اولین جشنواره “پایاننامههای برتر حوزه روانشناسی با رویکرد دینی”
به گزارش قائم آنلاین، دکتر محسن اصغری نکاح امروز (سه شنبه، ۲۵ تیر) در نشست خبری «اولین جشنواره رسالهها و پایاننامههای برتر حوزه مشاوره و روانشناسی با رویکرد دینی» که در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، اظهار کرد: مرکز جامع مشاوره و توانمندسازی آستان قدس رضوی حدود یک سال و نیم پیش
به گزارش قائم آنلاین، دکتر محسن اصغری نکاح امروز (سه شنبه، ۲۵ تیر) در نشست خبری «اولین جشنواره رسالهها و پایاننامههای برتر حوزه مشاوره و روانشناسی با رویکرد دینی» که در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، اظهار کرد: مرکز جامع مشاوره و توانمندسازی آستان قدس رضوی حدود یک سال و نیم پیش شکل گرفته و فلسفه وجودیاش این بوده که در دو دهه گذشته آستان قدس رضوی بنا به ضرورتهایی که برای زائران و مجاوران وجود داشته، در حرم در ذیل اداره تبلیغات و در سطح شهر در ذیل موسسه پژوهشهای جوانان آستان قدس مشاوره ارائه میداده است.
وی افزود: با گسترش این فعالیتها این نیاز احساس شده که فعالیتها به صورت حرفهای و در تراز فعالیتهای علمی و حرفهای مشاوره انجام شود تا در شان آستان قدس رضوی در بُعد علمی باشد. با تاسیس معاونت علمی آستان قدس رضوی این جهتگیری به این سمت رفته که تمام فعالیتها در تراز علمی ارائه شود، بنابراین این مرکز تاسیس شد. قسمتی از آن توسعه فعالیتهای موجود بوده که در این بخش کلینیکهای مشاورهای تجمیع شدند و قسمتی نیز تاسیس کلینیک مشاوره بوده است.
اصغری نکاح با بیان اینکه مرکز جامع مشاوره و توانمندسازی آستان قدس رضوی سیاستگذاری، نظارت، رهبری و مدیریت تمام فعالیتهای روانشناسی و مشاوره را بر عهده دارد که در آستان قدس انجام میشود، عنوان کرد: این مرکز شامل چندین کلینیک است. کلینیک زائران در حرم در باب الهادی مستقر بوده که به زائران به صورت رایگان خدمات ارائه میدهد و در سال گذشته حدود ۲۳ هزار ساعت مشاوره به زائران ارائه شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: کلینیک بعدی آستان مهر رضوی بوده که در شهر مشهد در بلوار شهید منتظری واقع شده و کار اصلی آن ارایه خدمات مشاورهای به مجاوران و شهروندان مشهدی است، البته قسمت عمدهای از خدمات را به کارکنان و خادمین آستان قدس رضوی ارائه میدهد. کلینیک فوریتهای مشاوره و ارجاع را نیز داریم که جنب حرم از یک طرف به صحن امام هادی و الغدیر و از طرف دیگر به بخش بیرونی مجتمع الغدیر منتهی است و مجاوران، زائران و محرومان خدمات دریافت میکنند.
آستانقدس در شهرهای دیگر کلینیک مشاوره تاسیس میکند
مدیر مرکز جامع مشاوره، رشد و توانمندسازی آستان قدس رضوی اضافه کرد: کلینیک دیگر در زائرشهر رضوی قرار دارد که افراد میتوانند از خدمات آن استفاده کنند. در استانهای دیگر نیز برنامه تاسیس کلینیک داریم. ما در گسترش خدمات مشاوره سختگیرانه عمل میکنیم. آستان قدس رضوی با درخواستهای مکرر در استان اصفهان کلینیک تاسیس کرده و ما با آنها تعامل میکنیم.
وی بیان کرد: در مجموع این کلینیکها بیش از ۱۴۰ تا ۱۵۰ مشاور ارائه خدمات میکنند که از این تعداد ۳۰ درصد دانشجویان و اعضای هیات علمی دارای رتبه دکتری از استادی تا استادیاری و بقیه حداقل کارشناسی ارشد، روانشناسی و رشتههای مرتبط با آن هستند. اکثر همکاران شایستگیهای علمی دارند. اساتیدی از دانشگاه فردوسی، تربیت مدرس، موسسه پژوهشی امام خمینی (ره)، دانشکده دارالحدیث و پژوهشگاه حوزه و دانشگاه همکاری میکنند.
