقش موثر داشت، دوم دانشجویان متعهد بودند.
مسئول بسیج دانشجویی سپاه کربلا مازندران اولین اقدام جدی دانشجویان در انقلاب اسلامی را اتفاق ۱۶ آذر دانست و خاطرنشان کرد: بعد از سرنگونی دولت مصدق با چراغ سبز به انگلیسیها دانشجویان در مقابل معاون رئیس جمهور آمریکا نیکسون در دانشگاه تهران تجمع میکنند و میخواهند که نماینده آمریکا وارد کشور نشود، چند دانشجو نیز شهید شدند.
ساداتکرمی به نگاه امام ره به دانشجو اشاره کرد و افزود: قشر دانشجو در طول نهضت ۱۶ ساله انقلاب اسلامی از سال ۴۱ تا ۵۷ اعلامیهها، نوارها و حتی در سخنرانیهایش در فرانسه دانشجوها مخاطباش بودند.
وی با بیان نقش دانشجویان در بعد از انقلاب عنوان کرد: تسخیر لانه جاسوسی اتفاق بزرگی از طرف دانشجوها بود و توسط قشر دانشگاهی خط امام ره بود که امام آن را انقلاب دوم نامید.
نقش موثر دانشجویان در حماسههای مردمی
مسئول دانشجویی سپاه کربلا ادامه داد: بعد انقلاب اسلامی در جنگ تحمیلی مقابل بیگانگان ایستاد، در مجاهدتهای علمی نیز کشور را در مقابل استکبار به خودکفایی نزدیک کرد.
ساداتکرمی نقش دانشجوها را در حماسه های مردمی موثر خواند و بیان کرد: حماسه مردمی دانشجوها نقش پر رنگی دارند، شهید مدافع حرم و دانشجوهای نخبه زیادی داریم که هر روز رشد میکند.
وی یکی از وظایف دانشجو را دشمنشناسی دانست و افزود: روز دانشجو روز بیداری دانشجو است اما متاسفانه آن را با استند آپ کمدی جایگزین میکنند، دستهای پنهانی میخواهد ۱۶ آذر را به جشن و شادی تبدیل کند همان دست میخواهد که بیداری دانشجو را تخریب کنند و غفلت جایگزین کند.
مسئول دانشجویی سپاه کربلا با تاکید اینکه دانشجو باید به دنبال استقلال کشور باشد، خاطرنشان کرد: باید تلاش کند به هر شیوهای وابستگی کشورش را از استکبار قطع کند و امروز در نوک پیکان وابستگی کشور، استقلال علمی و رشد علمی است که با کمک دانشجویان و نابغه ها پیشرفت روز به روز بیشتر و وابستگی ما به استکبار جهانی کمتر شود.
رسالت دانشجو برخورد با استکبار
ناهید صادقی اندواری دانشجوی ارشد دین و رسانه پژهشگاه علوم انسانی دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار بلاغ؛ در رابطه با تاریخچه روز ۱۶ آذر اظهار کرد: سال ۱۳۳۲تعدادی از دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به دخالتهای کشورهای بیگانه در امور داخلی ایران و سفر ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهور آمریکا به تهران به پا خاستند و مورد هجوم گروههای نظامی رژیم پهلوی قرار گرفتند که در ادامه تعدادی زخمی و دستگیر شدند و ۳ تن از دانشجویان نیز به شهادت رسیدند.
وی با بیان رسالت دانشجوی مسلمان در برخورد با استکبار جهانی عنوان کرد: افزایش آگاهی و بصیرت ، بخصوص در مورد دشمن شناسی و سلاح دشمنان در جنگ نرم و همچنین گوش به فرمان نائب امام زمان بودن نکتهای است که نباید از آن غفلت کرد.
این دانشجوی ارشد دین و رسانه رسالت دانشجوی مسلمان را براساس مكتب و جهانبينی اسلامی تولی و تبری دانست و افزود: بر محور قائده نفي سبيل، تسليم ظلم، استكبار نشدن و آزاد اندیشی از رسالتهای دانشجو است.
وی با اشاره به کم شدن دغدغههای علمی دانشجویان گفت: شاید کم شدن سطح علمی دانشگاه ها به پایین آمدن سطح دانش کادر و مسئولین دانشگاه مرتبط باشد، اما نکته مهم تر این است که امروز دانشجویان هدف و دغدغه های علمی ندارند و این ضربه سختی به سطح علمی دانشگاه خواهد زد.
