پیش از این نیز روحانی ۱۱ تیرماه در دیدار ایرانیان مقیم سوئیس اعلام کرد اگر نفت ایران صادر نشود نفت دیگر کشور‌های خلیج فارس هم نباید صادر شود.

او طی روز‌های بعد از این سخنان نیز خطاب به رئیس جمهور آمریکا گفت: کسی که اندکی سیاست بفهمد، نمی‌گوید جلوی صادرات نفت ایران را می‌گیریم، تنگه‌های زیادی داریم؛ تنگه هرمز فقط یکی از آنهاست. او آنجا خطاب به دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفته بود: با دم شیر بازی نکن. آقای ترامپ! ما مرد شرف و ضامن امنیت آبراه منطقه در طول تاریخ هستیم؛ با دم شیر بازی نکن، پشیمان کننده است.

سخنان رییس‌جمهور در اولین روز سفر به سمنان مورد توجه رسانه‌های مختلف قرار گرفت.

فرانس ۲۴ یکی از رسانه هایی بود که به این سخنرانی پرداخت و در خبری با این تیتر که «روحانی تهدید می‌کند عبور نفت از طریق خلیج فارس را قطع خواهد» این خبر را پوشش داده است.

در این خبر آمده است: حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران موضع قاطعی علیه تحریم‌های ایالات متحده اتخاذ کرد و تهدیدش را برای قطع فروش نفت بین‌المللی از طریق خلیج فارس تکرار کرد. بر اساس این خبر روحانی در سمنان اعلام کرد آمریکا نمی‌تواند روابط ما با جهان را قطع کند.

عرب نیوز نیز در گزارشی به پوشش سخنان حسن روحانی پرداخت و نوشت: رئیس جمهور ایران، بار دیگر تأکید کرد که ایالات متحده قادر نخواهد بود ایران را از صادرات نفت منع کند و همچنین آمریکا نمی‌تواند مانع  انتقال مواد خام از طریق خلیج فارس شود .

در این خبر آمده است: روحانی  گفت که آمریکا باید بداند که ما نفت خود را به فروش می‌رسانیم و همچنان به فروش نفت خود ادامه می‌دهیم و نمی‌توانیم صادرات نفت خود را متوقف کنیم. اگر روزی آنها بخواهند از صادرات نفت ایران از طریق خلیج فارس جلوگیری کنند، باید بدانند دیگر هیچ نفتی از خلیج فارس صادر نخواهد شد.

*  چرا تنگه هرمز مهم است؟

بر اساس برآورد اداره اطلاعات انرژی آمریکا، در سال ۲۰۱۶، روزانه ۱۸٫۵ میلیون بشکه نفت از این تنگه عبور کرده است که نسبت به سال ۲۰۱۵ افزایش ۹ درصدی را نشان می‌دهد و رکوردی محسوب می‌شود؛ این رقم ۳۰ درصد تمامی ترانزیت نفت در جهان از طریق دریا را شامل می‌شود.

بر اساس بررسی موسسه تحلیل آمارهای نفتی ورتکسا، محموله های نفت خام و میعانات گازی ترانزیت شده از طریق تنگه هرمز در سال ۲۰۱۷ به روزانه ۱۷٫۲ میلیون بشکه و این رقم تنها در نیمه نخست سال ۲۰۱۸ به روزانه ۱۷٫۴ میلیون بشکه رسیده است.

بیشتر نفت صادراتی عربستان، ایران، امارات، کویت و عراق از طریق این تنگه به بازارهای جهانی فرستاده می‌شود. همچنین این آبراه، مسیر عبور تمامی ال ان جی (گاز طبیعی مایع) صادراتی قطر است.

تنگه هرمز؛ اهرم قدرتمند اعمال فشار/ هراس نیروهای آمریکایی از درگیری با ایران در خلیج‌فارس

غیبت ۸ ماهه ناوهای هواپیمابر آمریکایی در خلیج فارس پایان می‌یابد

مقام‌های وزارت دفاع آمریکا گفته‌اند قصد دارند با آوردن یک ناوگروه تهاجمی به خلیج فارس به غیبت ۸ ماهه ناوهای هواپیمابر آمریکایی در این منطقه پایان دهند.

مقام‌های وزارت دفاع آمریکا مدعی شده‌اند یک ناوگروه هواپیمابر آمریکایی در روزهای آینده  وارد خلیج فارس خواهد شد. وال‌استریت‌ژورنال ورود این ناوگروه را به منزله خاتمه دوران ۸ ماهه عدم حضور نظامی آمریکا در منطقه دانسته است.

مقام‌های آمریکایی به وال‌استریت‌ژورنال گفته‌اند ناو «یواس‌اس جان.سی استنیس» و کشتی‌های همراه آن تا اواخر هفته جاری (یکشنبه هفته آینده) وارد آب‌های خلیج فارس خواهد شد. یکی از اهداف ورود این ناوگروه، قدرت‌نمایی علیه ایران عنوان شده است.

تنگه هرمز؛ اهرم قدرتمند اعمال فشار/ هراس نیروهای آمریکایی از درگیری با ایران در خلیج‌فارس

استنیس قرار است حدود دو ماه در منطقه باقی بماند. یک مقام آمریکایی گفت: «حضور این ناو قرار است به منزله توان بازدارنده علیه هر گونه اقدام خصمانه از سوی ایران در آب‌‌های منطقه عمل کند»

مقامات کشورمان در گذشته عملیات‌های دریایی آمریکا در منطقه را تحریک‌آمیز و تنش‌زا توصیف کرده‌اند.

