کسری ۲۸ هزار میلیارد تومانی بودجه ۹۶
به گزارش قائم آنلاین،مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی تحت عنوان از لایحه تا قانون به وضعیت بودجه سال ۹۶ پرداخته است. در چکیده این گزارش آمده است: بودجه کل کشور متشکل از بودجه عمومی دولت و بودجه شرکتهای دولتی در لایحه بودجه سال ۱۳۹۶ مبلغ ۱۰٫۸۴۹ هزار میلیارد ریال بود که با تغییرات مجلس به
به گزارش قائم آنلاین،مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی تحت عنوان از لایحه تا قانون به وضعیت بودجه سال ۹۶ پرداخته است.
در چکیده این گزارش آمده است: بودجه کل کشور متشکل از بودجه عمومی دولت و بودجه شرکتهای دولتی در لایحه بودجه سال ۱۳۹۶ مبلغ ۱۰٫۸۴۹ هزار میلیارد ریال بود که با تغییرات مجلس به ۱۱٫۵۲۴ هزار میلیارد ریال معادل ۶ درصد افزایش یافت. منابع و مصارف عمومی نیز در لایحه مبلغ ۳٫۲۰۰ هزار میلیارد ریال بود که با تغییرات مجلس به ۳٫۴۶۷ هزار میلیارد ریال معادل ۸ درصد افزایش یافت.
برآوردها نشان میدهد که منابع عمومی دولت در سال جاری در حدود ۳٫۱۸۷ هزار میلیارد ریال محقق میشود. در این صورت در مقایسه با رقم مصوب حدود ۲۸۰ هزار میلیارد ریال عدم تحقق منابع خواهیم داشت. مهمترین اجزای منابع عبارت است از: درآمدها، واگذاری داراییهای سرمایهای و واگذاری داراییهای مالی که میزان تحقق آنها به شرح زیر است:
درآمدها: پیشبینی میشود تا پایان سال حدود ۱٫۶۶۶ هزار میلیارد ریال درآمد محقق شود. در این صورت در این قسمت از منابع با حدود ۷۵ هزار میلیارد ریال عدم تحقق منابع روبهرو خواهیم بود. در این قسمت از درآمدها تنها برای درآمدهای حاصل از مالکیت دولت عدم تحقق درآمدها پیشبینی شده و تصور میشود که سایر اجزای درآمد به طور کامل محقق شود.
واگذاری داراییهای سرمایهای: پیشبینی میشود این بخش از منابع تا پایان سال حدود ۹۹۳ هزار میلیارد ریال محقق شود. در این صورت عدم تحقق منابع در این بخش برابر ۱۹۶ هزار میلیارد ریال و عمدتاً مربوط به عواید حاصل از صادرات نفت است. پیشبینی میشود منابع حاصل از صادرات نفت و فرآوردههای نفتی ۱۵۱ هزار میلیارد ریال عدم تحقق داشته باشد.
واگذاری داراییهای مالی: پیشبینی میشود این بخش از منابع تا پایان سال حدود ۵۲۸ هزار میلیارد ریال محقق شود. در این صورت عدم تحقق منابع در این بخش تنها ۹ هزار میلیارد ریال خواهد بود. پیشبینی میشود منابع قابل تحقق در سال جاری به شرح زیر به اجزای مصارف اختصاص یابد:
هزینهها: برآورد میشود در یک سناریو (انضباط مالی دولت و افزایش ۱۰ درصدی هزینهها) تا پایان سال حدود ۲٫۲۷۵ هزار میلیارد ریال به این بخش از مصارف اختصاص یابد که با ۲۶۳ هزار میلیارد ریال عدم تخصیص اعتبار روبهرو خواهیم بود،اما در سناریوی دوم (رشد ۲۰ درصدی هزینهها طبق روال سالهای اخیر) حدود ۲٫۴۸۳ هزار میلیارد ریال صرف هزینهها خواهد شد که با ۵۵ هزار میلیارد ریال عدم تخصیص اعتبار روبهرو خواهیم بود و مبلغ باقیمانده برای طرحهای تملک داراییهای سرمایهای برابر ۴۰۴ هزار میلیارد ریال خواهد بود.
تملک داراییهای مالی: پیشبینی میشود که تا پایان سال حدود ۳۰۰ هزار میلیارد ریال به این قسمت از مصارف اختصاص یابد.
تملک داراییهای سرمایهای: با توجه به تحقق ۳٫۱۸۷ هزار میلیارد ریالی منابع و اختصاص ۲٫۲۷۵ و ۳۰۰ هزار میلیارد ریال آن به ترتیب به هزینهها و تملک داراییهای مالی (طبق سناریوی اول)، رقمی که از کل منابع پیشبینی شده باقی میماند مبلغ ۶۱۲ هزار میلیارد ریال است که به طرحهای تملک داراییهای سرمایهای اختصاص مییابد،اما در سناریوی دیگر با فرض تحقق ۲٫۴۸۳ هزار میلیارد ریال برای هزینهها و ثبات سایر فروض مبلغ باقیمانده برای اختصاص به طرحهای عمرانی برابر ۴۰۴ هزار میلیارد ریال خواهد بود. از آنجا که بخش قابل توجهی از این اعتبارات صرف بازپرداخت بدهیهای دولت به پیمانکاران میشود، در کوتاهمدت تأثیری بر رونقبخشی به طرحهای عمرانی نخواهد داشت، اما بار بدهی دولت سبکتر شده و در صورت تداوم آن پیمانکاران نیز توانمندتر خواهند شد و تأثیر مثبتی بر رونق طرحهای عمرانی خواهد داشت.
بنابراین با توجه به حجم بسیار زیاد طرحهای تملک داراییهای سرمایهای در دست اجرا و اعتبار باقیمانده برای این طرحها ضرورت دارد دولت برای تحقق هر چه بیشتر منابع و صرفهجویی هر چه بیشتر هزینهها اهتمام جدی به خرج دهد.
ردیفهای متفرقه: با بودجهریزی مبتنی بر عملکرد و با اصول متعدد بودجهریزی مانند شفافیت و پاسخگویی مغایر است،بنابراین پیشنهاد میشود مجلس شورای اسلامی در سال جاری گزارش کاملی از نحوه مصرف این اعتبارات از دولت مطالبه کند و در مرحله بازرسی و تصویب بودجه سال آینده سعی در محدود کردن کامل این ردیفها کند.
برچسب ها :پژوهش،لایحه،بودجه
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0