چالشهای لاپید در تعامل با احیای برجام
یک روزنامه صهیونیستی در بحبوحه تحولات در کابینه این رژیم به اهمیت سیاستگذاری نخستوزیر بعدی اسرائیل در قبال احیای توافق هستهای ایران و چالشهای تصمیمگیری در این زمینه پرداخت.
به گزارش عصرقائم، روزنامه صهیونیستی اسراییل هیوم در آستانه از سرگیری مذاکرات احیای توافق هستهای، با توجه به تغییراتی که با کنار رفتن نفتالی بنت از سمت نخستوزیری رژیم صهیونیستی و جایگزین شدن یائیر لاپید در کابینه این رژیم رخ خواهد داد، درباره سیاستی که لاپید در قبال ایران به کار خواهد بست، نوشت: یائیر لاپید که به زودی نخستوزیر موقت خوانده خواهد شد، باید به سرعت سیاستش را در قبال بازگشت احتمالی[آمریکا] به توافق هستهای که میان ایران و غرب روی میز مذاکرات است تعیین کند، حتی پیش از آن که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در ماه آتی به خاورمیانه سفر کند. دولت بنت آشکارا با این توافق مخالف بود اما لاپید تحت فشار قرار خواهد گرفت تا این سیاست را تغییر دهد، از جمله از سوی مقامات دفاعی.
اسراییل هیوم نوشت: احیای توافق هستهای نباید موضوع تعجببرانگیزی باشد؛ ایران و آمریکا هر دو بر اساس دلایلی جداگانه، منافع استراتژیکی در رسیدن به یک توافق جدید در اسرع وقت دارند. آمریکاییها میخواهند دردسر توافق هستهای را از دستورکارشان خارج کنند و به طور غیر مستقیم، از ایران برای کاهش قیمت جهانی نفت استفاده کنند. دولت بایدن به شدت درگیر مشکل قیمت بنزین در آمریکاست. این درگیری بازتاب هزینههای رو به افزایش معیشت است که انتظار میرود روی انتخابات میاندورهای در ماه نوامبر اثر بگذارد که احتمالا منجر به شکست دموکراتها خواهد شد.
در گزارش این روزنامه آمده است: با این وجود، بایدن از روز اولی که به قدرت رسید، از بازگشت به توافق هستهای حمایت کرده و آن را بهترین راه جلوگیری از تبدیل شدن ایران به قدرتی هستهای دانسته است. آمریکا بر این باور است که خارج کردن اورانیوم غنیشده ایران از کشور، به طرز چشمگیری مسیرشان را به سمت بمب، طولانیتر خواهد کرد یا حداقل، باعث میشود «زمان بخرند» که بتوانند از آن برای ارتقای توافق در آینده استفاده کنند یا گزینههای دیگری را برای جلوگیری ایران از تولید یک بمب آماده کنند.
همچنین در گزارش این روزنامه صهیونیستی مطرح شد: ایران به یک توافق هستهای نیاز دارد تا خود را از تحریمهای اقتصادی برهاند و به میلیاردها دلار پول بلوکهشدهاش در حسابهای بانکی متعدد در سراسر جهان دست پیدا کند. بازگشت به توافق هستهای ایران را قادر میسازد پنج یا شش برابر بیشتر نفت بفروشد که موجب سرازیر شدن پولی کلان به این کشور میشود. این پول به ایران کمک میکند که تا حدی جانی تازه به اقتصاد خود ببخشد.
علاوه بر این در گزارش اسراییل هیوم آمده است: منطقی است که ایران به محض احیای توافق هستهای، از آمریکا بخواهند نام سپاه پاسداران را از «فهرست سازمانهای تروریستی» خارج کند، اما امکان دارد آمریکایی ها این خواسته را رد کنند. آنها[ایران] همچنین خواستار تضمینهایی خواهند شد که آمریکا در آینده از توافق خارج نشود، اگرچه جای تردید دارد که موفق به دریافت چنین تضمینی شوند. این موارد به هر حال، موضوعاتی تاکتیکی هستند که نباید بر هدف استراتژیک دو طرف، یعنی بازگشت به توافق، غلبه کنند.
این گزارش میافزاید: اسراییل با این وجود، تاکنون در مخالفت با وجود یک توافق پافشاری کرده است. اگرچه، نفتالی بنت برخلاف بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر پیشین رژیم صهیونیستی، نمیخواست به طور آشکارا با دولت بایدن بر سر این مسئله مخالفت کند، رویکردشان نسبت به خود توافق مانند هم است؛ هر دو عقیده دارند این توافق، توافق بدی است که به پارهای از مشکلات توافق اصلی[در سال ۲۰۱۵] نمیپردازد که با پیشزمینه پیشرفت قابل توجه برنامه هستهای ایران در زمینه تولید و نصب سانتریفیوژهای پیشرفتهای که آن را قادر میسازند با سرعتی بسیار بیشتر از قبل غنیسازی کند، حساستر و خطرناکتر شده است.
در گزارش این روزنامه مطرح شد: لاپید به عنوان نخستوزیر دولت موقت باید فورا سیاستش را تعیین کند، حتی پیش از سفر بایدن به منطقه در ماه آتی. او از ژنرالهای ارتش، مانند آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش و دیگر مقامات ارشد اطلاعات نظامی خواهد شنید که آنها از بازگشت به توافق هستهای حمایت میکنند، چون از نظر آنها این کار موجب دور کردن ایران از بمب شده و به اسراییل فرصت میدهد برای یک گزینه نظامی چشمگیر آماده شود.
اسراییل هیوم مینویسد: از سوی دیگر، دیگر مقامات دیپلماتیک و دفاعی که موساد در راسشان قرار دارد، بر این باورند که از یک دیدگاه حرفهای و اخلاقی، سیاست فعلی[مخالفت با توافق] نباید تغییر کند. از دید آنها، اسراییل نمیتواند شریک یک توافق بد با تاریخ انقضایی کوتاه باشد.
در این گزارش همچنین مطرح شد: بنت هم که در دولت لاپید مسئول رسیدگی به امور ایران خواهد بود، همین دیدگاه را دارد. شاید بنت به این خاطر خواستار در دست داشتن پرونده ایران شده است که میترسد، فشار از سوی ارتش در نهایت روی سیاستهای لاپید اثر بگذارد که هنوز تعیین نشدهاند.
در پایان گزارش اسراییل هیوم آمده است: این تصمیم پیامدهای استراتژیک و سیاسی خواهد داشت. مردم که در جریان جزئیات نیستند با بازگشت به توافق هستهای مخالفند. اگر لاپید در موقعیت فعلی رویه را تغییر دهد، ممکن است برداشت عمومی از او در آستانه یک کارزار انتخاباتی مجادلهآمیز دیگر، پیروی از سیاست آمریکا در زمینه یک موضوع بحرانی برای موجودیت اسراییل باشد.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0