معرفی انواع لوله استیل
لولههای استیل کاربرد فراوانی در صنعتهای مختلف دارند. استیل نوعی آلیاژ است که پایه آن را آهن تشکیل میدهد و شامل مقداری کروم نیز میشود.
به گزارش عصرقائم، به نقل از پایپ اتصال، علت ضد زنگ بودن استیل نیز کاهش میزان کربن در ترکیب آن و افزایش کروم است. از نامهای دیگر استیل به فولاد ضد زنگ می توان اشاره کرد. در ادامه برای آشنایی و معرفی انواع لوله استیل با پایپ اتصال همراه باشید.
استنلس استیل چیست؟
همان طور که عنوان شد، استیل نوعی آلیاژ است که پایه آن را آهن تشکیل می دهد و دارای مقادیری کروم و کربن است. آلیاژ استیل دارای ضعفهای مانند خورندگی است و در برابر عواملی مانند رطوبت، مقاومت کافی ندارد.
حال اگر میزان کروم آلیاژ به ۱۰.۵ افزایش یابد، خاصیت مقاومت در برابر رطوبت و اکسید نیز افزایش مییابد. لایه کرومی به عنوان لایه دوم نقش عایق را بازی میکند و از خود فولاد در برابر زنگ زدگی محافظت می کند.
عناصر نیکل و منگنز نیز به ترکیب آلیاژ استیل اضافه میشوند و در نتیجه قابلیت مقاومت در برابر اکسیداسیون چندین برابر میشود. به تأثیر نیکل و منگنز در ترکیب آلیاژ، خود ترمیمی گفته میشود. به آلیاژ استیل دارای این ترکیبات، استنلس گفته میشود.
چرا استنلس ضد زنگ است؟
کروم از عناصر خاص و گرانبهایی است که مزایای نادر بسیاری دارد. یکی از قابلیتهای کروم، قطع ارتباط بین هوا و فلز است. هنگامی که در آلیاژ استیل بیش از ۱۰ درصد کروتوان گفت هر آلیاژ استیل ضد زنگ دارای حداقل ۱۰ درصد کروم در ترکیبات خود است.
لوله استیل چه کاربردهای دارد؟
لوله استیل در صنایع مختلف کاربرد دارد. کاربرد بالا را میتوان نشأت گرفته از ویژگیهای مثبت بسیار و متریال مفید دانست. استیل از معدود متریالهای فولادی است که توان کافی در برابر اکسیداسیون دارد. از جمله کاربردهای لوله استیل به شرح زیر است.
- فشرده سازی هوا
- طراحی داخلی
- لوازم سرمایشی
- پالایشگاه نفت
- انتقال گاز و نفت پتروشیمی
- انتقال آب
- سیستمهای آبرسانی
- تولید موادغذایی
- تولید دارو
- تولید محصولات شیمیایی
- سیستم فاضلاب و تصفیه آب
- ساخت نردههای استیل
- گاوداری
- صنایع پتروشیمی
- حفاظهای نردهای
انواع لوله استیل
لولههای استیل را بر انواع زیادی میتوان بخشبندی کرد. رایجترین معیار برای دستهبندی لوله استیل، شماره آلیاژ آن است که چندین سال پیش توسط آمریکا به تصویب رسید. در ادامه برای معرفی انواع لوله استیل با ما همراه باشید.
• لوله استیل ۳۰۴
لوله استیل ۳۰۴ را میتوان پرکاربردترین لوله استیل در صنایع مختلف دانست. عناصر تشکیل دهنده این آلیاژ کربن، آهن، کروم، نیکل، منیزیم هستند. کربن باعث افزایش استحکام لوله استیل میشود.
همان طور که پیشتر خواندیم، کروم موجب مقاومت آلیاژ در برابر اکسیداسیون و انعطافپذیری آن میشود. نیکل نیز از جمله عناصری است که صفت خود ترمیمی را به آلیاژ استیل اضافه میکند. با توجه به مزایا و کاربردی که لوله استیل ۳۰۴ دارد، از آن در طراحی دکوراسیون داخلی و خارجی مانند نردههای حفاظتی و….. استفاده میشود.