اصغرینکاح خاطرنشان کرد: فعالیتهای علمی و برنامههای ما ماه به ماه توسط شورای علمی اندیشهورز متشکل از اساتید برجسته حوزه روانشناسی در سطح ملی از تهران، قم و مشهد رصد و برنامهریزی و اجرا میشود. در ذیل مرکز علاوه بر اداره کلینیکها ادارات مختلفی نیز وجود دارد. در اداره پژوهشها، مدلسازی مداخلات روانشناختی مبتنی بر آموزههای دینی، هویتبخشی و شبکهسازی فعالیتهای مشاورهای و روانشناختی انجام میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: آستان قدس رضوی با هدف توسعه فعالیتها و پر کردن خلاهای آن حوزه وارد کار میشود، قصد موازیکاری و رقابتکاری وجود ندارد. ورود آستان قدس رضوی به حوزه روانشناسی به خاطر ارائه خدمات به زائران و مجاوران بوده، بنابراین امروز مشاوره قسمتی از یاوری و توانمندسازی زائران و مجاوران و پرسنل آستان قدس رضوی است. مشاوره آستان قدس رضوی به لحاظ علمی و حرفهای مبتنی بر یافتهها و نظریات علمی و آموزههای دینی است.
مدیر مرکز جامع مشاوره، رشد و توانمندسازی آستان قدس رضوی با اشاره به اینکه «آستان امام رضا (ع) در مدیریت جامع مرکز مشاوره، مدلسازی و استخراج مدلهای مشاورهای اقدامات شایستهای انجام داده است»، تصریح کرد: هیات اندیشهورز مدلهای خوبی ارائه کرده که این مدلها شامل ارائه خدمات پیش از ازدواج، مسائل اختلافات زناشویی، انعطافپذیری برای خانوادهها و مدلهای دیگر است. از جمله فعالیتهای دیگر در بُعد پژوهش و مدلسازی، برگزاری کارگاههای حرفهای و علمی برای مشاوران خود و مشاوران سراسر کشور است.
تاسیس اولین مدرسه فصلی روانشناسی اسلامی در سال گذشته
وی افزود: اولین مدرسه فصلی روانشناسی اسلامی در بهمن سال گذشته تاسیس شد که اساتید برجسته روانشناسی با دوره فشرده با حضور ۶۰ نفر از دانشجویان دکتری و اساتید، برنامه حرفهای را تجربه کردند. برنامه جشنواره ملی پایاننامهها و رسالههای دکتری نیز در حوزه مشاوره و روانشناسی با رویکرد دینی است.
اصغرینکاح با بیان اینکه «در سال گذشته، ۲۳ هزار ساعت مشاوره در حرم و ۲۵ هزار ساعت مشاوره در مراکز سطح شهر انجام شده است»، عنوان کرد: در حرم اطلاعرسانیهای محدودی داریم زیرا فضا در حرم یکی از محدودیتهای اساسی است و از کمبود فضا در مضیقه هستیم. برای حجمی که اکنون پاسخگویی میکنیم، بیش از این نمیتوانیم چارهجویی کنیم.
عضو هیات دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: برای استفاده بهینه از فضا با توجه به نیاز مبرم و درخواستهای مکرر زائران خدمات افزایش یافته و در شهر از ۸ تا ۱۲ شب ارائه خدمات میکنند و در حرم نیز شیفت اضافه گذاشتیم. بُعد زائران خارجی را نیز شروع کردیم. زائران دارای اولویت، بر اساس فراوانی عرب زبان هستند که بسته ارائه خدمات و برنامههای روانشناختی به زبان عربی را نیز آماده کرده و مشاوران و روانشناسان دارای صلاحیت که به زبان عربی مسلط هستند را شناسایی کردیم. این قسمت جدیدی از خدمات است.
وی ادامه داد: برای محرومان نیز خادمیارانی داریم که به عنوان مشاور در مناطق محروم فعالیت میکنند. خود ما نیز حضور پایگاهی و برنامهای در مناطق محروم داریم. در کتابخانههای آستان قدس رضوی از فضاهای آنها برای ارائه خدمات مشاورهای و روانشناسی استفاده میکنیم. برنامههای آموزشی و مشاورهای ارائه شده و بعد از هر برنامه همایشی مشاوره فردی و گروهی نیز ارائه میشود. برنامهای در مورد سیلزدگان هم داشتیم که ورود ما برای این مناطق به صورت توانمندسازی مشاوران فعال در آن مناطق بود.
اصغرینکاح خاطرنشان کرد: در سال جاری مشاوران را افزایش دادیم و قراردادهایی با مراکز، موسسات و ادارات مختلف منعقد کردیم، گسترش کمی همراه با گسترش علمی و کیفی خواهیم داشت. در کلینیکهای خارج از حرم ما زیر تعرفه نظام روانشناسی هزینه دریافت میکنیم، در حالی که از نظر کیفیت علمی میتوانیم بالاتر بگیریم. برای محرومان نیز به تناسب محرومیت از تحفیف کامل تا درصدی خدمات ارائه میشود.
