کد خبر : 312455
تاریخ انتشار : دوشنبه 7 نوامبر 2022 - 16:50
-

جاسوسی روی سکوهای جام‌ جهانی

جاسوسی روی سکوهای جام‌ جهانی

فدراسیون فوتبال قطر برای کنترل اعتراض‌ نهادهای حقوق‌ بشری در طول مسابقات جام جهانی ترفند عجیبی را در پیش گرفته است.

به گزارش عصرقائم، روزنامه هم‌میهن نوشت: «بی‌شک جام‌جهانی ۲۰۲۲ قطر یکی از چالشی‌ترین تورنمنت‌های تاریخ دنیای فوتبال است. اعتراض‌های گسترده نهادهای حقوق‌ بشری به‌ خاطر کشته شدن کارگران قطری و خارجی در طول ساخت ورزشگاه‌های این کشور و البته راهکار مقابله با اعتراض‌ها در این کشور، سوژه اصلی رسانه‌های دنیاست. فدراسیون فوتبال قطر برای کنترل اعتراض‌ها در ورزشگاه‌ها ترفند عجیبی را پیش گرفته که چنین موضوعی حداقل برای اولین‌ بار در تاریخ جام‌ جهانی دیده می‌شود. فدراسیون فوتبال قطر به ۵۰ هوادار فوتبال هلند هزینه اقامت در یکی از بهترین هتل‌های قطر با امکانات کامل را تقبل کرده و در ازای آن از این افراد خواسته تا افرادی را که شعار سیاسی علیه این کشور می‌دهند، به مقامات مسئول معرفی کنند! «جاسوسی روی سکوهای ورزشگاه‌های قطر» امری است که به احتمال فراوان باعث شعله‌ور شدن اعتراضات سازمان‌های حقوق‌ بشری خواهد شد.

میزبانی‌ای که با رشوه به‌ دست آمد؟

دولت قطر ۲۱ روز قبل از اعلام نام میزبان جام‌ جهانی ۲۰۲۲ مبلغ ۴۰۰میلیون دلار به حساب فیفا واریز کرده است. در اسنادی که یک نشریه انگلیسی به آن دست پیدا کرده، مشخص شده است شبکه تلویزیونی الجزیره که زیر نظر دولت قطر فعالیت می‌کند، علاوه بر خرید حق‌ پخش تلویزیونی، در قراردادی متعهد شده در صورت معرفی قطر به‌ عنوان میزبان، مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار را به حساب فیفا واریز کند. مبلغی که طبق قرارداد و توافق، یک‌ماه پس از معرفی میزبان به حساب فیفا واریز شده است. در همین اسناد مشخص شده، سه‌ سال بعد از آن هم قطری‌ها ۴۸۰میلیون دلار دیگر به حساب فیفا واریز کرده‌اند. رقمی که مبلغ کل پرداختی قطری‌ها برای میزبانی جام‌ جهانی را به ۸۸۰ میلیون دلار می‌رساند. شیخ حمد بن خلیفه، امیر قطر که مسئول کنترل شبکه الجزیره نیز هست، این قراردادها را از طرف شبکه تلویزیونی الجزیره با فیفا امضا کرده است.

