سفر وانگ یی به جزایر اقیانوس آرام؛ “اینجا حیاط خلوت کسی نیست”
وزیر امور خارجه چین سفری ۱۰ روزه به جزایر اقیانوس آرام را آغاز کرده که نگرانیهای غرب نسبت به افزایش نفوذ امنیتی چین در این منطقه را برانگیخته است.
به گزارش عصرقائم، به نقل از سایت روزنامه ساوث چاینا مورنینگ پست، وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، آمریکا و متحدانش را به دلیل مهار رشد پکن مورد انتقاد قرار داده و گفت، کشورهای جزیرهای اقیانوس آرام «حیاط خلوت» هیچ کشوری نیستند.
وانگ یی در دیدار با «تانتی مامائو» رئیسجمهوری «کریباتی» گفت، پکن تمایل دارد که از کشورهای در حال توسعه حمایت کند.
طبق بیانیه وزارت امور خارجه چین، وانگ گفت: جهان آرام نیست، همهگیری غوغا میکند، جنگ متداول شده و فقر و عقبگرد در همه جا دیده میَشود. اما ایالات متحده و متحدانش مصمم هستند تا مانع از توسعه چین شوند.
او گفت: چین مایل است تا تمام تلاش خود را در همکاری با کشورهای در حال توسعه انجام دهد تا توسعههای مشترک را سرعت بخشیده و نابرابری را از بین ببرد.
گلوبال تایمز، یک روزنامه انگلیسی زبان تحت کنترل حزب کمونیست چین گزارش داد، یک نقشه جاده برای ساخت زیرساختها تحت طرح ابتکاری کمربند و جاده چین و همچنین توافقنامههایی بر سر تجارت، انرژی تجدیدپذیر و تعرفههای گمرکی به امضا رسیده است.
جزایر سلیمان
«جزایر اقیانوس آرام حیاط خلوت کسی نیستند»
وانگ تور ۱۰ روزه خود را روز پنجشنبه و در جزایر سلیمان آغاز کرد.
او در دیدار با جرمیا مانل، وزیر امور خارجه جزایر سلیمان گفت، جزایر اقیانوس آرام این حق را دارند خودشان تصمیم بگیرند چه قراردادهایی را امضا کنند.
وانگ گفت: کشورهای جزیرهای اقیانوس آرام کشورهایی مستقل و دارای حق حاکمیت هستند، نه «حیاط خلوت» کسی. آنها همه این حق را دارند که انتخابهای (مستقل) خود را داشته باشند، به جای اینکه زیردست دیگران باشند.
وی افزود، حملات برای لکهدار کردن همکاری امنیتی چین و جزایر سلیمان موفقیتآمیز نخواهد بود.
بر اساس پیشنویس توافق پیشنهادی که به دست آسوشیتدپرس رسیده، پکن به دنبال حضور امنیتی قدرتمند در این منطقه بوده و پیشنهاد داده تا نیروهای پلیس این منطقه را آموزش بدهد، در امنیت «سنتی و غیرسنتی» تشکیل تیم دهد و همکاریها در زمینه اجرای قانون را گسترش دهد.
چین در حال حاضر یک قرارداد امنیتی با جزایر سلیمان امضا کرده اما عدم انتشار عمومی جزئیات این قرارداد، نگرانیهای مبنی بر احتمال استقرار نیروی دریایی چین در جزایر سلیمان را تشدید کرده است.
وزیر خارجه چین گفت: همکاری امنیتی میان چین و جزایر سلیمان – به درخواست این جزیره – شامل کمک به حفظ نظم بر اساس قانون، حفاظت از امنیتی جان و مال، اجرای کمکهای بشردوستانه و پاسخ به بلایای طبیعی میشود.
وی افزود: همکاری امنیتی میان چین و جزایر سلیمان طرف سومی را هدف نگرفته و قرار نیست هیچ پایگاه نظامی تاسیس شود.
زنگ خطر برای استرالیا
استرالیا نیز برای مقابله با این اقدام چین، «پنی وانگ»، وزیر امور خارجه خود را به فیجی فرستاد تا در منطقه اقیانوس آرام کسب حمایت کند.
در فیجی، پنی وانگ که به تازگی و پس از انتخابات پارلمانی استرالیا به این منصب رسیده است، گفت، برعهده خود کشورهاست که با چه کسی همکاری کنند و چه توافقی امضا کنند، اما آنان را تشویق کرد که به مزایای ماندن در کنار استرالیا فکر کنند.
او گفت: استرالیا کشوری است که محدودویت یا قید و بند و شروط خاصی ندارد و بار مالی غیر قابل تحملی هم تحمیل نمیکند. ما شریکی هستیم که اولویتهای اقیانوس آرام و نهاد آن را تضعیف نمیکنیم.
سفر این مقام استرالیایی به فیجی در حالی انجام شد که روز جمعه این جزیره اقیانوس آرام به «چهارچوب اقتصادی هند-اقیانوس آرام» جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا پیوست.
«وانگ یی» در واکنش به عضویت فیجی در این چهارچوب آمریکایی که هدف آن مقابله با نفوذ فزاینده چین در این منطقه است، گفت: منطقه آسیا اقیانوسیه نباید به یک صفحه شطرنج ژئوپلتیک تبدیل شود».
ساموآ
این در حالیست که امروز (شنبه) وانگ یی در سفر به «ساموآ» قراردادی دوجانبه با وعده «همکاری بزرگتر» به امضا رساند.
جزئیات این قرارداد مشخص نیست، اما پیشنویس آن که پیشتر منتشر شده بود، شامل طرحریزی برنامههایی برای گسترش تعاملات اقتصادی و امنیتی بود. این موضوع رهبران غربی را به تشویق همتایان خود در این منطقه به رد کردن هرگونه تلاش چین برای گسترش دامنه امنیتی خود وا داشته است.
یک سند مطبوعاتی منتشرشده توسط دولت ساموآ نشان میدهد که نخستوزیر این کشور با وزیر خارجه چین دیدار کرده و درباره «تغییرات اقلیمی، همهگیری کرونا و صلح و امنیت» گفتوگو کردهاند.
این قرارداد همچنین شامل همکاری برای ساخت یک لابراتوار انگشتنگاری است. پیش از این نیز همکاری برای ساخت یک آکادمی پلیس در این کشور اعلام شده بود. وانگ یی که تاکنون به جزایر سلیمان، کریباتی و ساموآ سفر کرده، اکنون به فیجی رفته و قرار است از آن جا به تونگا، وانواتو، پاپوآ گینهنو و تیمور شرقی هم سفر کند.
برچسب ها :اقیانوس آرام ، چین ، وزیر امور خارجه
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0