کد خبر : 293065
تاریخ انتشار : دوشنبه 17 ژانویه 2022 - 15:52
-

تخصیص نهاده‌های دامی به اموات!

تخصیص نهاده‌های دامی به اموات!

چندی پیش روزنامه خراسان در گزارشی به ابهامات سامانه توزیع نهاده های دامی «بازارگاه» پرداخت و با طرح چند سوال از مسئولان تعاون روستایی و جهاد کشاورزی خواست موضوع توزیع نهاده دامی را شفاف سازی کنند.

به گزارش عصرقائم، روزنامه «خراسان» در ادامه نوشت: یکی از ابهامات مطرح شده، توزیع نهاده ها بین افراد مجهول الهویه یا فوت شده بود که گلایه های برخی دامداران را در پی داشت البته متاسفانه هیچ کدام از مدیران جهاد کشاورزی و تعاون روستایی استان در این باره پاسخ روشنی ارائه نکردند و در نهایت مشخص نشد که تعداد دقیق دامداران و اعضای اتحادیه تعاونی دامداران بخش رضویه چه میزان است و چند نفر از اعضای مجهول الهویه یا فوت شده اند یا اکنون صاحب دام نیستند ولی در فهرست دریافت نهاده با ارز دولتی قرار دارند. همچنین سوال مهم دیگری که بدون پاسخ ماند این که، میزان نهاده های دامی توزیع شده بین این افراد چقدر است؟

فهرستی که تایید یا تکذیب نشد!

فهرستی توسط یک منبع مطلع که خواست نامش فاش نشود به روزنامه خراسان ارسال شد. آن طور که ادعا شده بود این فهرست شامل اعضای شرکت تعاونی کشاورزی دامداران بخش رضویه شهرستان مشهد بود که  نام ۲ هزار و ۴۲۱ نفر در آن آمده و در انتهای آن مشخص شده بود ۲۳۶ نفر از آن ها فوت شده اند. در خود فهرست اما نام هایی وجود دارد که هیچ اطلاعات دیگری مانند کد ملی، شماره تماس، نام پدر، شماره شناسنامه و تعداد و نحوه عضویت آن ها نیز مشخص نشده و فقط یک اسم هستند به طوری که فقط اطلاعات هزار و ۳۵۳ نفر تکمیل بود.

در گام نخست از مدیر امور دام جهاد کشاورزی استان، رئیس و مدیر روابط عمومی تعاون روستایی استان و همچنین از رئیس جهاد کشاورزی مشهد خواستیم صحت و سقم این فهرست را مشخص کنند اما هیچ کدام این فهرست را تایید یا تکذیب نکردند، همچنین خواستیم فهرست واقعی و مورد تایید از دامداران بخش رضویه را در اختیار ما قرار دهند تا با فهرست فوق الذکر مقایسه شود، اما متاسفانه با بیان مطالبی چون «تهیه این فهرست ۱۵ روز طول می کشد»، «نداریم»، «در مسافرت هستم» و … فهرستی ارائه نشد.

پس از آن که به صورت رسمی نتوانستیم صحت این فهرست را مشخص کنیم، روش دیگری برای راستی آزمایی افراد در فهرست را انجام دادیم، به طوری که از طریق شماره تماس های ذکر شده در فهرست با آن ها گفت وگو کردیم که در صحبت های این افراد از نقاط تاریک دیگرِ توزیع نهاده ها پرده برداشته شد که در ادامه می خوانید.

 دل خون دامداران از توزیع نهاده ها

آقای الف-ع، یکی از دامداران این فهرست است که می گوید، از اعضای اتحادیه دامداران رضویه است و در کل هفت یا هشت نوبت، نهاده دریافت کرده است. او همچنین اظهار می کند: در هر بار یک تن یا درنهایت یک و نیم تن نهاده دامی برای دام سنگین خود گرفته ایم ، یعنی هر یکی دوماه، برای ۴۰ راس گاو یک تن سهمیه داده شده است.

او مدعی می شود: الان حدود ۳ ماه است که هیچ نهاده ای دریافت نکردیم و همان وقتی هم که می دادند یک تن بوده اما جالب این جاست وقتی سهمیه خودمان را دریافت می کنیم همان جلوی درِ شرکت ،افرادی هستند که حواله نهاده خود را می فروشند، بارها به خود من گفته اند که نهاده تعاونی داریم، نمی خرید؟ قیمت آزاد اگر کیلویی هشت هزار تومان باشد آن ها مثلا هرکیلو هفت هزار و ۵۰۰ تومان می فروشند اما جالب تر این که هر مقداری که بخواهید هم می فروشند، ۵تن، ۱۰ تن، ۱۵ تن و هیچ محدودیتی وجود ندارد.

