تو برنامهای که داشتید گرفتار میشید، تو دو هفته گذشته هر روز ورزش میکردید و اعداد روی ترازو هم تو جهت درست حرکت میکردند. اما تو چند روز گذشته، حس کردید استقامتتون داره کم میشه. یه دفعه چند روز باشگاه رفتن رو جا میندازید، تو خوردن بعضی غذاها زیاده روی میکنید و کالری زیادی رو وارد بدنتون میکنید و دیگه هم خبری از اون انگیزهای که تو شروع کار داشتید نیست. چه اتفاقی افتاده؟ چرا نمیتونید برای یه مدت طولانی، روی این تصمیم باقی بمونید؟!
هر روز، صدایی که تو سرتون هست بلندتر میشه: میدونم شکست میخوری! چه چیزی باعث شده فکر کنی این بارم موفق میشی؟! میگید: من فکر میکردم این برنامه کار میکنه، اما باز اون صدا تکرار میکنه: کسل کننده ست. این وعده ها، خیلی ناامید کننده ن. به جای رفتن به باشگاه، میتونستم خیلی کارای دیگه بکنم. زندگیم برای کارایی که باید برای لاغر شدن انجام داد، خیلی شلوغه. این صداها خیلی زود باعث میشن اعلام کنید که تسلیم شدید! دوباره این شمایید که به اول کار برگشتید.
کمی از وزنی که کم کرده بودید رو برگردوندید و خودتون رو به خاطر نداشتن انگیزه و ارادهی کاهش وزن سرزنش میکنید. ممکنه توجهتون رو به سمت چیزایی برگردوندید که توی اونا خوب هستید، مثل شغلتون یا بقیهی کارا!
آیا چرخه معیوبی که بهش اشاره شد، براتون آشنا نیست؟ به سدی برخورد کردید که مانع رسیدن به کاهش وزن دائمی تون شده. اینا سدهای فیزیکی نیستند، بلکه موانع ذهنی هستند که گاهی تو حرکت به سمت کاهش وزن ساخته میشن.
این چرخهای که ازش متنفرید، قرار نیست همه زندگی تون بشه. آگاهی، اولین گام تو مسیر تغییره. اگه میتونید بفهمید کدوم موانع روانی جلوتون رو گرفته، شانس بیشتری برای کنار زدن اونا از مسیرتون دارید. پس دیگه نیازی نیست، دنبال برنامه کامل دیگهای باشید. میتونید برنامهای بسازید که به سبک زندگی تون بخوره و نهایتا شما رو به هدفی که دنبالش میکنید برسونه.
ما سدها رو میشکنیم
ترس، شک، خستگی! وقتی سبک زندگی تون رو تغییر بدید، مغزتون شروع به صحبت با شما میکنه، اما این احساسات موقت قرار نیست پیروز بشن. تو موانعی که برای رسیدن به هدفتون وجود داره، بعضی شون خیلی شایع هستند. سعی کنید قبل از شروع، این موارد رو شناسایی کنید و برای مواجه شدن با هرکدوم اونا برنامهای داشته باشید.
۱. ترس از شکست
پیش بینی شکست، یکی از بزرگترین قاتلان انگیزه است. تو که شکست میخوری، چرا اصلا با تلاش کردن خودتو اذیت میکنی؟! اگه سال هاست که در تلاشید – جدای انگیزه شدیدی که دارید – یعنی قسمتی از شما باور نداره که میتونید موفق بشید.
بهترین روش برای مبارزه با ترس از شکست، تجربه موفقیته. به جای اینکه ۳۰ کیلوگرم کاهش وزن رو برای خودتون، موفقیت به حساب بیارید، هدفتون رو روی ۳ کیلوگرم بذارید. اگه قبلا همیشه صبحانه رو جا مینداختید و حالا صبحانهای سالم میل میکنید، این خودش رسیدن به یه موفقیته. همه دستاوردای سختی که تو زندگی به دست آوردید رو لیست کنید تا به خودتون یادآوری کنید، همین حالا هم موفقیتایی داشتید! همین که تونستید به خودتون ثابت کنید که موفقیت رو تجربه کردید، ترس از شکست هم کم کم محو میشه.
