کد خبر : 63994
تاریخ انتشار : یکشنبه 10 دسامبر 2017 - 22:40
-

آیین کهن شونیشت در شهرستان نکا برگزار می‌شود

آیین کهن شونیشت در شهرستان نکا برگزار می‌شود

به گزارش قائم آنلاین، مهدی روحی در گفت‌وگو  اظهار کرد: این مراسم در شامگاه روز سه‌شنبه ۲۱ آذر و به میزبانی مردم روستای شیرکلا از بخش هزارجریب نکا در قالب برگزاری آیین سنتی و باستانی برگزار می‌شود. وی افزود: این مراسم با همکاری ادارات فرهنگ‌وارشاد اسلامی، ثبت اسناد و نهاد کتابخانه‌های عمومی نکا به اجرا

به گزارش قائم آنلاین، مهدی روحی در گفت‌وگو  اظهار کرد: این مراسم در شامگاه روز سه‌شنبه ۲۱ آذر و به میزبانی مردم روستای شیرکلا از بخش هزارجریب نکا در قالب برگزاری آیین سنتی و باستانی برگزار می‌شود.

وی افزود: این مراسم با همکاری ادارات فرهنگ‌وارشاد اسلامی، ثبت اسناد و نهاد کتابخانه‌های عمومی نکا به اجرا در می‌آید که در آن پذیرای جمعی از ریش‌سپیدان، هنرمندان، جوانان، مسئولان و مردم آن منطقه خواهند بود.

مدیر فرهنگ‌وارشاد اسلامی نکا هدف از برگزاری این برنامه را احیای آداب و رسوم مردم مازندران برشمرد و خاطرنشان کرد: امیری‌خوانی، شعرخوانی، قصه‌گویی، گفتن چیستان و ضرب‌المثل،  ازجمله برنامه‌های ادبی‌هنری قابل اجرا در این مراسم به شمار می‌آیند.

این مسئول اضافه کرد: شونیشت یا مازرونی‌شو یکی از کهن‌ترین آیین و رسوم مردمان مازندران است که در باورهای محلی مازندران شب چله بزرگ یا یلدا شو، اهالی و مردم روستاها ساعتی پس از غروب آفتاب به دیدار آشنایان و فامیل می‌روند.

وی گفت: دراین نشست‌های خانگی در قدیم به صورت سنتی در کنار کرسی و بخاری‌های هیزمی(شب‌چره) برپا می‌کنند و بزرگترها برای جوان‌ترها حکایت‌ها و اشعار بسیاری از بزرگان و داستان‌های کهن بازگو می‌کنند.

روحی فال حافظ، شاهنامه‌خوانی و شعرهای امیری و اجرای کتولی امیر پازواری برای حاضران را از دیگر برنامه‌های این مراسم خواند و اظهار کرد: همچنین در این شب دختران دم بخت با پوشاندن صورت خود از هفت خانه هدیه می‌گیرند که به چیزی که نیت کردند خواهند رسید این سنت در روستاهای غرب مازندران رواج دارد.

وی افزود: در روستاهای شرق مازندران تعدادی از پسران جوان روستا چادری مشکی بر سر می‌کنند، قاشق یا کاسه‌ای گرفته که به زبان مازنی کترا تک تک(قاشق‌زنی) می‌گویند و به خانه‌ها رفته و صاحب خانه به عنوان برآوردن نیت آن فرد تخم مرغ یا شیرینی در کاسه‌اش می‌ریزد که در  روستاهای نکا به این افراد(غول پل‌گیر) می‌گویند.

مدیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نکا شیرینی پشت‌ زیگ( تهیه شده از کنجد، روغن، مغز گرد و شکر) آغوز حلوا(حلوای سیاه یا حلوای گردو) قطاب، کیک محلی، حلوای برنج ، بهاردانه (برنجک) را رایج‌ترین شیرینی خانگی مازندرانی‌ها در این شب دانست.

این مسئول اضافه کرد: مازندرانی‌ها برای دور ساختن سرمای زمستان از خود هندوانه محصول تابستان را در انبار، داخل کاه نگه می‌دارند و درشب یلدا آن را می‌خورند همچنین ریش سفیدان روستا معتقدند هرکس در این شب هندوانه بخورد در طول سال به خفقان و گرفتگی قلب دچار نمی‌شود.

وی گفت: در تقویم قدیم مازندرانی‌ها، چله بزرگ از اول دی آغاز و به مدت ۴۰ روز تا ۱۰ بهمن ادامه دارد و بعد از آن چله کوچک که ۲۰ روز است آغاز شده و تا ۳۰ بهمن ادامه پیدا می‌کند.

 آیین شونیشت روستای شیرکلا در منزل مسعود مهدوی با امیری‌خوانی عباس کمالی، کتولی‌خوانی اسماعیل قنبری، لـله‌وا نوازی مسعود مهدوی و محمدجان قنبری، اجرای چیستان و ضرب‌المثل حسین علی‌نژاد و زهرا حاجیان همراه با قصه‌گویی حسینقلی بابایی برگزار می‌شود.

همچنین در این مراسم محمدمهدی قلیان راوی تاریخ و فرهنگ شیرکلا بوده و هنرمندان دیگری نیز به اجرای برنامه می‌پردازند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

3 × پنج =