قطعا دربارهی فایدههایی که استفاده از اینترنت در زندگی روزانهی ما فراهم میآورد هیچ شکی وجود ندارد. مطابق مطالعهی صورت گرفته توسط استیفن سیوک کسب و کارهایی که مستقیما به اینترنت مربوط میشوند در ۲۰۱۴ برای اقتصاد آمریکا حدود ۹۶۶ میلیارد دلار درآمدزایی داشتهاند. با وجود این، همگام با رشد این سیستم جهانی نگرانی فزایندهای نیز شکل گرفته است. این نگرانی مربوط به اثرات منفی اینترنت است.
این روزها به کمبود کنترل بر منابع اطلاعاتی، نشت امنیتی، یا اعتیاد به اینترنت بیش از همیشه اشاره میشود. در مقایسه با قرن حاضر، در گذشته هیچگاه به تاثیر منفی اینترنت به این اندازه توجه نشده است. پس، این مشکلات دقیقا چه هستند و چگونه بر جامعهی ما تاثیر میگذارند. با ما همراه شوید تا به پاسخهایی که در دل این مقاله نهفته است پی ببریم.
۱. کمبود ارتباط رو در رو
وقتی کمبود ارتباط رو در رو به عنوان یکی از اثرات منفی اینترنت ذکر میشود کاملا عجیب و غریب به نظر میرسد، چون قرار است اینترنت آدمها را به هم نزدیکتر کند. اما واقعیت این است که تا حدودی آدمها ارتباط برقرار کردن از طریق اینترنت را از روش مستقیم مرسوم راحتتر میدانند. آنها ترجیح میدهند از طریق پیامرسان، وایبر یا سایر اپلیکیشنهای موجود در اینترنت استفاده کنند. ایدهی رو در رو شدن دارد به یک تصمیم سخت تبدیل میشود.
در پژوهشی که در ژورنال بینالمللی طراحی و مهندسی سازمانی به چاپ رسیده است بیان شده است که ارتباط رو در رو در کار گروهی به آدمها کمک میکند اعتمادسازی دو طرفه ایجاد کنند، خلاق باشند و نتایج بهتری بگیرند.
وقتی نوجوانان و دانشآموزان مایل هستند ارتباط اینترنتی را انتخاب کنند و از صحبت کردن مستقیم اجتناب میکنند، روابط شخصیشان با دوستان و خانواده در نتیجهی استفادهی بیش از حد از اینترنت آسیب میبینند. مطابق نظرسنجی واشینگتن پست و نتیجهی آن، حدود ۶ ٪ از فعالان در حوزهی اینترنت پاسخ دادند که روابطشان در نتیجهی استفادهی بیش از حد از اینترنت آسیب دیده است. باور بر این است بعضی از آدمها گفتگوی آنلاین را ترجیح میدهند، چون آنها را از جهان واقعی تا حدودی جدا نگه میدارد.
۲:کمبود خلاقیت
کمبود خلاقیت در نوجوانان و دانشآموزان نیز یکی دیگر از اثرات منفی اینترنت است که از مزایای آن ناشی میشود. یک ویژگی قابل توجه اینترنت آن است که حاوی منابع نامحدودی از اطلاعات است. از مزایای این ویژگی فراهم آوردن دسترسی سریع و آسان اطلاعات مورد نیاز برای کاربران است. اما، وقتی همه چیز فراهم است، نیازی به خلاقیت نیست. دانشآموزان اکنون مجبور نیستند تلاش زیادی در قبال تکالیف یا پروژهشان انجام بدهند، چون فقط چند دقیقه لازم است تا تمام اطلاعات مورد نیاز را از اینترنت بگیرند و در کار خود کپی کنند.