هنگام استفاده از یک متریال در محیط خارجی علاوه بر مقاومت در برابر رطوبت، دو عامل دیگر نیز نقش پررنگی دارند، گرما و سرما!! قطعاً لوله استیل استفاده شده در طراحی دکوراسیون خارجی مانند نردههای حفاظ، باید مقاومت خوبی در برابر گرما و آفتاب و سرما و بارندگی داشته باشد.
• لوله استیل ۳۱۶
لوله استیل ۳۱۶ یا همان لوله استنلس استیل از ورقههای استیل استنلس تشکیل شده است و در ساخت آن از فلزاتی چون کربن، کروم، نیکل و…. استفاده شده است. از مهمترین ویژگیهای لوله استیل ۳۱۶ به ضد زنگ بودن آن میتوان اشاره کرد. از طرفی این محصول مقاومت بالایی در برابر فرسایش و شکستگی دارد.
از آنجایی که لولههای استیل صاف و صیقلی هستند، همواره در معرض خطرات خوردگی، اما لوله استیل ۳۱۶ در برابر خوردگی مقاوم است و در شرایطهای مختلف ماندگاری بالایی دارد. همچنین این محصول مقاومت کششی بالایی دارد و کاهش سطح مقطع آن در برابر گرما به مراتب کمتر است.
• لوله استیل ۳۲۱
لوله استیل ۳۲۱ از دسته لولههای سری ۳۰۰ است و در ترکیب خود تیتانیوم دارد. وجود تیتانیوم در این محصول موجب ثبات آن میشود و از تشکیل کاربید کروم جلوگیری میکند. میتوانید از لوله استیل ۳۲۱ در سقف مجاز دمای ۸۱۶ درجه سانتی گراد استفاده کنید.
لوله استیل ۳۲۱ در برابر خوردگی و خوردگی دانهای بسیار مقاوم است و از این رو در بعضی جهات از آن بجای استیل ۳۰۴ استفاده میشود. از دیگر مزایای این محصول به شکل پذیری آسان آن میتوان اشاره کرد. از لوله استیل ۳۲۱ در محلهای مغناطیسی استفاده میشود، چرا که این محصول خاصیت ضد آستنیتی دارد. از دیگر کاربردهای این محصول به موارد زیر میتوان اشاره کرد.
- تجهیزات و قطعات هواپیما
- منیفولدها
- تجهیزات فرآیندهای شیمیایی
- لولههای اسپیرال جوشی
- قطعات موتور جت
- مبدلهای حرارتی
استفاده از لوله استیل چه مزایایی دارد؟
پیرو استفاده از هر محصولی، باید به دنبال مزایا و معایب آن باشیم. از آنجایی که هیچ محصولی عاری از اشکالات نیست، خوب یا بد بودن آن را بر حسب برتری مزایا و معایب یا برعکس میسنجیم.
لوله استیل نیز دارای مزایای بسیاری است و کفه ترازو در بخش مزایا سنگینی میکند. البته در نظر داشته باشید که یک محصول، هیچگاه برای همه امورات و همه محیطها مناسب نیست. در ادامه معرفی انواع لوله استیل، مزایای آنها را در فهرست زیر بخوانید.
- ضد خوردگی: خوردگی به تکه تکه از بین رفتن و فرسایش فلزات گفته می شود. معمولاً خوردگی بر اثر مجاورت با آب و هوای مرطوب ایجاد میشود.
- عدم تغییر رنگ: تغییر رنگ از نتایج و نشانههای خوردگی و اکسیداسیون است. محصولی که مقاومت خوبی در برابر این دو عامل داشته باشد، دچار تغییر رنگ نیز نمیشود.
