کد خبر : 178498
تاریخ انتشار : یکشنبه 25 آگوست 2019 - 14:15
-

هم‌نشینی مازندرانی‌ها با عمارت زباله

هم‌نشینی مازندرانی‌ها با عمارت زباله

به گزارش قائم آنلاین، عمارت زباله که در منطقه بالادست محور هراز قرار دارد، روزانه صدها تن شیرابه به رودخانه هراز که در پایین دست آن قرار دارد سرازیر می شود. رودخانه کبیر هراز از چشمه‌ها و آب راه های بالادست خود یعنی همان مناطقی که ۱۵۰متر طول زباله آن است تغذیه می‌شود. چشمه‌ها و

به گزارش قائم آنلاین، عمارت زباله که در منطقه بالادست محور هراز قرار دارد، روزانه صدها تن شیرابه به رودخانه هراز که در پایین دست آن قرار دارد سرازیر می شود.

رودخانه کبیر هراز از چشمه‌ها و آب راه های بالادست خود یعنی همان مناطقی که ۱۵۰متر طول زباله آن است تغذیه می‌شود.

چشمه‌ها و آب راه‌ها به هراز می‌ریزند و آب شرب، آب کشاورزی آملی‌ها و همه آنچه مربوط به بهداشت این شهر است، همه و همه درگیر یک عمارت است.

کمتر جلسه استانی به مساله زباله عمارت پرداخته می‌شود، تنش و اختلاف در شورای شهر و عدم انتخاب شهردار آمل نیز موجب شده است کمترین توجه به مساله زباله عمارت، ساخت زباله‌سوز، تعیین محل دفن جدید صورت گیرد.

عمر دفن زباله در مرکز عمارت به پایان رسیده است و دو بار نیز دادستان این شهر از ورود زباله به مرکز عمارت جلوگیری کرد اما به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم، بار دیگر چاره‌ای جز دفن زباله در مرکز عمارت نبود.

زباله نور و آمل؛ در دست بررسی!

در حالی که عزم استانی برای راه‌اندازی زباله‌سوزهای منطقه‌ای! در ساری، نوشهر و بابل وجود دارد، درباره آمل اما همچنان همه چیز در دست بررسی است.

مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری مازندران در نشست خبری خود از جابجایی محل دپو زباله‌های شهرستان آمل به دلیل مجاور بودن با رودخانه هراز و سد مخزنی البرز خبر داد و افزود: به‌زودی! مرکز دفن زباله در آمل را به روش سلولی و ایزوله خواهیم داشت و این امر اولین نقطه دفن بهداشتی زباله در کشور خواهد بود.

همچنین دو طرح زباله‌سوز و بیوگاز نیز در حال بررسی است تا هرکدام مقرون‌به‌صرفه بود، اجرایی شود.

محمدی‌تاکامی با بیان اینکه در بابلسر نیز یک فنّاوری داخلی که زباله‌ها را به ریزدانه‌های دوستدار محیط‌زیست تبدیل می‌کند در حال اجراست، اظهار داشت: در نور هم‌محل مناسبی برای دفن زباله نیست و کارخانه کمپوست با ظرفیت ۲۵۰ تن پیش‌بینی و سرمایه‌گذار هم تعیین‌شده است.

درد مشترک و نتیجه غیرمنطقی

شهرستان نور، محمودآباد و آمل در جوار یکدیگر قرار دارند، هر سه این شهرستان‌ها در کنار بابلسر و فریدونکنار از شهرهای مرکزی مازندران محسوب  شده و بحران زباله در آنها مثل شهر ساری در آنها مشهود است. در نور زباله آشکارا در جنگل دفن می‌شود، در محمودآباد و بابلسر زباله در ساحل دفن می‌شود، ساری هم در کوهستان در آمل هم تکلیف مشخص است.

در حالی که طی حداقل سه و چهار دهه اخیر، زباله این شهرها به آمل منتقل شده است( طی قراردادی در دهه‌های گذشته شهرداری آمل با دریافت مبالغی این زباله‌ها را در عمارت دفن کرده است بدون اینکه به عواقب زیست محیطی آن توجه شود و یا هیچ مسئولی نسبت به آن هشداری داده باشد) اما حالا تنها سایتی که برای دفن زباله و راه‌اندازی زباله‌سوز و یا هر برنامه‌ای که برای جایگزینی مرکز عمارت پیش‌بینی می‌شود با مخالفت مواجه شده است.

تنش درباره محل دفن جدید و سکوت۹ ماهه!

در دی ماه سال ۹۷، در شورای برنامه‌ریزی استان اما تنش نماینده نور موجب شد تا نتوان درباره مرکز دفن جدید آمل تصمیم گرفت.

محمد‌محمدی تاکامی مدیرکل دفتر امور شهری استانداری مازندران در ادامه این جلسه با اشاره به وضعیت نامطلوب دفن زباله در شهرهای آمل،نور و محمود آباد گفته: در جاده هراز زمینی برای دپوی زباله تهیه شده اما این زمین دارای شیب تند بوده و در حاشیه رودخانه نیز وجود دارد و باید نسبت به تهیه زمین جدید برای دپوی زباله اقدام شود؛ وضعیت این منطقه بسیار بحرانی است و احتمال رانش منطقه در محور هراز وجود دارد.

به نوشته رسانه‌ها، در ادامه این جلسه رئیس محیط زیست مازندران خواهان همکاری شهرستان های نور،محمودآباد و آمل در زمینه محل دفن زباله شد و از نمایندگان این مناطق خواست تا اگر زمینی مناسب در اختیار دارند برای معضل زباله آمل استفاده شود که با واکنش اسماعیلی نماینده مردم نور در مجلس شورای اسلامی مواجه شد.

