انتخابات مجلس یازدهم؛ سنگ بنای انتخابات تراز در گام دوم انقلاب
به گزارش قائم آنلاین، دهم آذر ۹۸، عملیات اجرایی انتخابات مجلس یازدهم، کلید خورد و فرایند سی و پنجمین انتخابات نظام جمهوری اسلامی آغاز شد. * انتخابات؛ عَلَم نظام جمهوری اسلامی ازنگاه رهبرمعظم انقلاب اسلامی، که پرچمدار حقیقی مردم سالاری دینی هستند، “جمهوری اسلامی” یک ترکیب حقیقی (نه انضمامی) از جمهوریت و اسلامیت است. به
به گزارش قائم آنلاین، دهم آذر ۹۸، عملیات اجرایی انتخابات مجلس یازدهم، کلید خورد و فرایند سی و پنجمین انتخابات نظام جمهوری اسلامی آغاز شد.
* انتخابات؛ عَلَم نظام جمهوری اسلامی
ازنگاه رهبرمعظم انقلاب اسلامی، که پرچمدار حقیقی مردم سالاری دینی هستند، “جمهوری اسلامی” یک ترکیب حقیقی (نه انضمامی) از جمهوریت و اسلامیت است. به تعبیری این گونه نیست که جمهوریت یک چیز باشد و اسلامیت چیز دیگری که به هم پیوند خورده باشند ؛ بلکه جمهوریت و مردم سالاری، جزء اسلامیت نظام و در ذات اسلامیت است. با این نگاه است که نظام جمهوری اسلامی، “حرف نو و جدید “در نظامهای مردم سالار، ارائه میدهد. ازاین رو مشارکت مردم در انتخابات پایه اصلی مردم سالاری است و این نظام متکی به آن است و چنانچه فرمودهاند: انتخابات شاخص و عَلَم جمهوری اسلامی است(۲۸/۳/۹۰)
جزو افتخارات نظام اسلامی است که؛ از اولین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی، مراجعه به رأی مردم، جزو اولین اصول موردنظر امام راحل قرارگرفت. و در این چهل سال، نه یک دوره تعطیل شد و نه یک روز(حتی در زیر بمباران و موشک باران) به تعویق افتاد.
* جمهوری اسلامی دارای بالاترین نصاب مشارکت مردمی
از روز دوازدهم فروردین ۱۳۵۸که تغییر نظام ازسلطنتی به جمهوری اسلامی فروردین با مشارکت بیش از ۹۸درصد مردم اعلام شد، تا امروز که انقلاب اسلامی وارد سال چهل و یکم تولد خود میشود، سی و چهار انتخابات برگزارشده و انتخابات آینده، سی و پنجمین انتخابات نظام اسلامی به شمار میرود. کمیت و کیفیت حضور مردم با رژیم منحوس پهلوی که اساساً با مردم ضدیت داشت قابل مقایسه نیست. این مقایسه از مشارکت، را باید با کشورهای مدعی دموکراسی در جهان انجام دادکه نشان میدهد نظام جمهوری اسلامی نه تنها در مقایسه با کشورهای منطقه که حتی در قیاس با کشورهایی چون: فرانسه و آلمان و آمریکا؛ از نصاب مشارکت بالاتری برخوردار است.
میانگین مشارکت ایرانیان در طول ۴۰سال گذشته، در انتخابات ریاست جمهوری ۷/۶۶؛ در انتخابات مجلس شورای اسلامی ۵/۶۰؛ در انتخابات خبرگان ۵۷ ؛ در انتخابات شوراها ۶۰؛ در سه دوره همهپرسی خبرگان قاتون اساسی و تدوین قانون اساسی و بازنگری آن، ۶۷؛ در رفراندوم جمهوری اسلامی ۲/۹۸ و میانگین کل انتخابات ۷/۶۷ درصد است که افتخاری بزرگ و غرور آمیز برای نظام اسلامی و مردم انقلابی ایران به شمار میرود. بدین لحاظ میتوانیم بگوییم، نظام اسلامی دارای “مشارکت معیار” در جهان است، برخلاف بسیاری از کشورهای مدعی مردم سالاری که اکنون دچار بحران مشارکت و نفوذ مردمی؛ هستند.