- مقاومت دمایی: فلزات دارای دو معادله فیزیک به نام انبساط طولی و انبساط عرضی هستند. چرا که فلزات در دماهای مختلف دچار افزایش یا کاهش سایزی از نظر طولی و عرضی می شوند. هر چه تغییرات فلز در دما کمتر باشد، مقاومت بیشتری دارد.
- عدم تغییر شکل: عوامل محیطی بسیاری موجب تغییر شکل فلزات مختلف میشوند، اما لوله استیل مقاومت بالایی در برابر تغییر شکل دارد.
- ضد زنگ: مهمترین قابلیت استیل ضد زنگ بودن است. اصلیترین دلیل خرید استیل نیز همین قابلیت مقاومت در برابر زنگ زدگی است.
- قابل بازیافت: با توجه به تولید انبوه زباله در جهان، تولید محصولات قابل بازیافت از مسائل مهم روز دنیا است. لولههای استیل نیز طبق استانداردهای امروز با ویژگی قابل بازیافت بودن تولید شدهاند.
معرفی انواع لوله استیل از نظر شکل
لولههای استیل را بر اساس معیارهای مختلفی میتوان دستهبندی کرد. علاوه بر سایز، بر اساس شکل نیز میتوان لولههای استیل را بخشبندی کرد. دو نوع اصلی از نظر اشکال را میتوان برای لوله استیل در نظر گرفت که شامل لوله درزدار و لوله بی درز میشود.
• لوله درزدار
برای ساخت لوله استیل درز دار از آلیاژ استیل ۳۰۰ استفاده میکنند و دارای ۱۸٪ کروم هستند. معمولاً لوله استیل ۳۰۴ یا ۳۱۶ استیل درزدار هستند و ۸٪ تا ۱۰٪ نیکل در ترکیب خود دارند. در ساخت لوله درزدار چندین ورق استیل روی یکدیگر جوش میدهند، از این رو برای امورات سنگین استفاده میشود.
• لوله بدون درز
برای ساخت لوله بدون درز نیز از استیل ۳۰۰ استفاده میکنند. لوله استیل ۳۰۴ یا ۳۲۱ در قالب بدون درز نیز تولید میشوند. برای ساخت استیل بدون درز، ترکیب مذاب را بر لوله تو خالی روان میکنند تا حالت بگیرد. در ادامه لوله استیل را در حرارت بالا قرار میدهند و سپس شروع به فشرده سازی میکنند. طبق روش ساختی که این نوع لوله دارد، هیچ درزی باقی نمیماند و قیمت بالاتری نیز دارد.
معرفی انواع لوله استیل بر اساس کاربرد
لولههای استیل ممکن است از نظر شکل یا متریال یکسان باشند، اما بسته به پارهای از موارد، کاربردهای مختلفی دارند. به همین دلیل میتوانیم به معرفی انواع لوله استیل بر اساس کاربرد بپردازیم.
• لوله استیل نسوز
همواره محیطهای وجود دارند که مدام در معرض حرارت و گرما هستند. قطعاً بسیاری از محیطها به اتصالات فولادی نیز نیاز دارند. از لولههای استیل نسوز در محیطهای این چنینی استفاده میشود، چرا که مقاومت بسیاری در برابر حرارت و دمای بالا دارند.
استیل نسوز در مدلهای مختلفی از جمله لوله استیل ۳۲۱ تولید میشود. میتوانید لوله استیل ۳۲۱ را تا دمای ۹۶۰ درجه سانتی گراد استفاده کنید. یکی از دلایلی که باعث مقاومت فوقالعاده این محصول میشود، ترکیب مولیبدن و تیتانیوم در استنلس است. از جمله کاربردهای استیل نسوز به فهرست زیر میتوان اشاره کرد.
- لوله کشی صنعتی
- خطوط آب سخت
- خطوط انتقال آب دریا
- خطوط هوای فشرده
- تجهیزات حرارتی مانند دارن
• لوله استیل طلایی
لوله استیل طلایی از جمله محصولاتی است که در ساخت آن از ترکیبات مشابه استیل نقره استفاده میشود. از جمله مزایای استیل طلایی، ماندگاری رنگ آن است. معمولاً از استیل طلایی در لوازم تزیینی و دکوری یا ساخت اکسسوری و….. استفاد میشود. استیل طلایی مقاومت مناسبی در برابر خوردگی و فشار دارد و به همین جهت ارزش بالایی دارد. از جمله کاربردهای لوله طلایی به استیل ۳۰۴ میتوان اشاره کرد.