اسماعیلی با ابراز این نکته که اجازه ورود زباله‌های آمل به نور را نخواهد داد به نشانه اعتراض جلسه را ترک کرد.

نگاه‌های منطقه‌ای در کنار بی‌توجهی استانی!

احمد حسین‌زادگان استاندار مازندران در ادامه این جلسه وساطت کرده و با بیان اینکه بخشی از عقب‌ماندگی مازندران را ناشی از بروز برخی اختلاف سلایق سیاسی و نگاه‌های منطقه‌ای حاکم در مجموعه مدیران اعم از استانی و ملی است، اظهار کرد: منطقه آزاد و پسماند از جمله دغدغه‌ها به شمار می‌رود و تاکنون حل نشده است و باید این مسائل را جمع و حل کنیم و از ظرفیت دولت و مجلس در این راه بهره‌گیری کنیم.

حسین‌زادگان با بیان اینکه در حال حاضر زمین مناسب برای دپوی زباله در منطقه نور و آمل زمین پاساکش خواهد بود، گفت: یا باید این زمینه تایید و یا زمین دیگری که مورد توافق بخش های مختلف باشد، تهیه شود.
از آن جلسه به بعد، دیگر خبری از وضعیت عمارت، زباله آمل و مسائلی از این دست نیست، آملی‌ها همچنین هم‌نشین زباله هستند و مسؤولان استانی نیز در پی نگاه های منطقه‌ای موجود سکوت کرده تا تنش خاتمه یابد.

نقش نماینده مردم آمل در بحران عمارت

خوب یا بد هرچه هست،  به نظر می‌رسد حرف آخر را درباره مرکز دفن زباله آمل، یوسفیان ملا خواهد زد. در آستانه انتخابات و قدرت تاثیرگذاری این نماینده مجلس، به نظر می‌رسد باید منتظر اقدامات این نماینده مجلس ماند اما نکته‌ای که وجود دارد این است که یوسفیان به هر اندازه به راه، آب و طرح هادی روستاها توجه دارد به مساله زباله توجه نکرده است و شاید دلیل آن، رقابت با اعضای شورای شهر بر سر انتخابات باشد.

یوسفیان‌ملا به دلیل اینکه اعضای شورای شهر هم در زمان انتخابات در رای شهری با وی هم رای هستند، کمتر به مسائل شهری توجه کرده است. توجه به روستاها و رای نهفته و با کیفیت آن در برابر رای سست و در معرض تغییر شهری شاید موجب شده است که شهر آمل نتواند در این زمینه به جایگاه مناسب خود  دست یابد.
یوسفیان‌ملا تنها در روز خبرنگار در جمع خبرنگاران آملی حاضر می‌شود و پاسخگوی تعداد اندکی سوالات بود که از قضا یکی از آنها مساله زباله و عمارت بود.

نماینده مردم آمل در این باره با اشاره به اینکه امروز سازمان بازرسی کل کشور و نیز وزارت کشور، پاساکش(گزینه مرکز دفن جدید و زباله سوز آمل) را به دلیل شرایط شیب تند آن و احتمالا رانش و ریزش رد کرده‌اند، گفت: در آن زمان و امروز تنها سایتی که می‌توان در آن مرکز دفن جدید و زباله‌سوز ایجاد کرد، پاساکش است، برای در اختیار گرفتن آن یک میلیارد تومان علی‌الحساب به حساب اوقاف واریز شده است اما این دو نهاد پاساکش را مناسب نمی‌دانند.

ما سایت منان در مرز آمل و نور را پیشنهاد دادیم، یک روز ربیع فلاح استاندار وقت به صورت شخصی نزد من در آمل آمد و گفت که درباره منان سخن نگویید، بزرگی از مسؤولان کشوری(اهل مازندران و بلده نور) گفته است که نباید در آن، مرکز زباله ایجاد شود؛ از منان بگذرید.
وی ادامه داد: حسین‌زادگان استاندار مازندران اما در روزهای نخست حضورش در استانداری گفت که من انجام می‌دهم اما به نظر می‌رسد وی نیز نتوانست این وفاق را ایجاد و بزرگان منطقه را به این کار راضی کند!(اشاره به جلسه ای که در بالا بیان شد) حالا با این شرایط به مسئولان استانی گفتیم در شرایط فعلی همین پاساکش وجود دارد و نمی‌شود مرکز دفن جدیدی پیدا کرد.

وزارت کشور این استدلال را پذیرفت و امروز برای تصویب مرکز پاساکش به عنوان مرکز دفن جدید زباله دیگر مانعی قرار نداده است.
به گفته یوسفیان‌ملا، امروز تایید پاساکش در انتظار تصمیم شورای تامین استان است.
سوای مساله زمین و سایت جدید دفن، مساله تکنولوژی در نظر گرفته شده برای مرکز زباله آمل، محل سرمایه‌گذاری و اعتبار مورد نیاز برای راه‌اندازی آن و تعیین تکلیف آن نیز در هاله از ابهام قرار دارد.

در حالی که با وجود شعارهای ارائه شده، نگاه به توسعه مازندران استانی است اما حل مسائل بزرگ استان مانند زباله به صورت شهرستانی صورت می گیرد، در آستانه انتخابات هر شهرستانی به پشتوانه نمایندگان آن منطقه برای مشکل خود چاره‌اندیشی می‌کند و استانداری نیز چاره‌ای جز تسلیم شدن ندارد. چگونه می‌توان امید داشت در روزهای نزدیک به انتخابات که همه مسائل مربوط به عمارت زباله، به یکباره حل شود. سهم آملی بی‌شک از توسعه استان، گره حل نشده عمارت زباله است.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

دو × یک =