کد خبر : 187408
تاریخ انتشار : دوشنبه 21 اکتبر 2019 - 13:00
-

آیا باید منتظر معجزه هزاره سوم دیگری بود؟

آیا باید منتظر معجزه هزاره سوم دیگری بود؟

به گزارش قائم آنلاین، مسعود سپهر، پژوهشگر جامعه‌شناسی سیاسی، در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت: «پوپولیسم، به پدیده‌ای فراگیر در همه کشورها تبدیل شده است. خاستگاه پوپولیسم در جوامع دو پدیده همزمان است؛ اول مشکلات و بحران‌ها و مسائل پیچیده اجتماعی که بخش عظیمی از جامعه را درگیر خود می‌کند و دوم ضعف احزاب سیاسی

به گزارش قائم آنلاین، مسعود سپهر، پژوهشگر جامعه‌شناسی سیاسی، در یادداشتی در روزنامه ایران نوشت: «پوپولیسم، به پدیده‌ای فراگیر در همه کشورها تبدیل شده است. خاستگاه پوپولیسم در جوامع دو پدیده همزمان است؛ اول مشکلات و بحران‌ها و مسائل پیچیده اجتماعی که بخش عظیمی از جامعه را درگیر خود می‌کند و دوم ضعف احزاب سیاسی و نهادهای مدنی و گروه‌های مرجع واجد صلاحیت که قادر به ارائه راه‌ حل منطقی برای آن مشکلات باشند یا در صورت ارائه راه‌حل عموم جامعه، پذیرنده و شنونده آن شود. در چنین موقعیتی رهبران فرصت‌طلب و مردم‌انگیز که بتوانند برای آن مشکلات پیچیده راه‌حل‌های ساده بر مبنای دوقطبی‌سازی ارائه کنند قادر به بسیج توده‌ای و سوارشدن بر امواج احساسات مردم هستند.

مثلاً اگر در کشوری، رکود و تورم شدید جامعه را درگیر کرده باشد، ارائه راه حل نیازمند ده‌ها تحقیق علمی و مقاله و کتاب و نمودار از سوی کارشناسان و جراحی‌های دردناک اجتماعی باشد، طبیعی است که مردم گرسنه و بیکار، طاقت شنیدن و توان فهمیدن و عمل کردن به آنها را ندارند. اگر کسی پیدا شود که با شور و حرارت و قیافه حق به جانب بگوید عامل آن، فلان گروه سرمایه‌دار زالوصفت نوکر فلان دشمن خارجی است و باید آنها را کشت میلیون‌ها نفر پیرو خواهد یافت.

کشور ما در حال حاضر با مشکلات عدیده‌ای دست به گریبان است و طبعاً آمادگی کامل دارد به دامان پوپولیسم از هر نوع آن پناه برد و متأسفانه بشدت از ضعف گروه‌های مرجع و اعتماد اجتماعی به نهادهای عمومی رنج می‌برد. در چنین شرایطی بستر ظهور معجزات قرن کاملاً مهیاست. برای بسیج توده‌ای و شورانگیزی عمومی، به حماسه و افسانه نیاز است. در این مرحله است که هر فرد و گروه که در فرهنگ عمومی جامعه متولی و راوی افسانه‌ها و حماسه‌های فراگیرتر باشد یا بشود، شانس بیشتری برای بسیج توده‌ای دارد. به عنوان مثال، در بخش اپوزیسیون نظام جمهوری اسلامی، با اندکی دقت در رسانه‌ها و پیام‌های آنها، ملاحظه می‌شود که پروژه پوپولیستی حماسه‌سازی از دوران رونق و شکوه و اقتدار و آزادی پهلوی و ایده‌آلیزه کردن گذشته شاهنشاهی مهمترین راهبرد آنها در جذب پوپولیستی بدنه اجتماعی است.»

در بخش پایانی این یادداشت آمده است: «نوعی خاص از نگاه به دین که همه چیز را در دوقطبی‌های بهشتی و دوزخی مؤمن و کافر، دوست و دشمن خلاصه و ساده‌سازی می‌کند، زمینه بهتری برای مردم‌انگیزی و یافتن پاسخ‌های ساده به مسائل پیچیده است. از همین رو است که وقتی بخش نوگرا و اصلاح‌طلب جامعه در هزارتوی عقلانیت و پلورالیسم و دموکراسی و ضرورت گفت‌وگو در پی راه‌حل‌های علمی و منطقی است، دوستان اصولگرا با آوردن نفت بر سر سفره مردم و انداختن همه گناهان به گردن دشمنان خارجی و نفوذی‌های داخلی آنها و فرار به جلو با چند نمایش می‌توانند بدنه اجتماعی را جذب کنند. این گونه است که تا یکی بیاید و نوشتن مار را به مردم بیاموزد نقش مار کشیده شده و مردم به دنبالش رفته‌اند.»

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

شانزده + 14 =