با بیانیه گام دوم چطور باید مواجه شد؟
به گزارش قائم آنلاین، رهبر انقلاب اسلامی در بیانیهی «گام دوم انقلاب» با مرور تجربهی ۴۰ سالهی انقلاب اسلامی اعلام کردند: انقلاب «وارد دوّمین مرحلهی خودسازی و جامعهپردازی و تمدّنسازی شده است». گام دومی که باید در چارچوب «نظریهی نظام انقلابی» و با «تلاش و مجاهدت جوانان ایران اسلامی» بهسوی تحقق آرمانِ «ایجاد تمدّن نوین
به گزارش قائم آنلاین، رهبر انقلاب اسلامی در بیانیهی «گام دوم انقلاب» با مرور تجربهی ۴۰ سالهی انقلاب اسلامی اعلام کردند: انقلاب «وارد دوّمین مرحلهی خودسازی و جامعهپردازی و تمدّنسازی شده است». گام دومی که باید در چارچوب «نظریهی نظام انقلابی» و با «تلاش و مجاهدت جوانان ایران اسلامی» بهسوی تحقق آرمانِ «ایجاد تمدّن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی (ارواحنافداه)» برداشته شود.
بعد از انتشار بیانیهی گام دوم انقلاب، واکنشهای متفاوتی را مشاهده میکنیم. از برخی واکنشهای متداول که بگذریم، جوانان انقلابی بهعنوان مخاطب اصلی، استقبال خوبی از بیانیه داشتهاند. نقل قولی هم که از سفارش رهبر انقلاب در رابطه با این بیانیه به نقل از آیتالله شب زنده دار منتشر شد، خوب دیده شد و دغدغهای مضاعف ایجاد کرد که چه باید کرد؟
* ۱) مطالعه و بازخوانی بیانیه
مطمئناً مطالعهی دقیق بیانیه در قدم اول ضروری است. بدون «مطالعه و درک بیانیه»، هیچ حرکت صحیحی نمیتوانیم انجام دهیم. این مطالعهی ویژگیهایی دارد. مطالعه باید روشمند، عمیق، مسئلهمند و ناظر به گامهای عملی باشد.
الف) روشمندی
اگرچه میتوان به بیانیه، بهعنوان یک متن و مقاله مانند بسیاری از مقالات و نظریات دیگر دربارهی انقلاب هم نگاه کرد، اما باید بدانیم این بیانیه، نظریهی یک نظریه پرداز بیرون از امت نیست. جوان مؤمن انقلابی این بیانیه را بیانیهای برای عملی شدن و حرکت کردن و گام برداشتن میداند؛ لذا روش مطالعه بیانیه هم خاص خواهد بود و به مطالعه و نظرورزی و نقادی صرف در مورد بیانیه، اکتفا نخواهد شد. از طرفی اگر میگوییم بیانیه برای عمل کردن صادر شده، منظور یک ابلاغ خشک و رسمی از سوی یک رئیس سازمان به کارمندانش نیست.
ب) عمیق و مسألهمند بودن
باید دقت کرد که عمیق شدنِ مطالعه و بازخوانی بیانیه، ناظر به مسائل واقعی و عملی حرکت انقلاب باشد تا پیشرفت نظری، به پیشرفتی عملی در مسائل انقلاب منجر شود.
ج) پرهیز از کلیگویی و توجه به وظایف
در این جمعهای مطالعاتی، باید مراقب بود که از کلیگویی پرهیز شود و رسالت و وظیفهی خود را با تفصیل و فهم دقیق بدانیم. اگر در بیانیه اشاره شده است که در «بعضی برهههای تاریخ چهل ساله به شعارهای انقلاب بیتوجهی شده و از جریان انقلابی غفلت شده است»، این برههها شناسایی شده و علتها و بهانههای این رویگردانی نیز تبیین شوند. تنها با این دقت است که بیانیه میتواند اثر راهبردی خود را داشته باشد و عبرتهای تاریخ انقلاب را برای حرکت آینده به کار بندد. البته باید توجه داشت که طبیعتاً اینگونه مطالعه، جمع را از یک حلقه مطالعاتی خنثی خارج کرده و منافع برخی جریانهای فکری و سیاسی را به خطر خواهد اندخت. باید دقت کرد که همانگونه که انقلاب برای عدهای خطرآفرین بود، بیانیهی گام دوم آن نیز نمیتواند خنثی باشد.
