بهرهبرداری ازمراکز نوآوری تخصصی طی امسال
سرپرست دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به ایجاد توازن بین پژوهشهای بنیادی و کاربردی گفت: غفلت از پژوهش به عنوان مقدمه فناوری و تمرکز بیش از حد بر خلق ارزش اقتصادی و تجاریسازی در بلندمدت آفت است و برای دانشگاه بسیار آسیبزا خواهد بود.
به گزارش عصرقائم، در مراسم تجلیل از پژوهشگران و فناوران برگزیده دانشگاه صنعتی شریف که به مناسبت هفته پژوهش در محل سالن جابربن حیان برگزار شد، از پژوهشگران، طرحها و مراکز پژوهشی برگزیده دانشگاه تجلیل شد.
دکتر جلیلی، سرپرست دانشگاه شریف ضمن تبریک هفته پژوهش طی سخنانی گفت: نگاهی به روند تغییرات در جهان نشان میدهد که رکن اصلی توسعه، نگاه ویژه و سرمایهگذار مستمر در حوزه تحقیق و پژوهش بوده است. دانشگاه صنعتی شریف در کنار ارائه آموزش با کیفیت به صورت متوازن، به حوزه پژوهش توجه ویژه دارد. معاونت پژوهش و فناوری در دو دهه گذشته با ایجاد تغییرات شگرف و تغییر نگاه از پژوهش صرف به پژوهش مسئله محور گامهای بزرگی برداشته است.
وی با اشاره به بخشی از فعالیتهای دو دهه اخیر در دانشگاه گفت: ساماندهی پژوهشکدهها، ایجاد مراکز نوآوری و ایجاد ناحیه نوآوری شریف گوشهای از فعالیتها بوده که منجر به حرکت دانشگاه رو به سوی پیشرفت و ترقی شده است.
دکتر جلیلی در ادامه هدف اصلی پژوهش را پیش بردن مرزهای دانش و فناوری عنوان کرد و افزود: فناوری رکن اصلی پژوهش است.
سرپرست دانشگاه صنعتی شریف در خصوص برخی چالشهای موجود در کشور توضیح داد: یکی از چالشهای کنونی کشور، ساز و کار حفظ استعدادهای برجسته کشور و استفاده از این ظرفیت عظیم و ایجاد فضایی است که نخبگان کشور به مهاجرت نیندیشند و خود را وقف آبادانی کشور کنند. ایجاد چنین فضایی مستلزم بکارگیری نخبگان در پروژههای بنیادی و یا طرحهای توسعه فناوری کشور است. در این راستا دانشگاه شریف دارای رتبه اول قراردادها در بین دانشگاههای کشور است. این قراردادها در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال قبل از آن بیش از دو برابر افزایش یافته است که امید به حفظ و استمرار این شیب مثبت داریم.
سرپرست دانشگاه صنعتی شریف در ادامه با تاکید بر مقابله با تحریمها در کشور اظهار کرد: راه توسعه کشور و مسیر مقابله با تحریمهای ظالمانهای که اقتصاد کشور را هدف گرفتهاند، توسعه اقتصاد دانش بنیان و طراحی و تولید محصولات با فناوری بالا است.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین برنامههای راهبردی شریف، توسعه اثرگذاری اجتماعی و افزایش نقش دانشگاه در کمک به حل مسائل کشور از مسیر توسعه فناوری است.
وی افزود: بسیاری از چالشهای اساسی پیش روی کشور نیازمند راه حلهای فناورانه است، در این خصوص کشور مطالبهگر است و از دانشگاه انتظار جدی برای ارائه راهکار برای حل مشکلات را دارد.
دکتر جلیلی در ادامه تصریح کرد: دانشگاه تحول آفرین صنعتی شریف، دانشگاه پیشرو در ایران، باید به استقبال رویکرد انقلاب صنعتی چهارم برود تا با روند جهانی پیشرفت همراه باشد و مزیت ممتاز خود را حفظ کند.
سرپرست دانشگاه شریف در ادامه افزود: برای تحقق این امر مهم چند راه حل و برنامه وجود دارد که میتوان به مهمترین آنها از جمله تاسیس و تقویت زیر ساختهای آموزش بین رشتهای، تعمیق پژوهشهای مسأله محور و میان رشتهای در کنار تحقیقات بنیادی و پیوند آن با نظام آموزشی، پژوهشکدههای مسأله محور و میان رشتهای و استمرار آن…اشاره کرد.
دکتر جلیلی در ادامه ضمن تاکید بر نقش استادان دانشگاه در حل مسائل گفت: تعمیق پژوهشهای مسأله محور و میان رشتهای، شبکهای پویا از کنار هم آمدن استادان دانشگاه است که با تمرکز بر مسائل اساسی کشور به شناخت عمیق و تجویز و توسعه راه حلهای علمی بپردازند.
وی همچنین تاکید کرد: حل مسائل بدون بهرهمندی از دانشها و علوم بنیادی نمیتواند راهگشا و اثربخش باشد و این دو، دو بال مورد نیاز برای ارتقای دانشگاه است.
