کد خبر : 150836
تاریخ انتشار : دوشنبه 22 آوریل 2019 - 20:15
-

تحقق جامعه سالم با افزایش سواد سلامت

تحقق جامعه سالم با افزایش سواد سلامت

به گزارش قائم آنلاین،  هفته سلامت درحالی با نواخته شدن زنگ سلامت در سطح مدارس آغاز می‌شود که به جرأت باید یکی از بهترین اقدامات صورت گرفته در راستای افزایش سطح سلامت جامعه را کار بر روی قشر دانش‌آموز و حتی فرهنگیان فعال در حوزه تعلیم و تربیت برشمرد. هم براساس فرامین الهی و هم

به گزارش قائم آنلاین،  هفته سلامت درحالی با نواخته شدن زنگ سلامت در سطح مدارس آغاز می‌شود که به جرأت باید یکی از بهترین اقدامات صورت گرفته در راستای افزایش سطح سلامت جامعه را کار بر روی قشر دانش‌آموز و حتی فرهنگیان فعال در حوزه تعلیم و تربیت برشمرد.

هم براساس فرامین الهی و هم یافته‌های امروز بشر برای ایجاد تغییر در هر جامعه‌ای باید روند اجرای آن را در نسل‌های بعد به معرض ظهور درآورد که مصداق بارز آیندگان همین فرزندان درحال تحصیل در مدارس به شمار می‌آیند.

فراگیری خودمراقبتی در کنار سایر دروس، ابتکاری لازم و ضروری است که ارکان بهداشت و درمان سرانجام بهترین عرصه ارائه آن را در مدارس یافتند که البته باید از طرح موضوعات کلان و هشدارها پا را فراتر گذاشته به موضوعات دقیق و راهکارهای آن نیز پرداخت.

این نکته نیز ضروری است که هر رشد و پویایی در جامعه در هر زمینه‌ای میسر نمی‌شود مگر اینکه پیش از آن سواد جامعه نسبت به آن موضوع افزایش پیدا کرده باشد که مباحث مربوط به سلامت و بهداشت نیز از این مقوله مستثنی نیست.

باید برای رشد سطح سلامت جامعه به افزایش سواد در آن جامعه نیز پرداخت که در این مسیر هم فرزندان خانواده که از قدرت یادگیری و انتقال مطلوبی برخوردار هستند بهترین و اثرگذارترین هدف و عامل به شمار می‌آیند.

* چالش همگانی سلامت در جامعه

علیرضا خانجانی مدیر شبکه بهداشت و درمان نکا در مراسم نواشخته شدن زنگ سلامت در دبیرستان نمونه دولتی آیت‌الله محمدی لائینی این شهرستان با اشاره نام‌گذاری هفته اول اردیبهشت به نام هفته سلامت، اظهار کرد: سلامتی یکی از نعمت‌های بزرگ خداوند است که باید قدر آن را دانست.

وی افزود: اکنون ما در تمام حوزه‌های سلامتی دچار چالش و مشکل هستیم یعنی از نظر جسمانی دچار بیماری‌هایی مانند دیابت، سرطان‌ها و فشار خون بوده و بیماری‌های غیر واگیر ۷۰ درصد مرگ و میر جامعه را سبب شده‌اند.

مدیر شبکه بهداشت و دمان نکا استرس، اضطراب و عصبانیت را در زمره بیماری‌های روحی برشمرد و خاطرنشان کرد: آمار این بیماری‌ها نیز بالا است که در زمینه اجتماعی نیز مشکلاتی مانند طلاق و اعتیاد را شاهد هستیم.

این مسئول رعایت ۶ اصل ضروری زندگی با نام سته ضروریه را روش مناسبی برای مراقبت‌های بهداشتی دانست و اضافه کرد: نیاکان ما چند صد سال قبل به مراقبت‌های اولیه بهداشتی به عنوان اصول اساسی پایبند بودند که ما امروز از آن فاصله گرفته‌ایم.

وی گفت: تمام حکمای ما اگر می‌خواستند بیماری را ویزیت کنند ابتدا سته ضروریه را در نظر می‌گرفتند اما امروز پزشکان این مهم را رعایت نکرده بلکه از بیمار فاصله گرفته و وابسته به تجهیزات و تکنولوژی شده‌اند.

* ۶ اصل ضروری برای سالم زیستن

خانجانی در ادامه به تشریح سته ضروریه پرداخت و تصریح کرد: آب و هوا اولین اصل هستند که در آن بررسی زندگی در شرایط محیطی و اقلیمی از سردی و گرمی گرفته تا رطوبتی و خشکی و تأثیر آن بر بیماری‌ها انجام می‌شود.