* انتخابات مجلس؛ جلوه ای از مردم سالاری اسلامی
انتخابات مجلس در ایران، در دوره رژیم منحوس پهلوی، تنها انتخاباتی بود که برگزار میشد. این انتخابات هم (جز در چهار دوره اول) کاملا فرمایشی و بر اساس فهرست انتخابی رضاخان ومحمد رضاانجام میشد. در ابتدای امر، دورههای مجلس دوساله بود و سپس به چهارسال افزایش یافت. از اینرو در دوران ۵۷ساله حکومت سیاه پهلوی، بیست و چهار دوره مجلس، برگزارشده است که اکثرقریب به تمام ادوار، مجلس نماد شاه سالاری و نمایندگان وکیل السلطنه بودهاند. در کارنامه این ادوار تصویب چندقرارداد استعماری ازجمله؛ کاپیتولاسیون به چشم میخورد.
انقلاب اسلامی اما؛ با تأسیس نظام اسلامی، ماهیت نمایندگی و پارلمان را تغییر داد و آن را تبدیل به نماد مردم سالاری کرد. ده دوره مجلس در نظام جمهوری اسلامی- با همه نقدها و ایرادها- موجب افتخار و بالندگی مردم ایران اسلامی است. میانگین مشارکت ۶۰درصدی مردم، گواه این ادعاست.
مجلس شورای اسلامی، مستظهر به رأی ملت است که نمایندگان آن، پس از طی مراحل مختلف نظارت و ارزیابی اولیه با رأی مستقیم مردم به مجلس آمده و طرحها ولوایحی را که مورد نیاز و مصلحت کشور است به تصویب رسانده و آن را به تأیید و امضای نهادِ ناظرِ بر مصوبات؛ شورای نگهبان میرسانند. البته در این ده دوره گذشته، مجالس ده گانه فراز و فرود فراوانی داشتهاند که جای بحث و بررسی آن، فرصت دیگری را میطلبد.
* انتخابات یازدهم؛ جشن چهل سالگی انتخابات مجلس و اولین انتخابات در گام دوم
انتخابات مجلس یازدهم چندویژگی خاص دارد که برخی ازآنها عبارتند از:
یک- از روزی که انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی در ۲۴ اسفند ۱۳۵۸برگزارشد. تا دوم اسفند ۹۸، تقریباً چهل سال میگذرد. انتخابات امسال به نوعی، جشن چهل سالگی انتخابات مجلس هم هست.
دو- این انتخابات، اولین انتخابات در چهله دوم انقلاب و پس از صدور بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است، که مشارکت فعال مردم، پیامهای زیادی را برای جهانیان داشته و میتواند تبدیل به برگزرینی از مردم سالاری دینی شود.
سه- شرایط حساس مقطع کنونی و نقشهها و توطئههای دشمنان در رو در رو قرار دادن مردم و حاکمیت از طریق تشدید فشار حداکثری روانی و رسانهای و اقتصادی و سیاسی، شرایطی مانند بمباران و موشک باران سال ۶۶ توسط رژیم صدام را تداعی میکند، با این تفاوت که؛ این بار این موشک باران، از نوع جنگ نرم و شناختی و ادراکی است و جهاد تبیینی و روشنگری بیش از هرزمان دیگر ضرورت دارد.
چهار- با توجه به شرایطی که در مجلس دهم داشتیم که آنچنان که بایسته و شایسته است انتظارات مردمی را برآورده نکرد؛ اکنون و در مجلس آینده، تمام تلاشها ؛ باید به سمت و سوی حاکمیت یک مجلس انقلابی باشد که از آرمانها و گفتمان انقلاب اسلامی و امامین انقلاب نمایندگی کند. مجلسی که آئینه انتظارات امام و امت انقلابی باشد. بدین جهت؛ این مجلس، حکم سنگ بنای اول در گام دوم و چله دوم را دارد و از حساسیت مضاعفی برخوردار است.
* ثبتنام در انتخابات مجلس و چند نکته ضروری
یکم – دهم آذر ماه؛ سالروز شهادت، نماینده تراز انقلابی؛ شهید آیتالله مدرس است که روز مجلس هم نامگذاری شده است. امام راحل رضوانالله علیه، بر این نکته تأکید داشتند که؛ سعی کنید نمایندهای مانند مرحوم مدرس را برای مجلس انتخاب کنید و بعد ادامه میدادند ؛ البته بعید است به این زودیها کسی مثل مرحوم مدرس پیدا شود. ( صحیفه امام ج۱۸ص ۲۷۶)
اگر چه انتخاب نمایندگانی مانند مدرس بسیار دشوار است، اما معرفی این شخصیت بزرگ به عنوان “نماد نمایندگی” حکایت از اهمیت نمایندگی مردم دارد. مهمترین خصائل شهید مدرس؛ دین شناسی و دین آشنایی عمیق، حریت و آزادگی، استقلال شخصیت و رأی، استعمار ستیزی و استکبار ستیزی، دشمنشناسی عمیق و شناخت نفوذیهای دشمن، سادهزیستی و مردم داری و زندگی با مردم و شهادت طلبی و وارستگی ازتعلقات دنیوی و عدم تغییر روحیه و زندگی در قبل و بعد از نمایندگی، بود. مردم ما باید دقت کنند؛ کسانی را که سهم بیشتری از این ویژگیها دارند، مورد توجه خوددقرار دهند.