عدالت آموزشی مهره مفقود در شهرستانها
این دانشجوی آملی عدم عدالت آموزشی را از مشکلات دانشجویان شهرستانی خواند و خاطر نشان کرد: همه منابع علمی معتبر، کتابخوانه ها، اساتید، کتب و همه موارد سطح بالایی دارند در پایتخت وجود دارد، البته هر چه پیش می رویم این توازن بیشتر بین دانشگاه ها برقرار میشود.
وی سطح علمی استادان را در دانشگاهها را نسبی دانست و خاطرنشان کرد: در دانشگاههای مختلف متفاوت است و البته بسیاری از اساتید از دانشگاه های معتبر دنیا فارق التحصل می شوند اما قدرت انتقال پذیری بالایی ندارند، بنظرم در کنار سطح علمی، کارهای پژهشی که یک استاد انجام داده سطح رضایت دانشجو و قدرت انتقال پذیری نیز مورد بررسی قرار گیرد.
این دانشجوی ارشد دین و رسانه با بیان اینکه نظام آموزشی کشور از دوران پایینتر از دانشگاه نیز دارای ضعفهایی است، عنوان کرد: هیچ ارزشی برای پرورش خلاقیت، مهارت و ایده در نظر گرفته نمی شود و دانشجو وادار می شود به خواندن مسائلی بپردازد که کاربردی برایش ندارد، ایده ای پرورش نمی یابد و برای دنیای کار آماده نمیشود.
زمان ثبتنام دانشجو دغدغهها ثبت نام میشوند
روحاله ملکی عزینآبادی دانشجوی دکتری دانشگاه تهران در گفتو گو با خبرنگار بلاغ؛ به قداست واژه دانشجو اشاره کرد و گفت: آنچه باعث شده روز دانشجو در تقویم مناسبتهای کشورمان به فراموشی سپرده نشود، ریشههای عمیق این نامگذاری است که سنت و نماد از یک واقعه است.
وی از دغدغههای دانشجویان را مشکلات ایاب و ذهاب و امکان اشتغال دانست و عنوان کرد: از زمانی که برای ثبتنام پا به محیط آموزشی و یا همان دانشگاه پذیرفته شده میگذارد، دغدغههایش آغاز میشود.
این دانشجوی دکتری تصریح کرد: کیفیت نامناسب غذا، نبود امکانات و فضای کافی، شلوغی برخی از کلاسها و ادامه تحصیل از مهمترین دغدغههای دانشجویان است.
ملکی دغدغه تحصیل علم را امری مبارک و بسیار مهم خواند و گفت: اگر مشکلات قشر دانشجو مرتفع شود به جامعه انرژی و نشاط تزریق خواهد کرد اما دستیابی به این امر همدلی و همراهی مسئولان با این قشر را میطلبد، نه اینکه از دانشجو بودن و مشکلات دانشجویی تنها یک روز را بشناسیم و مشکلات اصلی را نادیده بگیریم.
وی در پایان روز دانشجو را روز آزادگی و نماد آزادیخواهی دانشجویان اظهار کرد و افزود: روزی که همواره یادآور خیزش و قیام دانشجویی که در دل تاریخ ایران نقش بسته است و آنچه امروز باید مهم باشد این است که دانشجویان چگونه میتوانند در پیشرفت جامعه موثر باشند و روحیه مطالبهگری آنان تا چه حد است و تشکلهای دانشجویی تا چه میزان میتواند بر روند تحرکات سیاسی، مذهبی و فرهنگی این قشر تاثیر بگذارد.
به گزارش بلاغ؛ جنبش دانشجویی که از کشورمان برخواست؛ برخلاف دیگر جنبشهای دانشجویی سه آرمان در خود جای داده است؛ استقلال طلبی، استکبار ستیزی و عدالتخواهی که تحقق این اهداف مقدس جز با آگاهی از راه درست و راه و ابزار دشمن میسر نخواهد بود.
بسیاری از جنبشها در تاریخ نشان میدهد که با گذشت زمان از آرمانهای اولیه منحرف شدند و ابزاری به دست دشمنان شدند، فاصله نگرفتن از رهنمودهای رهبر انقلاب و نپیوستن به جریانات سیاسی و قدرت طلبان میتواند هویت تاریخی این روز را زنده نگهدارد چراکه یکی از شاخصه بارز ۱۴ آذر تحلیل درست و ایفای صحیح جریانهای دانشجویی است که در راه مصالح ملی و مردمی جامعه قدم بر برداشت.
برچسب ها :تظاهرات، رژیم ، رهبر، انقلاب
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0