این مسئله هشداری است برای افزایش سرقت ادبی، که به کمبود خلاقیت منجر میشود. وقتی این عادت چندین بار اتفاق بیفتد، این جوانها برای تکمیل مطالعاتشان به اینترنت وابسته خواهند شد. همین وضعیت نه تنها برای دانشآموزان بلکه برای کاربرانی از هر سن اتفاق میافتد. امور به نحوی آسان میشوند که این امر به مانعی برای یادگیری و خلاقیت تبدیل میشود.
۳. زورگویی سایبری
زورگویی سایبری اساسا اصطلاحی است برای توصیف استفادهی زورگویانه از اینترنت. این اشکال را میتوان به عنوان یکی از بدترین اثرات منفی اینترنت به حساب آورد. برای آدمهای پر از کینه و نفرت جهت گفتن الفاظ زشت به یک نفر هرگز راهی آسانتر از این وجود ندارد. سلبریتیها یا بعضی از آدمهای طبقهی محافظت شده اغلب قربانی زورگویی سایبری واقع میشوند.
این نوع آزار و اذیت راحتتر و امنتر از زورگویی فیزیکی است، چون به ندرت قانون یا مقرراتی برای کنترل این دست از مسائل وجود دارد. قربانیان زورگویی سایبری ممکن است به خاطر نظرات یا عقاید شرورانه احساس کنند مورد اهانت قرار گرفتهاند یا خجالت زده شوند.
اثرات منفی آن بر روی نوجوانان بدتر خواهد بود، بخصوص بر روی کسانی که در سن بلوغ با تمام آن آسیبپذیریها و حساسیتهای معروف قرار دارند. اثبات شده است رابطهی مستقیمی بین زورگویی سایبری و اقدام به خودکشی توسط قربانیان وجود دارد. به نظر میرسد دانشآموزان از همه بیشتر مورد زورگویی اینترنتی قرار میگیرند. یکی دو مورد انتقاد از سوی معلمان یا خیانت از سوی گروهی از دوستان میتواند یک دانشآموز را دیوانه کند و نهایتا او را به سمت خودکشی بکشاند. بنابراین، مهم است که از قبل دربارهی اثرات منفی اینترنت آگاهی داشته باشیم.
۴: اتلاف وقت
وقتی از اثرات منفی اینترنت بحث میشود فراموش کردن اتلاف وقت اشتباه است. واشینگتن پست اعلام کرد ۹ ٪ سعی میکنند “استفادهی غیرضروری از اینترنت” را مخفی کنند. به علاوه، دانشگاه استنفورد نیز مطالعهای انجام داد که نشان میدهد ۱۲.۴ درصد از شرکتکنندگان اغلب بیشتر از زمانی که قصد داشتند از اینترنت استفاده کنند آنلاین میمانند. مشخص است که اگر بیش از حد زمان صرف اینترنت کنید، مجبور خواهید بود از وقت سایر فعالیتهایتان بزنید.
به عنوان یک مخزن بیپایانی از سرگرمی، اینترنت تا حدودی مشابه حفرهای سیاه است که راهی برای گریز باقی نمیگذارد. دانش آموزان و نوجوانان بسیاری بیشتر زمان خود را فقط صرف تماشای فیلم، فیسبوک گردی و انجام بازی میکنند به جای آن که فعالیتهای معنیدار دیگری را یاد بگیرند یا انجام بدهند. اگرچه هدف اصلی اینترنت کمک به دانش آموزان و نوجوانان برای عملکرد کارآمدتر بود، اما اکنون عملا آنها را به انجام هیچ کاری وا نمیدارد. اکتشافات و پیشرفت اینترنت آن را بهخصوص برای دانشآموزان به یک عامل حواس پرتی آینده دار تبدیل میکند. در نتیجه، در حالی که هزینههای صورتحسابهای الکترونیکی رو به افزایش است نتایج علمی آنها کم کم در حال کاهش هستند.
