کد خبر : 298261
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 24 مارس 2022 - 12:35
-

از”حمایت از پژوهشگران، نخبگان و دانشمندان”تا “ساماندهی سنجش و پذیرش دانشجو”

از”حمایت از پژوهشگران، نخبگان و دانشمندان”تا “ساماندهی سنجش و پذیرش دانشجو”

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به تشریح، تبیین و بازتاب فعالیت ها و عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی در سه حوزه فرهنگ، علم و فناوری پرداخت.

به گزارش عصرقائم، دکتر عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن توصیف این شورا به عنوان یکی از موفق‌ترین و مؤثرترین شوراها در پیکره نظام اسلامی؛ وجود و استمرار فعالیت چنین شورایی را سبب خلق تحولات متعدد و مثبت و مانع از شکل‌گیری مشکلات در بسیاری از حوزه‌های کلان مدیریتی و سیاستی به ویژه در سطوح عالیه برنامه ریزی و سیاستگذاری در حوزه های مهم و فراگیر نظیر آموزش و پرورش، آموزش عالی و حوزه های علوم و فناوری های پیشرفته دانست.

عاملی تاکید کرد: بی شک نمی توان نسبت به مصوبات و تصمیمات اثرگذار و مهم شورای عالی انقلاب فرهنگی حوزه های خاص و گوناگون فرهنگی، اجتماعی و علمی و فناوری داشته است به دیده اغماض نگاه کرد.

وی در ادامه افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن توجه به حوزه نظارتی و ارزیابی عملکرد ساختارها و نهاد های تاسیس شده توسط این شورا و ارزیابی اجرای مصوباتش، در سال ۱۴۰۰ بالغ بر ۳۰ مصوبه را در حوزه سیاست‌ها، خط مشی‌ها و ضوابط حوزه علم ، فناوری، فرهنگ، نخبگان و انتخاب و تایید افراد برای عضویت در مجامع و نهادهای مختلف و وابسته؛ تصویب و ابلاغ کرده است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه تصریح کرد: در حوزه نظارت، ارزیابی وضعیت اجرای مصوبات، حوزه فرهنگی ورزش کشور، سیاست ها و راهبردهای عفاف و حجاب در کشور، وضعیت آسیب‌های اجتماعی در کشور، ارزیابی عملکرد کمیسیون فرهنگی ورزش و تربیت بدنی، ارزیابی عملکرد شورای برنامه ریزی مدارس دینی اهل سنت و … مورد توجه شورای عالی انقلاب فرهنگی و دبیرخانه این شورا در سال ۱۴۰۰ بوده است.

حمایت از پژوهشگران، نخبگان و دانشمندان

استاد دانشگاه تهران با اشاره به تاکید و اهتمام خاص شورای عالی انقلاب فرهنگی به حمایت از پژوهشگران، نخبگان و دانشمندان گفت: اساسنامه باشگاه دانش پژوهان جوان، راهکارهای جذب، نگهداشت، تعامل موثر و بازگشت نخبگان و ضوابط و معیارهای عمومی عضویت در فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران توسط شورای عالی تصویب شده است.

اساسنامه باشگاه دانش پژوهان جوان 

عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تصویب این مصوبه از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: آینده کشور در گرو شکوفایی استعدادهای جوان است و تشکیل شبکه‌های علمی، تقویت چرخه نخبه پروری، سرمایه گذاری و حمایت حاکمیت از دوران نوجوانی تا رسیدن به دوران اثربخشی، تأثیر به سزایی در نیل به این هدف مقدس و تربیت دانشمندان تراز اول در عرصه‌های مختلف، خصوصاً در حوزه‌های علوم انسانی و علوم پایه دارد.

در این راستا؛ شورای عالی انقلاب فرهنگی اساسنامه باشگاه دانش پژوهان جوان را به عنوان شخصیت حقوقی مستقل و به صورت مؤسسه‌ای آموزشی-پژوهشی و هیأت امنائی، وابسته به وزارت آموزش و پرورش تصویب کرد تا ضمن آگاهی بخشی نسبت به اهمیت دانش و پژوهش در پیشرفت کشور، تسهیلات و امکانات لازم را برای شناسایی و جذب دانش‌­آموزان و دانش‌­پژوهان مستعد، ارتقای انگیزه و توانمندی علمی، تقویت خودباوری و رشد ابعاد فردی، پی­ ریزی شبکه ارتباطی و حمایت و هدایت آنان در مسیر توسعه کشور و رسیدن به قله‌­های دانش جهان در راستای تحقق تمدن نوین اسلامی، از هر حیث فراهم سازد.

وی گفت: اعضای باشگاه، علاوه بر برگزیدگان المپیادهای علمی، جوانانی خواهند بود که در رقابت­ها و فعالیت­های علمی، ملی و بین­المللی در مقاطع دانش‌­آموزی و دانشجویی درخشش داشته‌­اند و شرایط مندرج در آیین‌نامه‌­ای که به تصویب هیأت امناء خواهد رسید را احراز کرده باشند.