پیش از این بارها مقام‌های ایرانی بارها اعلام کرده‌اند که آب‌های خلیج فارس متعلق به ایران و کشورهای منطقه است و کشورهای خارجی از قبیل آمریکا نباید در امور این منطقه دخالت کنند.

وزیر امور خارجه کشورمان امروز پس از جلسه هیئت دولت درباره بازگشت ناوهای آمریکایی به خلیج فارس و موضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه اظهار داشت: ما همیشه اعتقاد داشتیم که حضور خارجی ها در خلیج فارس مخل آن است و به نفع هیچ کس نیست.

ظریف با بیان این که هنوز هم همین اعتقاد را داریم، گفت: سابقه هم همین را ثابت کرده است اما جمهوری اسلامی با اقتدار از حاکمیت، تمامیت ارضی و آب‌های خود دفاع خواهد کرد و نیروهای مسلح ما این توان را همواره دارند و دفاع از منافع ملی ایران را ادامه خواهند داد.

روزنامه آمریکایی: هراس نیروهای آمریکایی از درگیری با ایران در خلیج‌فارس

یک روزنامه آمریکایی در تحلیلی، تصمیم پنتاگون در کاهش حضور نظامی آمریکا در منطقه را بدلیل هراس نیروهای نظامی آمریکایی از واکنش ایران در صورت وقوع درگیری احتمالی عنوان کرد.

روزنامه «واشنگتن پست» در گزارش خود به بروز نگرانی‌ها در زمینه تصمیم پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) در خارج کردن کشتی‌ها، جنگنده‌های تهاجمی و سامانه‌های دفاع موشکی از منطقه با توجه به مهلت باقی مانده تا شروع بازاعمال تحریم‌های انرژی بر ایران‌اشاره کرد.

به نوشته این روزنامه، مقام‌های پنتاگون نگران استفاده (محتمل) ایران از زرادخانه قدرتمندموشک‌های بالستیک و یا استفاده از مین‌های دریایی برای مسدود کردن مسیرهای مهم آبی ترددهای تجاری هستند.

این درحالی است که در دوره ترامپ با توجه به تغییر اولویت‌های امنیت ملی که مواجهه مستقیم با رقبایی چون چین و روسیه تا گروه‌های شورشی است، حضور نظامی آمریکا در منطقه کاهش داشته است.

به نوشته این روزنامه، چندین مقام آمریکایی گفته‌اند که فرماندهی مرکزی آمریکا «سنتکام» (ویژه عملیات برون مرزی این کشور در خاورمیانه)، منابع بیشتری را تقاضا کرده است.

 یک مقام آمریکایی که مایل به افشای نامش نبود به عدم حضور یک ناوهواپیمابر این کشور از ماه مارس (اسفند) به این سواشاره کرده و گفته که حتی موشک‌های «پاتریوت» و جنگنده‌های تهاجمی «اف-۲۲» آمریکا از منطقه خارج شده‌اند. این در حالی است که ایران بطور علنی تهدید به بستن تنگه هرمز کرده است.

براساس این گزارش، ایران دستکم ۱۰۰۰ قایق تندروی مسلح دارد و قادر است هزاران مین دریایی را در آب‌های‌ منطقه کار بگذارد. براساس برآورد مقام‌های آمریکایی، ایران می‌تواند هزار مین دریایی را در کمتر از یک هفته در منطقه کار بگذارد. این مقام‌ها همچنین به توانایی زیردریایی‌های کلاس «کیلو» ایران در بستن تنگه هرمز اشاره کرده‌اند. این روزنامه حمله اخیر موشکی ایران از خاک خود و علیه مقر تروریست‌ها در سوریه که در سه مایلی استقرار نظامیان آمریکایی فرود آمد را نشانی از بهبود میزان دقت هدف‌گیری آنها عنوان کرد.

تنگه هرمز؛ اهرم قدرتمند اعمال فشار/ هراس نیروهای آمریکایی از درگیری با ایران در خلیج‌فارس

تنگه هرمز؛ اهرم قدرتمند اعمال فشار

نشریه فرانسوی فیگارو چندی قبل در گزارشی به مواضع مقامات ایرانی در خصوص تنگه هرمز پرداخت و نوشت: این گذرگاه باریک در انتهای آبهای خلیج فارس یک اهرم قدرتمند برای اعمال فشار است که دولت حسن روحانی از آن استفاده می کند تا آمریکایی ها را ازتصمیم خود مبنی بر اجرای تحریم های اقتصادی بازدارد.

فیگارو نوشت: حکومت ایران به بستن این تنگه تهدید می کند. ایرانی ها می توانند از مین های دریایی، زیردریایی ها و شناورهای جنگی خود برای بستن این آبراه استفاده کنند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیروی دریایی قدرتمندی را در اختیار دارد و با قایق های پرسرعت، توپخانه موشک های زمین به دریا و مین های دریایی شیوه های نبرد نامتقارن را گسترش داده است.

نشریه فرانسوی افزود: ایران قبلاً نیز در سال ۲۰۱۱ تهدید کرده بود این تنگه را می بندد. اما این تهدید را هیچگاه عملی نکرد. در عوض این تنگه صحنه رویارویی در جنگ ایران و عراق بود. دو کشور از سال ۱۹۸۴ تا ۱۹۸۷ جنگ تانکرها رابه راه انداختند.

روزنامه آلمانی “دی ولت” هم با اشاره به اینکه اگر ایران تهدید خود مبنی بر بستن تنگه هرمز را اجرای کند ترامپ آسیب سختی می بیند این تنگه را پاشنه آشیل رئیس جمهور آمریکا در مناقشات هسته ای با ایران دانست.