کد خبر : 256636
تاریخ انتشار : چهارشنبه 24 مارس 2021 - 8:10
-

نقش برجسته محققان “زن” در مبارزه با کووید-۱۹

نقش برجسته محققان “زن” در مبارزه با کووید-۱۹

یک سال و چند ماه از زمانی که سازمان جهانی بهداشت “کووید-۱۹” را به عنوان یک بیماری همه گیر اعلام کرد، می‌گذرد و از آن زمان تاکنون تمام افراد جهان تاثیر مخرب این بیماری بر بخش‌های مختلف جامعه را احساس کرده‌اند اما در این میان پزشکان و به طور کل کادر درمان به طور شبانه روزی در تلاش بودند و هستند و روزهای سختی را سپری می‌کنند. از سوی دیگر دانشمندان سراسر جهان نیز در این مدت تمام حواس خود را بر روی توسعه واکسن متمرکز کردند.

به گزارش عصرقائم، در میان تمام دانشمندان و محققانی که طی این مدت نقش چشمگیری در مبارزه با بیماری کرونا داشتند زنان بسیاری بودند که در بخش‌های مختلف مشغول تلاش و توسعه درمان‌ها و ابزارهای نوین برای مبارزه با این بیماری خطرناک بودند که ما در این خبر به معرفی برخی از آنها می‌پردازیم.

اوزلم تورچی

” اوزلم تورچی”(lemzlem Türeci) بنیانگذار شرکت بیوتکنولوژی “بایو ان تک”، نه تنها یک دانشمند بلکه یک پزشک و یک کارآفرین است. در سال ۲۰۲۰، شرکت وی اولین واکسن تایید شده مبتنی بر آر.ان.ای علیه کووید-۱۹ را تولید کرد و انتشار اخبار آن باعث خوشحالی افراد بسیاری در جهان شد. در حال حاضر بیش از ۱۳۰۰ نفر از بیش از ۶۰ کشور در شرکت بایو ان تک کار می‌کنند و بیش از نیمی از آنها زن هستند. اوزلم تورچی رئیس انجمن ایمنی درمانی سرطان(CIMT) و مدرس دانشگاه یوهانس گوتنبرگ نیز است. تورچی یکی از افراد نامی پیشگام در ایمونوتراپی سرطان محسوب می‌شود. تورچی می‌گوید که محققان باید روی مسائل و مشکلاتی که می‌خواهند آنها را تغییر دهند یا حل کنند، متمرکز شوند و بیشتر فکر کنند و رویاهای بزرگ داشته باشند.

کاتالین کاریکو

برای توسعه واکسن کووید-۱۹ آزمایشات بسیاری انجام است و یکی از مهمترین تحقیقات انجام شده مربوط به “کاتالین کاریکو”(Katalin Karikó) زیست شیمی دان مجارستانی است. وی در این مدت بر توسعه درمانی مبتنی بر آران‌ای پیام‌رسان متمرکز بوده است. با این حال گرچه ایده وی مبنی بر اینکه آران‌ای پیام‌رسان می‌تواند برای مقابله با بیماری استفاده شود، بسیار صحیح بود اما وی بودجه‌ای برای انجام تحقیقات در این باره دریافت نکرد. او پس از اینکه چندین بار برای اعطای کمک هزینه درخواست کرد و درخواستش رد شد، تنزل رتبه یافت. با این وجود، او همچنان پافشاری کرد. سرانجام کاریکو و همکار سابقش “درو ویسمن”(Drew Weissman) با کمک استفاده از آران‌ای پیام‌رسان مصنوعی، روشی را برای مبارزه با بیماری ایجاد کردند. کشف آنها اکنون اساس و پایه کنونی واکسن کووید-۱۹ است.

آنیکا چبرولو

در حالی که بزرگترین شرکت‌های دارویی جهان برای توسعه واکسن کووید-۱۹ به رقابت با یکدیگر می‌پرداختند، یک زن دانشمند جوان آمریکایی-هندی کشف کرد که توانایی ارائه درمانی نوین برای ویروس کرونا جدید را دارد.”آنیکا چبرولو”(Anika Chebrolu) ۱۴ ساله هنگامی که در کلاس هشتم بود در اتاق خود پروژه علمی خود را آغاز کرده بود و در ابتدا به دنبال یافتن درمانی برای ویروس آنفلوانزا بود و طی این مدت او به مطالعه و تحقیق درباره تمام بیماری‌های همه گیری که در طول تاریخ در جهان شیوع پیدا کرده بودند، پرداختند. همزمان با شیوع کووید-۱۹ در جهان، آنیکا با کمک مربی خود فعالیت علمی را آغاز کرد تا ویروسی را که باعث کووید-۱۹ می شود را مورد هدف قرار دهد. وی یک مولکول خاص را شناسایی کرد که می‌تواند به طور انتخابی به پروتئین میخ مانند کروناویروس سندرم حاد تنفسی ۲ متصل شود و به طور بالقوه ویروس جدید کرونا را مهار کند. در اکتبر سال ۲۰۲۰ ، آنیکا برنده چالش M Young Scientist ۳ شد.

رامیدا جنی جنگپیسال

در تایلند، “رامیدا جنی جنگپیسال”(Ramida “Jennie” Juengpaisal) ۲۴ ساله تلاش کرد تا یک ردیاب ملی کووید-۱۹ ایجاد کند. این ردیاب تمام اطلاعات موجود در مورد ویروس را جمع آوری می‌کند و به جلوگیری از گسترش اطلاعات نادرست درباره کووید-۱۹ کمک می‌کند. “کووید ترکر”(COVID Tracker) توسط رامیدا توسعه یافته و او طی آن به جمع آوری اطلاعات مشترک درباره شیوع و روش‌های ضدعفونی کردن و همچنین اطلاعات مهم در مورد هزینه و مکان‌هایی که آزمایش کووید-۱۹ را انجام می‌دهند، می‌پردازد. جنی در این باره گفت: مدت طولانی بود که در تحقیقات حوزه‌های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات، جنسیتی برخورد می‌شد و کمتر از دانش زنان استفاده می‌کردند و به آنها توجه نمی‌کردند. بسیاری از زنان در حوزه‌های فناوری مشغول به کار هستند اما آنها بسترهای لازم برای نشان دادن توانایی‌های خود را ندارند.

