کد خبر : 177463
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 20 آگوست 2019 - 15:20
-

افزایش ظرفیت‌ پذیرش دانشجو لطمات بسیاری درپی دارد

افزایش ظرفیت‌ پذیرش دانشجو لطمات بسیاری درپی دارد

به گزارش قائم آنلاین، محمد جودکی دبیر شورای صنفی مرکزی دانشگاه‌های علوم پزشکی، نسبت به طرح دو فوریتی افزایش دوبرابری ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی که مقرر است هفته آینده در مجلس شورای اسلامی مطرح شود واکنش نشان داد و گفت: این طرح هفته آینده به صحن علنی مجلس می‌رود و موافقان و مخالفانی دارد. ما

به گزارش قائم آنلاین، محمد جودکی دبیر شورای صنفی مرکزی دانشگاه‌های علوم پزشکی، نسبت به طرح دو فوریتی افزایش دوبرابری ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی که مقرر است هفته آینده در مجلس شورای اسلامی مطرح شود واکنش نشان داد و گفت: این طرح هفته آینده به صحن علنی مجلس می‌رود و موافقان و مخالفانی دارد. ما در شورای صنفی دانشجویان بر حسب وظیفه‌ای که داریم مخالفت خود را با این طرح اعلام و دلایل خود را برای عده‌ای از نمایندگان ارائه دهنده طرح مطرح کردیم و توانستیم تعدادی از آنان را برای پس گرفتن رأی خود از این طرح متقاعد کنیم. امیدواریم که با روشنگیری‌ها و توضیحاتی که به نمایندگان محترم مجلس داده شده، رأی خود را از این طرح پس بگیرند.

وی افزود: از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی درخواست می‌کنم که هنگام رأی دادن به هر موضوعی تمام جوانب آن را در نظر بگیرند و بررسی کنند که آیا این طرح با لحاظ کردن تمام جوانب قابلیت اجرا دارد یا خیر و چه عواقبی در پی خواهد داشت به علاوه اینکه محدودیت‌ها، هزینه‌ها و برنامه‌ریزی‌هایی که در حال اجر هستند را در نظر بگیرند.

جودکی تاکید کرد: طبق برنامه‌ریزی‌هایی که وزارت بهداشت انجام داده تا سال ۱۴۰۴ سرانه پزشک به حد استاندارد می‌رسد. تربیت دانشجو زود بازده نیست و در مورد رشته پزشکی آموزش هفت سال طول می‌کشد. با این حال حتی اگر کمبود پزشک هم داشته باشیم، در حال حاضر به عنوان دانشجویی که با تمامی دانشگاه‌‎های علوم پزشکی در ارتباط هستم عرض می‌کنم که نمی‌توانیم افزایش ظرفیت بدهیم و شرایط آن مهیا نیست.

دبیر شورای صنفی مرکزی دانشجویان دانشگاه‌های علوم پزشکی با اشاره به اینکه نمایندگان مجلس شورای اسلامی دغدغه حوزه سلامت را دارند، خاطر نشان کرد: اگر نمایندگان محترم می‌خواهند کار مؤثری در حوزه سلامت مردم انجام دهند، بهتر است روی افزایش کیفیت تربیت نیروهای علوم پزشکی کار کنند نه اینکه بدون توجه به زیرساخت‌های کمیت را افزایش دهند که این افزایش کمیت بدون توجه به امکانات و شرایط لازم باعث لطمات بسیاری می‌شود.

جودکی با یادآوری این نکته که افزایش بی‌رویه ظرفیت‌ها هم بر دوره فعلی و هم بر سال‌های آینده کشور تاثیر دارد، تصریح کرد: نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی توجه کنند که در صورت دادن رأی اشتباه در پیشگاه مردم و خداوند متعال مسؤول هستند و البته جامعه دانشجویی نیز واکنش‌های لازم را نشان خواهد داد.

وی در ادامه به ذکر این نکته که تصویب این طرح دستاویزی برای تأسیس دانشگاه‌های خصوصی خواهد شد، اظهار داشت: دانشجوی خصوص در تعارض با عدالت اجتماعی، عدالت آموزشی و سلامت جامعه است.

دبیر شورای صنفی دانشجویان وزارت بهداشت کمبود هیأت علمی را یکی از دلایل مخالف این شورا دانشجویی با طرح افزایش ظرفیت دانشجویان پزشکی برشمرد و گفت: ما دلایل خود را برای مخالفت با این طرح بر حسب وظیفه اعلام کرده‌ایم. یکی از این دلایل کمبود تعداد اعضای هیأت علمی به نسبت دانشجویان است. برای تربیت دانشجو فقط نیاز به ساختمان و کلاس نیست و این موضوع درباره دانشجویان علوم پزشکی بسیار فرق می‌کند و علاوه بر کلاس درس نیاز به بالین و بیمارستان‌هایی که دانشجویان را پوشش دهند. حتی در حال حاضر هم با دانشجویان فعلی کمبود هیأت علمی داریم.