راهکارهای جذب، نگهداشت، تعامل موثر و بازگشت نخبگان

استاد دانشگاه تهران گفت: پیرو ارائه گزارش بنیاد ملی نخبگان به شورای عالی انقلاب فرهنگی در ارتباط با میزان خروج و بازگشت نخبگان و همچنین میزان اجرایی‌سازی سند راهبردی کشور در امور نخبگان، به منظور جذب، نگهداشت، تعامل موثر و بازگشت نخبگان، راهکارهایی برای همکاری با متخصصان و کارآفرینان توانمند ایرانی خارج از کشور، تسهیل بازگشت متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور و بهره‌برداری از ظرفیت آن‌ها، طراحی برنامه‌های ویژه برای توسعه کسب‌وکارهای جدید و پیشبرد فناوری‌های راهبردی کشور با استفاده از ظرفیت متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور ، به تصویب شورای عالی رسید.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: طبق این مصوبه دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و همچنین مؤسسات آموزشی و پژوهشی وابسته به دستگاه‌های اجرایی مجازند علاوه بر سازوکارهای موجود، از طریق مرکز تعاملات بین‌المللی معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری؛ از میان دانش‌آموختگان و اساتید برجسته ایرانی خارج از کشور؛ موضوع برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور؛ در قالب قرارداد پیمانی یک ساله، عضو هیئت علمی جذب کنند. سازمان اداری و استخدامی کشور نیز موظف شد برای تأمین ردیف مجوز استخدام هیأت علمی موضوع این برنامه در سقف ردیف‌های مجاز سالیانه همکاری و اقدام کند. همچنین سازمان برنامه و بودجه موظف شد منابع لازم برای این برنامه را در قوانین بودجه سالیانه پیش‌بینی کند.

وی افزود: نیز مقرر شد با هدف ارتقای حکمرانی و هوشمندی ملی در حوزه تبادلات بین‌المللی سرمایه انسانی خصوصاً نیروی انسانی تحصیلکرده و متخصص، «رصدخانه ملی گردش نخبگان» با حمایت معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور و بنیاد ملی نخبگان و با استفاده از ظرفیت یکی از دانشگاه‌های معتبر کشور، با مأموریت‌ رصد، پایش و ارزیابی جایگاه جمهوری اسلامی ایران در جریان‌های بین‌المللی گردش نیروی انسانی تحصیلکرده، فناور و متخصص و نخبه و عوامل مؤثر بر آن، بدون توسعه تشکیلاتی تشکیل ‌شود.

ضوابط و معیارهای عمومی عضویت (وابسته، پیوسته و افتخاری) در فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: عضویت در فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران، تکریمی است که در راستای پاسداشت دستاوردهای علمی، اجرایی، فرهنگی و اخلاقی فرهیختگان نظام سلامت به واجدین شرایط اعطاء می گردد. نتایج و دستاوردهای درخشان در خدمت رسانی و بهبود نظام سلامت کشور، تولید علم و ارتقای آموزش پزشکی و مشارکت مستمر در سایر فعالیت های ملی و بین‌المللی مرتبط با نظام سلامت، از شاخص های اساسی در دستیابی به عضویت فرهنگستان علوم پزشکی است. در این راستا؛ شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ ضوابط و معیارهای عمومی عضویت شامل وابسته، پیوسته و افتخاری در فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران  را تصویب و ابلاغ کرد.

ساماندهی سنجش و پذیرش دانشجو

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در تشریح مصوبات این شورا در خصوص ساماندهی به نظام سنجش و پذیرش دانشجو گفت: شورا، سیاست ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی، افزایش ظرفیت پزشکی در مقطع عمومی و تفویض وظایف و اختیارات لازم درخصوص ارتقای اعضای هیأت علمی، پذیرش دانشجو و گسترش، هماهنگی و برنامه‌ریزی علمی، آموزشی و پژوهشی نیروهای مسلح به ستاد کل نیروهای مسلح را مصوب و ابلاغ کرده است.

سیاست ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان متوسطه)

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی موضوع کنکور را یکی از دغدغه های جدی دانش آموزان و جوانان کشور دانست و با توجه به سیاست های توسعه آموزش عالی در کشور افزود: در حال حاضر به طور کلی مشکلی در ظرفیت پذیرش دانشجو وجود ندارد و پذیرش در رشته محل‌­هایی که پر­متقاضی نیستند، صرفاً براساس سوابق تحصیلی و مطابق مصوبات شورای سنجش و پذیرش دانشجو انجام می‌­شود؛ اما در رشته‌های پر متقاضی باید کنکور همچنان برگزار شود.