سارا گیلبرت

پروفسور “سارا گیلبرت” (Sarah Gilbert) محققی است که توانست واکسن کروناویروس “دانشگاه آکسفورد” که چندی پیش موثر بودن آن در جلوگیری از بیماری کووید-۱۹ اعلام شد را طراحی کند. در سال ۲۰۱۴، او اولین آزمایش واکسن ابولا را رهبری کرد و هنگامی که ویروس مرس – سندرم تنفسی خاورمیانه – شیوع پیدا کرد، وی به عربستان سعودی سفر کرد تا سعی کند واکسن این نوع ویروس کرونا را تولید کند. آزمایش دوم این واکسن تازه و در اوایل سال ۲۰۲۰ آغاز شده بود که بیماری کووید-۱۹ در چین شیوع پیدا کرد. پروفسور گیلبرت به سرعت متوجه شد که شاید بتواند از همین روش برای توسعه واکسن کووید-۱۹ نیز استفاده کند. ساخت واکسنی که در آزمایشگاه علیه کووید-۱۹ موثر بود، چند هفته طول کشید. سپس با گسترش مراحل آزمایش، اولین گروه از واکسن توسعه یافته در اوایل آوریل تولید شد. با این حال پروفسور گیلبرت این فرایندها را به عنوان یک سری گام‌های کوچک توصیف کرد و آنها از نظر او دستیابی به موفقیتی بزرگ محسوب نمی‌شدند.

کیزمکیا کوربت

شرکت بیوتکنولوژی آمریکایی “مُدرنا” (Moderna) از شرکت هایی بود که با شیوع ویروس کرونا در جهان شروع به توسعه واکسن برای مبارزه با این بیماری کرد. در ابتدا محققان مُدرنا فقط به دنبال راهی سریع برای برنامه ریزی مجدد سلول‌های بزرگسال و تبدیل آنها به سلول‌های بنیادی بودند اما آنها خیلی زود فهمیدند که چیزی بزرگتر در دست دارند و آن قدرت برنامه ریزی سیستم مولکولی سلول‌ها است. دانشمندان نوعی “کتابخانه” با مجموعه‌ای از “پردازش امور کاربردی کدگذاری شده”(coded functional implementations) ایجاد کردند که این موضوع به آنها امکان نوشتن و طراحی برنامه‌های کوچک ژنومی(آر ان ای پیام رسان مصنوعی) را به راحتی و به سرعت می‌داد. برای انجام این کار آنها ابتدا باید چگونگی خواندن و سنتز پروتئین‌ها توسط ریبوزوم‌ها و همچنین یادگیری زبان ماشین آران‌ای پیام‌رسان را می‌فهمدیدند و سپس باید راهی پیدا می‌کردند تا دستورالعمل‌های موردنظر خود را نوشته و آن را در آر.ان.ای مصنوعی جمع آوری می‌کردند. این کار بزرگترین راز موفقیت آنها در ساخت واکسن ویروس کرونا بود. شخصی که در توسعه این واکسن نقش مهمی ایفا کرد دکتر “کیزمکیا کوربت”(Kizzmekia Corbett) یکی از دانشمندان برجسته تحقیق واکسن است. کوربت به طراحی واکسن مدرنا کمک کرد. در فوریه ۲۰۲۱، نام کوربت در فهرست مخترعان “Time۱۰۰ Next” مجله تایم قرار گرفت. دکتر آنتونی اس. پزشک و دانشمند آمریکایی درباره وی گفت: کیزی یک دانشمند آمریکایی آفریقایی تبار است که نقش مهمی در توسعه واکسن کووید-۱۹ داشته است. کوربت در تولید واکسن آران‌ای پیام‌رسان مدرنا و آنتی بادی مونوکلونال شرکت داروسازی “ایلای لی‌لی اند کامپنی”(Eli Lilly and Company) نقش مهمی داشته است.

شخص دیگری که در توزیع این واکسن نقش مهمی داشت همیلتون بنت(Hamilton Bennett) بود. فایزر اولین و مدرنا دومین واکسن مبتنی بر آر او ای پیام رسان است که تاییدیه سازمان غذا و دارو (آمریکا) را دریافت کرده است. همیلتون بنت با بیش از ۱۰ سال سابقه تحقیق، دارای مدرک تحصیلی در رشته بهداشت محیط و میکروب شناسی از دانشگاه واشنگتن است. وی همچنین دارنده گواهی اپیدمیولوژی از دانشکده بهداشت و پزشکی گرمسیری لندن است. همیلتون بنت مدیر ارشد دسترسی به واکسن و مشارکت شرکت مُدرنا در گفتگو با ای بی سی نیوز در پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث شد که محققان این شرکت تولید واکسن کووید-۱۹ را از اوایل ژانویه ۲۰۲۰ آغاز کنند، گفت: ما معتقدیم که پلتفرم ما تغییری ایجاد خواهد کرد و ما معتقدیم که به طور منحصر به فردی می‌توانیم با این پاندمی مبارزه کنیم. وی در ادمه افزود: شرکت “مُدرنا” واکسن کرونا را ۲ روزه طراحی کرده است.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

8 + سه =