۲. باور نداشتن دستاوردها، روی زندگی تون تاثیر منفی میذاره.
اگه میخواید وزن کم کنید، اما تلاش نمیکنید، به دست آوردنش نمیتونه زندگی تون رو اونطورا هم تغییر بده. از خودتون میپرسید که آیا این همه تلاش سخت، ارزشش رو داره یا نه؟
اگه مانعتون همینه، باید به عمق روحتون برید و ببینید که چرا میخواید وزن کم کنید. لیستی از همه دلایلی درست کنید که میخواید به خاطر اونا سالم بشید. انگیزه تون باید با ارزشای اصلی تون یکی باشه.
مثلا: «من میخوام پا به پای بچه هام بدوم و باهاشون بازی کنم «از» من میخوام دوباره تو شلوار جینم جا بشم» خیلی انگیزه بخش تره. تحقیقات نشون داده افرادی که روی چرای کاهش وزنشون بیشتر تمرکز میکنند، راحتتر میتونند به روندشون ادامه بدن و کاهش وزن داشته باشن.
۳. عدم اعتماد به نفس
شاید باور نکنید که دانش، توانایی و استقامت کافی برای دنبال کردن برنامه رو ندارید. اگه اینطور باشه، قبل از اینکه شروع کنید برای خودتون مانعی به وجود بیارید.
توصیه میشه با یه متخصص تغذیه، مشاور و یا مربی ورزشی شروع کنید، حتی اگه این مدت کم باشه. این افراد حرفهای میتونند تو پیشبرد برنامه کمکتون کنند و اطلاعاتی رو در اختیارتون قرار بدن که برای موفقیت به اونا نیاز دارید. خوندن مقالات و داستان موفقیت افراد دیگه هم میتونه به خوبی کمکتون کنه. شما بیشتر از چیزی که فکرش رو میکنید توانایی دارید، پس همیشه خودتون رو قوی نگه دارید.
۴. خستگی
همین که برنامهای پیدا کردید که تونستید اونو مورد استفاده قرار بدید، مطمئن بشید انعطاف پذیری رو هم رعایت میکنید. هر روز خوردن یه نوع غذا و انجام یه نوع حرکت ورزشی! پیشنهادای جدیدو رد میکنید، چون میترسید مبادا وسوسه بشید و برنامه تون از دست بره. همه این موارد باعث میشه خیلی زود از برنامه زده بشید و احساس خستگی کنید.
برای جلوگیری از این اتفاق، تو غذاهایی که میخورید تنوع ایجاد کنید. هر هفته دستورای غذایی جدیدو امتحان کنید و میوه و سبزیجات رو وارد برنامه غذایی تون کنید. برای مدت طولانی، روی یه ورزش نمونید و روتینهای مختلف رو امتحان کنید. گاهی به خودتون استراحت بدید و گاهی هم خودتون رو به چالش بکشید. در مورد دعوتا و روابط اجتماعی باید خودتون هوشمند عمل کنید. مثلا هیچ وقت خیلی گرسنه به یه مهمونی نرید و یا از قبل برنامه بریزید که میخواید چه قدر غذا بخورید.
۵. به سرعت به نتیجه نرسیدن
متاسفانه عجول هستیم و وقتی چیزی رو میخوایم، یعنی انتظار داریم همون موقع به دستش بیاریم. اما رسیدن به وزن مناسب یه فرآیند زمان بره. عاداتتون رو به مرور تغییر بدید تا برای یه سبک زندگی سالم آماده بشید، اون وقت میتونید به کاهش وزن دست پیدا کنید. دفعه بعد که نتیجه دلخواهتون رو ندیدید و حس کردید صدایی توی سرتون میگه تسلیم شو، روی موفقیتای کوچیکتون تمرکز کنید. به این دقت کنید که بالا رفتن از پله ها، چقدر براتون سادهتر شده، چقدر حالا که از خودتون مراقبت میکنید همه چیز بهتره. فقط کافیه با دقت به اطرافتون نگاه کنید تا متوجه تاثیرات مثبت کاری که برای خودتون میکنید، بشید.