وی همچنین تاکید کرد: از یک سو؛ شیوه تست زنی هم ملاک خوبی برای پذیرش نبود و ارتباطی بین نوع تحصیل و امتحان دوره تحصیل در دبیرستان با پذیرش در کنکور وجود نداشت. از سویی دیگر؛ فشار روانی هم بر دانش آموزان زیاد بود. لذا؛ شورای عالی انقلاب فرهنگی در تعامل با همه ذی نفعان و ذی ربطان؛ سیاست ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی پس از پایان متوسطه را مصوب و ابلاغ کرد. بر اساس شیوه جدید؛ فرآیند ارزیابی میزان دانش، توانایی و پیشرفت تحصیلی متقاضیان از طریق نمره‌­کل سابقه تحصیلی و نمره‌­کل آزمون اختصاصی انجام می‌­شود.

ماده واحده «افزایش ظرفیت پزشکی در مقطع عمومی»

عاملی افزود: تنظیم ظرفیت دانشگاه‌­ها در حوزه پزشکی و اتخاذ تدابیر مناسب برای مواجهه با بحران پیری جمعیت در آینده به طور خاص و توجه به سلامت در مناطق محروم و کم برخوردار از کارهای مهمی است که در کشور باید انجام می شد. لذا شورای عالی انقلاب فرهنگی برای رفع کمبود پزشک؛ جلوگیری از فرسودگی کادر درمان و کاهش آسیب‌پذیری نظام سلامت در مواجهه با بحران‌ها؛ افزایش دسترسی اقشار مختلف مردم به پزشک و تنظیم ظرفیت دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی بر اساس نیاز جامعه و به طور خاص دسترسی به پزشکان و کادر درمان در مناطق محروم و کم برخوردار، افزایش ظرفیت پزشکی در مقطع عمومی را تصویب و ابلاغ کرد.

طبق این مصوبه  با توجه به سرانه پزشک به جمعیت در کشور که هم اکنون ۱۳ در ده هزار است، باید برای دستیابی به سرانه پزشک به جمعیت ۲۰ در ۱۰ هزار در سال ۱۴۱۰، توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برنامه‌ریزی شود. این افزایش ظرفیت؛ مخصوص داوطلبان آزاد شهرستان ها و مناطق محروم و کم برخوردار است. پذیرش در این افزایش ظرفیت که به صورت کد رشته محل‌های مشخص در دفترچه‌های راهنمای سازمان سنجش آموزش کشور درج می‌شود، صرفا برای ارائه خدمت در شهرستان ها و مناطق محروم و کم برخوردار خواهد بود و در صورت عدم وجود داوطلب واجد شرایط برای بخشی از این ظرفیت، ظرفیت باقیمانده صرفاً به داوطلبان آزاد سایر مناطق کشور با تعهد ارائه خدمت در شهرستان ها و مناطق تعیین شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اختصاص خواهد یافت.

تفویض وظایف و اختیارات لازم درخصوص ارتقای اعضای هیأت علمی، پذیرش دانشجو و گسترش، هماهنگی و برنامه ریزی علمی، آموزشی و پژوهشی نیروهای مسلح به ستاد کل نیروهای مسلح

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی اخیرا سند جامع علم و فناوری در حوزه دفاعی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران را مصوب کرد و با  توجه به اقتضائات خاص پذیرش و تحصیل و ارتقا در رشته های حوزه دفاعی و امنیتی؛ شورای عالی، وظایف و اختیارات لازم در خصوص ارتقای اعضای هیأت علمی، پذیرش دانشجو و گسترش، هماهنگی و برنامه‌ریزی علمی، آموزشی و پژوهشی نیروهای مسلح را به خود ستاد کل نیروهای مسلح واگذار کرد. لازم است بدانیم توانمندی های حوزه های امنیتی در سال های اخیر موجب تعجب و اذعان دشمنان انقلاب شده است و ضروری بود تا این حوزه تقویت شود.
وی افزود: طبق این مصوبه شورا، مصوبات مورد نیاز ارتقای مرتبه اعضای هیأت علمی، پذیرش دانشجو و گسترش، تعیین راهبردها، سیاست‌ها و ضوابط ایجاد رشته‌ها و رشته گرایش‌های مورد نیاز حوزه دفاعی و امنیتی در مقاطع مختلف تحصیلی آموزش عالی، تطبیق عناوین رشته‌های دانش آموختگان نیروهای مسلح برای ادامه تحصیل در مراکز آموزش عالی کشور و بالعکس، بررسی، تصویب و صدور هر نوع مجوز اعم از دائم یا موقت برای تأسیس، توسعه و گسترش دانشگاه‌ها و دانشکده ها و مراکز آموزشی و پژوهشی نیروهای مسلح در کشور منطبق بر ضوابط و مقررات، آیین نامه ها و مقررات حاکم بر مراکز آموزش عالی کشور و مصوبات ذی ربط شورای عالی انقلاب فرهنگی و اقتضائات نیروهای مسلح، به ستاد کل نیروهای مسلح تفویض شد و مدارک صادره توسط این ستاد دارای اعتبار رسمی و واجد امتیازات قانونی است.