۵: دوری از خانواده
استفادهی بیش از حد از هر چیزی همیشه عوارض جانبی ایجاد میکند. اینترنت نیز از این قاعده مستثنی نیست. وقتی دانشآموزان و نوجوانان از اینترنت بیش از اندازه استفاده میکنند، دوری از خانواده به عنوان یکی از اثرات منفی اینترنت اتفاق خواهد افتاد. تراژدی یک زوج در کرهی جنوبی صحیحترین مثال برای این اثر خواهد بود، چون آنها آنقدر مشغول فرزند مجازیشان بودند که فرزند واقعی خود را فراموش کردند. نهایتا، این کودک بیچاره به خاطر گرسنگی و بیتوجهی والدینش از دنیا رفت.
وقتی آدمها اکثر وقت خود را صرف نتگردی میکنند، به زندگی واقعی و آدمهای اطرافشان، من جمله اعضای خانوادهی خود، بیتوجه میشوند. بدیهی است، هدف اصلی والدین هنگامی که برای کودکانشان اینترنت فراهم میآورند آن است که دری به دنیای جدید باز کنند، نه این که خودشان را در یک سیارهی خیالی بدون خانواده زندانی کنند. برای بسیاری از دانشآموزان، اینترنت تنها دوستی است که دارند. زمانی که باید صرف خانواده شود، توسط والدین با ساعات نتگردی جایگزین میشود. آنها از خانواده غفلت میکنند و از صحبت کردن یا تعامل با اعضای دیگر تردید دارند.
۶: مختل شدن حریم خصوصی
تهدید حریم خصوصی که یکی از اثرات منفی اینترنت است و به خاطر جریان اطلاعاتی آزاد اینترنت اتفاق میافتد چیزی است که باید از آن آگاهی داشته باشید. نوجوانان عکس، اطلاعات خصوصی یا گفتگوهای شخصیشان را هر روز با هم در شبکهی اجتماعی مبادله میکنند. بسیاری از دانشآموزان حتی شمارهی کارت شناساییشان، شمارهی کلاس و سایر اطلاعات مربوط به امنیت شخصی را به روز رسانی میکنند. آنها از این خطر تهدید حریم خصوصی که ممکن است غریبهها به اطلاعاتشان دست پیدا و از آنها سوء استفاده کنند به طور کامل آگاهی ندارند.
حریم خصوصی آنها با ریسک مختل و دچار اشکال شدن مواجه است. بنابراین، در ذهن داشته باشید که هر چیزی در اینترنت قابل مبادله نیست. برای سود بردن به نحو احسن و دور ماندن از اثرات منفی اینترنت، مراقب تمام اطلاعات خصوصی که بارگذاری میکنید باشید و از این که امکان دارد چه کسانی به اطلاعات شما دسترسی داشته باشند اطمینان حاصل کنید.
۷: بیخوابی
جهت توضیح به کسانی که نمیدانند بیخوابی چیست، باید بگویم که اختلال بیخوابی زمانی رخ میدهد که آدمها قادر به استراحت یا خوابیدن نباشند؛ و یک سیستم جهانی قدرتمند، اینترنت، تا حدودی یکی از دلایل بیخوابی است. نمیتوان نادیده گرفت که نوجوانان و دانشآموزان تمام روز به اینترنت میچسبند. آنها از هر زمان ممکن برای جستجوی اینترنت استفاده میکنند، حتی از زمان خواب. درست بعد از چند روز که برای چک کردن فیسبوک یا اینستاگرام خود تا دیروقت بیدار میمانند، این کار برایشان به یک عادت تبدیل میشود و باور کنید، رها شدن از آن آسان نیست. به علاوه، نور سبز صفحهی رایانه یا سایر انواع وسایل الکترونیکی میتواند مانع خوابیدن شما بشود.
همهی ما میدانیم که تا دیروقت بیدار ماندن برای سلامتیمان خوب نیست. وقتی بدن نتواند زمان کافی برای استراحت داشته باشد، بسیاری از مشکلات مربوط به سلامتی ظاهر خواهند شد.
