بیماری ام اس برای خانمهای باردار قابل کنترل است؟
به گفته محققان بارداری به خودیخود باعث کاهش حملههای عصبی به ویژه در سه ماهه سوم میشود.
در بیماری اماس، بدن به اشتباه، به نخاع، مغز و عصب بینایی حمله میکند. در حدود ۸۵ درصد موارد، اماس با حملههای عودشونده و بهبود دوباره آن شناسایی میشود.
حملههای عصبی با بروز ناگهانی برخی علایم مانند تاری دید یا بدتر شدن علایم قبلی مانند خستگی، بیحسی، سوزن سوزن شدن دست، مشکل در راه رفتن، مشکلات مثانه و روده و ضعف جسمی خود را نشان میدهد.
بعضی از متخصصان به زنانی که قصد بارداری دارند، توصیه میکنند که مصرف داروهای دفعکننده حملههای اماس را متوقف کنند. به اعتقاد دکتر بیانکا وینستاک گاتمن، عصبشناس دانشگاه بوفالو جاکوب و مدیر مؤسسه تحقیق و درمان اماس، قطع کامل داروهای اماس، میتواند خطر عود حملههای عصبی را افزایش دهد؛ بنابراین پزشک باید بهترین روش درمانی را که هم برای مادر و هم برای کودک بیخطر باشد، انتخاب کند.
نتایج مطالعات نشان میدهد گاهی ادامه مصرف داروهای قدیمی مانند کوپاکسون (Copaxone)، در صورت تمایل به بارداری منعی ندارد، اما تحقیقات در زمینه اثر داروهای جدیدی مانند تسفیدرا Tecfidera و فینگولیمود Fingolimod در دوران بارداری همچنان ادامه دارد.
چالش دیگر بیماری ام اس در بارداری، مربوط به قدرت باروری میشود. بیماری اماس به صورت ذاتی بر قدرت باروری تأثیر نمیگذارد، اما نتیجه مطالعهای در سال ۲۰۱۶ نشان داد، حدود ۱۰ درصد از زنانی که مبتلا به اماس هستند، در باردار شدن دچار مشکل اند. برخی از مطالعات نشان میدهد که ممکن است افراد مبتلا به بیماری اماس، به دخالت پزشکی در زمینه باروری، مانند هورمون درمانی یا لقاح آزمایشگاهی نیاز داشته باشند.
هرچه سن فرد بالاتر باشد احتمال نیاز او به درمان باروری بیشتر است.
راهکارهای بارداری برای زنان مبتلا به اماس
مصرف ویتامینهای مورد نیاز به همراه فولیکاسید
اجتناب از مصرف سیگار
داشتن رژیم غذایی سالم
ورزش کردن
عادات خواب مناسب
کنترل اماس در طول بارداری و مصرف داروها باید با مشورت پزشک انجام گیرد.
وضعیت تحمل ایمنی بدن در دوران بارداری
به این معنا که به خاطر مادر، مهمان درون شکمش و حتی جفت و برای رشد آنها، باید تغییراتی در سیستم ایمنی رخ دهد تا بدن مهمانهای جدید را بپذیرد. این تغییرات در سیستم ایمنی به کاهش حملههای عصبی در اماس منجر میشود. علاوه بر حملهها، بارداری بر علایم بیماری هم تأثیر میگذارد و باعث کاهش شدت آنها میشود. ضعف جسمی، بیحسی و سوزن سوزن شدن دست و پاها، در طول بارداری کم میشود.
البته باید به این موضوع اشاره کرد که برخی علایم ام اس به دلیل همزمانی با علایم بارداری، تشدید میشود از جمله خستگی، مشکلات تعادلی (به ویژه با اضافه وزن دوران بارداری) و ناتوانی در کنترل ادرار.
کنترل اماس در بارداری
در طول بارداری، یک گروه پزشکی حرفهای انتخاب کنید. اطمینان یابید که عصبشناس و متخصص زنان و زایمان شما با یکدیگر در ارتباط اند و وضعیت جسمی شما را زیر نظر دارند.
– ویتامین D. مصرف کنید. با این که خطر انتقال بیماری اماس به جنین پایین است (حدود ۳ تا ۵ درصد)، اما مصرف هزار تا دو هزار واحد ویتامین D. در روز، میتواند این خطر را کمتر کند.
– زنان باید با پزشکان خود درباره بهترین دوز ویتامین D. صحبت کنند، زیرا ممکن است در افراد مبتلا به اماس متغیر باشد.
– به طور منظم ورزش کنید. ورزش باعث کاهش خستگی میشود و علاوه بر این که به حفظ سلامت عضلات و مفاصل کمک میکند، باعث تولید اندروفین و افزایش شادی شما هم میشود. توصیه واحدی برای میزان ورزش وجود ندارد، اما پیادهروی روزانه بهترین گزینه است.
– اگر امکان دارد، مصرف داروهای دیگر را متوقف کنید. معمولا بیماران مبتلا به اماس داروهای دیگری مربوط به درمان گرفتگی عضلات، افسردگی، کاهش انرژی یا مشکلات روده و مثانه مصرف میکنند. با پزشکتان درباره تاثیر هریک از این داروها روی کودک صحبت کنید. ممکن است نیاز باشد به تدریج دوز داروها را کم کنید و آنها را تغییر دهید.
بیماری ام اس پس از زایمان
حدود یک سوم زنان مبتلا به اماس، پس از زایمان دچار حمله میشوند و این خطر تا شش ماه وجود دارد. برای کاهش حملههای عصبی پس از زایمان میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
– خودتان به نوزاد شیر دهید. تحقیقات نشان میدهد زنانی که به نوزادشان شیر میدهند، با کاهش احتمال بروز حملههای عصبی روبهرو میشوند.
– استرستان را کاهش دهید. مصرف داروها رابا مشورت پزشک از سر بگیرید؛ به ویژه اگر پیش از بارداری میزان حملههای عصبی در شما بالا بوده، بسیار مهم است که مصرف داروهایتان را ادامه دهید. اما با آغاز مصرف دارو، باید شیردهی را فراموش کنید. البته مصرف داروهای استروئیدی ماهیانه در دوران شیردهی ضرری ندارد.
– مراقب شرایط روحی خود باشید. زنان مبتلا به اماس، در معرض شدید ابتلا به افسردگی پس از زایمان قرار دارند. هر لحظه احساس میکنید شرایط روحیتان در نگهداری از کودک مناسب نیست، خانواده و اطرافیان را در جریان بگذارید.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0