سیاست های ایجاد و ارتقا سکوهای ملی تربیتی، آموزشی، پژوهشی و نوآوری و فناوری

عاملی در ادامه عنوان کرد: نگاهی به اسناد ملی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزه علم و فناوری حاکی از تأکید این اسناد بر اهمیت و استقرار نظام آموزش مجازی، شبکه‌سازی پژوهشی و ایجاد زیرساخت‌­های فناورانه مرتبط است. کرونا با همه پیامدهای منفی؛ موجب اهتمام و توجه خاص به آموزش مجازی و ایجاد سامانه ها و سکوی های اختصاصی از سوی دانشگاه ها و مرکز آموزشی کشور شد. در این راستا؛ شورای عالی «سیاست های ایجاد و ارتقا سکوهای ملی تربیتی، آموزشی، پژوهشی و نوآوری و فناوری» را  به منظور ایجاد و ارتقاء سکوهای ملی واحد برای توسعه عدالت تربیتی، آموزشی، پژوهشی، فناوری و نوآوری، هم افزایی منابع و امکانات، افزایش دسترسی همگانی به منابع علمی و فناوری برای عموم کاربران و به طور خاص دانش‌آموزان، دانشجویان، کارکنان، معلمان و اساتید و فعالان اقتصاد دانش‌بنیان، توسعه نظام آموزش مجازی مبتنی بر شبکه همگرا و هم‌افزای رقومی و با کیفیت بر بستر شبکه ملی اطلاعات تصویب و ابلاغ کرد. خروجی این مصوبه بایست تامین کننده محتوای سالم، امن و به روز، رقابت پذیر و قابلیت بهره‌برداری یکسان و با کیفیت در همه مناطق کشور باشد.

حوزه های علمیه 

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: تسری مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص حوزه های علمیه به شورای سیاستگذاری حوزه های علمیه خوهران از دیگر مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۴۰۰ بود و با این مصوبه تمامی مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد حوزه‌های علمیه اعم از اساسنامه شورای گسترش مؤسسات آموزش عالی حوزوی، صدور مدارک تحصیلی در مقاطع مختلف حوزوی و سایر مصوبات ذی ربط که تاکنون توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی مربوط به حوزه­های علمیه تصویب شده و یا می­شود، به حوزه های علمیه خواهران نیز تسری پیدا  خواهدکرد و گره گشای حوزه های علمیه خواهران خواهد بود.

حوزه فرهنگ

استاد دانشگاه تهران گفت: در حوزه فرهنگ، حمایت از کالای ایرانی به ویژه با نامگذاری های بیش از یک دهه اخیر توسط مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد و فرهنگ سازی برای مصرف کالای ایرانی در کنار توسعه دانش بنیان و حمایت از شرکت های دانش بنیان مورد توجه شورا بوده است. نامگذاری کودکان نیز مورد توجه شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۴۰۰ بوده است. اصلاح وظایف و ترکیب کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و شورای هنر به عنوان دو ساختار تخصصی حوزه فرهنگ در ذیل شورای عالی با توجه تغییرات و تحولات فرهنگی مورد توجه شورای عالی بوده است.

مصوبه «سیاست‌ها ‌و اقدامات تقویت‌ و ترویج نام‌گذاری متولدین جدید مبتنی بر فرهنگ اسلامی – ایرانی»

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: نام‌گذاری فرزندان از جمله موضوعات مهم فرهنگی است. تحت تأثیر تغییر و تحولات اجتماعی و فرهنگی درونی و بیرونی و متأثر از رشد فردگرایی و تمایل به ایجاد تمایز و برجسته سازی، شاهد بروز و ظهور نام‌های متعارض‌ با هویت‌ومیراث اسلامی – ایرانی بوده‌ایم، ضمن اینکه شاهد کاهش ظرفیت اسامی سنتی – مذهبی و ایرانی در نام‌گذاری متولدین جدید بوده‌ایم. لذا شورای عالی «سیاست‌ها و اقدامات تقویت و ترویج نام‌گذاری متولدین ایرانی مبتنی بر فرهنگ اسلامی – ایرانی» را مصوب و ابلاغ کرد.

این سیاست ها جنبه تقویت شناخت و آگاهی خانواده‌ها نسبت به مزایا و پیامدهای فردی و اجتماعی نوع نام گذاری کودکان دارد و تلاش  می‌کند با  گسترش برنامه های تشویقی برای نام گذاری های مذهبی خاص و کلیدی و بهره‌گیری از ظرفیت فرهنگی، علمی و فناوری های نوین در تقویت و گسترش نام گذاری متولدین جدید متناسب با هویت اسلامی – ایرانی جامعه و ظرفیت سازی برای شناسایی و ساخت نام های جدید جذاب، زیبا و نوآورانه متناسب با هویت و فرهنگ اسلامی- ایرانی و ترویج آنها اثرگذار باشد.