در مورد دانشآموزان و نوجوانان، که در سن رشد هستند، بیخوابی نه تنها بر سلامت ذهنیشان بلکه بر رشد جسمی آنها نیز تاثیر خواهد گذاشت. بعد از مدت زمان طولانی نگاه کردن به صفحهی نمایش خستگی چشم اتفاق خواهد افتاد. بنابراین، امشب با خاموش کردن اینترنتتان و به وجود آوردن عادت خوب زود خوابیدن خودتان را نجات دهید و از بسیاری از بیماریها در امان بمانید.
۸: کمتحرکی فیزیکی
هنگام صحبت از اثرات منفی اینترنت، نمیتوانیم کمتحرکی فیزیکی را نادیده بگیریم. همانطور که همهی ما در مدرسه یاد میگیریم، یک آموزش تمام و کمال شامل رشد ذهنی و فیزیکی است. به همین خاطر است که بین کلاسها زنگ تفریح وجود دارد تا دانشآموزان بتوانند استراحت کنند و بدنشان را حرکت بدهند. اینترنت فقط جنبهی ذهنی را حمایت میکند.
هیچ ورزشی برای دانشآموزان و نوجوانان در این سیستم جهانی وجود ندارد. وقتی آدمها از اینترنت زیاد استفاده میکنند، برای فعالیتهای فیزیکی مانند ورزش کردن وقت کم خواهند آورد. به علاوه، چون با اینترنت دسترسی به همه چیز ممکن میشود، نیاز به این فعالیتها کاهش پیدا میکند. دانش آموزان میتوانند پروژههایشان را بدون رفتن به مدرسه تحویل بدهند.
نوجوانان میتوانند بدون خارج شدن از رختخواب با دوستانشان صحبت کنند. هرچه اینترنت راحتتر باشد، فعالیتهای فیزیکی کمتری برای دانشآموزان و نوجوانان وجود خواهد داشت. این گرایش بر رشد جوانان تاثیر زیادی خواهد گذاشت. به آنها توصیه میشود بیرون بروند، ورزشهای منظم انجام بدهند و در این سنین فعالتر باشند. تاکید بر استفادهی از اینترنت باید کاهش بیابد وگرنه، دیر یا زود، این اثرات منفی اینترنت به مشکلات ذهنی در دانشآموزان و نوجوانان منجر خواهد شد.
۹: اعتیاد به اینترنت
اعتیاد به اینترنت از سایر انواع اعتیاد کم خطرتر نیست. از روزی که انفجار اینترنت رخ داد، این اشکال به وجود آمده است و در سرتاسر جهان بدون هیچ علامتی گسترش پیدا کرده است. ویژگی آدمهایی که با اعتیاد به اینترنت مشکل دارند آن است به نظر میرسد با گوشی تلفن یا کامپیوترهای خود ازدواج کردهاند. هر وقت که آنها را میبینید، چشمانشان به صفحهی نمایش خیره شده است. برای دانش آموزان و نوجوانان، بازیهای آنلاین یا این وبسایتهای شبکهی اجتماعی جذابیت زیادی دارند.
بر اساس آمار ارائه شده توسط دانشگاه استنفورد ۱۳.۷ درصد از آدمها دور شدن از اینترنت به مدت چند روز را غیر ممکن میدانند. واقعیت جالب آن که بر اساس پژوهش صورت گرفته توسط دانشگاه لوا مردها بیشتر احتمال دارد به اینترنت معتاد شوند. نه تنها جذب عوامل فوقالذکر میشوند، بلکه بسیاری از دانشآموزان و نوجوانان به عنوان راهی برای پنهان شدن از دنیای واقعی به اینترنت پناه میآورند.
آنها وقتی در جهانی خیالی که در اینترنت ساختهاند زندگی میکنند احساس راحتی و امنیت بیشتری دارند. مشکل خطرناک اعتیاد به اینترنت نه تنها بر روند زندگی بلکه بر سلامتشان نیز تاثیر میگذارد. مطالعهای که در ۱۲ مارس ۲۰۱۰ منتشر شد نشان داد که بین استفاده از اینترنت و افسردگی رابطهای مستقیم وجود دارد.
