جهش ۷۰ درصدی قیمت شکر در روزهای پایانی سال، از کجا آب میخورد؟
به گزارش قائم آنلاین، در روزهای پایانی سال، دومینوی افزایش قیمت به شکر رسید و بهای آن در سه ماه ۷۰ درصد افزایش یافته است. بررسیها نشان میدهد، این افزایش قیمت چند دلیل عمده دارد که از آن جمله میتوان به کاهش ۱۲۰ درصدی شکر در ده ماهه سال جاری در مقایسه با پایان سال
به گزارش قائم آنلاین، در روزهای پایانی سال، دومینوی افزایش قیمت به شکر رسید و بهای آن در سه ماه ۷۰ درصد افزایش یافته است. بررسیها نشان میدهد، این افزایش قیمت چند دلیل عمده دارد که از آن جمله میتوان به کاهش ۱۲۰ درصدی شکر در ده ماهه سال جاری در مقایسه با پایان سال گذشته اشاره نمود. همچنین دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی، انحصار در توزیع شکر را نیز عامل دیگری در افزایش قیمت شکر دانسته است.
آمارهای منتشره در مرکز آمار ایران نشان میدهد، قیمت هر کیلوگرم شکر در یک سال اخیر نیز رشد ۲۹ درصدی را تا پایان بهمن ماه سال جاری تجربه نموده است. البته طبق گفته دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی در روزهای اخیر، قیمت شکر بیشتر رشد داشته است.
نمودار زیر میزان تولید شکر در ده سال اخیر را نشان میدهد. آمارهای این نمودار از سایت انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر ایران استخراج شده است. روند تولید این محصول نشان میدهد که در ده سال اخیر شیب افزایش تولید بسیار بالا بوده است، اما در سال جاری، میزان تولید به صورت چشمگیری کاهش یافته است. در حالی که در سال گذشته میزان تولید بیش از دو میلیون تن بوده است، این رقم با کاهشی ۱۲۰ درصدی در ده ماهه نخست سال جاری به ۹۱۶ هزار تن رسیده است، حال آنکه علیرضا اشرف، رئیس هیأت مدیره انجمن صنایع قند و شکر ایران طی مصاحبهای در پانزدهم مرداد ۱۳۹۶ عنوان نموده بود که اگر برخی شرایط جور باشد کشور میتواند در پایان دولت دوازدهم جشن خودکفایی کامل تولید شکر را بگیرد.
علیرضا یزدانی، مجری طرح چغندر قند وزارت جهاد کشاورزی طی مصاحبهای در شانزدهم دی ماه سال جاری با اشاره به لزوم اصلاح نرخ خرید تضمینی چغندر قند، اظهار داشت: سیاستهای ارزی و مشکلاتی که در این زمینه به وجود آمد، موجب شد هزینههای تولید چغندرقند به شدت افزایش یابد. وی افزود: قیمت خرید تضمینی چغندر قند بهاره ۳ هزار و ۴۰۳ ریال و چغندر قند پاییزه ۳ هزار و ۳۳۸ ریال تصویب و اعلام شده است. در حالی که پیشنهاد ما حدود ۳۲ درصد افزایش نسبت به سال ۹۶ بوده که بر این اساس باید قیمت به بالای ۴۰۰ تومان میرسید.
اما وضعیت واردات شکر در سال جاری چگونه بوده است؟
جدول زیر از سایت انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر ایران استخراج شده است و این جدول میزان واردات شکر از سال ۱۳۸۴ تا پایان دی ماه سال ۱۳۹۷ را نشان میدهد. همان گونه که ملاحظه میشود تا پایان دی ماه سال جاری واردات شکر سفید مطابق چند سال اخیر صفر و میزان واردات شکر خام در این مدت ۱۵۴ هزار تن بوده است که این میزان واردات کمترین میزان واردات از سال ۸۴ تاکنون میباشد. میزان واردات شکر در سال جاری در مقایسه با سال گذشته ۸۲ درصد کاهش یافته است. ارز خارج شده برای واردات ۱۵۴ هزار تن شکر تا پایان دی ماه سال جاری ۶۱ میلیون و ۱۷۷ هزار و ۳۹۲ دلار بوده است. به دلیل نبود اطلاعات کافی مشخص نیست که چقدر از این ارز خارج شده برای واردات شکر، ارز دولتی بوده است.
پس در مجموع میزان تولید و واردات شکر در سال جاری به شدت کاهش یافته است و این کاهش، فاصله چشمگیری با تقاضای سالانه شکر (۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن) دارد و همین خود عامل اساسی در افزایش قیمت شکر در روزهای پایانی سال میباشد.
از طرفی علاوه بر این کاهش تولید و واردات شکر، قاسمعلی حسنی دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی انحصار در توزیع شکر را نیز عامل دیگری در افزایش قیمت شکر دانسته است. وی در این باره در مصاحبه اخیر خود عنوان نمود: شکری که توسط شرکت بازرگانی دولتی توزیع میشود به دست همه نمیرسد و با انحصار همراه شده است. وی در پایان مصاحبه خود افزود: در صورتی که ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات این محصول برداشته شود افراد بیشتری میتوانند اقدام به واردات آن کنند و بازار به تعادل خواهد رسید و دیگر این محصول با افزایش قیمتهای ناگهانی در بازار داخلی مواجه نخواهد شد.
برچسب ها :دومینو،شکر،اتحادیه
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0