ماده واحده «اصلاح و تکمیل مصوبه راهبردها و اقدامات فرهنگی حمایت از کالای ایرانی

وی همچنین گفت: حمایت از کالای ایرانی از سیاست های مبنایی نظام جمهوری اسلامی ایران و زمینه ساز رشد و پیشرفت درون زای کشور می باشد. در این راستا؛ شورای عالی در سال ۱۳۹۷ مصوبه راهبردها و اقدامات فرهنگی حمایت از کالای ایرانی در سطوح خانواده، جامعه و سازمان ها و دستگاه های دولتی و غیر دولتی را تصویب و ابلاغ نمود که تا کنون دو بار گزارش اجرای این مصوبه نیز از سوی دبیرخانه دریافت شده است. در جهت اجرای بهتر این مصوبه و طراحی سازوکارهای لازم و ایجاد هماهنگی و هم افزایی بین کلیه دستگاه‌های مجری برای اجرای این مصوبه و وفق ماده ۱۴ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب ۰۳/۱۰/۱۳۹۲ مجلس شورای اسلامی، شورای عالی، نظارت بر عملکرد دستگاه‌ها و نهادها را به ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز واگذار کرد و این ستاد  موظف شد گزارش سالانه اجرای مصوبه را به دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه ‌کند.

اصلاح آیین نامه شورای هنر

عاملی گفت: وظایف شورای هنر وابسته به شورای عالی انقلاب فرهنگی که مهمترین شورای حوزه هنر در کشور است، متناسب با تحولات فناوری و تغییرات فرهنگی حوزه هنر به روز رسانی شد و ترکیب اعضای آن هم اصلاح و نمایندگان دستگاه های اجرایی و ذی نفعان و ذی ربطان به ترکیب آن اضافه شد.

ماده واحده «اصلاح وظایف کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران»

وی افزود: وظایف کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران شورای عالی انقلاب فرهنگی به مسئولیت جناب آقای دکتر ولایتی اصلاح و تکمیل شد و این کمیته موظف به سیاستگذاری، برنامه ­ریزی و حمایت از گنجاندن تاریخ، محتوا و دستاوردهای علمی، فنی و هنری دانشمندان دوره­ تمدن اسلامی در کتب درسی و کمک درسی و پایه­ های علوم مربوطه در حوزه­ های آموزش و پرورش و آموزش عالی، مبتنی بر راهبردهای بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی معطوف به هدف ایجاد تمدن نوین اسلامی؛ برنامه­ ریزی و حمایت از شناسایی و شناساندن دانشمندان مسلمان و میراث علمی، فنی و هنری آنان به اقشار مختلف جامعه، به ویژه دانش‌آموزان، دانشجویان، طلاب، معلمان و اساتید کشور به زبان علمی روز، حمایت از تألیف و تدوین مقالات، گزارش­ ها، کتاب‌­های علمی، پایان­‌نامه­ های دانشگاهی و برگزاری همایش‌های مرتبط با منابع و آثار علمی تمدن اسلام و ایران، با هدف بهره­ گیری در مجامع و برنامه­ های آموزشی و علمی کشور شد.

انتخاب و تایید عضویت افراد و تعیین مناسبت‌های جهت درج در تقویم رسمی

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: انتخاب و تایید عضویت افراد حقیقی و حقوقی برای عضویت در نهادها و مجامع و ریاست دانشگاه ها و تعیین مناسبت‌های جهت درج در تقویم رسمی کشور از امور جاری شورای عالی انقلاب فرهنگی است که در این راستا در کنار فعالیت کمیته تایید صلاحیت دانشگاه ها و بررسی و تایید افراد پیشنهادی برای مدیریت دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، مناسبت های لازم برای درج در تقویم نیز به پیشنهاد شورای فرهنگ عمومی مورد تایید قرار گرفت.

انتخاب و تایید افراد در شورای عالی انقلاب فرهنگی

استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه یکی دیگر از وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی انتخاب و تایید افراد حقیقی  و حقوقی برای عضویت در مجامع مختلف است گفت: با توجه به صدور حکم جدید مقام معظم رهبری برای اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی؛  این شورا می بایست نمایندگان خود را برای عضویت در شوراهای ذیل و تاسیسی خود برای مدیریت و راهبری حوزه فرهنگ و علم تعیین نماید و در این راستا؛ انتخاب نمایندگان شورای عالی انقلاب فرهنگی در هیأت امنای سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک، ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور، ستاد هماهنگی نقشه مهندسی فرهنگی کشور، شورای برنامه ریزی مدارس علوم دینی اهل سنت کشور، شورای اسلامی شدن دانشگاه ها و مراکز آموزشی، شورای فرهنگی – اجتماعی زنان و خانواده، شورای راهبردی علم، فناوری و نوآوری دفاعی و امنیتی، هیأت نظارت بر مطبوعات، شورای فرهنگ عمومی انجام گرفت.

همچنین دبیر شورای فرهنگ عمومی و اعضای حقیقی آن که توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی معرفی شدند، مورد تایید شورای عالی قرار گرفتند و عضو جدید هیات امنای دانشگاه شاهد با معرفی رئیس بنیاد شهید مورد تایید قرار گرفت.

