دولت روحانی مرتکب همان نقدهایی شده که جهانگیری علیه رقبا مطرح میکرد
به گزارش قائم آنلاین، بامداد ۲۴ آبانماه دولت دست به اقدامی زد که با گذشت نزدیک به ۱۰ روز هنوز تبعات آن در سطح کشور هویداست؛ گرانی یکشبه بنزین و سهمیهبندی آن که بهزعم اکثر کارشناسان اقدام درستی نبود و در راستای جراحی اقتصادی صورت نگرفته است. شاهد این موضوع که این اقدام به صورت
به گزارش قائم آنلاین، بامداد ۲۴ آبانماه دولت دست به اقدامی زد که با گذشت نزدیک به ۱۰ روز هنوز تبعات آن در سطح کشور هویداست؛ گرانی یکشبه بنزین و سهمیهبندی آن که بهزعم اکثر کارشناسان اقدام درستی نبود و در راستای جراحی اقتصادی صورت نگرفته است.
تلاشی از سوی دولت وجود دارد که به مردم القا کند این اقدام به نوعی اصلاح توزیع یارانه پنهان انرژی است. علی ربیعی در قامت سخنگوی دولت میگوید گرانی بنزین در راستای اجرای عدالت اجتماعی است و دولت میخواهد دهکهای پایین جامعه را حمایت کند. رسانههای همسو با دولت هم از تعبیر زیبای جراحی اقتصادی استفاده میکنند و اعتراضات صورت گرفته را هزینه جراحی مینامند.
نکته قابل توجه اینجاست که هیچ جراحی اقتصادیای صورت نگرفته، زیرا انتظار اولیه از یک جراحی یا اصلاح اقتصادی این است که به صورت نسبی نتایج درمانی حاصل شود. در روش فعلی با وجود خونریزی فراوان برای بیمار مورد نظر یعنی اقتصاد ایران، هنوز درمان رخ نداده است. باید توجه داشت که چند سال دیگر برای اصلاح قیمت بنزین دولت وقت مجبور خواهد بود بار دیگر قیمت بنزین را به شکلهای خلقالساعه دیگر افزایش دهد. این یعنی برای سومینبار باید هزینه تعدیل قیمت بنزین پرداخت شود. نخستینبار این هزینه در زمان سهمیهبندی بنزین در سال ۸۷ رخ داد و برای دومینبار در سال جاری همین موضوع با شدت بیشتری تکرار شد.
تمام این مباحث به معنای این است که با این روش هر چند سال یک بار باید شاهد اعتراضات مردمی، تعطیلی کشور و اتفاقات ناگوار برای تغییر قیمت بنزین باشیم، البته هزینه اصلی در بعد اقتصادی رخ میدهد، زمانی که سرمایهگذاران و آحاد مردم به یک ثبات روانی منسجم درباره قیمتها نرسند و هر روز شاهد شوکهای تورمی در انبار باروت حجم نقدینگی کشور باشند دیگر مجالی برای هیچ فعالیت اقتصادی وجود ندارد.
این رفتار سیاستگذار در صورت ادامهدار بودن میتواند نارضایتیهای عمومی را تبدیل به یک اپیدمی در ادبیات اقتصادی کشورمان کند که هر چه زودتر باید اصلاح شود. موضوع مهم دیگر ایناست که اساسا اصلاح قیمت حاملهای انرژی با اهداف کلان صورت میگیرد، این یعنی قیمت بنزین اصلاح میشود که در مصرف، تغییر رویه خودروسازان در تولید خودروهای پرمصرف و سیاستگذاری مدیران شهری برای تامین زیرساختهای حملونقل عمومی تاثیرگذار باشد؛ این اهداف محقق نمیشود مگر با یک روش هدفمند و منسجم و برنامه بلندمدت برای اقتصاد کشور، در غیر اینصورت اصلاح اقتصادی معنایی ندارد و صرفا تغییر یک رقم اسمی در اقتصاد است. در حال حاضر هیچ کدام از موارد مفهومی یک اصلاح اقتصادی محقق نشده است.
طبق این قانون باید قیمت تمام حاملهای انرژی و نه صرفا بنزین تا پایان سال ۹۴ به صورت پلکانی و معقولانه افزایش پیدا میکرد. تدبیریها نهتنها این قانون را اجرایی نکردند بلکه ابزار انجام این جراحی یعنی کارت سوخت را هم از بین بردند. باید پرسید چرا دولت که طرفدار عدالت در یارانه پنهان است، کارت سوخت را حذف کرد؟ اضافه بر این دولت در این ۶ سال هیچگاه یارانه ثروتمندان را هم حذف نکرد، اقدامی که مسلما باید در راستای عدالت صورت میگرفت و حتی مورد اهتمام نمایندگان مجلس شورای اسلامی و قانون بودجه چند سال اخیر نیز بوده است.
نکته دیگر زیادهخواهی شرکتهای دولتی از منابع طرح هدفمندی یارانهها بود که بیش از ۵۰ درصد درآمدهای طرح را میبلعیدند. بررسیها نشان میدهد دولت تنها به دلیل هزینههای سیاسی اقدامات لازم برای هدفمندی یارانهها از انجام تمام این موارد خودداری کرده است. شاید هم دلیل عدم اجرای این قانون لجبازی با دولت سابق و ناکام گذاشتن سیاستهای آن است میشود، از این رو میتوان نتیجه گرفت نهتنها این اقدام جراحی نبوده بلکه مجموع موارد ذکر شده و نیز اشتباه مهلک نحوه اجرای این طرح و بیخبری جامعه از آن، این موضوع را بهصورت استعارهای مطرح میکند که دکتر قبل از جراحی، خودش دچار مرگ مغزی شده بود.
برچسب ها :یارانه،جراحی،بنزین
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0