مدیر مرکز جامع مشاوره، رشد و توانمندسازی آستان قدس رضوی اضافه کرد: مطلوبیت ارائه خدمات از طریق بازخوردها و پیگیریهای ما به ویژه از مراجعات مکرر افراد قابل مشاهده است. بیشترین حوزه مشاوره در زمینه مشاوره خانواده، همسرگزینی، پیش از ازدواج و تعارضات و مسائل زناشویی، بعد کودک و فرزندپروری و در نهایت شغلی و تحصیلی بوده است.
برگزاری اولین جشنواره پایاننامههای برتر حوزه روانشناسی با رویکرد دینی
وی در خصوص اولین جشنواره رسالهها و پایاننامههای برتر حوزه مشاوره و روانشناسی با رویکرد دینی، گفت: پنجشنبه و جمعه این هفته میزبان اساتید و پژوهشگران سراسر کشور در این جشنواره هستیم. دانشگاهها و موسسات ما دچار نوعی فاصله از مبانی دینی هستند. به نوعی علم با سکولاریسم درآمیخته شده و در دانشگاههای ما روانشناسانی که پا به حوزه دینی میگذارند نیازمند تقویت هستند، کارهای غیر متعارف کردن دشوار است.
اصغرینکاح بیان کرد: با احساس اینکه دانشجویان و اساتیدی که پا به این عرصه گذاشتند شایسته تقویت هستند، این جشنواره را از حدود یک سال قبل با وزارت علوم، دانشگاهها و موسسات هماهنگ کردیم تا پایاننامههایی را که روانشناسی با رویکرد دینی دارند و در سه سال گذشته دفاع کردهاند انتخاب کرده و تقدیر کنیم. ۱۲۶ اثر ارسال شده که حدود ۱۰۹ اثر وارد پروسه داوری شدند، ۲۳ اثر دکترا و ۸۶ اثر کارشناسی ارشد هستند. بعد از داوری تعدادی برگزیده شدند که ۱۴ مورد پایاننامهها را به صورت سخنرانی ارائه میکنند. هدف این بود که پایاننامههای آنها مورد تقدیر قرار گیرند و ما نیز استفاده کنیم.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: در برنامه پنجشنبه و جمعه دو پنل تخصصی ارائه میشود که یکی پنل تخصصی روانشناسی اسلامی؛ علمی بودن یا نبودن و دیگری پنل تخصصی ماهیت و چیستی روانشناسی اسلامی است که در تالار همایشهای شیخ طوسی برگزار میشود. در کنار این برنامه کارگاههای تخصصی روانشناسی نیز داریم که دو کارگاه درمان وسواس با مدل خودنظمجویی اسلامی توسط دکتر رفیعی و دیگری مداخله برای کاهش اضطراب بیماران صعبالعلاج برگرفته از آموزههای صحیفه سجادیه توسط دکتر مرعشی ارایه میشود. غرفههایی برای تعامل علمی و عرضه آثار و یافتههای پژوهشی و معرفی به همکاران ما در ذیل جشنواره برگزار خواهد شد.
مدیر مرکز جامع مشاوره، رشد و توانمندسازی آستان قدس رضوی ادامه داد: بعد از همایش کتابی از چکیدههای پایاننامهها چاپ میشود. این پایاننامهها هم حضوری عرضه میشوند و هم قرار است با رسانههای ملی و شبکههای علمی رسانههای ملی کار کنیم تا سخنرانیهای علمی، پنلها و کارگاهها ارائه شوند. خود پایاننامهها نیز در قالب کتابچه جشنواره به صورت دیجیتال در قالب سیدی ارائه میشود و در فضای مجازی در دسترس عموم قرار میگیرد. نسخههایی از پایاننامهها در تالار محققان و پژوهشگران آستان قدس رضوی نیز بایگانی میشود.
وی اضافه کرد: از مسئولان اصلی حاضر در این جشنواره دکتر حاتمی، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران است. از آستان قدس رضوی نیز آقای مهدینژاد، معاون علمی آستان قدس رضوی حضور پیدا خواهند کرد. مسئولان آستان قدس رضوی در خدمت مدعوین خواهند بود.
اصغرینکاح گفت: پایاننامههای برتر برگزیده شده در سه سطح برگزیده، شایسته تقدیر و شایسته تحسین دستهبندی شدند. در بین پایاننامههای دکتری ۳ پایاننامه برگزیده، ۲ پایاننامه شایسته تقدیر و ۳ پایاننامه شایسته تحسین هستند، همچنین در بین پایاننامههای کارشناسی ارشد ۳ پایاننامه شایسته تقدیر و ۵ پایاننامه شایسته تحسین هستند. کارتهای هدیه پژوهشی در قالب ۲ میلیون تا ۵۰۰ هزار تومان در نظر گرفتیم. برنامه این است که در تعامل بعدی با دانشگاههای آنها پایاننامه برگزیدگان در قالب کتاب تدوین شود.
برچسب ها :جشنواره ،رساله،پایاننامه
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0