انتخاب روغن موتور مناسب خودرو
به گزارش قائم آنلاین، بنابراعلام پترو تجارت گستر آرین، در ابتدا روغن موتور تنها برای روانکاری قطعات متحرک موتور مورد استفاده قرار میگرفت، اما با مشاهدهی ایجاد آسیبهایی مانند زنگزدگی، خوردگی و رسوبگرفتگی قطعات موتور، متخصصان به فکر تولید روانکارهایی با قابلیتهای بیشتر افتادند که در ادامه این قابلیتها را بیان خواهیم کرد. انتخاب روغن
به گزارش قائم آنلاین، بنابراعلام پترو تجارت گستر آرین، در ابتدا روغن موتور تنها برای روانکاری قطعات متحرک موتور مورد استفاده قرار میگرفت، اما با مشاهدهی ایجاد آسیبهایی مانند زنگزدگی، خوردگی و رسوبگرفتگی قطعات موتور، متخصصان به فکر تولید روانکارهایی با قابلیتهای بیشتر افتادند که در ادامه این قابلیتها را بیان خواهیم کرد.
انتخاب روغن موتور مناسب
هر چند با توجه به افزایش ناگهانی قیمت روغن اتومبیل از سال گذشته تاکنون این جیب برخی از رانندگان است که پاسخ مناسب را انتخاب می کند، ولی امروز با توجه به اهمیت کیفیت روغن موتور بر آن شدیم برای پرسش های مشترک ذهن بیشتر رانندگان، پاسخی مناسب و البته اقتصادی بدهیم، بنابراین خواندن این مطلب را به شما که قصد تعویض روغن موتور اتومبیل خودتان را دارید، توصیه می کنیم.
گرانروی
گرانروی یا ویسکوزیته یکی از مهمترین شاخصهها در انتخاب روغن موتور مناسب به شمار میرود. گرانروی را میتوان مقاومت سیال در برابر حرکت تعریف کرد.
برای درک بهتر این مفهوم از مثال آب و عسل استفاده میکنیم. آب سیالی است که به راحتی جاری میشود، در حالی که عسل به سختی جاری شده و حرکت میکند؛ ازاینرو عسل نسبت به آب از گرانروی بیشتری برخوردار است و میتوان گفت که عسل ویسکوزیته بیشتری دارد.
به طور کلی میتوان گفت گرانروی مایعات با دما رابطهی عکس داشته و هرچه دما بالاتر رود میزان گرانروی کاهش مییابد و در اصطلاح مایع شلتر میشود. این اصلی است که در انتخاب یک روغن موتور باید به شکلی جدی مورد توجه قرار گیرد. با استارت خوردن خودرو قطعات موتور شروع به حرکت میکنند و در این هنگام است که روغن باید به سرعت کار روانکاری را آغاز کند.
اما در صورتی که روغن در اثر دمای پایین محیط، دچار افزایش گرانروی شود نمیتواند به سرعت حرکت کرده و قطعات متحرک را روانکاری کند؛ از سویی دیگر دمای بالای محیط نیز موجب کاهش گرانروی شده و عملکرد روغن را با مشکل روبهرو میکند و روغن نمیتواند به خوبی قطعات را پوشش دهد.
برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی که در هنگام روشن شدن خودرو روی میدهد، میزان ویسکوزیته روغن را روی بسته درج میکنند. شرایط درج این عدد به دو شکل کلی انجام میشود که در زیر آمده است و دانستن آن خالی از لطف نیست و کمک زیادی به انتخاب روغن موتور مناسب خواهد کرد.
استاندارد API
کلمهی (API) مخفف عبارت (American Petroleum Institute) بوده و به معنی موسسهی نفت امریکا است. این نام به نوعی تبدیل به استاندارد و تعیینکنندهی سطح کیفی روغنهای موتور شده است.
برای موتورهای بنزینی و دیزلی API دارای نمادی منحصربهفرد است. برای موتورهای بنزینی از حرف S و برای موتورهای دیزلی از حرف C استفاده میشود؛ بنابراین اگر روغن موتور بنزینی باشد به شکل API S شروع میشود و روغن موتور دیزلی با عبارت API C آغاز میگردند.
در این استاندارد برای روغن موتورهای بنزینی پس از حرف S یکی از حروف A تا N میآید و برای روغن موتورهای دیزلی پس از حرف C یکی از حروف A تا J درج میشود.
در این طبقهبندی هر چه به سمت حرف A میرویم از سطح کیفیت روغن کاسته میشود و حرکت به سمت حروف N و J نشانگر افزایش سطح کیفیت است؛ ازاینرو یک روغن موتور بنزینی با مشخصه API SN از بالاترین کیفیت و با مشخصه API SA از پایینترین سطح کیفی برخوردار است.
این طبقهبندی برای روغن موتورهای دیزلی نیز از API CA که دارای پایینترین سطح کیفی است آغاز شده و به API CJ که از بیشترین میزان سطح کیفی برخوردار است ختم میشود.
ناگفته نماند که برای موتورهای دیزلی دو زمانه و چهار زمانه از اعداد ۲ و ۴ در مقابل آخرین حرف استفاده میشود. برای نمونه روغنی با مشخصه API CJ-4 برای خودروهایی با موتور دیزلی چهارزمانه تولید شده و به دلیل داشتن حرف J از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است.
استاندارد SAE
استاندار (SAE) مخفف عبارت (Society Of Automotive Engineers) است که به معنی انجمن مهندسین خودرو است. این استاندارد از اعدادی بین ۰ تا ۶۰ تشکیل شده و در برخی مواقع حرف W نیز در آن دیده میشود. استاندارد SAE به نوعی تعیینکنندهی ویسکوزیتهی روغن موتور است.
عدد ۰ در این استاندارد نشاندهندهی کمترین میزان گرانروی بوده و نمایانگر روغنی است که به راحتی جاری میشود. در عوض با حرکت به سمت عدد ۶۰ میزان گرانروی افزایش میباید و SAE 60 نشانگر روغنی با گرانروی بسیار بالا است که یعنی سخت جاری میشود.
استفاده از حرف W در این استاندارد نیز برای نشان دادن حداقل میزان گرانروی در سرمای زمستان است که از کلمهی Winter میآید.
نکاتی در مورد انتخاب روغن موتور مناسب
هیچگاه نباید از ترکیب چند روغن موتور با یکدیگر استفاده کرد.
پس از روشن کردن خودرو، بلافاصله حرکت نکنید و زمانی ۲۰ ثانیهای برای روانکاری روغن (همان گرم شدن خودرو) در نظر بگیرید.
بهتر است از افزودنیها برای روغن موتور استفاده نکنید، مگر اینکه از سازگاری کامل آن با روغن موتور اطمینان حاصل کنید.
هرگز از روغنی که بیش از سه سال از تاریخ تولید آن میگذرد استفاده نکنید.
در صورتی که روغن موتور سیاه نشود نشانهی مرغوبیت آن نیست، بلکه عدم قابلیت آن در جذب ذرات و آلودگیها را نشان میدهد و بهتر است عوض شود.
نوع روغن موتور (معدنی، سنتتیک، نیمه سنتتیک) را باید با توجه به دفترچهی راهنمای خودرو یا برچسب محفظهی موتور انتخاب نمود.
در انتخاب روغن موتور باید شرایط آبوهوایی را حتما مد نظر قرار داد.
برچسب ها :روغن موتور، نفت،بنزین
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0