همچنین رسانه معتبر «ساکرانت» نیز به اسنادی دست یافت که میزبانی روسیه در جام‌ جهانی ۲۰۱۸ و میزبانی قطر نیز با دریافت رشوه به این دو کشور اعطا شده است. جام‌ جهانی فوتبال روسیه در سال ۲۰۱۸ برگزار شد و در سال ۲۰۲۲ نیز کشور قطر میزبانی این رویداد را بر عهده دارد. وزارت دادگستری ایالات‌ متحده بعد از مدت‌ها تحقیق و بررسی اعلام کرد، مسئولان پیشین فیفا با دریافت رشوه به این دو کشور – برای میزبانی جام‌ جهانی فوتبال – رأی دادند. بر اساس یافته‌های منتشرشده، جک ورنر، از اعضای عالی‌رتبه پیشین فیفا پنج‌ میلیون دلار از بخش‌های مختلف در روسیه دریافت و از طریق کمپانی‌های مختلف آن را به حساب بانکی خود در کشورش واریز کرد. هم‌چنین رافائل سالگویرو، مسئول گواتمالایی که در سال ۲۰۱۶ از اتهام پولشویی تبرئه شد نیز یک‌میلیون دلار رشوه دریافت کرده است تا در پروسه میزبانی جام‌ جهانی به روسیه رأی بدهد. درباره جام‌ جهانی قطر نیز وزارت دادگستری ایالات‌ متحده اعلام کرد نیکولاس لیوس، رئیس پیشین کنفدراسیون فوتبال آمریکای جنوبی که سال قبل در سن ۹۰ سالگی درگذشت و ریکاردو تکسیرا، رئیس فدراسیون فوتبال برزیل، رشوه دریافت کردند تا زمینه میزبانی قطر در جام‌ جهانی ۲۰۲۲ را با حمایت از این کشور فراهم کنند.

«حقوق بشر»، چالش جدی دولت قطر

یورگن کلوپ، سرمربی تیم فوتبال لیورپول، در نشست خبری پیش از دیدار تیمش با تاتنهام به‌ جای پاسخگویی به سوالات فوتبالی، در مورد مسائل حقوق بشر و اعطای میزبانی به قطر صحبت کرد. کلوپ معتقد است، اگر به‌ طور جدی خبرنگارها نسبت به مسائل حقوق‌ بشر در کشور قطر می‌نوشتند، شاید میزبانی به این کشور داده نمی‌شد. کلوپ معتقد است، کشوری که با رشوه و البته رعایت‌نکردن مسائل انسانی با کارگرها توانسته میزبانی یکی از مسابقات مهم دنیا را کسب کند، قطعا «جامی متفاوت» را رقم خواهد زد.

همچنین گری نویل، پیشکسوت تیم فوتبال منچستر یونایتد و البته کارشناس شبکه اسکای‌نیوز، روز گذشته مورد شدیدترین حملات و انتقادات رسانه‌ای ممکن قرار گرفت، به این خاطر که قراردادی را با شبکه «بین اسپورت» امضا کرده تا به‌ مدت ۳۰روز در روزهای جام‌ جهانی، کارشناس ورزشی این شبکه مطرح قطری باشد. کارشناسان انگلیسی به‌تندی از گری نویل انتقاد کردند که شما به‌ خاطر پول، رفتارهای غیر انسانی دولت قطر با کارگران را در نظر نگرفتید. گری نویل اما در پاسخ به این انتقادها در برنامه زنده شبکه «اسکای اسپورت» گفت: «کمتر کسی به اندازه من نسبت به مسائل حقوق‌ بشری صحبت کرده است. طبعا رعایت حقوق کارگران برای من هم اهمیت والایی دارد اما بیایید با هم صادق باشیم. اگر قرار است یک کشور را به‌ خاطر رعایت‌نکردن مسائل انسانی بایکوت کنیم، باید به‌صورت همه‌جانبه این اتفاق رخ دهد اما اگر قرار نیست بایکوت شود، پس می‌توان با زبان فوتبال، با این کشورها به تعامل و گفت‌وگو دست یافت.»

