کد خبر : 291961
تاریخ انتشار : چهارشنبه 29 دسامبر 2021 - 17:10
-

رژیم صهیونیستی در ۲۰۲۱؛‌ بی ثباتی سیاسی و تهدیدهای امنیتی

رژیم صهیونیستی در ۲۰۲۱؛‌ بی ثباتی سیاسی و تهدیدهای امنیتی

سال ۲۰۲۱ در سرزمین‌های اشغالی به خاطر حمله به نوار غزه و به دلیل همه‌گیری شدید ویروس کرونا که دولت این رژیم را به تزریق دوزهای سوم و چهارم واکسن سوق داد، در یادها می‌ماند؛ اما بحث دیگری که مطرح می‌شود، بن‌بست در مساله فلسطین و مشکلات اقتصادی است که هنوز حل نشده باقی مانده‌اند.

به گزارش عصرقائم، خبرگزاری اسپوتنیک در گزارشی می‌نویسد: سال ۲۰۲۰ به دلیل شیوع کرونا و بی ثباتی سیاسی سال سختی برای اسرائیل بود. وقتی هم به پایان رسید، بسیاری امید داشتند که ۲۰۲۱ تغییرات شگرفی داشته باشد.

اما همزمان با نزدیک شدن به اتمام ۲۰۲۱، بسیاری از مردم به این نتیجه رسیده‌اند که این سال هم تغییر چندانی نسبت به سال قبلش نداشته است.

در اینجا به چند رویداد مهم سال ۲۰۲۱ اشاره می‌کنیم:

بی ثباتی سیاسی

در ماه مارس، اسرائیلی‌ها برای چهارمین بار در دو سال گذشته به پای صندوق‌های رای رفتند و اگرچه حزب لیکود همچنان از نظر تعداد کرسی‌های پارلمان اسرائیل پیشتاز بود، اما بنیامین نتانیاهو، رهبر این حزب، نتوانست ائتلافی تشکیل دهد. رقبای او اما این کار را انجام داده و دولت جدید در اواسط ژوئن سوگند یاد کرد و با این کار، به نخست وزیری نتانیاهو به عنوان طولانی‌ترین مدت زمان ریاست بر اسرائیل، پایان داد.

اما هنوز دولت ائتلافی جدید بیانگر یک دوره ثبات سیاسی نیست. اعضای دولت ائتلافی متشکل از هشت حزب با ایدئولوژی‌های اغلب متضاد، در تلاش هستند تا در مورد مسائل مهم و مختلفی مانند وضعیت قدس یا شهرک‌سازی‌ها در کرانه باختری که جامعه آن را دچار دو دستگی کرده، به توافق برسند.

اختلاف نظرها بین اعضای دولت ائتلافی، بحث و جدل‌ها و همچنین اختلافات توسط رسانه‌ها پوشش داده شده و اگرچه دولت امروز می‌گوید آمده که بماند اما کارشناسان قبلا نسبت به عدم نجات آن در یک بحران بزرگ هشدار داده‌اند.

چالش‌های امنیتی

سال گذشته میلادی وزارت جنگ تخمین زد که ۲۰۲۰ یکی از امن‌ترین سال‌ها در یک دهه گذشته بود، چون گروه‌های مقاومت مستقر در غزه به سمت اسرائیل فقط ۱۷۶ راکت پرتاب کردند. ۹۰ درصد از این راکت‌ها هم به مناطق بدون سکنه برخورد کرده بود.

همچنین، به دلیل شیوع کووید-۱۹ در مناطق فلسطینی و رسیدگی حماس به بحران بهداشتی، آرامش نسبی برقرار شده بود.

باور عمومی این بود که این روند در سال ۲۰۲۱ نیز ادامه یابد اما در مه امسال، دو طرف به این نتیجه رسیدند که درگیری و تقابل حتمی و قریب‌الوقوع است.

فلسطینی‌ها، اسرائیل را به بیرون کردن خانواده‌ها از محله “شیخ جراح” محکوم کردند. آنها تل آویو را به نقض حقوق خود در حرم شریف مقصر دانستند؛ این منطقه در قدس هم برای مسلمانان و هم برای مسیحیان مقدس است.

۱۰ مه حماس تصمیم گرفت تا با شلیک راکت‌ به سوی قدس و سایر شهرها به این سکوت پایان دهد. در مجموع ۱۲ روز درگیری، حماس ۴۴۰۰ راکت شلیک کرد. اسرائیل هم با انجام “عملیات محافظان دیوارها” و حمله به بیش از ۱۵۰۰ هدف در نوار غزه پاسخ گفت که در جریان آن زیرساخت‌های غزه از جمله مدارس، بیمارستان‌ها و جاده‌ها تخریب و غیرنظامیان زیادی کشته و زخمی شدند.

این اقدامات در پایان مه با کمک میانجی‌گران مصری پایان یافت. اسرائیل برخی از محدودیت‌های غزه را برداشت، مناطق ماهیگیری را گسترش داد و مجوز ورود به هزاران تن از سکنه غزه را که در مناطق غیرفلسطینی کار می‌کنند، صادر کرد.