• لوله استیل نازک
لوله استیل نازک شهرت بیشتری در میان مردم دارد. شاید لوله استیل نازک را به نام نشناسیم، اما بارها و بارها آن را در طراحی دکوراسیون داخلی و خارجی به کرات دیدهایم. از استیل نازک در ساخت لوازم دکوری یا طراحی داخلی مانند نرده و….. استفاده میشود. از نامهای دیگر لوله استیل نازک، لوله جوشی است که شهرت بیشتری دارد.
• لوله استیل نردهای
لوله استیل نردهای از نوع درزدار است و همانطور که از نام این محصول مشخص است، در ساخت حفاظهای نردهای و طراحی داخلی و خارجی استفاده شود. لوله استیل نردهای عموما سایزهای مختلفی دارد و از آلیاژ ۳۰۴ برای ساخت آن استفاده میشود.
از طرفی استیل نردهای صرفه اقتصادی نیز داشته و قیمت مناسبی دارد. از نظر استحکام میتوان گفت لوله استیل نردهای در درجه بالایی قرار دارد. نظافت همواره از مهمترین امورات هر فضایی است، به همین دلیل لوازم استفاده شده در طراحی دکوراسیون باید از نظر پاکسازی آسان باشند.
لوله نردهای سطح فوقالعاده صاف و صیقلی دارد، از این رو جرم و ذرات معلق نشست آنچنانی بر سطح آن ندارند. اگر علاوه بر زیبایی و کیفیت به مسائل محیط زیست نیز اهمیت میدهید، این محصول برای شما ساخته شده است! چرا که صد در صد قابل بازیافت است.
استانداردهای رایج لوله استیل
برای معرفی انواع لوله استیل نیاز به معرفی استانداردهای آن داریم. هر محصولی دارای استاندارد خاصی است که بر اساس آن تولید و عرضه میشود. لولههای استیل یا به طور کلی آلیاژ استیل نیز دارای استانداردهای خاص خود است. استیل با توجه به نوع استانداردیهای زیر دستهبندی میشود.
- •ASTM
- ASME
- ANSI
- API
با استفاده از استاندارد، میتوانید به ضخامت دیواره و قطر لوله استیل نیز پی ببرید و برای این کار به جدول مربوطه آن نیاز دارید. علاوه بر قطر و ضخامت، میزان استحکام نیز در کد استاندارد مشخص میشود. معمولاً پایداری و عمر آلیاژ هم از مشخصههای هستند که در نوع استاندارد تعیین میشوند.
نحوه معرفی و نامگذاری لولههای استیل
لولههای استیل در انواع و ویژگیهای مختلفی تولید میشوند و کاربرد گستردهای دارند. کاربرد هر لوله را ویژگیهای آن و ویژگیهای هر لوله را عناصر سازنده و مقدار آن مشخص میکند. اولین بار در تاریخ جهان یک گروه آمریکایی به نام AISI اقدام به نحوه نامگذاری استیلها کردند. لوله استیل ۳۰۴ با ۳۱۶ و… نیز حاصل همین دستهبندی و نامگذاری خاص هستند.
کلام آخر
لولههای استیل ویژگی و قابلیتهای بسیاری دارند و کاربرد آنها در صنعت امروزی فراوان است. پایپ اتصال با انتشار مطالب فوق قصد یاری شما در شناخت انواع لوله استیل را دارد.قیمت لوله استیل در پایپ اتصال مشاهده نمایید. امیدواریم مقاله معرفی انواع لوله استیل برایتان مفید واقع شده باشد، از همراهی شما تا پایان مطالب سپاسگزاریم.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0