چهرههای ماندگار، ۱۱ سال در تعلیق!
پروژه «چهرههای ماندگار»، حدود یک دهه قبل از برگزاری همایش و با برنامههایی که توسط صدا و سیما و به اهتمام دکتر محمود اسعدی، ساخته میشد، کلید خورد
به گزارش عصرقائم، روزنامه «خراسان» نوشت: برگزاری مراسم یادبود و تجلیل از بزرگان علمی و فرهنگی کشور، چند فایده مهم و اساسی دارد؛ اولاً صاحبان اندیشه و هنر مطمئن میشوند که خدماتشان از چشم جامعه پنهان نماندهاست و مردم قدردان زحمات آنها هستند؛ ثانیاً، معرفی این اندیشمندان و هنرمندان، باعث ایجاد الگو در جامعه میشود؛ موضوعی که بهویژه در روزگار ما، پرداختن به آن ضروری است و بیش از هر زمان دیگری در تاریخمان، به الگوهای علمی و هنری نیازمندیم، ثالثاً، نخبگانی که هنوز در سطح مفاخر علمی و هنری کشور قرار نگرفتهاند، رغبت بیشتری برای ماندن در کشور و تداوم کارها و فعالیتهای خود پیدا میکنند و با این روش، میتوان بخشی از فرایند مقابله با پدیده فرار مغزها را سامان داد و رابعاً، تجلیل از مفاخر علمی و فرهنگی، نوعی پاسداری از دستاوردهایی است که توسط فرزندان این مرز و بوم به دست آمده؛ دستاوردهایی که مایه فخر و مباهات ما و آیندگانمان خواهد بود. افزون بر مواردی که برشمردیم، ارج نهادن بر جایگاه مفاخر علمی و فرهنگی، ریشه در تاریخ و فرهنگ ایرانی اسلامی دارد، ارزشی است برخاسته از نوع نگاه پدران ما به این مقوله مهم و تأثیرگذار.
همایشی که یک آغاز خوب بود
با توجه به این مسئله و لزوم حفاظت و پاسداری از یاد و خاطره مفاخر کشورمان، در سال ۱۳۸۰ پروژهای با نام «چهرههای ماندگار» کلید خورد که بین سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۹، موفق به برگزاری هشت همایش تجلیل از مفاخر علمی و فرهنگی کشور شد؛ طی این همایشها، ۲۳۸ نفر از پیشکسوتان و نخبگان عرصههای مختلف علم و فرهنگ، مورد تجلیل قرار گرفتند؛ اتفاقی که با همکاری فرهنگستانهای چهارگانه ایران(زبان و ادبفارسی، علوم، علوم پزشکی و هنر)، دانشگاههای تهران و صنعتی شریف، انجمن حکمت و فلسفه و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران رقم خورد و برکات و تأثیرات مثبت فراوانی برای جامعه علمی و هنری کشور و همچنین، اقشار مختلف مردم ایران داشت. با این حال، نباید از یاد ببریم که پروژه «چهرههای ماندگار»، حدود یک دهه قبل از برگزاری همایش و با برنامههایی که توسط صدا و سیما و به اهتمام دکتر محمود اسعدی، ساخته میشد، کلید خورد؛ از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۸۰، بیش از ۱۵۰ برنامه مختلف، برای معرفی مفاخر علمی و فرهنگی ساخته و به این ترتیب، مطالبه برگزاری چنین همایشی در میان اقشار تحصیلکرده و فرهنگدوستان ایران، نهادینه شد. پس از آن بود که همایشهای «چهرههای ماندگار» را، ابتدا به صورت سالانه و از ۱۳۸۵ به بعد، به صورت هر دو سال یکبار برگزار کردند. اما در سال ۱۳۸۹ و پس از برگزاری آخرین همایش و در حالی که به گفته دکتر اسعدی در مصاحبهای با ایکنا (خرداد ۱۳۹۸)، هنوز ۱۰۰ رشته مختلف و مفاخر مربوط به آن، مورد تقدیر قرار نگرفتهبودند، ناگهان همه چیز از حرکت ایستاد؛ فتیله این مراسم مهم را پایین کشیدند و از آن به بعد، تقدیرهایی از این دست به مراسمهای کوچک و پراکنده محدود شد. دکتر اسعدی در ابتدای دهه ۱۳۹۰، مجلهای را برای معرفی چهرههای ماندگار، با همین عنوان منتشر کرد؛ باز هم برنامههای تلویزیونی ساخته شد، موزه مفاخر را افتتاح کردند و نشستهای علمی و فرهنگی در دستور کار ستاد «چهرههای ماندگار» قرار گرفت؛ اما هیچکدام نتوانست جای آن همایشها را بگیرد. با بررسی آرشیوهای خبری، چند مصاحبه از دکتر اسعدی درباره همایش چهرههای ماندگار یافتم، اما پاسخ به این پرسشها که چرا همایش متوقف شد و چشمانداز آینده درباره از سرگیریاش چگونه است، در آنها نبود؛ به همین دلیل، سعی کردم با خود او تماس بگیرم و خوشبختانه، زمینه این گفتوگوی کوتاه میسر شد.