همچنین شنبه‌شب (۱۴ آبان‌ماه ۱۴۰۱) نیز هم‌زمان با برگزاری مسابقات بوندسلیگا آلمان در اکثر ورزشگاه‌های این کشور، پلاکاردهای بزرگی علیه میزبانی کشور قطر نصب شد با این مضمون؛ کشوری که باعث مرگ ۱۵۰۰۰ نفر طی ۵۶۷۰ روز شده است، لیاقت دریافت میزبانی جام‌ جهانی را ندارد. همچنین شرکت «هومل» به‌ عنوان اسپانسر تیم‌ ملی دانمارک و تامین‌کننده پوشاک ملی‌پوشان این کشور، چند هفته قبل با انتشار بیانیه‌ای از رونمایی از پیراهن جدید تیم‌ ملی قرمزپوشان اسکاندیناوی خبر داده و اعلام کرده بود، طراحی متفاوتی برای آن در نظر گرفته که دارای یک پیام خاص است. این شرکت اکنون از این پیراهن رونمایی کرده، پیراهنی که هیچ‌یک از نشان‌های فدراسیون فوتبال دانمارک و شرکت هومل در آن مشخص نیست. در بیانیه شرکت هومل آمده است: «پیراهن تیم‌ ملی دانمارک دربردارنده یک پیام است. ما دوست نداریم در طول این تورنمنت دیده شویم؛ چراکه برای برگزاری این تورنمنت هزاران‌نفر جان‌شان را از دست داده‌اند. ما در تمام طول مسیر، حامی تیم‌ ملی دانمارک هستیم اما این به معنای حمایت از قطر به‌ عنوان کشور میزبان نیست.»

فدراسیون فوتبال آلمان، سرمربی این تیم و یاشوآ کیمیش هم به شکل تندی از این میزبانی انتقاد کردند و معتقد بودند، قطر تحت هیچ عنوانی، نه به لحاظ انسانی، نه به لحاظ ورزشی صلاحیت در اختیار داشتن میزبانی را ندارد.

کنترل معترضان با جاسوسی روی سکوها

دولت قطر اما چه راهکاری برای مقابله با اعتراضات گسترده احتمالی روی سکوهای ورزشگاه‌ها، حین برگزاری مسابقات جام‌ جهانی خواهد داشت؟ در کنار اینکه دولت قطر با پلیس ترکیه مذاکرات مستقیمی داشته تا برای تقویت امنیت این کشور در ایام مسابقات، به این کشور بیایند، تصمیم عجیبی اتخاذ کرده‌ که قطعا سر و صدای زیادی به‌ پا خواهد کرد. بر اساس گزارش «داچ نیوز» هلند، فدراسیون فوتبال قطر تصمیم گرفته مذاکراتی با دو سر لیدر فوتبال هلند آغاز کند که طی آن ۵۰ نفر از هواداران هلندی، گلچین شده و در ازای دریافت هتل، با تمام امکانات به‌ صورت رایگان، این وظیفه را دارند تا با پوشیدن لباس نارنجی که نماد تیم‌ ملی هلند است، تماشاگرانی را که بنرهایی با شعارهای اعتراضی روی سکو در اختیار دارند، به مقامات پلیس قطر معرفی کنند! نکته عجیب این است که رئیس کانون هواداران فوتبال هلند، در مصاحبه‌ای که «داچ نیوز» منتشر کرده معتقد است، چنین رویکردی اصلا خلاف آزادی‌ بیان نیست؛ چراکه قصد تماشای فوتبال است، نه پیگیری مسائل سیاسی! این در حالی‌ است که ماه گذشته کمیته برگزاری مسابقات جام‌ جهانی با انتشار بیانیه‌ای از آزادی‌ بیان و جذابیت این کشور به شکل اغراق‌آمیزی تعریف کرده بود: «قطر همواره کشوری باز، بردبار و مهمان‌نواز بوده و هواداران می‌توانند این موضوع را در طول برگزاری جام‌ جهانی تجربه کنند.»

حال باید دید دولت و فدراسیون فوتبال قطر که میزبانی بزرگ‌ترین تورنمنت فوتبالی دنیا را بر عهده گرفته‌اند، چطور می‌خواهند از چنین چالش بزرگی عبور کنند. قطعا اعتراض نهادهای حقوق‌ بشری در طول برگزاری مسابقات، ادامه خواهد داشت و مسئولان این کشور نیز شاید بتوانند روی سکوهای ورزشگاه این مسائل را کنترل کنند، اما خارج از ورزشگاه و در برخورد با مسافران خارجی که تحت حمایت کشورشان است هم می‌توانند آنطور که مد نظر خودشان است، برخورد کنند؟ باید کمی صبر کرد.»

جاسوسی روی سکوهای جام‌ جهانی

برچسب ها : ، ،

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

پنج − سه =