دکتر جلیلی ضمن اشاره به ایجاد توازن بین پژوهشهای بنیادی و کاربردی گفت: مهمترین توانایی استادان، ظرفیت شناخت و تحلیل مسأله و طراحی راه حلهای کارآمد است، چرا که رشتههای جدید از بطن فرآیندهای حل مسئله متولد میشوند.
وی ادامه داد: غفلت از پژوهش به عنوان مقدمه فناوری و تمرکز بیش از حد بر خلق ارزش اقتصادی و تجاریسازی در بلندمدت آفت است و برای دانشگاه بسیار آسیبزا خواهد بود.
دکتر جلیلی در ادامه بر ایجاد توازن بین آموزش و پژوهش بنیادی و علوم پایه در کنار محصولسازی و ساختن شرکتهای دانشبنیان تاکید و اظهار کرد: موتور پویایی و بهروزرسانی نظام آموزشی دانشگاه، پژوهشهای بنیادی و کاربردی مسأله محور است و باید توسعه نظامهای نوآوری فناورانه، اجتماعی و سیاسی صورت گیرد.
سرپرست دانشگاه شریف در ادامه در خصوص ناحیه نوآوری شریف توضیح داد: باید مشارکت در تحقیق و توسعه شرکتهای بزرگ ایران و منطقه وجود داشته باشد. باید بتوانیم ناحیه نوآوری را ارتقاء دهیم و برای تحقیق و توسعه شرکتهای داخلی و نوآوری، محلی ایجاد کنیم. بخشِ طرحهای توسعه شرکتهای ملی و بینالمللی در صورتی تکمیل میشود که به سوی هوشمندسازی، تحول دیجیتال و انقلاب صنعتی پیش برویم و این با ارتباط بینالمللی هدفمند میسر است.
دکتر جلیلی در پایان گفت: باید بدانیم تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم. آنچه اتفاق افتاده است، همه ظرفیت ما نیست و تلاش برای به فعالیت رساندن توانمندیهای موجود در دانشگاه وظیفه همه ماست. موفقیتهای دانشگاه در حوزه پژوهش مرهون زحمات و تلاشهای مدیران، کارمندان و پژوهشگرانی است که توشه و توان خود را صادقانه صرف اعتلای دانشگاه کردند. ما وارثان بزرگ مردانی هستیم که شعارشان «ما میتوانیم» بوده است و بر سر این شعار مقدس، جان عزیزشان را فدا کردند. امید است در پرتو عنایت حضرت حق و برنامهریزی دقیق و تلاش مضاعف شاهد موفقیتهای پیش از پیشتان باشیم.
در ادامه دکتر موحدی، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شریف به ارائه گزارشی با عنوان «نگاهی به سیر تطور برنامههای معاونت پژوهشی در دهه گذشته» پرداخت و در توضیح نقشه راه توسعه پژوهش و فناوری دانشگاه، در دو بخش «سرآمدی در پژوهش» و «سرآمدی در توسعه فناوری اثربخشی اجتماعی»، اظهار کرد: از آنجایی که بیش از ۱۰ سال از حضور من در معاونت پژوهشی میگذرد، قصد دارم با نگاهی تاریخی به سیر دانش تا ارزش در ۱۰ سال گذشته دانشگاه شریف بپردازم.
وی با اشاره به این که دانشگاه باید در توسعه اقتصاد دانشبنیان فعالیت موثر داشته باشد، افزود: این توسعه باید در کنار آموزش و پژوهش انجام شود.
دکتر موحدی با تصریح بر این که فعالیتهای دانشگاه در حوزههای پژوهشهای بنیادین، پژوهشهای کاربردی و خروجیهای علمی و اعتبار جهانی قرار میگیرد، گفت: دانشگاه فعالیتهایی در زمینه سرآمدی برای توسعه فناوری و اثربخشی اجتماعی دارد.
معاون پژوهشی دانشگاه شریف خاطرنشان کرد: مرکز کارآفرینی دانشگاه از سال ۷۹ آغاز به کار کرد و سپس مرکز رشد دانشگاه در سال ۸۳ شروع به فعالیت کرد. این مراکز الگویی برای فعالیتهای بعدی شدند.
وی با تاکید بر این که دانشگاه صنعتی شریف در زمینه توسعه فناوری پیشگام بوده است، افزود: گسترش دورههای پسادکترا در سال ۸۹، برنامه ارتقای کیفیت پژوهش در سال ۹۱، برنامه گرنت پژوهشی از سال ۹۳، برنامه حمایت از استادان جوان و برنامه گرنتهای آزمایشگاهها از جمله اقدامات دانشگاه برای توسعه پژوهش و فناوری بوده است.
دکتر موحدی ادامه داد: شتابدهنده شریف، مجتمع خدمات فناوری و آزمایشگاه مرکزی دانشگاه هم از دیگر خدمات این دانشگاه بودهاند.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شریف با بیان این که برنامه بازاریابی فعال و خدمات پشتیبانی ارتباط با صنعت در سال ۹۶ به انجام رسیده است، گفت: مالکیت فکری یکی از گرههای اصلی توسعه فناوری است که در سال ۹۸ پیگیری شد و امروز در این زمینه کاملا فعال است.