حواله‌فروشی نهاده

وی در پاسخ به این سوال که این افراد به طوردقیق چه کسانی هستند، می گوید: نمی دانم که چه کسی هستند، همه این ها دلال اند و از حواله دیگران استفاده می کنند، حالا نمی دانم با کسانی هم که توزیع می کنند هم دست هستند یا نه اما حتی با ما تماس می گیرند و  می گویند نهاده می فروشیم. خیلی افراد هستند که الان دفترچه دامداری دارند که مربوط به دامداری پدر یا پدربزرگشان بوده و الان خودشان فقط از سهمیه ها استفاده می کنند.  مثلا می گویند ما هزار عضو داریم، به هر نفر ۳تن می رسد اگر کسی سرزبان داشته باشد و داد و بیداد کند شاید حقش را بدهند اما برای تازه کارها از این خبرها نیست و یک تن می دهند و آن قدر امروز و فردا می کنند که کلا بی خیال بشوند اما بقیه این نهاده کجا می رود خبر نداریم.

او همچنین با اشاره به مشکلات تولید تصریح می کند: باورکنید اشتباه کردیم وارد این کار شدیم، فقط همین که ملک گاوداری برای خودمان است باعث شده تا الان تعطیل نکنیم وگرنه تا به حال هزار بار این جا تعطیل شده بود، ما هرچه درمی آوریم هزینه است و هیچ سودی در این کار نیست با این حال این وضع توزیع است، دیگر نه راه پس داریم نه راه پیش، اگر همین نهاده با همین قیمت را به ما بدهند با همین قیمت شیر شش هزار و ۵۰۰ تومانی راضی هستیم، اما شما سری به بازار دام بزنید، همه افرادی که امثال ما هستند و دیگر این کار برایشان صرفه ندارد گاوهای شیری خود را می فروشند، هفته پیش پیرمردی با گریه گاوش را در بازار می فروخت و به ما که گاو شیری داشتیم التماس می کرد که گاوش را بخریم تا قصاب ها   نخرند و آن را نکشند، به ما التماس می کرد تا از عذاب وجدان خودش کم کند. من حال او را می فهمم ،می خواست که گاوهایش را نکشند، این وضعیت همه به خاطر نبودن نهاده هاست .

وی همچنین مدعی می شود: این هایی که در بازار آزاد و جلوی درِ شرکت حواله خرید و فروش می کنند چه کسانی هستند؟ به ما یک تن می دهند به یک نفر ۱۰ تن ، آن فرد هم در بازار آزاد می فروشد بعدا هم چند دفترچه نشان می دهند جوری که گیر نیفتند. حتی من می خواستم چند بار بفهمم که ماجرا چیست اما تا سوال می کردم که این حواله ها از کجاست و چطور می شود مثل خودتان خرید کرد   اسم ها را نمی گفتند و بعد هم تلفن را قطع می کردند و به ما نمی فروختند.

دریافت نهاده از ۲ شرکت

این دامدار به مشکل دیگری در توزیع هم اشاره می کند و می افزاید: بعضی از آن هایی که حواله فروشی می کنند هم می گویند ما از شرکت دیگری حواله گرفتیم و آن مدل به گاو ما بیشتر جواب داده و شیر بیشتری برداشت کردیم برای همین این حواله را نمی خواهیم و می فروشیم . این گاودارها از دو جا حواله دریافت می کنند و دو شرکت اسمشان را ثبت کرده اند. خواهش می کنم پیگیری کنید که نظارت کنند با این وضعیت به زودی دامداری نابود می شود.

دامدار بعدی که با او صحبت می کنیم، آقای م-ق بود که او نیز در توضیحاتی مشابه مدعی می شود: تا مهرماه ماهی یک بار توزیع کنسانتره در بخش رضویه انجام می شد اما بعد از آن گفتند این کار را اداره جهاد کشاورزی رضویه انجام می دهد اما ما چند بار مراجعه کردیم خبری نبود، گفتند که ۱۰ روز دیگر می آییم ودر دامداری توزیع می کنیم اما الان از مهرماه توزیع نشده است.