رییس کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و رئیس هیات عالی جذب هیات علمی دانشگاه ها نیز با توجه به عملکردشان مجددا توسط شورای عالی انتخاب و تایید شدند.

مصوبات قبلی توشیح و ابلاغ شده

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه بخشی از مصوبات مربوط به خط مشی گذاری های  کلان که از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۹ به تصویب رسیده و ابلاغ نشده بود در دوره جدید فعالیت شورا و با همراهی و مساعدت جناب آقای دکتر رئیسی، رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی توشیح و به دستگاه های مجری ابلاغ شد، گفت: شورا ۱۷ مصوبه محتوایی و کلیدی را در این بازه زمانی تصویب کرد که با ابلاغ آنها در سال۱۴۰۰ ؛ ساز و کار اجرایی شدن آنها در حال آماده سازی در دستگاه های اجرایی است.

عاملی، سیاست‌ها و اقدامات اساسی حمایت از ترویج نام ها و نشانه های اسلامی- ایرانی، سند توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم، سند ملی حقوق کودک و نوجوان، سیاست های راهبردی رسانه ای در شرایط بحران طبیعی و کرونا و همچنین اصل تاسیس صندوق شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری را از مصوباتی سیاستی و محتوایی بسیار مهم دانست که طی چند سال اخیر تصویب شده بودند و در سال ۱۴۰۰ ابلاغ شدند.

وی تاکید کرد: اساسنامه دانشگاه هنرهای اسلامی ـ ایرانی استاد فرشچیان، اساسنامه اصلاحی بنیاد ایرانشناسی، اصلاح و تکمیل آیین‌نامه کمیسیون فرهنگی تربیت بدنی و ورزش کشور، ساماندهی برگزاری آزمون‌های بین‌المللی و لغو سند یا بیانیه آموزش ۲۰۳۰ نیز از مصوباتی بودند که در سال ۱۴۰۰ به توشیح رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیدند و توسط ایشان به دستگاههای اجرایی برای اجرا ابلاغ شدند.

همچنین اصلاح ماده دو قانون تشکیل هیات های امناء دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی، اصلاح و تکمیل بند شش  ماده پنج آیین نامه تشکیل هیات عالی جذب اعضای  هیات علمی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور، اصلاح و تکمیل ماده یک اساسنامه دانشگاه فرهنگیان ابلاغ شدند.

عاملی در بیان اهمیت مصوبه سیاست‌ها و اقدامات‌ اساسی حمایت از ترویج نام‌هاونشانه‌های اسلامی- ایرانی بر تأثیرگذاری نام‌ها و نشانه‌ها در فرهنگ‌سازی، هویت‌بخشی، رشد و تکوین شخصیت و ایفای نقش‌های تربیتی  وترویج و تثبیت آرمان‌ها، ارزش‌ها و فرهنگ اسلامی تاکید کرد و افزود: در این راستا لازم است با تبیین، تقویت، ترویج و صیانت از مفاهیم فرهنگی و تمدنی، فرهنگ، هنر و هویت اسلامی، ایرانی و انقلابی وحفظ قوت و اصالت خط و زبان فارسی به عنوان رکن هویت ملی و ممانعت از ترویج فرهنگ غرب، نام‌ها و نشانه‌های مغایر و معارض و تبلیغ، تشویق و حمایت از استفاده از طرح‌ها، نام‌ها، نمادها و نشانه‌های ملهم از فرهنگ اسلامی ایرانی در تولید آثار، محصولات و کالاها و ارائه خدمات؛ مانع از نقض ارزش‌ها، احکام و آموزه‌های اسلامی و تضعیف فرهنگ و اخلاق اسلامی شویم.

استاد دانشگاه تهران همچنین در تبیین ضرورت و اهمیت تصویب سند ملی معماری و شهرسازی ایرانی- اسلامی به عنوان یکی دیگر از مصوبات مهم شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: این سند مهم در راستای بازیابی، احیاء و تقویت هویت ایرانی- اسلامی در شهر و معماری معاصر، متناسب با شأن و جایگاه آن در فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و با هدف ایجاد زمینه تحقق شهر و معماری متعادل و ارتقاء کیفیت فضایی شهر و معماری به مثابه عامل زمینه‌ساز ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان، تحقق شهر و معماری هویتمند، قانونمند نمودن به‌کارگیری مبانی اندیشه ایرانی- اسلامی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است و به دنبال ایجاد زمینه‌های استمرار اندیشه و فرهنگ ای ایرانی- اسلامی در شهر و معماری معاصر از طریق تدوین و تصویب اصول، مبانی و شاخص‌های معماری و شهرسازی ای ایرانی- اسلامی بر مبنای میراث معنوی مشترک ایران اسلامی، مبتنی بر عقلانیت  و با استفاده از فنون و مهارت‌ها و شیوه‌های پدید آمده در ادوار تاریخ ایران و پاسخگوی نیازها و مقتضیات عصر حاضر در راستای الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از  لغو سند یا بیانیه آموزش ۲۰۳۰ به عنوان یکی دیگر از مصوبات مهم شورای عالی عالی انقلاب فرهنگی نام برد و مطابق با متن صریح این مصوبه تاکید کرد: اسناد و مقررات حاکم و مبنای عمل در حوزه آموزش و پرورش و تعلیم و تربیت کشور، صرفاً اسناد بالادستی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی و به‌طور خاص سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش است و اسناد، بیانیه‌ها و مقررات مغایر با سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش و سایر اسناد بالادستی مزبور، لغو و کان لم یکن است. این حکم، مورد التزام کلیه نهادها و دستگاه‌ها خواهد بود .