وی خاطرنشان کرد: اقدامی که در سال ۱۴۰۰ به دنبال آن هستیم، ایجاد مراکز نوآوری تخصصی است. سعی میکنیم این مهم را با کمک شرکتهای بزرگ پیش ببریم.
دکتر موحدی در توضیح بخشهای ایجاد شده و توسعه یافته گفت: در سال گذشته دو پژوهشکده کلان و جامع میانرشتهای در دانشگاه تاسیس شده است که از تجمیع و توسعه فعالیتهای موجود، توسعه نانو و بخش پژوهشکده زیست فناوری ترکیب شدند. پژوهشکده علوم و فناوری همگرا به تصویب شورای دانشگاه رسید و اخیرا کار خود را آغاز کرده است. همچنین از تجمیع مرکز آب و انرژی و پژوهشکده انرژی، پژوهشکده جامع انرژی آب و محیط زیست ایجاد شده که ما امیدواریم در حوزه آموزش و پژوهش میان رشتهای بتوانیم نقشهای خوب و کلیدی را ایفا کنیم.
وی افزود: اتاق مرکزی تمیز دانشگاه برای پژوهشهای ترکیبی آماده شده است و به زودی کار خود را به صورت عملیاتی شروع خواهد کرد.
دکتر موحدی از بهرهبرداری مراکز نوآوری تخصصی در سال ۱۴۰۰ خبر داد و گفت: ایجاد مراکز نوآوری تخصصی برنامه دیگری است که از دو سال پیش آغاز شده و احتمالا امسال از آن بهرهبرداری کنیم.
وی افزود: در نظر داریم با توسعه فناوری و ایجاد کسب و کارهای مبتنی بر فناوری نوین، فرصتی برای حضور شرکتهای بزرگ ایجاد کنیم تا با حمایت این شرکتها، فرصتهای شغلی و کسب و کار را افزایش دهیم.
دکتر موحدی با ارائه تصویری کلی از مجموعه برنامهها و زیرساختهای ایجاد شده، گفت: در طول ۱۰ سال گذشته دانشگاه نشان داده است که چگونه میتوان همه اجزای این زنجیره را دور هم چید و اجازه داد برنامهها به صورت مکمل و پشتیبان هم اجرا شوند.
وی افزود: ما باید بتوانیم یک اکوسیستم فعال در قالب نام کلان ناحیه نوآوری شریف که در برگیرنده همه این اجزا است، داشته باشیم و شریف بهعنوان قلب تپنده این ناحیه و مرکز رویداد و صدور استعداد حوزه فناوری عمل کند تا واحدها، مجموعهها و شرکتهای بزرگ و کوچک در اطراف دانشگاه به عنوان مارکت فول کار کنند و با جذب فناوری تقاضای فناوری را ایجاد کنند.
وی در پایان گفت: امیدوارم با زیرساختهایی که فراهم شده و همت همه پژوهشگرانی که در دل دانشگاه فعال هستند، بتوانیم روز به روز پیشرفتهای بیشتری در راستای هدف اصلی اثربخشی اجتماعی داشته باشیم.
در ادامه مراسم دکتر سیدامیر منصوری، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و رئیس پژوهشکده نظر، سخنرانی با موضوع «دانشگاه آینده – الزامات توسعه» ارائه کرد.
به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف، در این مراسم پس از گرامیداشت یاد و خاطره سه استاد و پژوهشگر دانشگاه صنعتی شریف زنده یادان؛ دکتر منصور پزشک، دکتر علیمحمد رنجبر و دکتر مهندس ژوبین غیور، از دکتر محمد فراهانی برگزیده برتر کشوری در چهارمین جشنواره بینالمللی خوارزمی، دکتر ارس شیخی به عنوان پژوهشگر جوان برگزیده دانشگاه و دکتر محمد بهشاد شفیعی به عنوان پژوهشگر پراستناد دانشگاه و ۲۱ عضو هیئت علمی پراستناد ICS (یک درصد برتر سال ۱۴۰۰) تقدیر به عمل آمد.
امسال برای اولین بار در این مراسم از پژوهشگران برجسته دانشگاه از نظر شاخص عملکرد پژوهشی؛ دکتر حمیدرضا ربیعی، دکتر محمود فتوحی فیروزآباد و دکتر محمد بهشاد شفیعی تقدیر شد.
همچنین پژوهشگران و فناوران برگزیده، سرآمدان علمی، مراکز رشد و آزمایشگاههای برگزیده پژوهشی، شرکتهای برگزیده پارک علم و فناوری در حوزههای مختلف نیز معرفی و مورد تقدیر قرار گرفتند.
معرفی برگزیدگان هفته پژوهش دانشگاه صنعتی شریف
برچسب ها :دانشگاه ، پژوهش،فناوری
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0