وی افزود: توزیع نهاده ها بر اساس دام هایی بوده که پلاک کوبی کرده بودند و اگر ما دام بیشتری هم داشته باشیم آن ها بر اساس پلاک ها توزیع می کنند و به ازای هرگاو ماهانه ۵۰ کیلوگرم کنسانتره تحویلمان می شد که برای ۲۶ گاو پلاک خورده یک تن و ۳۰۰ کیلوگرم سهمیه ما بوده که این میزان درنهایت خوراک ۴ روز گاو است. در گاوداری ما ۶۰ گاو وجود داشته اما الان گاوداری خالی بوده و آن جا گاوی نداریم و آن ها را انتقال دادیم.

او مدعی شد: ما بارها دیدیم افرادی هستند دفترچه مازاد داشتند یا دام ها را فروختند اما دفترچه داشتند و می فروختند من البته ندیدم که به طورمستقیم خود اتحادیه با کسی زد و بند داشته باشد اما خرید و فروش نهاده انجام می شد.

اسمم را از فهرست حذف نمی‌کنند

در این فهرست دو نام متفاوت با یک شماره تلفن نیز وجود داشت که وقتی با آن شماره تماس گرفتیم و پرسیدیم که شما دامدار هستید، تایید کرد اما وقتی خبرنگار خراسان خود را معرفی کرد، فرد پشت خط گفت دامدار نیست و فردی که می خواهید فرد دیگری است.

غ-ت، دامدار دیگری بود که تا خرداد ماه، ۴۰۰ راس دام سبک داشته اما حالا دامی ندارد، او توضیح می دهد: من هنوز دفترچه دارم و شما هم که می گویید اسمم در فهرست هست اما من از خرداد هیچ نهاده ای نگرفتم، چند باری از سمت شورای روستا و دهیار در مسجد اعلام کردند که برخی از افرادی که اسمشان در فهرست جهاد هست اما نهاده نمی گیرند و دام ندارند اعلام کنند و شنیدم که کارهایی انجام شده ، برای همین چند بار با آن ها بحث و تاکید کردم که اسمم را از همه آمار خط بزنند تا در هیچ فهرست آماری نباشم اما این کار را انجام ندادند.

وی مدعی می شود: من با کارهایی که این جا گاهی انجام می شود مخالفم، خودم کسانی را دیدم که خرده مال هستند و تعداد دام کمی دارند و الا از این نهاده ها استفاده نمی کنند اما «…» سه تن چهار تن به نام این ها و از سهمیه شان دریافت کرده و آورده ، حالا چه کار می کنند نمی دانم ولی احتمالا این ها را می فروشند اگر هم نفروشند از این افرادی که کم زبان تر هستند یا دام کمتری دارند می گیرند و به یکی از اقوام خودشان می دهند.

جهاد نظارت می‌کند؟

او مدعی می شود: من به عنوان کسی که در روستا ها هستم و اطلاع دارم، می گویم جهاد کشاورزی نظارت زیادی در این باره ندارد البته برخی مسئولان شرکت تعاونی دامداران بخش رضویه را هم از مدیریت برکنار کردند به دلیل همین توزیع ناعادلانه و الان هم مستقیم از طرف خود جهاد انجام می شود.

در این بین، شماره هایی نیز بود که اطلاعات کاملی داشت ولی شماره های آن ها اشتباه بود، اما ع-ج دامدار دیگری در این فهرست بود که با او تماس گرفتیم، پیرمردی ۸۰ساله که می گوید : ما بیست سال است که دفترچه داریم و الان حدود ۵۰ راس گوسفند داریم که  آخرین باری که به ما نهاده داده اند ابتدای سال بود، گفتند جو آوردند و به هر گوسفند یک کیلو و نیم می دهند و ما ۵۰ کیلو گرفتیم.

مادرم فوت شده، دفترچه‌اش موجود است

در این فهرست ،نام خانم ص-ش وجود داشت اما وقتی با او تماس گرفتیم آقایی تلفن را پاسخ داد و گفت: این خانم مادر من هستند که فوت کرده اند اما دفترچه از سال ها قبل داشته اند و اسم مادرم الان در شرکت و در آمار ها همین طور هست دیگر، فقط شماره من را برای اسمش ثبت کردند، من خودم هم دامدار هستم و دفترچه مستقل دارم. قرار بوده علوفه و خوراک دام ما را بدهند اما الان دو ماهی هست که توزیع نشده، یک وام ۵۰ میلیون تومانی هم بود که هنوز خبری نیست.