۶. مقایسه خودتون با دیگران
اینکه ببینید دیگران از شما موفقترن، انگیزه تون رو کم میکنه؟ اگه دائم بقیه رو توی فیسبوک و اینستاگرام میبینید و حسرت میخورید که چرا جای اونا نیستید، یه لطفی به خودتون بکنید و از این برنامهها بیرون بیاید. هر کسی با افراد دیگه متفاوته. سبک زندگی، شرایط، ساختار بدنی و سوخت ساز هم همین وضعیت رو داره. تنها مقایسهای که باید انجام بدید، مقایسه حال حاضرتون با زمانی هست که رابطه رو شروع کردید. تنها به زمان شروع و راهی که پیش روتون دارید فکر کنید و اجازه ندید فکر کردن به دیگران، شیرینی موفقیتتون رو تلخ کنه.
۷. خسته کننده است، حتی نمیدونید از کجا شروع کنید
وقتی میخواید عاداتتون رو تغییر بدید و سبک زندگی جدیدی بسازید، حس میکنید دارید به یه کوه بلند نگاه میکنید که هیچوقت نمیتونید به قله ش. برسید؟ با این همه مسیر و مانعی که وجود داره، حتی فکر تغییر الگوی غذا خوردن هم غیر قابل تحمل به نظر میرسه، اما واقعا اینطور نیست.
چنین احساسی باعث سکون میشه، بنابراین با وجود اینکه دنبال تغییر هستید، اما هیچ کاری نمیکنید. تنها راهی که میتونید با استفاده از اون، از پس این شرایط بربیاید، اینه که هر بار یه قدم بردارید. به جای اینکه بخواید یه دفعه، یه قدم بلند بردارید، یه موضوع رو انتخاب کنید و اونو به چند قدم قابل اجرا تقسیم کنید و کارتون رو شروع کنید. برای مثال هفته اول فقط سعی کنید هر روز یه صبحانهی سالم بخورید و یا هر شب، بعد از شام کمی قدم بزنید. این قدمهای کوچک نه تنها باعث میشن آروم آروم به سمت بالا برید، بلکه تبدیل به عادتهای همیشگی میشن.
۸. هدفتون یک باید است، نه خواسته
وقتی کاهش وزنتون به خاطر اینه که پزشک، دوست یا نامزدتون دائم به شما میگن باید وزن کم کنید، بیشتر به سمت هدف هل داده میشید تا اینکه بخواید خودتون به سمتش برید. اگه هدفتون جلب رضایت دیگرانه، بالا نگه داشتن انگیزه تقریبا غیر ممکنه. اگه کسی که به خاطرش میخواید وزن کم کنید خودتون نیستید، باید سعی کنید برای خودتون به اندازه کافی دلیل جمع کنید که به خاطرش زحمت بکشید.
۹. فکر میکنید دیگران هوای شما رو ندارن و یا از کاری که انجام میدید انتقاد میکنند.
اگه از طرف کسانی که دوستشون دارید حمایت نشید، رسیدن به هر هدفی سخت میشه. انتقاد رو هم به چیزی که انجام میدید اضافه کنید تا اوضاع سختتر بشه. حتی بدتر از این هم ممکنه! وقتی این افراد بخوان نتیجه تلاشتون رو خراب کنند – بخور، همین یه شیرینی که چیزی نیست! – مجبور میشید که بین خودتون و کسانی که دوست دارید یکی رو انتخاب کنید، پس در نتیجه در طول فرآیند انگیزه تون از بین میره. برای مبارزه با کسانی که انتقاد میکنند و سعی دارن شما رو از مسیر بیرون کنند، سعی کنید افرادی رو پیدا کنید که هواتون رو داشته باشن.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0