عاملی تشکیل بنیاد ایران‌شناسی و تصویب اساسنامه آن را از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان مؤسسه‌ای علمی- پژوهشی، آموزشی، فرهنگی، در راستای نیل به اهداف انقلاب و نظام اسلامی ایران و اهداف عالیه فرهنگی مقام معظم رهبری، پژوهش و آموزش در تمام جوانب ایران‌شناسانه و شناختن و شناساندن فرهنگ و تمدن ایران اسلامی و معرفی جایگاه واقعی آن در جهان دانست و مطابق با متن این اساسنامه؛ برایجاد محیط مناسب برای مطالعه تخصصی و بهره‌گیری از دانشمندان، دانش‌پژوهان و دانشجویان ایرانی و غیرایرانی علاقمند به مباحث ایران‌شناسی و سامان‌دادن و هماهنگ کردن تمام پژوهش‌های علمی پراکنده در زمینه ایران‌شناسی به‌منظور معرفی و بهره‌گیری از آنها در بنیاد و به‌کارگیری روش‌های مناسب و نوین در پژوهش‌های بین‌رشته‌ای و پیشنهاد آن‌ها به مؤسسات علاقمند به مطالعات ایران‌شناسی در ایران و دیگر نقاط جهان بالا بردن سطح آگاهی عامه و خاصه مردم ایران در همه طبقات سنی از پیشینه تاریخی تمدن و فرهنگ ایران و خدمات آن به تمدن و دانش و فرهنگ بشری و تقویت حس میهن‌دوستی آنها و تحکیم ارکان هویت ملی برای مقاومت روحی و فکری در برابر جلوه‌های گوناگون پنهان و آشکار تهاجم فرهنگی بیگانه تاکید کرد.

استاد دانشگاه تهران سند ملی حقوق کودک و نوجوان را به عنوان یکی دیگر از مصوبات حائز اهمیت ویژه شورای عالی انقلاب فرهنگی بیانگر اهمیت حقوق کودک و اهتمام ویژه جمهوری اسلامی ایران به کودکان و نوجوانان به عنوان سرمایه­ های جامعه و جایگاه متعالی آنان در دیدگاه اسلامی دانست و در ادامه تاکید کرد: آموزه­ های اسلامی تمام زوایای حقوق کودکان چه پیش از تولد و چه پس از آن را در ابعاد فرهنگی، آموزشی، تربیتی، اجتماعی، اقتصادی و حقوقی تبیین کرده  است. ایشان همچنین تصریح کردنداین سند مبنای معرفی و تبیین جایگاه کودکان و نوجوانان در نظام جمهوری­ اسلامی­ ایران در مجامع بین­ المللی قرار می­ گیرد و از تاریخ تصویب، مفاد مرتبط با کودکان و نوجوانان در معاهدات بین ­المللی در راستای این سند قابل اجراست و قوانین و برنامه­ های مغایر نیز باید اصلاح شود.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین با یادآوری مصوبه ساماندهی برگزاری آزمون‌های بین‌المللی زبان فارسی افزود: در خصوص آزمون‌های بین‌المللی زبان فارسی مطابق با متن سند لازم است آیین‌نامه و استاندارد آزمون بین‌المللی مهارت زبان فارسی در دو گونة عمومی و دانشگاهی توسط بنیاد سعدی و  با مشارکت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تدوین و توسط دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به وزارت مزبور و سایر دستگاه‌های ذی‌ربط جهت اجرا و اعمال، ابلاغ ‌شود.