پس از شنیدن صحبت های برخی از دامداران بخش رضویه که نام شان در این فهرست بود، بار دیگر برای روشن کردن ابهامات این موضوع به مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان مراجعه کردیم که این بار احمد داوطلب، مدیریت امور دام سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی، پاسخگوی سوالات ما شد. وی در ابتدا درباره وضعیت پرونده شرکت تعاونی دامداران رضویه گفت: من از این موضوع اطلاعات جزئی ندارم ولی اطلاعات کلی که دارم این است که نارضایتی هایی درباره توزیع کنسانتره در این بخش وجود داشت که قرار شد جهادکشاورزی مشهد در کل شهرستان  یک سامان دهی انجام بدهد نه فقط بخش رضویه.

تایید همه تخلف‌ها

وی افزود: ابتدا باید یک سامان دهی از نظر تعداد آمار دام، انجام شود چون آماری که از دام ها وجود داشت و بر اساس آن توزیع نهاده انجام می شد مربوط به شش تا هشت ماه قبل  و نیاز بود که در کل شهرستان مشهد یک به روزرسانی اطلاعات انجام شود که فکر می کنم انجام شده.

او تاکید کرد: برای این که توزیع نهاده هم عادلانه شود و دخالت شرکت ها در توزیع نهاده کم شود، قرار بر این شد که سه شرکت از طریق سازمان نظام مهندسی انتخاب شوند و این سه شرکت در بخش مرکزی، رضویه و احمدآباد حواله را بر اساس آن آمار دام واقعی صادر کنند و فکر می کنم این مورد هم اجرایی شده و شرکت ها حواله را صادر می کنند و دامداران یا از طریق شرکت یا انبار، کنسانتره را دریافت می کنند.

داوطلب همچنین در پاسخ به این سوال که اگر می گویید این آمار از هشت ماه قبل به روز نشده اما با وجود بیش از ۲۰۰ نفر فوتی فقط در یک بخش به نظر می رسد این زمان بیش از این هاست، اظهار کرد: بله درباره فوتی ها درست است و من نمی گویم مشکلی هست یا نیست اما وقتی دامداری هم فوت می کند دام او تا چند ماه هست تا ورثه درباره آن تصمیم گیری کنند و این که صرفا اگر کسی فوت کند نمی تواند نهاده بگیرد درست نیست چون نهاده برای افراد نیست و به دام تعلق گرفته و اگر دام الان در اختیار فرد دیگری است دیگر به کسی که فوت شده نهاده داده نمی شود اما به آن دام که الان در اختیار یک فرد دیگر است تعلق می گیرد. حالا این که می گویم مربوط به شش ماه قبل هم شاید نباشد چون ما از سال ۹۹ هویت گذاری را جدی گرفتیم و پیش از آن فقط برای قاچاق دام ،تعداد را در نظر داشتیم  و این کار را انجام می دادیم و همین طولانی شدن روند از سال ۹۹ و بعد ادامه در سال۱۴۰۰ و همین طور در سال بعد هم ادامه خواهد داشت که همگی باعث شد دامی که در حال چرخش است در این مسیر تلف شود، کم شود، فروخته شود و… که این آمار می تواند در سال آینده تا ۵۰ درصد دچار تغییر شود و ما در هر سال باید دوباره این آمار را به روزرسانی می کردیم که اکثر شهرستان ها با کمک دهیاری ها و بسیج، آمار را به روز کرده اند وگرنه این که شما هم می گویید درست است که من بگویم شش ماه بوده ، از سال ۹۹ از این آمار استفاده می شده و تا زمانی که به روزرسانی نشده و بازدید انجام نشده است برخی هنوز نهاده را می گرفتند. مشکلات دیگری هم بوده که مثلا دامدار شهرستان نبوده اند اما عضو شرکت بوده اند، یک تعداد در چند شرکت تکراری بوده و یک تعداد هم دام نداشته اند که این تخلفات باعث شد ما مدل جایگزینی انتخاب کنیم و سه شرکت را انتخاب کردیم.