ما تعطیل نیستیم
دکتر محمود اسعدی، طراح و اجراکننده پروژه «چهرههای ماندگار»، با عبارت «متوقف شدن» برای این پروژه موافق نیست. او میگوید: «پروژه چهرههای ماندگار، الان تعطیل یا حتی متوقف نیست؛ دفتر ما همچنان فعال است. در واقع به دلایلی، ادامه کار ما در زمینه برپایی همایش، با وقفه روبهرو شده؛ وگرنه ما در این سالها به کار ادامه دادیم. موزهای را هم در مجموعه فرهنگی سعدآباد برای چهرههای ماندگار ایجاد کردیم که البته، دولت قبلی به بهانه تعمیر مجموعه آن را بست و حالا هم به وضع بدی افتاده است و امیدواریم آقای ضرغامی، وزیر فعلی میراث فرهنگی و گردشگری که از همان ابتدا و در دوران تصدی ریاست رسانه ملی، پشتیبان پروژه بود و به توقف آن اعتراض میکرد، برای بازگشایی موزه و ادامه فعالیت ما تمهیداتی را بیندیشد.»
اسعدی با ناراحتی درباره بستهشدن موزه صحبت میکند و میافزاید: «بعد از وقفه در برگزاری همایش، این موزه خیلی مؤثر عمل میکرد. البته تأثیر آن به اندازه همایش نبود، ولی خب، ما طی هفت،هشت سال، در محل موزه نشستهای علمی و تخصصی برگزار کردیم و کوشیدیم مفاخر را به علاقهمندان معرفی کنیم. استادانی مثل آقای دکتر دینانی به محل موزه تشریف میآوردند و سخنرانی میکردند.»
از طراح پروژه، دلیل تعطیلی آن را میپرسم. چیز زیادی نمیگوید؛ شاید محذوریتهایی برای بیان دلایل وجود داشتهباشد؛ اما تأکید میکند: «دلیل این وقفه را باید از مسئولان صدا و سیما پرسید. تلاش کردیم در این سالها، همایش را دوباره راهبیندازیم، اما هربار که به جایی رسیدیم، رئیس تغییر کرد و کار به دوره بعدی افتاد.»
اسعدی میافزاید: «هر پروژهای ممکن است ایرادهایی داشتهباشد؛ اما ما همیشه سعی کردیم به دور از مسائل سیاسی، اجتماعی و جناحی، کار خودمان را انجام دهیم. این پروژه بازخورد بسیار خوبی در جامعه داشت؛ آنقدر که حتی برخی به سوءاستفاده از نام آن رو آوردند و به بهانه تجلیل از چهرههای ماندگار در عرصههای مختلف، از مردم پول گرفتند. خب، اگر این همایش و بازخوردهای آن موفقیتآمیز نبود، چنین توجه یا حتی سوءاستفادهای هم وجود نداشت.»
از او درباره چشمانداز برگزاری دوباره همایش چهرههای ماندگار میپرسم و او پاسخ میدهد: «الان زمینهاش مساعد است و میتوان امید برگزاری دوباره آن را داشت؛ آقای دکتر جبلی، رئیس جدید رسانه ملی میتواند در تسهیل این امر، نقش مهمی ایفا کند. به هر حال، محوریت مالی و تدارکات مراسم به عهده صدا و سیماست. امیدواریم هرچه زودتر این اتفاق بیفتد و شاهد برگزاری مراسم باشیم.»
برچسب ها :پروژه، همایش،رسانه
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0