این دانشجوی رشته پزشکی اضافه کرد: از استدلال‌های نمایندگان ارائه دهنده طرح این است که تعداد دانشگاه‌های ما چهار برابر شده؛ باید این توضیح را بدهم که اولا دانشگاه با دانشکده تفاوت دارد، ما ۶۷ دانشگاه و دانشکده داریم که شامل ۵۰ دانشگاه و ۱۷ دانشکده می‌شود، اما تعداد بیمارستان‌ها به این نسبت افزایش پیدا نکرده؛ برای رشته‌هایی مثل مامایی، اتاق عمل، پرستاری و پزشکی فضای بیمارستانی بسیار مهم است و این موضوعی است که به آن توجه نشده است. بحث مهم دیگر تجهیزات آموزشی و درمانی خاصی است که برای رشته‌هایی مثل دندانپزشکی مورد نیاز است و در حال حاضر نیز در این زمینه ضعف بسیاری داریم چرا که به خاطر تحریم‌های ظالمانه و شرایط اقتصادی کشور امکان تهیه این تجهیزات وجود نداشته است.

دبیر شورای صنفی دانشجویان وزارت بهداشت با اشاره به افزایش دوبرابری ظرفیت طی ده سال گذشته خاطر نشان کرد: علیرغم اینکه ظرفیت پذیرش در ده سال گذشته افزایش یافته است اما هنوز در مناطق محروم خدمات‌رسانی مناسبی صورت نمی‌گیرد. یکی از استدلال‌های نمایندگان برای ارائه این طرح لزوم خدمات‌دهی در مناطق محروم است. این سوال مطرح می‌شود که افزایش پذیریشی که در گذشته اتفاق افتاده توانسته خدمات‌دهی در مناطق محروم را نیز به همان نسبت افزایش دهد. پاسخ این است که خیر، این طور نبوده؛ تعداد فارغ التحصیلان بیشتر شده اما این افراد به مناطق محروم نرفته‌اند و در مراکز استان‌ها فعالیت می‌کنند، به بیان دیگر توزیع نیروی انسانی خوب صورت نگرفته است. به عنوان مثال در استان خوزستان حدود دو سوم دندانپزشکان در شهر اهواز هستند و یک سوم در دیگر مناطق استان یعنی از بین ۱۲۰۰ دندانپزشک ۸۰۰ نفر در اهواز و ۴۰۰ نفر در شهرستان‌ها هستند؛ این نشان دهنده توزیع نامناسب است.

گفتنی است ۸۶ نماینده مجلس شورای اسلامی طرحی را امضا کرده‌اند که ظرفیت پزشکی از سال جاری و بعد از آن به دو برابر افزایش یابد. در طرحی که نمایندگان مجلس آن را امضا کرده‌اند، آمده است: «طبق گزارش شورای عالی انقلاب فرهنگی سرانه پزشک در ایران به ۱.۶ پزشک به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت برآورد شده است، این در حالی است که این شاخص در کشور قطر ۷.۸ و در کشور یونان ۶.۲ و در کشور یمن ۵ و در کشورهای پیشرو در حوزه سلامت مابین ۳ تا ۵ پزشک و این شاخص در بسیاری از کشورهای دنیا عموما بیش از ۲ است.

بدون کمترین تردید ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و رشته های علوم پزشکی مهمترین عامل در تعیین نرخ سرانه پزشک در دراز مدت است و مقایسه ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و علوم پزشکی در ایران با اکثر کشورهای دنیا حاکی از پایین بودن ظرفیت پذیرش دانشجوی علوم پزشکی است.

مضافا اینکه با توجه به افزایش جمعیت کشور به بیش از ۲ برابر و به تبع آن افزایش تعداد داوطلبان کنکور سراسری در گروه تجربی (افزایش تعداد داوطلبان از ۲۴۸ هزار و ۴۱ داوطلب در سال ۱۳۶۵ به ۵۷۰ هزار و ۱۰۳ نفر داوطلب در سال ۱۳۹۷) و به ویژه افزایش نیاز مردم به خدمات فارغ التحصیلان رشته های علوم پزشکی به ویژه در شهرهای مناطق محروم و روستاهای کشور، متاسفانه کاهش شانس قبولی مثلا در رشته پزشکی از ۳ درصد در سال ۱۳۳۶۷ به ۰.۶۸ درصد در سال ۱۳۸۲ تنزل داشته است.

این در حالی است که تعداد دانشگاه های علوم پزشکی در ۴۰ سال گذشته به ۱۰ برابر افزایش یافته است ولی پذیرش دانشجو با این نسبت همخوانی ندارد.»

در نهایت این نمایندگان درخواست خود را در ماده واحده ای اعلام کرده اند که «سازمان سنجش آموزش کشور موظف است ظرفیت پذیرش مربوطه به رشته های علوم پزشکی برای سال تحصیلی ۹۹-۱۳۹۸ و به بعد را به میزان ۲ برابر افزایش دهد و نسبت به انتقال دانشجویان رشته های علوم پزشکی واجد شرایط به داخل کشور اقدام کند.»

امروز در خبرها اعلام شد فوریت طرح دو برابر شدن افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی در کنکور ۹۸ یکشنبه آینده در جلسه علنی مجلس مطرح می شود.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

16 + شش =