مدیر امور دام جهادکشاورزی استان در پاسخ به این سوال که برخی از افراد در فهرست مجهول الهویه بوده یعنی دامدار نبودند یا دامی نداشته اند چطور اسمشان در فهرست اعضا وجود دارد؟ گفت: من چون جزئیات را اطلاع ندارم نمی توانم دقیق پاسخ دهم اما یکی از مشکلات ما همین است که برای این ،تمهیداتی اندیشیده شده و در هر مرکز یک نفر وجود دارد که حواله را صادر می کند تا کدملی ها تکراری نشود و یک دامدار نتواند با مراجعه به دو اپراتور دوبار نهاده بگیرد، دوم این که دام هم در روستاها چک شده اما   هرچقدر هم که دقیق باشیم این دقت ۱۰۰ درصد نیست و این را همه قبول دارند و آمار دام روزانه متفاوت است، ما دامدارانی داریم که همیشه هستند اما برخی مقطعی کار می کنند.

وی تصریح کرد: البته چیزی که شما می گویید کاملا درست است و دغدغه ما هم همین است، جو دولتی کیلویی دو هزار و ۵۰۰ تومان است، قیمت جو آزاد حدود میانگین کیلویی شش هزارو ۵۰۰ تومان بوده یعنی تفاوت قیمت حدود دوبرابری داشته و به خاطر این که سوء استفاده پیش نیاید ما به هر دامدار نگفتیم برای هر راس دام مثلا یک کیلو جو بگیر که بعد یک عده که دام ندارند بروند این جو را بفروشند ،ما همه نهاده ها را تبدیل به کنسانتره کردیم که تفاوت قیمتی آن با قیمت بازار نصف این حالت نهاده خام است و همین باعث شده حواله فروشی و سوء استفاده کردن کاهش یابد اما به طور کلی قبول دارم که یک عده تعداد دامشان واقعی نیست و یک عده هم ممکن است دام نداشته باشند و اسمشان در فهرست باشد اما امکان به روزرسانی هرماهه فهرست به خصوص در شهرستان مشهد و برای دام سبک وجود ندارد اما  ازشهرستان ها خواستیم هرفصل با آمار بیمه و واکسیناسیون این ها را چک کنند اما واقعا راه دیگری وجود ندارد.مهدی داوطلب، در پاسخ به این سوال که تاکنون چه میزان نهاده به این شکل حیف و میل شده و به غیر داده شده است ؟نیز گفت: این میزان خیلی خیلی کم بوده و اصلا این طور نیست که قابل توجه باشد چون ما در تامین نهاده محدودیت داشتیم و میزانی که می دادیم آن قدر نبوده که کسی استفاده واقعی نکند و در بازار بفروشد، حالا ممکن است کسی آمده برای ۱۰۰ راس دام ،نهاده گرفته اما ۵۰ راس داشته ولی این نهاده برای همان ۵۰ راس زیاد نیست و کم هم هست. این مواردی  هم که اسم ها در دو فهرست وجود داشته هم تخلفاتی بوده که فکر می کنم دوستان شهرستان مشهد پیگیری کرده اند و از اسفند ۹۹ تحت رصد بوده است که این مسائل کم شود و تکراری ها درچند مرحله اعلام شده و گفتیم که سهمیه آنان قطع شود تا جریمه بشوند. من اصلا قبول ندارم که حواله فروشی می شود، حالا اگر دامدار نیاز ندارد می فروشد یا نیاز مالی دارد و می فروشد من نمی دانم اما تا جایی که امکان دارد سعی می کنیم بین دامداران واقعی توزیع کنیم و بیشتر از این ،دیگر فکر نمی کنم امکان نظارت وجود داشته باشد و ما نمی توانیم آن قدر پلیسی کار کنیم و برای هر نفر یک نگهبان بگذاریم.

پاسخ‌هایی که داده نشد!

مدیر امور دام استان اما در نهایت آماری از میزان دقیق نهاده های توزیعی نداد و قرار شد سادات شیرازی مدیر امور دام جهاد کشاورزی شهرستان مشهد این آمار را در اختیارمان قرار دهد اما بعد از چهار روز و دوبار درخواست مهلت برای ارائه آمار، هیچ پاسخی از طرف وی داده نشد و دیگر پاسخگوی تماس و پیام های خبرنگار خراسان نبود. اما از آن جا که رئیس جهاد کشاورزی شهرستان مشهد پیشتر در گزارش قبلی از ارجاع این پرونده به تعزیرات حکومتی خبر داده بود سرنوشت پرونده را از تعزیرات حکومتی استان پیگیری کردیم که به گفته دفتر مدیرکل تعزیرات حکومتی خراسان رضوی ،وی توضیحی در این باره نداشته و اعلام شده که نتیجه پرونده را از سازمان جهاد کشاورزی پیگیری کنیم!

تخصیص نهاده‌های دامی به اموات!
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

15 − 9 =