بالاخص، آدمهایی به اینترنت اعتیاد دارند از آدمهای معمولی احتمال افسردگیشان بیشتر است. طبق گزارش هیلاری کش، یک رواندرمانگر آمریکایی، ۸-۱۰ ٪ از نوجوانان آمریکایی به اینترنت معتاد میشوند. این عدد یعنی حدودا ۲ میلیون نوجوان فقط در سرتاسر ایالات متحده به این سیستم وابسته میشوند. این هشداری واقعی است برای آدمها تا این اثرات منفی اینترنت بر دانشآموزان و نوجوانان را شناسایی کنند.
۱۰: تقلب
این که بگوییم اینترنت شماری از مشکلات را برای معلمان به بار میآورد صحت دارد. با منبعی از دانش جهانی تقلب برای دانشآموزان سادهتر میشود. آنها میتوانند پاسخ تمام تکالیف را بدون تلاش زیاد پیدا کنند، که به افزایش تقلب، کلاهبرداری علمی، و سرقت ادبی منجر میشود. آموزگاران این مشکل را درک کردهاند و تلاش کردند با ایجاد وبسایتهایی که میتواند مقالات و تحقیقها را با محتوای قبلا منتشر شده تطبیق دهند و مطالب سرقتی را مشخص کنند به حل آن بپردازند. با وجود این، تقلب همچنان به چندین روش اتفاق خواهد افتاد که خارج از کنترل هستند. بنابراین، تغییر فرهنگ تقلب در بین دانش آموزان و افزایش آگاهیشان برای جلوگیری از اثرات منفی اینترنت عملیتر خواهد بود.
۱۱: فساد اخلاقی
فساد اخلاقی آخرین مورد از اثرات منفی اینترنت در این فهرست است. علاوه بر بسیاری از چیزهای مفید و موثری که اینترنت فراهم میآورد، چیزی وجود دارد که میتواند به فساد اخلاقی در نوجوانان یا دانشآموزان منجر شود، به عنوان مثال، وبسایتهای سیاه.
برای جوانانی با این سن و سال، شخصیت، و همچنین مفاهیم اخلاقی، در آنها در حال شکل گیری و رشد است. اطلاعات ناصحیح به دست آمده میتواند به رشد ذهنی غلط منجر شود. بنابراین، لازم است بزرگترهایی مثل والدین و معلمان کنترل نوع اطلاعات موجود برای این نوجوانان را به دست بگیرند.
اینترنت، که به عنوان یکی از متغیرترین ابداعات زندگی به شمار میآید موقعیت خود را در هر حوزهای از زندگی تثبیت کرده است از صنعت گرفته تا آموزش یا پزشکی. با وجود این، افزایش اثرات منفی اینترنت پرسشی را دربارهی استفادهی از اینترنت در زندگی روزانه مطرح میکند. همان طور که میتوانید ببینید، اکثر اثرات منفی اینترنت دربارهی تعادل بین مجاز و واقعیت است. برای انجام این کار، مهم است که ماهیت اینترنت را بشناسیم.
اینترنت به عنوان یک سیستم کمکی برای زندگی به وجود آمد، نه به عنوان جایگزینی برای آن. آنچه در فیسبوکتان اتفاق میافتد ممکن است در دنیای واقعی صدق نکند. روابطتان در دنیای واقعی از روابطی که با آدمهای هرگز ندیده در اینترنت برقرار میکنید مهمتر هستند. بنابراین، برای دور ماندن از اثرات منفی اینترنت، مهم است که خودتان را از وابسته شدن به این شبکه دور نگه دارید. چند سرگرمی جالب در دنیای واقعی برای خودتان انتخاب کنید مثل کتاب خواندن و در آن صورت فرصت نخواهد شد که به دام اینترنت بیفتید.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0