کد خبر : 303216
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1 ژوئن 2022 - 8:40
-

تخصیص‌ میلیاردها دلار به واردات گوشی آمریکایی با وجود کمبود منابع ارزی

تخصیص‌ میلیاردها دلار به واردات گوشی آمریکایی با وجود کمبود منابع ارزی

بررسی‌ها نشان داد با وجود کمبود منابع ارزی طی سه سال اخیر میلیاردها دلار برای واردات گوشی آمریکایی تخصیص یافته است.

به گزارش عصرقائم، بررسی فهرست کالاهای وارداتی در چند سال اخیر نشان داد، گوشی‌های (آمریکایی) آیفون از جمله معدود کالاهای لوکس است که در اوج دوران تحریم و کمبود منابع ارزی به صورت رسمی وارد کشور شده و به گواه آمار حتی توانسته است سهم خود در بازار ایران را افزایش دهد. به طوری که، واردات گوشی‌ تلفن همراه اپل از ۶۰۰ هزار دستگاه به ارزش تقریبی۵۳۰ میلیون دلار در سال ۹۸ به یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه به ارزش بیش از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار در سال ۱۴۰۰ رسیده است.  این در حالی است که در چهار سال اخیر، واردات کالاهایی نظیر لوازم خانگی، خودرو و پوشاک به کشور ممنوع بوده است؛ با این حساب، واردات این اقلام که مورد مصرف اقشار عمومی جامعه هم قرار می‌گرفت به منظور مصرف بهینه منابع ارزی و حمایت از محصولات مشابه تولید داخلی ممنوع اعلام شد. سؤالی که ممکن است در این‌جا مطرح شود این است که چرا محدودیت‌های اعمال شده در گروه کالایی تلفن همراه در نظر گرفته نشد؟ هزینه بیش از چهار میلیارد دلاری برای تأمین نیاز بازار تلفن همراه و قرار گرفتن در صدر فهرست واردات در سال گذشته ضرورت این مسئله را بیشتر نشان می‌دهد. البته در اواسط سال‌۹۹ تحرکاتی از سوی بانک‌ مرکزی و وزارت صمت برای کاهش مصارف ارزی واردات تلفن همراه دیده شد. بر همین اساس قرار بر این بود واردات گوشی‌های پرچمدار یا با ارزش بالای ۶۰۰ دلار محدود شود و به جای آن واردات گوشی‌های میان‌رده از محل صرفه‌جویی ارزی منع واردات، افزایش یابد. تصمیمی که در آن برهه زمانی منطقی به نظر می‌رسید اما اجرای آن با جنجال‌های رسانه‌ای متوقف شد.

واردات ۹۰ درصدی گوشی لوکس
جالب است بدانید که برند اپل از مجموع گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار که در سال ۱۴۰۰ وارد کشور شده است، سهم بیش از ۹۰ درصدی داشته است.
البته هر چند نمایندگان مجلس در قانون بودجه ۱۴۰۰، حقوق ورودی واردات گوشی‌های موبایل لوکس بالای ۶۰۰ دلار را از پنج درصد به ۱۲ درصد افزایش دادند اما این تصمیم نیز در عمل ناکام ماند زیرا این افزایش حقوق ورودی هم تاثیر چندانی بر قیمت این گوشی‌ها در کشور نداشت و صرفا افزایش حدود یک تا دو درصدی در بازه قیمتی ۵۰۰ هزارتومان تا یک میلیون تومانی را تجربه کرد که تاثیر چندانی بر میزان خرید جامعه هدف مصرف‌کننده این گوشی‌ها، ایجاد نکرد.
طبق گزارش‌های گمرک، در سال گذشته در مجموع چهار میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار گوشی از مبادی رسمی وارد ایران شده است که بیش از یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار به گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار اختصاص  دارد که ۳۲ و دو دهم درصد ارزش کل واردات گوشی را دربرمی‌گیرد.

این در حالی است که از نظر تعداد، گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار فقط شش و دو دهم درصد از کل سهم را داشته است؛ به طوری که در سال گذشته از مجموع ۱۷ میلیون و ۷۰۰ هزار دستگاه وارد شده ۱.۱ میلیون دستگاه برای بالای ۶۰۰ دلار بوده است.

بنابراین طبق آمارهای رسمی،گوشی‌های لوکس و گران‌قیمت بالای ۶۰۰ دلار تقاضای زیادی ندارد و تنها معدودی از افراد جامعه توانایی خریداری آنها را دارند؛ در صورتی که واردات این گوشی‌ها حجم قابل‌توجهی از مخارج ارزی کشور را تشکیل می‌دهد. بر اساس آمار سامانه همتا، از سال ۹۸ تا ۱۴۰۰ قریب به دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار گوشی اپل به شکل تجاری و مسافری وارد کشور شده است.

تخصیص‌ میلیاردها دلار به واردات گوشی آمریکایی با وجود کمبود منابع ارزی

برچسب ها : ، ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

چهار − دو =