اما مشکل حل نشد بلکه از یک منطقه به منطقه دیگر تغییر یافت. در ماه گذشته میلادی، ‌اسرائیل با افزایش حملات راکتی روبرو بود و ۱۵ حمله یا تلاش برای حمله را ثبت کرد که بیشتر در قدس و کرانه باختری بوده است. احساس کلی این است که درگیری دیگری با حماس قرار است اتفاق بیفتد.

کرونا هنوز مایه دردسر است

از نظر مبارزه با کرونا، آغاز سال ۲۰۲۱ امیدوارکننده به نظر می‌رسید. کمپین واکسیناسیون به نتیجه رسید و تعداد بیماران روزانه رو به کاهش بود.

اما در ژوئیه، نخستین مورد واریانت دلتا کشف شد و اوضاع خیلی سریع رو به وخامت گذاشت و باعث شد تا اسرائیل دوز بوستر را برای تمامی سکنه خود تزریق کند.

سومین تزریق به ثمر نشست و باعث شد تا تعداد مبتلایان روزانه بار دیگر کاهش یابد اما کمپین دوز بوستر در میان مردم نارضایتی به بار آورد چون از بابت آنچه “اجبار” در واکسیناسیون خوانده شد، خسته بودند.

اکنون چند ماه پس از کشف واریانت دلتا، این روند بار دیگر دارد اجرا می‌شود. این بار سویه اومیکرون شیوع پیدا کرده و باعث شده تا کارشناسان، دانشمندان و سیاستمداران اسرائیلی همچنان در حالت آماده باش قرار داشته باشند.

مقام‌های اسرائیلی قبلا گفته بودند که اکنون در حال فکر کردن برای تزریق دوز چهارم به پرنسل و کادر پزشکی و افراد بالای ۶۰ سال یا افراد در معرض خطر هستند. اما بسیاری در اسرائیل نگرانند که اجباری شدن این سیاستگذاری برای همه فقط مساله زمان باشد.

گفتگوها درباره پول

نیمه نخست سال ۲۰۲۱ برای بسیاری از اسرائیلی‌ها امیدبخش بود. با وجود پاندمی کرونا، دولت جدید برای حفظ باز ماندن مشاغل و روان بودن و در جریان ماندن اقتصاد مدیریت کرد. نرخ بیکاری که به طرز چشمگیری بالا بود، شروع به تثبیت کرد.

اما در باطن اوضاع متشنج بود.

پزشکان اسرائیلی برای شرایط بهتر کاری و دستمزدهای بالاتر به خیابان‌ها آمدند.

راهنمایان گردشگری از بابت اقدام دولت برای دور نگهداشتن توریست‌ها از ساحل به دلیل کرونا و بدون پرداخت غرامت به آنها بابت ضررهای مالی، دست به اعتراض زدند.

صاحبان مشاغل هم از کارهای دولت برای جلوگیری از گسترش کرونا شکایت داشته‌اند.

تل آویو قول داد تا این مشکلات و بسیاری دیگر از معضلات مالی را حل کند. در نوامبر، در نهایت بودجه‌ای را برای نخستین بار در طول سه سال گذشته تصویب کرد اما باور عموم در اسرائیل این است که این مشکلات مختلف مانند بهای بالای مواد غذایی، برق و مسکن هنوز لاینحل مانده است.

روابط خوب با همسایگان

رفتن نتانیاهو از دولت به مثابه تحولی مثبت برای برخی از بازیکنان منطقه‌ای بود که از این روند برای بهبود روابط خود با اسرائیل استفاده کردند.

یکی از این کشورها ترکیه بود که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری آن قبلا تمایلش را برای از سرگیری روابط با اسرائیل اعلام کرد. اردن هم دیگر کشوری بود که عبدالله دوم، پادشاه آن با یکسری از سیاستمداران اسرائیلی با هدف پیشبرد مساله فلسطین دیدار داشت.

روابط همچنین با مصر و امارات متحده عربی هم که رهبرانشان میزبان نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل بودند، بهبود یافت و آنها قول دادند تا با اسرائیل بر سر یکسری از مسائل مشترک همکاری کنند.

اما به نظر می‌رسد که روابط با فلسطینی‌ها همچنان بدون تغییر مانده است. محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگران فلسطین با تعدادی از مقام‌های اسرائیلی دیدار و گفتگو داشته اما سیاست اسرائیل کماکان بدون تغییر است. منازل جدیدی قرار است در کرانه باختری مورد مناقشه ساخته شود و شهرک نشینان و فلسطینی‌ها همچنان در مناطق مختلف درگیر هستند.

حالا سوال اینجاست که آیا در سال ۲۰۲۲ اوضاع بهبود می‌یابد؟ به نظر می‌رسد که اسرائیلی‌ها خوشبین هستند اما سوالی که باید به آن پاسخ داده شود این است که آیا این خوش‌بینی برای مدت طولانی باقی خواهد ماند.

رژیم صهیونیستی در ۲۰۲۱؛‌ بی ثباتی سیاسی و تهدیدهای امنیتی
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

چهار + 8 =