باید گریست بر مظلومیت جنگل و جنگلبان/پیکار با فوران شعلهها در دل تاریکی
۶۰ قرقبان با شرایط سنی مختلف از حدود ۹۰۰ هزار هکتار جنگل در کهگیلویه وبویراحمد صیانت و حفاظت میکنند در حالی طبق نرم جهانی نیاز به ۱۰۰ قربان دیگر وجود دارد ولی بعد از سالها هنوز گوش هیچ مسئولی به مشکلات جنگلهای این استان بدهکار نیست و هر روز شاهد نابودی عرصههای جنگلی و مرتعی این منطقه در سایه بیتوجهی مسئولان و متولیان امر هستیم.
قرقبانانی که در برخی مواقع تا ۸ ماه حقوق و مزایا دریافت نمیکنند با دست خالی و با ابزاری بنام شاخه درختان به جنگ نابرابر با فوران آتش درختان بلوط میروند و گاه گاهی نیز تا یک قدمی مرگ پیش میروند.
رسانهها از نبود بالگرد برای مهار آتش سوزی جنگلهای استان گلایه میکنند در حالی قرقبانان به نداشتن امکانات اولیه از جمله ابزار اطفاء حریق و نبود خودروی کمکدار برای مقابله با آتش سوزی مینالند.
قرقبانانی که بعد از ساعتها عملیات برای مهار آتش سوزی در شیب تند و در کنار خاکسترهای آتش و عقربها خوابیدهاند و به حالت اغما فرو رفتهاند حتی از تشنگی در هنگام مهار آتش سوزی میگویند و معتقدند غریبتر از خودشان، جنگلهای بلوط این خطه از زاگرس است.
بالگردی که دردسر شد
سال گذشته رسانهها به نقل از مسئولان و متولیات امر از اختصاص یک فروند بالگرد برای مهار آتش سوزی جنگلهای استان کهگیلویه و بویراحمد خبر دادند خبری که هیچ وقت از تاثیرگذاریش خبری نشد.
جالب ترین سکانس قصه پر غصه آتش سوزی جنگلهای کهگیلویه و بویراحمد جایی بوده که بالگرد اختصاص یافته برای مهار آتش سوزی جنگلهای این استان باید بعد از مکاتبه سازمان جنگلها با استان فارس از شیراز بلند میشد تا به داد بلوطهای ایستاده در آتش برسد ولی به دلیل اینکه بالگرد مسافرتی بوده و هیچ نسبتی با بالگردهای عملیاتی اطفاء حریق ندارد خود دردی بود بر دردها کهنه شده بر تن نحیف زاگرس.
بالگردی که محدودیت پرواز دارد و نمیتواند در مکانهای دارای شیب فرود آید دردی را از درهای جنگلهای زاگرس دوا نمیکند و این ضرب المثل لری را در ذهن متبادر میکند ” من که نداشتم کاش تو را هم نداشتم”.
“آتشبر” در مناطق جنگلی کهگیلویه و بویراحمد ایجاد میشود
مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد گفت: با توجه به فصل گرما و احتمال هرگونه آتش سوزی در مناطق جنگلی و مراتع این استان، آتشبر در مناطق حساس ایجاد میشود.
عزتالله بهشتیفرد اظهار داشت: جنگلهای استان کهگیلویه وبویراحمد نیاز به آتشبر به عنوان راه دسترسی برای اطفاء حریق دارند و در این زمینه پیش بینیهای لازم انجام شده است.
وی با بیان اینکه این استان ۲۰ درصد جنگلهای حوزه زاگرس را دارد عنوان کرد: جنگلهای استان با کمبود آتشبر مواجه بوده و در صورت تامین اعتبار این آتشبرها در مناطق دارای جنگلهای انبوه و حساس به آتش سوزی ایجاد میشود.
بهشتیفرد خواستار حضور دیدهبانها در مناطق بحرانی شد و افزود: نظارت یگان حفاظت بر عملکرد دیده بانها جزو ضروریات بوده و در این زمینه هیچ گونه کمکاری پذیرفتنی نیست.
مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: هماهنگی با شوراها اسلامی و دهیاران روستاها وهمکاری آنها وشناسای افراد با نفوذ و متعهد در مناطق مختلف جهت همکاری و کمک در مواقع آتش سوزی جزو برنامههای در دستور این اداره کل است.
عامل انسانی دلیل عمده آتشسوزیها
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه سال گذشته در ۷۵ فقره آتشسوزی در جنگلهای استان، یک هزار و ۲۹۶ هکتار از جنگلها و مراتع استان در آتش سوخت، گفت: دلایل عمده این آتشسوزیها شکارچیان، طبیعتگردان و کشاورزان هستند.
عزتالله بهشتیفرد با طرح این مسأله تکراری که این نهاد با کمبود نیروی انسانی در راستای حفاظت از جنگلها و مراتع روبرو است، افزود: به دلیل سختگذر بودن، شیبهای تند کوهها و مسافت طولانی تا محل وقوع آتشسوزی، کار اطفای حریق به سختی انجام میشود.
وی با بیان اینکه استان کهگیلویه وبویراحمد ۲۰ درصد جنگلهای حوزه زاگرس را دارد، گفت: جنگلهای این استان به آتشبر به عنوان راه دسترسی برای اطفاء حریق نیاز دارند و در این زمینه پیشبینیهای لازم انجام شده است.
کهگیلویه و بویراحمد با داشتن ۲۰ درصد جنگلهای حوزه زاگرس از گذشته تاکنون دارای یک پوشش جنگلی مناسب بوده ولی متاسفانه سالانه به دلیل اقلیم، سختگذر بودن و تعرضهایی که به عرصههای منابع طبیعی در فصل پائیز موقع کاشت ودر بهار بوته کنی گیاهان و تابستان به لحاظ پوشش جنگلی وآتش سوزیها در سایه بی مهری مسئولان و متولیان امر رو به سوی نابودی میرود.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0