دوم. در انتخابات مجلس به خاطر شرایط خاص خود که هزاران کاندیدا وارد عرصه مشارکت شود و مردم میتوانند از هر شهر و روستا و محله کاندیدایی را معرفی کنند، طبیعتاً باید شاهد افزایش درصد مشارکت مردمی باشد. چون مردم هر شهر از یک حوزه انتخابیه میتوانند، شاهد حضور یکی از داوطلبان همشهری یا هممحلی خود باشند؛ لکن همواره و در طول این ۴۰سال، میانگین مشارکت مردم در انتخابات مجلس(۶۰درصد) کمتر از ریاست جمهوری( ۶۷درصد) است. علت این کاهش مشارکت قابل بررسی است. شاید یکی از دلایل این است که حرکت از تکثر و تشتت گفتمانی به سوی ائتلاف و وحدت گفتمانی، شوق برانگیزتر و انگیزانندهتر است. از این رو وظیفه همه مجموعههای فعال در عرصه سیاسی و اجتماعی این است که به سمت وحدت گفتمانی در چارچوب گفتمان انقلاب اسلامی حرکت کنند تا میزان مشارکت بیشتری را رقم بزنند.
سوم. در حدود ۱۹۰ حوزه انتخابیه، مردم فقط یک نماینده را انتخاب میکنند. در اکثر قریب به اتفاق این حوزهها، وجهه اصلی رقابتها بیش از آن که جناحی و سیاسی باشد، اجتماعی و قومی است. به عبارت دیگر، رقابت سیاسی و جناحی اکثراً به رقابت شهری، قومی و قبیلگی تبدیل میشود و تعصبات نادرست، قومی و قبلیگی حاکم میگردد.
چهارم- وکالت و نمایندگی و منصب، امانتی است که ادای حق آن؛ بسیار سخت و دشوار است. بیش از توجه به هر توصیه و مشورت ازسوی اطرافیان و همشهریها و دوستان؛ به ندای تکلیف الهی خود توجه کنند و با دقت و وسواس وارد این میدان شوند.
پنجم- طبیعی است از روز ثبت نام در دهم آذر تا روز اعلام نتایج در ۲۳بهمن ماه؛ هیاتهای اجرایی و مراجع چهارگانه تأیید صلاحیت ( خصوصاً قوه قضائیه و وزارت اطلاعات)؛ به ویژه هیاتهای نظارت شهرستان و استان و مرکز و شورای محترم نگهبان، تحت انواع و اقسام فشارها و جوسازیها وشبهه افکنیها خواهند بود. لازم است با قدرت و قوت، بدون در نظر گرفتن ملاحظات جناحی و گروهی، وظیفه مقدس خود را در بررسی صلاحیت داوطلبان، انجام دهند.
* جمع بندی:
انتخابات شاخص مردم سالاری دینی و عَلم مردمی بودن نظام است. مشارکت بالا و معیار در کلیه انتخابات سی وچهارگانه در چهل سال گذشته، از افتخارات نظام اسلامی است. انتخابات مجلس یازدهم، جشن چهل سالگی انتخابات مجلس و اولین انتخابات درگام دوم انقلاب اسلامی است که از اهمیت ویژه ای برخوردار میباشد. مجموعهی شرایط زمانی و موقعیت نظام اسلامی که در چهل سالگی در اوج اقتدار منطقه ای و داخلی است، انتخابات دوم اسفند ماه را از حساسیت خاصی برخوردار کرده است. لذا دقت و حساسیت داوطلبان نمایندگی برای ورود در این عرصه خطیر، قانونگرایی و عمل به مُرّ قانون توسط عوامل اجرایی و نظارت، به ویژه شورای محترم نگهبان؛ میتواند انتخاباتی نمونه و مجلس تراز انقلاب اسلامی را رقم بزند. این انتخابات و مجلس، در حکم سنگ بنای انتخابات آینده و مجالس آینده در چله دوم انقلاب اسلامی و حتی تاثیرگذار در انتخابات ریاست جمهوری و دیگر انتخابات است.
برچسب ها :داوطلب،مجلس ، انقلاب
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0