برای تحقق عملی بیانیه، هم باید وارد عمل شد، هم گفتمانسازی کرد و هم از دیگران مطالبهگری کرد.
برای تحقق گام دوم، علاوه بر اینکه مخاطب بیانیه را یک امت میدانیم، بسیار لازم است که هر کسی مشخصاً خود را مخاطب بیانیه بداند و به دنبال تحقق تکتک محورهای بیانیه در عرصهی عمل خود باشد. هر کسی باید نسبت میان گام دوم انقلاب و عرصههای فعالیت خود را بسنجد و عمل خود را با معیار تحقق بیانیه تنظیم کند.
ب) گفتمان سازی
کار رسانهای و هنری برای انتشار هرچه بیشتر مفاهیم متعالی بیانیه، بسیار ضروری است. چرا که تا آگاهی در افکار عمومی ایجاد نشود، گام دوم برداشته نخواهد شد. این سنت الهی است که تا امتی آگاه نشود و اراده نکند، نمیتواند سرنوشت خود را تغییر دهد. «ارتقاء شگفتآور بینش سیاسی آحاد مردم» و «روشنفکری عمومی» که در بیانیه اشاره شده است، نه فقط به عنوان یک دستاورد که خود به عنوان ریشهی دیگر دستاوردها مطرح است. در این میان باید دقت داشت که یکی از مخاطبان اصلی این بیانیه، قشر دانش آموز و نوجوان ماست که نباید از آن غفلت کرد و گسترش روشنفکری نسبت به مفاهیم مطرح در بیانیهی گام دوم در سطح «نوجوانان و نونهالان» سرمایهای جدی برای تحقق بیانیه خواهد بود.
ج) مطالبهگری
نظام انقلابی تنها وقتی میتواند رشد کند و بالنده باشد که هم امتی پای کار داشته باشد و هم مراقبت کند تا از قلّهها و آرمانها فاصله نگیرد. طبیعتاً مدیریت امور روزمره ممکن است هر مسئولی را به خود مشغول کند و باعث شود آرمانها و توصیههای ترسیم شده در بیانیهی گام دوم مورد غفلت قرار گیرد. عدهای هم هستند که با جهتگیری بیانیهی گام دوم انقلاب همراه نبوده و نخواهند بود. عدهای هم در عین همراهی، نمیدانند چه باید بکنند. مطالبهگری از مسئولین -هر کسی که نعمت و فرصتی در اختیار دارد و میتواند گامی بردارد- در مواجهه با همهی کسانی که نمیدانند و نمیخواهند و نمیتوانند، مفید خواهد بود و ظرفیت تحقق ایجاد میکند.
* ۳) در مواجهه با بیانیهی گام دوم چه ملاحظاتی را باید رعایت کرد؟
اگر چه شور و نشاط ایجاد شده در میان جوانان در استقبال از بیانیهی گام دوم خوب است، باید دقت شود که این مواجهه مقطعی و هیجانی نباشد و پس از مدتی که شور هیجانات رسانهای فروکش کرد، بیانیه به فراموشی سپرده نشود. نگذاریم با گذشت زمان، محافظهکاران غیرانقلابی خیالشان از جانب بیانیه راحت باشد. نباید این بیانیه در عرض دیگر مسائل قرار گیرد یا در غوغای فضاهای سیاسی پیش رو اعم از خیزشهای سیاسی برای انتخابات یا مسائلی، چون تحریمها و… فراموش شود. این بیانیه میتواند شاخصی جدی برای محک زدن فعالیتهای اشخاص و جریانها در این میدانها باشد.
با مد نظر قرار دادن بیانیه و حرکت در گام دوم، مطمئناً مسائلی در عمل پیش خواهد آمد که باید به دنبال گفتگوی نظر و عمل باشیم و از مسئلههای نوپدید بر سر راه تحقق گام دوم نهراسیم.
برچسب ها :انقلاب، تقلیل ، تفسیر
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0