وی افزود: حرکت و سکون دومین اصل ضروری است یعنی چه زمانی فعالیت و چه زمانی استراحت داشته باشیم که برای افراد براساس مزاج آن‌ها متفاوت هستند.

دبیر کارگروه سلامت شهرستان نکا خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها را دیگر اصل مهم توصیف و اذعان کرد: تغذیه ما امروز سالم نیست تا جایی که بسیاری از بیماری‌ها بنابر استفاده از فست‌فودها و مواد غذایی دیگر که سرطان‌زا هستند وابسته به تغذیه شده درحالی که اعتقاد داریم انسان اشرف مخلوقات است پس باید اشرف غذا را مصرف نماید.

این مسئول اضافه کرد: طبق تحقیقات صورت گرفته بیش از ۱۶۰ آیه در قرآن مستقیم درمورد تغذیه هستند از گوشت و شیر گرفته تا میوه‌جات و سبزیجات را شامل می‌شوند که نکته جالب موضوعیت دوسوم این آیات به سبزیجات و میوه‌جات است همان چیزی که علم جدید به‌تازگی به آن رسیده است.

وی گفت: خواب و بیداری دیگر اصل مهم و ساده‌ای است که باید بدان توجه کرد چراکه با بررسی خواب افراد می‌توان به بسیاری از مشکلات جسمی و روحی آنان پی‌برد و عوارض ناشی از آن را شناسایی و مرتفع کرد.

خانجانی تأکید کرد: دفع مواد سمی از بدن دیگر اصل مهم در این زمینه است چراکه در گذشته با روش‌هایی همچون حجامت، زالو درمانی و استفاده از داروهای گیاهی سموم بدن دفع می‌شد.

وی اعراض نفسانی را آخرین اصل از اصول ۶ گانه مهم زندگی خواند و افزود: اعراض نفسانی یعنی همان خشم، اسرتس و حالات روحی و روانی که می‌بینیم در گذشته نقش آن‌ها در بیماری‌ها بی‌بدیل دانسته و به عنوان یک اصل در نظر گرفته می‌شد.

* جامعه سالم با دانش‌آموز سالم

حسین پالار مدیر آموزش و پرورش نکا نیز در این مراسم حوزه تعلیم و تربیت و دانش‌آموزان را یکی از مهمترین عرصه‌ها برای دست‌یابی به سلامت در جامعه برشمرد و اظهار کرد: اگر قرار است که جامعه‌ای سالم داشته باشیم باید مدرسه سالم داشته و برای بهره‌مندی از مدرسه سالم باید دانش‌آموز سالم داشته باشیم بنابراین با داشتن دانش‌آموز سالم می‌توان جامعه سالم داشت.

وی آموزش را رکن بنیادین سلامت خواند و افزود: اگر بخواهم سلامت را همگانی کنیم باید ابتدا مراقبت‌های اولیه بهداشتی را آموزش دهیم چراکه آموزش بسیار مهم و رکن رکین پوشش همگانی سلامت است که با آموزش خوب قطعاً بسیاری از مسائل مربوط به پیشگیری‌ها انجام می‌شود.

مدیر آموزش و پرورش نکا آموزش منتهی به تغییر رفتار را کیفی و اثرگذار دانست و خاطرنشان کرد: تکرار نکته مهم در آموزش کیفی است که نمونه آن تلاش ها برای ترویج کمربند ایمنی در کشور بود که در ابتدا چندان استقبال نشد اما در اثر تکرار تبدیل به عادت شد و بسیاری از جان‌ها ار نجات داد.

این مسئول اضافه کرد: باید در جامعه از دانش‌آموزان آغاز کرده و سواد سلامت جامعه را ارتقا بخشیم تا هم در بعد جسمی و هم روحی و روانی سطح سلامت را در جامعه بتوان افزایش داد.

وی مشارکت اجتماعی را دیگر نکته قابل تأمل برای افزایش سطح سلامت در جامعه عنوان کرد و گفت: تک تک افراد جامعه از مسئولان گرفته تا آحاد جامعه باید مراقب بوده و به تحقق این امر کنند.

پالار با اشاره به لزوم ارائه عادلانه خدمات سلامت در جامعه، تصریح کرد: باید پدافند غیرعامل در بعد سلامت جامعه در نظر گرفته شود تا هم بتوان از حوادث و سوانح جلوگیری کرد و هم در بحران‌ها کاهش تلفات را شاهد بود.

وی افزود: سبک زندگی ما در این زمینه بسیار مهم است که در آن تغذیه از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در کنار تحرک سالم نقش بسزایی را در این زمینه برخوردار است.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

2 + چهارده =