کد خبر : 318121
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 26 ژانویه 2023 - 10:40
-

رنگ‌ها در نمودار آلودگی هوا چه می‌گویند؟

رنگ‌ها در نمودار آلودگی هوا چه می‌گویند؟

در یک تقسیم‌بندی کلی شاخص کیفیت هوا به شش دسته تفکیک شده است که هر کدام از این دسته‌بندی‌ها بیانگر شرایط خاصی هستند. این شاخص‌ها میزان تاثیر هوای آلوده بر سلامت انسان را نشان می‌دهد که با رنگ و اعداد مختلف درک آن برای مردم آسان‌تر می‌شود.

به گزارش عصرقائم، درپی پیشنهاد وزیر آموزش و پرورش مبنی بر تغییر  شاخص‌های کیفیت هوا برای جلوگیری از تعطیلی مدارس و گفته‌های وزیر کشور در زمینه ارائه شدن طرحی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به دولت به منظور تغییر استاندارهای شاخص آلودگی هوا برای جلوگیری از تعطیلی مدارس انتقاداتی مطرح شد. بدین جهت مروری بر رنگ‌ها و اعداد شاخص کیفیت هوای تهران خواهیم داشت.

بیشتر بخوانید: دور زدن قانون با تغییر استانداردهای شاخص آلودگی هوا؟

شاخص کیفیت هوا (AQI) شاخصی جهت پیش‌بینی روزانه کیفیت هوا است. این شاخص شهروندان را از کیفیت پاک بودن یا آلوده بودن هوا، آگاه و میزان ارتباط آن با سطوح سلامت را ارائه می‌کند.

در تقسیم‌بندی شاخص کیفیت هوا (AQI) از عدد صفر تا ۵۰، هوای پاک، از ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم یا متوسط، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوای ناسالم برای گروه‌های حساس، از ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوای ناسالم برای همه گروه‌ها، از ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوای بسیار ناسالم و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرناک است.

شاخص کیفیت هوا برای شش آلاینده اصلی یعنی مونوکسید کربن، دی اکسید گوگرد، دی اکسید نیتروژن، ذرات معلق کمتر از دو و نیم میکرون و ذرات معلق کوچکتر از ۱۰ میکرون محاسبه می‌شود. برای هر کدام از این آلاینده‌ها استانداردهای ملی کیفیت هوا تدوین شده است که بر اساس آن مقادیر شاخص کیفیت هوا بر سلامت به شش سطح تقسیم‌بندی می‌شود.

کیفیت هوای «پاک»

شاخص کیفیت هوا اگر بین عدد صفر تا ۵۰ باشد، هوا پاک است و در این شرایط کیفیت هوا سبز رنگ خواهد بود که نشان‌دهنده کیفیت هوای مطلوب است و در این شرایط خطری سلامت انسان را تهدید نمی‌کند.

کیفیت هوای «قابل قبول»

در شرایطی هوا مطلوب است که مقدار (AQI)  بین ۵۱ تا ۱۰۰ باشد. در این صورت کیفیت هوا قابل قبول است که به رنگ زرد شناخته می‌شود؛ کیفیت هوا قابل قبول و غلظت آلاینده‌ها کمتر از حدی است که بر سلامت انسان تاثیر منفی داشته باشد.

کیفیت هوای «ناسالم برای گروه‌های حساس»

هنگامی که مقدار (AQI)  بین ۱۰۱ تا ۱۵۰ و نارنجی‌رنگ باشد، گروه‌های حساس اثرپذیری بیشتری از آلودگی هوا خواهند داشت. گروه‌های حساس شامل کودکان، سالمندان، بیماران قلبی و ریوی و زنان باردار هستند و در این شرایط گفته می‌شود که هوا در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار دارد. بدین جهت توصیه می‌شود که این افراد از تردد طولانی مدت در فضای باز خودداری کنند.

کیفیت هوای «ناسالم برای همه»

کیفیت هوا زمانی به رنگ قرمز درمی‌آید که شاخص آن فراتر از عدد ۱۵۰ رود. از این‌رو چنانچه شاخص کیفیت هوا بین عدد ۱۵۱ تا ۲۰۰ باشد، گفته می‌شود که هوا برای همه افراد ناسالم است. در این شرایط کلیه افراد جامعه در معرض مخاطرات ناشی از آلودگی هوا قرار می‌گیرند و ممکن است گروه‌های حساس دچار عوارض شدیدتری شوند. زمانی که که کیفیت هوا برای همه افراد ناسالم است، توصیه می‌شود که تمامی افراد جامعه از فعالیت طولانی مدت در فضای باز خودداری کنند.

کیفیت هوای «بسیار ناسالم»

افزون بر این، در هوای بسیار ناسالم که به رنگ بنفش معروف است و عدد (AQI) بین ۲۰۱ تا ۳۰۰ قرار می‌گیرد؛ احتمال بروز عوارض جدی بر سلامت افراد جامعه افزایش می‌یابد.

کیفیت هوای «خطرناک»

کیفیت هوای خطرناک به رنگ قهوه‌ای شناخته و تفکیک می‌شود. در هوای خطرناک که شاخص آن به بالاتر از عدد ۳۰۰ می‌رسد؛ شرایط به نحوی است که کلیه افراد جامعه باید از قرار گرفتن در هوای آزاد خودداری کنند و یا حتی الامکان شهر را ترک کنند.

به گزارش ایسنا، از ابتدای سال جاری تاکنون کیفیت هوای تهران شامل ۱۵۷ روز مطلوب و ۱۵۴ روز آلوده بوده است به طوری که تنها دو روز هوای پاک و ۱۵۵ روز کیفیت هوای قابل قبول را تنفس کرده‌ایم اما ۱۱۹ روز ناسالم برای گروه‌های حساس، ۳۱ روز ناسالم برای همه، دو روز بسیار ناسالم و دو روز خطرناک نفس‌های اهالی تهران را به شماره انداخت.

این در حالیست که در سال گذشته نه تنها هیچ روز بسیار ناسالم و خطرناکی ثبت نشده بلکه مردم ۲۱۳ روز هوای مطلوب و ۹۸ روز هوا آلوده را تنفس کرده‌اند.

رنگ‌ها در نمودار آلودگی هوا چه می‌گویند؟
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

18 − هفت =