وی در ادامه اظهار داشت: برگزاری آزمون‌های بین‌المللی زبان فارسی دانشگاهی به‌عنوان معیار پذیرش داوطلبان خارجی جهت تحصیل در دانشگاه‌های ایران در چارچوب آیین‌نامه و استاندارد مزبور بر عهده سازمان سنجش آموزش کشور و برگزاری آزمون‌های بین‌المللی زبان فارسی عمومی برای سایر اهداف و کارکردها در چارچوب آیین‌نامه و استاندارد مذکور بر عهدة بنیاد سعدی است و دانشگاه‌ها می‌توانند در صورت لزوم برای تعیین سطح زبان فارسی دانشجویان خارجی، نسبت به برگزاری آزمون اختصاصی زبان فارسی اقدام کنند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب سند ملی توسعه فناوری های فرهنگی و نرم را به عنوان یکی دیگر از مصوبات موثر شورای عالی انقلاب فرهنگی برشمرد و با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری؛ بر گسترش نفوذ فرهنگی و تقویت جایگاه کشور در عرصه‌های بین‌المللی، حراست از هویت ملی و متمایزسازی فرهنگ ملی در برابر فرهنگ‌های بیگانه و فرآیند جهانی‌سازی، توسعه اجتماعی و احیا و ترویج سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی، بهره‌مندی از فناوری‌های اجتماعی در راستای رفع معضلات کشور و ارتقای کیفیت حکمرانی، افزایش سطح دسترسی عموم شهروندان به خدمات و محصولات فرهنگی بومی، توسعه اقتصاد مقاومتی از طریق کمک به گذار از اقتصاد منبع ‌پایه تک‌محصولی به اقتصاد خلاق و دانش‌بنیان و همچنین فرهنگ‌زایی، مقاومت در برابر تهاجم فرهنگی و توسعه فرهنگ انقلاب اسلامی به عنوان بخشی از آثار توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم تاکید کرد.

استاد دانشگاه تهران با اشاره به تصویب سیاست های راهبردی رسانه ای در شرایط بحران های طبیعی مثل شرایط ظهور ویروس فراگیر کرونا در شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت:  در شرایط بحران، رسانه‌ها به واسطه سرعت در اطلاع‌­رسانی و دارا بودن نقش آگاهی‌­بخشی، معنابخشی و در برخی موارد تجویز سیاست، از موقعیت ممتازی برخوردارند و بر خلاف دوره رسانه‌ای کلاسیک، با شکل­‌گیری رسانه‌های نوین و شبکه‌ای، تراکم زمانی و مکانی نقش مهمی در تصویرسازی مناسب از ابعاد مختلف بحران، جلـب اعتمـاد و مـشارکت مردمی به منظور مدیریت و مهار بحران بر عهده دارند.

وی؛اولین و بدیهی‌ترین قدم در این راستا را اطلاع‌رسانی مناسب، ایجاد اعتماد و پیشگیری از تاثیرات مخرب رسانه‌های معاند از طریق مدیریت یکپارچه رسانه‌ای کشور در شرایط بحران دانست و تاکید کرد: ایجاد مرجعیت و نام نمای مورد اعتماد رسانه‌ای، هم در فضای رسانه ملی و هم در رسانه‌های اجتماعی نسبت به واقعیت‌های فراگیر بحران های طبیعی مثل سیل، زلزله و ویروس های فراگیر آسیب زا یک ضرورت انکار ناپذیر است.

تحول در شورای عالی انقلاب فرهنگی

در پایان دکتر سعید رضا عاملی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در سال ۱۴۰۰، به‌صورت متمایزی تعداد جلسات شورای عالی افزایش پیدا کرد و ۲۰ جلسه به ریاست رئیس جمهور برگزار شد که ۱۵ جلسه آن به ریاست جناب آقای دکتر رئیسی برگزار شد که نزدیک به ۷ جلسه آن اختصاص به طرح تحول شورای عالی داشت که متن جامع الاطرافی بعنوان تحول در اهداف، وظایف، الزامات، تحول در مناسبات رابطه شورای عالی با سایر قوا و همچنین تحول در ساختار و رویه ها، نتیجه آن بود که بعد از اظهار نظر مقام معظم رهبری، بررسی‌های تکمیلی ادامه خواهد داشت. در همین راستا کارگروه تحول شورای عالی انقلاب فرهنگی با عضویت ۱۵ نفر از اعضاء شورای تشکیل شد که تا کنون ۲۳ جلسه تصمیم‌گیری همراه با چهارکارگروه کارشناسی تشکیل داده است. این مجموعه بیش از ۱۲۰۰ نفر ساعت به این امر مهم اختصاص داده که به لطف خدای متعالی نتایج خوب و موثری در روندهای آینده خواهد داشت.

به نقل از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ در حکم ۲۳ آبان رهبر معظم انقلاب ضمن ابلاغ سیاست های تحولی از زحمات ۱۱ نفر از اعضاء برجسته و اندیشمند حقیقی شورا با تاکید بر بهره گیری از ظرفیت مشورتی آنها تقدیر شد و ۶ نفر عضو حقیقی جدید اضافه شد و در اعلام نظر در خصوص طرح تحول شورای عالی انقلاب فرهنگی ۱۲ نفر از اعضاء حقوقی را به عضو غیر دائم تبدیل کردند که با تناسبت دستور با حق رای به شورای عالی انقلاب فرهنگی دعوت خواهند شد. جمع جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی از ۴۳ نفر به ۲۸ نفر کاهش پیدا کرد.

از"حمایت از پژوهشگران، نخبگان و دانشمندان"تا "ساماندهی سنجش و پذیرش دانشجو"

برچسب ها : ، ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

سه × یک =